Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-09-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:12 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 29.9.1997

Τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και την Ιερά Μονή Βλατάδων επισκέφθηκε το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος είχε σήμερα σειρά επαφών στη Θεσσαλονίκη. Το μεσημέρι επισκέφθηκε την Έκθεση των Θησαυρών του Αγίου Όρους. Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη ολοκληρώνει πνευματικά την Έκθεση των Θησαυρών του Αγίου Όρους δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας έγραψε στο βιβλίο αφιερώσεων: "Η έκθεσις αύτη γράφει ιστορίαν δια την ιστορίαν της εκκλησίας και του γένους μας". Νωρίτερα ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος υποδέχτηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης με την ανώτατη τιμή που μπορεί να απονεμηθεί από τις αρχές μιας πόλης. Στην πανηγυρική συνεδρίαση του Συμβουλίου, ο κ. Κοσμόπουλος απένειμε στον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας το χρυσό κλειδί της πόλης. Προσφωνώντας τον Πατριάρχη ο κ. Κοσμόπουλος υπογράμμισε ότι η παρουσία του αντανακλά την ακατάλυτη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στον ελληνισμό και την Ορθοδοξία, επιβεβαιώνει τον καθοριστικό του ρόλο στη διατήρηση κι εξάπλωση της πίστης μας στις πέντε ηπείρους, που συνδυάζεται με τη βαθύτατη πίστη και προσήλωση του Ελληνισμού στις πανανθρώπινες αξίες της ειρήνης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Στην αντιφώνηση του ο Πατριάρχης μίλησε για τις αρχές της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών και της ευγενικής μεταξύ τους άμιλλας και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον οικουμενικό χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης που φιλοξενεί πολίτες από διάφορες χώρες, κυρίως βαλκανικές. Το πρωί ο Πατριάρχης συναντήθηκε με τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλο και Μακεδονίας - Θράκης, Φίλιππο Πετσάλνικο, από τους οποίους ενημερώθηκε για το ρόλο των ενόπλων δυνάμεων και την πολιτική που εφαρμόζεται στη Βόρεια Ελλάδα. Το βράδυ ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα κηρύξει την έναρξη συμποσίου για το Φυσικό Περιβάλλον του Αγίου Όρους, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, θα ενημερώσει αύριο, