Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-09-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 11:02 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 27.9.1997

Με ματαίωση της συνάντησης Σημίτη - Γιλμάζ, το Νοέμβριο στην Κρήτη απειλεί η Τουρκία, καθώς ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, μιλώντας στην κρατική τουρκική τηλεόραση, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ματαίωσης της συνάντησης των δύο Πρωθυπουργών, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεχίσει να συνομιλεί με την Τουρκία.

"Το μόνο που μπορούμε να συζητήσουμε με την Τουρκία σε σχέση με το λεγόμενο ''εδαφικό'', είναι το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας", τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, σε δηλώσεις του από τη Κοζάνη, όπου παρευρέθηκε στο 2ο Διεθνές Συνέδριο "Μεσογειακή Συνεργασία και Ανάπτυξη". Επιπλέον, ο υπουργός χαρακτήρισε "ακατανόητες και επικίνδυνες" τις δηλώσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τον αρχηγό της ελληνικής διπλωματίας, Θεόδωρο Πάγκαλο. Απέδωσε μάλιστα έλλειψη ψυχραιμίας στην Τουρκία, που όπως είπε, "κινδυνεύει να μπει στο περιθώριο τη διεθνούς πολιτικής σκηνής". Ερωτηθείς αν η ένταση που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα επηρεάσει τη συνάντηση της Κρήτης, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι στόχοι της συνάντησης θα πραγματοποιηθούν.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να διαδραματίσει η Ελλάδα πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια αποτελεί η συμμετοχή της στην ΟΝΕ, τόνισε από το βήμα του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου, ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Αλέκος Παπαδόπουλος. Χαρακτήρισε μάλιστα αστειότητα να μιλάει κανείς για ένα τέτοιο ρόλο αν η χώρα μείνει εκτός ΟΝΕ, βήμα καθοριστικό για την ισχυροποίησή της στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Επιπλέον, για την υλοποίηση των στόχων που η χώρα έθεσε για την περιοχή της Χερσονήσου του Αίμου, απαιτείται σύμφωνα με τον υπουργό, η ανασυγκρότηση της παραγωγικής της βάσης. Ως την πιο ουσιαστική προϋπόθεση χαρακτήρισε ο Παπαδόπουλος την ανασυγκρότηση του κράτους και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, η οποία όπως είπε, προωθείται με το πρόγραμμα "Ιωάννης Καποδίστριας". "Πρέπει να δώσουμε μια ξεκάθαρη απάντηση χωρίς ματαιοδοξίες και αυταπάτες και κυρίως χωρίς απατηλές αγκυλώσεις να θέσουμε σε εφαρμογή τις πολιτικές εκείνες που θα μας επιτρέψουν τη θέση αυτή στα Βαλκάνια να την κατοχυρώσουμε", τόνισε ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης. Ξεκαθάρισε πάντως ότι οποιοσδήποτε ρόλος δεν μπορεί παρά να εδράζεται σε σχέσεις απόλυτης ισοτιμίας.

Κομβικό σημείο των χωρών της Μεσογείου, του Ευξείνου Πόντου και της Χερσονήσου του Αίμου, αποτελεί για ένα τριήμερο η Κοζάνη, όπου εκπρόσωποι 34 χωρών της περιοχής, συζητούν την ανάγκη συνεργασίας και συνεκμετάλλευσης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, προκειμένου να αναδειχθεί η περιοχή σε ισχυρό ανταγωνιστικό πόλο. Από το βήμα του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου "Μεσογειακή Συνεργασία και Ανάπτυξη", ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, κάλεσε τις χώρες της περιοχής να ενώσουν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να αξιοποιήσουν την ιστορική ευκαιρία και να σταθούν στο ύψος της μεγάλης ευθύνης απέναντι στους λαούς, "να δημιουργήσουν συνθήκες ευημερίας και ειρήνης". Προτεραιότητα για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου είναι η περιφερειακή και ευρωμεσογειακή συνεργασία και αυτό επιτυγχάνεται με την προώθηση των διμερών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων και την αξιοποίηση όλων των καινοτόμων δυνατοτήτων που προσφέρει η ευρωμεσογειακή εμπορική σχέση. "Τα κοινά προβλήματα σε πολιτικό επίπεδο, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, μπορούν να λυθούν με την ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου, την αντιμετώπιση των συγκρούσεων στην περιοχή και την προσπάθεια εκδημοκρατισμού εμπέδωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων". Σε οικονομικό επίπεδο, συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, την εγκαθίδρυση ζώνης ελευθέρων συναλλαγών μέχρι το 2010. Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη αξιοποίησης του χρηματοδοτικού κανονισμού ΜΕΜPA, των μεσογειακών προγραμμάτων για την δραστηριοποίηση και των δημόσιων και των ιδιωτικών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.

Πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων εγκληματικότητας που έχουν παρουσιασθεί στην Κρήτη, ιδιαίτερα μετά την βομβιστική επίθεση στην οικία του Νομάρχη Ρεθύμνου, ανέλαβε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αποστολάκης, προτείνοντας μέτρα στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γιώργο Ρωμαίο. Ανταποκρινόμενος στην πρωτοβουλία του κ. Αποστολάκη, ο κ. Ρωμαίος τονίζει ότι το θέμα αυτό αντιμετωπίζεται συνολικά, με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το υπουργείο θα προχωρήσει σε περαιτέρω ενίσχυση των αστυνομικών υπηρεσιών, προχωρώντας τη γενική αναδιοργάνωσή τους και την άμεση αποστολή πρόσθετων αστυνομικών.

Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στην οποία συζητήθηκαν θέματα ασφάλειας. Σε σύντομη δήλωση μετά τη συνάντηση, που διήρκησε 90 λεπτά, ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ, χαρακτήρισε τη συζήτηση "καλή" και σημείωσε ότι διεξήχθη μέσα σε "φιλική ατμόσφαιρα". Ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι έχει συμφωνηθεί όπως στις προσεχείς μέρες ο ίδιος έχει χωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες με σκοπό την εξεύρεση "κοινών απόψεων" στα θέματα ασφάλειας και την πραγματοποίηση νέας απευθείας συνάντησης την ερχόμενη εβδομάδα. "Στόχος είναι να καταλήξουμε σε μια κοινή θέση, μια κοινή δήλωση σε θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια, και ελπίζουμε ότι αυτό θα συμβεί τις επόμενες λίγες μέρες", τόνισε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι "υπάρχουν πτυχές στις οποίες οι δύο ηγέτες θα μπορούσαν να βρουν κοινές θέσεις". Είπε επίσης ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να μην προβαίνουν σε δηλώσεις αναφορικά με τις συζητήσεις και το περιεχόμενό τους. Κληρίδης και Ντενκτάς αναχώρησαν από την οικία Φεϊσέλ στην ουδέτερη ζώνη κοντά στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, χωρίς να προβούν σε οποιαδήποτε δήλωση.

Την ευχή να βελτιωθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εξέφρασε ο οικουμενικός πατριάρχης, Βαρθολομαίος, ο οποίος επισκέπτεται τη Χίο. Τον πατριάρχη υποδέχτηκαν οι υπουργοί Αιγαίου και Εμπορικής Ναυτιλίας, Ελισάβετ Παπαζώη και Σταύρος Σουμάκης, ο δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος και εκπρόσωποι τοπικών αρχών. Ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ιωάννης Χατζηφώτης, διευκρίνισε ότι η επίσκεψη του πατριάρχη στην Αθήνα αναβλήθηκε για λόγους υγείας του αρχιεπισκόπου Σεραφείμ.

Ποινή φυλάκισης πέντε ετών στον καθένα, χωρίς αναστολή, επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, στους δύο εκπροσώπους Ιεράς Μονής, στην περιοχή Σερρών, που κατηγορούνται ότι υπέβαλαν σε βασανιστήρια ανήλικη μοναχή, με αποτέλεσμα να πεθάνει. Πρόκειται για τον επίσκοπο Εφραίμ στην ιερά μονή Χρυσοβαλάντου, στην Κάτω Καμήλα Σερρών, κατά κόσμο Δημήτριο Παπαδόπουλο και την ηλικιωμένη μοναχή Μαλαματένια Μπακιρτζή (και οι δύο είχαν αναλάβει την επιμέλεια της ανήλικης Α.Χ.), οι οποίοι οδηγήθηκαν στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης, αφού το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα τους για αναστολή των ποινών. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο παραπεμπτικό βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών Σερρών, η Μπακιρτζή που δηλώνει κτητόρισσα της μονής και ο επίσκοπος, - κατά δήλωσή του - Εφραίμ, ξυλοκοπούσαν την ανήλικη, την έκλειναν μέσα σε χοιροστάσιο της μονής γυμνή και νηστική, αναγκάζοντας την να τρέφεται με περιττώματα χοιρών (!), με αποτέλεσμα να εξασθενήσει ο οργανισμός της από τα βασανιστήρια. Η ανήλικη πέθανε την παραμονή των Χριστουγέννων του 1993, και ο θάνατος της αποδόθηκε σε πνευμονία, αλλά ο ιατροδικαστής που διενήργησε τη νεκροψία αναφέρει στο πόρισμα του ότι το παιδί έφερε κατά περίεργο τρόπο τραύματα και μώλωπες σε ολόκληρο το σώμα. Και οι δύο κατηγορούμενοι υποστήριξαν στις απολογίες τους ότι η 16χρόνη αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και έφτασε στο μοναστήρι με κατεστραμμένο ψυχικό κόσμο εξαιτίας της συμπεριφοράς των γονέων της. Υποστήριξαν ακόμα ότι η ανήλικη κατά διαστήματα παρουσίαζε τάσεις αυτοκτονίας και αυτοτραυματιζόταν και ισχυρίστηκαν ότι παρόλα αυτά συνέχισαν να την κρατούν στο μοναστήρι επειδή η κατάσταση στο σπίτι της ήταν πολύ άσχημη. Η μητέρα της άτυχης κοπέλας καταθέτοντας στο δικαστήριο όμως κατήγγειλε ότι οι δύο κατηγορούμενοι βασάνιζαν συστηματικά την κόρη της, και υποστήριξε ότι όσες φορές την επισκέφθηκε, δεν της είχαν πει το παραμικρό για το γεγονός ότι αυτοτραυματιζόταν.

Αναισθησιολόγος γιατρός σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης, καταδικάστηκε σε φυλάκιση είκοσι πέντε μηνών επειδή - σύμφωνα με το κατηγορητήριο - υπέβαλε σε νάρκωση νεαρό ασθενή χωρίς να εξασφαλίσει το απαραίτητο φάρμακο που απαιτούνταν για την αντιμετώπιση συνδρόμου που παρουσίασε ο ασθενής στη διάρκεια της επέμβασης. Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1991 στην κλινική "Άγιος Λουκάς" της Θεσσαλονίκης, αλλά ο 22χρονος τότε Ιωάννης Σισμανίδης πέθανε με αποτέλεσμα να ασκηθούν ποινικές διώξεις, για ανθρωποκτονία από αμέλεια, σε βάρος της αναισθησιολόγου, του συναδέλφου της γιατρού που πραγματοποίησε τη χειρουργική επέμβαση, αλλά και του ιδιοκτήτη της κλινικής. Τελικά, ο ορθοπεδικός γιατρός απαλλάχτηκε με βούλευμα, ενώ σήμερα το τριμελές πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης αθώωσε και τον κλινικάρχη, λόγω αμφιβολιών. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η Βρετανίδα αναισθησιολόγος Frances Gilespie, που είναι παντρεμένη με Έλληνα, ξεκίνησε τη διαδικασία νάρκωσης χωρίς να ενημερωθεί αν στο φαρμακείο της κλινικής, ή σε κάποιο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης υπάρχουν αποθέματα του φαρμάκου "Dantrium" που είναι απαραίτητα για την ανάνηψη ασθενών που εμφανίζουν "σύνδρομο υπερπυρεξίας" στο χειρουργείο. Τελικά το φάρμακο για τον 22χρονο - που είχε τραυματιστεί σε τροχαίο - βρέθηκε την επομένη μέρα στο νοσοκομείο παίδων "Αγία Σοφία" της Αθήνας, αλλά όταν έφθασε στη Θεσσαλονίκη ήταν ήδη πολύ αργά. Απολογούμενη η γιατρός χαρακτήρισε τη νόσο πολύ σπάνια και την περίπτωση του άτυχου νεαρού "σπάνιο ιατρικό φαινόμενο" το οποίο δεν μπορούσε να προβλεφθεί. Η γιατρός άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερη.

Mε τη φράση "ονειρεύτηκα τη Θεσσαλονίκη μέσα στο τραγούδι μου και τώρα βλέπω τους ανθρώπους της", υποδέχτηκε ο τραγουδιστής των U2, Bono, τους 50. 000 θαυμαστές τους που συγκεντρώθηκαν στη 2η προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης για να παρακολουθήσουν τη συναυλία του θρυλικού ιρλανδέζικου συγκροτήματος. Η συναυλία άρχισε 40 λεπτά νωρίτερα, μέσα σε μια ατμόσφαιρα πανζουρλισμού με καταπληκτικά ηχητικά εφφέ, που ανέβαζαν περισσότερο το ιδιαίτερα ενθουσιώδες κλίμα. Νωρίτερα, εμφανίστηκε ο Νίκος Πορτοκάλογλου και το συγκρότημα "Echo Tatoo", που προετοίμασαν το "έδαφος" για την υποδοχή των U2. "Γεια σου Ελλάδα, γεια σου Θεσσαλονίκη", είπε ο Bono, ξεσηκώνοντας τους 50.000 και πλέον θαυμαστές που ήταν συγκεντρωμένοι στο χώρο της συναυλίας, αλλά και όσους παρακολουθούσαν τη συναυλία από τις τέσσερις γιγαντοοθόνες που είχαν στηθεί σε κεντρικά σημεία του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.

Αύξηση 11,72% παρουσίασαν τον Αύγουστο του 1997 οι διανυκτερεύσεις στα Ελληνικά ξενοδοχεία, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος. Ειδικότερα, τον Αύγουστο έγιναν 2. 897.751 διανυκτερεύσεις έναντι 2.593.866 του Αυγούστου του 1996 σε διάφορες τουριστικές περιοχές. Το μέσο ποσοστό πληρότητας των ξενοδοχειακών μονάδων ήταν 104,05% έναντι 93,14% του αντίστοιχου μήνα του 1996. Κατά το πεντάμηνο Απριλίου-Αυγούστου 1997 σημειώθηκε αύξηση 10,16%, πραγματοποιήθηκαν δηλαδή 10.250,429 διανυκτερεύσεις έναντι 9.305,417 του περσινού αντίστοιχου πενταμήνου.

"Πνεύμονα" για την ανάπτυξη της πληροφορικής στην Ελλάδα, χαρακτήρισε την φετινή 11η INFOSYSTEM -Hi Tech, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΠΒΕ), Αναστάσιος Τζήκας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε, για το πρόγραμμα της φετινής έκθεσης και τους στόχους της. Ο κ. Τζήκας, τόνισε ότι η INFOSYSTEM -Hi Tech, η οποία θα ανοίξει τις πύλες της στη 1 Οκτωβρίου, είναι η εθνική έκθεση πληροφορικής της Ελλάδας, τονίζοντας ταυτόχρονα την αναγκαιότητα στήριξής της ακόμα περισσότερο από όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου. Επισήμανε δε, ότι η ελληνική αγορά δεν έχει δυνατότητες για άλλη έκθεση, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να απορριφθεί το ενδεχόμενο διοργάνωσης μιας άλλης στην Αθήνα.

Με αφορμή τον εορτασμό της "Ημέρας των Μουσείων", η είσοδος στα μουσεία, αύριο, θα είναι ελεύθερη για το κοινό, δίνοντας σε όλους τους φιλότεχνους την ευκαιρία να απολαύσουν τις εκθέσεις και τα αφιερώματα που πραγματοποιούνται αυτήν τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη. Έτσι, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν χωρίς εισιτήριο, την κορυφαία έκθεση "Θησαυροί του Αγίου Όρους" του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη 1997", στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό όλη την ημέρα, εκτός από τις ώρες 2.00 μ.μ. - 6. 00 μ.μ., διάστημα κατά το οποίο στο μουσείο θα ξεναγηθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και οι 300 σύνεδροι του συμποσίου "Θρησκεία - Επιστήμη και Περιβάλλον - Η Μαύρη Θάλασσα σε κρίση". Επίσης, ελεύθερη για το κοινό θα είναι η είσοδος και στους άλλους εκθεσιακούς χώρους του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη 1997", που φιλοξενούν σημαντικές εκθέσεις, μεταξύ των οποίων: "Ο Μέγας Αλέξανδρος στην Ευρωπαϊκή Τέχνη" (Τελλόγλειο Ίδρυμα, Αγ. Δημητρίου 159Α), "Jan Cox" με έργα του Φλαμανδού ζωγράφου (Γαλλικό Ινστιτούτο, Λ.Στρατού 2Α), "Ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας", τεχνολογική έκθεση (Περίπτερο 1 HELEXPO), κ.ά.

Διόρθωση για τις περισσότερες μετοχές χθες στη Σοφοκλέους, μετά το ρεκόρ της προχθεσινής συνεδρίασης. Ο γενικός δείκτης παρουσίασε κάμψη κατά 0,34% και έκλεισε στις 1.734, 12 μονάδες. Η χθεσινή αντίδραση θεωρήθηκε από πολλούς παράγοντες της αγοράς ως υγιής αντίδραση μετά από σημαντική ενίσχυση των τιμών. Η αγορά παραμένει δυναμική, ενώ χθες υπήρξε αναθεώρηση τιμών για συγκεκριμένες μετοχές και τοποθέτηση σε διαφορετικά επίπεδα. Ένα ακόμη θετικό στοιχείο είναι η διατήρηση των συναλλαγών σταθερά σε επίπεδο άνω των 20 δισ. δρχ., κάτι που είχε πολύ καιρό να συμβεί στη Σοφοκλέους.

Το 30% με 60% των εσόδων τους είναι πολύ πιθανό να απωλέσουν οι εταιρίες των επιβατηγών-οχηματαγωγών πλοίων, αν τελικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμμείνει στην απόφαση της, για κατάργηση των καταστημάτων διάθεσης αφορολόγητων ειδών. Την εκτίμηση αυτή διατύπωσαν στελέχη ναυτιλιακών εταιριών, κατά τη διάρκεια συνεδρίου για τις αφορολόγητες πωλήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ε. Ε. έχει θέσει ως καταληκτική ημερομηνία για την λειτουργία των duty free τον Ιούνιο του 1999. Οι εκπρόσωποι της ναυτιλιακής βιομηχανίας, σημείωσαν ότι η σημαντική αυτή απώλεια εσόδων, θα οδηγήσει τις εταιρίες τους σε αναγκαστική αύξηση των τιμών των εισιτηρίων τους, ενώ παράλληλα θεωρείται βέβαιο ότι θα μειωθεί η επιβατική κίνηση και στην συνέχεια ο αριθμός των επιβατηγών πλοίων, που η αγορά θα είναι σε θέση τελικά να απορροφήσει.

Την πλήρη δέσμευση των δύο κοινοτήτων, στην παρούσα διαδικασία διαπραγματεύσεων των Ηνωμένων Εθνών ζητούν τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και καλούν τους δύο ηγέτες να συνεργαστούν ενεργά και εποικοδομητικά με το ΓΓ και τον Ειδικό του Σύμβουλο. Αυτό αναφέρεται σε δήλωση των υπουργών Εξωτερικών των πέντε Μονίμων Μελών, η οποία εξεδόθη μετά τη συνάντηση που είχαν με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, και τονίζεται ότι για να είναι αποτελεσματική η διαδικασία, είναι απαραίτητη η πλήρης υποστήριξη όλων των ενδιαφερομένων.

Σαράντα τέσσερις κούρδοι αντάρτες του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) έχασαν τη ζωή στις 4 μέρες των συγκρούσεων ανάμεσα στις δυνάμεις του ΡΚΚ και τις τουρκικές μονάδες που έχουν εισβάλει στο βόρειο Ιράκ συνεπικουρούμενες από τους κούρδους συμμάχους τους, του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος (KPD).Τον απολογισμό κάνει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή επικαλούμενο ανώτατο στρατιωτικό αξιωματούχο τον οποίο δεν κατονομάζει και ο οποίος αναφέρει ότι μόνο έξι τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στις μάχες.

Οι Σέρβοι ψηφοφόροι αντιμετωπίζουν δυσκολία επιλογής για τις Προεδρικές εκλογές της 5ης Οκτωβρίου ανάμεσα στον σύμμαχο του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, Ζόραν Λίλιτς και τον δεξιό ηγέτη Βόισλαβ Σέσελι. Η αποτυχία του Λίλιτς να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές της περασμένης εβδομάδας, προκάλεσε φόβο στο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Σερβίας ότι το τελικό αποτέλεσμα δε θα φτάσει το 50%, οδηγώντας έτσι τη χώρα σε νέες εκλογές μέσα σε δυο μήνες. Ο Λίλιτς ηγούνταν του πρώτου γύρου με 35,7%, ενώ ο Σέσελι πήρε το 27, 28%. Ο Βουκ Ντράσκοβιτς αποκλείστηκε από τον αγώνα αφού κατέλαβε μόνο το 20, 64% των ψήφων. Ο Ντράσκοβιτς δήλωσε ότι ο Μιλόσεβιτς που στηρίζει την υποψηφιότητα του Λίλιτς, επιθυμεί να διατηρήσει μια "νεκρή" ιδεολογία, ενώ για τον Σέσελι υποστήριξε ότι θα ανακαλέσει την συμφωνία του Ντέητον και θα προσπαθήσει να διευρύνει τα Σερβικά σύνορα προς τη Γερμανία.

Έκκληση στους αλβανικής καταγωγής σπουδαστές του αλβανόφωνου και μη αναγνωρισμένου πανεπιστημίου της Πρίστινα να μην ματαιώσουν την προγραμματισμένη για την επόμενη Τετάρτη διαδήλωση διαμαρτυρίας απηύθυνε ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα χωρίς όμως επιτυχία καθώς κρίθηκε απαράδεκτη από τους διοργανωτές. Η έκκληση του κ.Ρουγκόβα ακολούθησε τη χθεσινή ανακοίνωση της διαδήλωσης από την Ένωση Φοιτητών με αίτημα την "απελευθέρωση των κατεχομένων από τους Σέρβους εκπαιδευτικών ιδρυμάτων" στο Κοσσυφοπέδιο, τη σερβική επαρχία, το 90% των κατοίκων της οποίας είναι αλβανικής καταγωγής.

Ανησυχία και έντονα ερωτηματικά για την κατάσταση της αλβανικής μειονότητας στην ΠΓΔΜ και ειδικότερα για τις δίκες των Αλβανών δημάρχων του Γκόστιβαρ και του Τετόβου, εξέφρασε ο πρόεδρος του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών Ευρώπης, Κλοντ Χεγκί, στο Συμβούλιο της Ευρώπης. "Μόνο ο πολιτικός διάλογος μεταξύ των δύο κοινοτήτων και των τοπικών και εθνικών αρχών, μπορεί να οδηγήσει σε σταθεροποίηση της κατάστασης στην ΠΓΔΜ", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χεγκί, μετά από συνάντηση που είχε με τον Δήμαρχο του Τέτοβο, Αλαντζίν Ντεμίρι.

Μετά την εταιρία Ζίμενς, άλλη μία γερμανική εταιρία, η Λουφτχάνσα, εκδηλώνει το ενδιαφέρον της για τη βελτίωση της υποδομής του αλβανικού αερομεταφορέα, αλλά και την τουριστική ανάπτυξη. Αντιπροσωπεία της Λουφτχάνσα σε συνάντηση που είχε με τον Αλβανό υπουργό Δημοσίων Έργων και Μεταφορών, Γκάκιο Αποστόλι, εκδήλωσε το ενδιαφέρον για την ανάληψη των εργασιών που θα γίνουν για την βελτίωση του αεροδρομίου των Τιράνων. Η γερμανική εταιρία παρουσίασε στον υπουργό το σχέδιο του νέου τερματικού, διευκρινίζοντας πως εντός ενάμιση χρόνου μπορεί να τον τελειώσει. Επίσης, η Λουφταχάνσα, αναλαμβάνει εάν κερδίσει αυτό το έργο, το managment του τωρινού αεροδρομίου και την κατάρτηση του προσωπικού.

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε στη Σόφια η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της βουλγαρορωσικής εταιρίας "Τοπένερτζι", η οποία έχει δημιουργηθεί πριν από δυο χρόνια με σκοπό την προμήθεια ρωσικού αερίου στη Βουλγαρία και τη διαχείριση της μεταφοράς του προς την Ελλάδα, την Τουρκία και άλλες βαλκανικές χώρες με ειδικό Κέντρο Διανομής στη Σόφια. Για την επόμενη συνεδρίαση στη Μόσχα τον Νοέμβριο, αναβλήθηκε η απόφαση του θέματος της αποχώρησης όλων των βουλγαρικών ιδιωτικών εταιριών από τη μικτή εταιρία και κυρίως του ιδιωτικού ομίλου "Μούλτιγκρουπ", προς όφελος του αρμοδίου δημοσίου οργανισμού "Μπουλγκάργκαζ", όπως επιμένει η κυβέρνηση Κόστοφ, που επιθυμεί την αγορά ρωσικού φυσικού αερίου χωρίς μεσάζοντες.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 27 September 1997 - 8:05:52 UTC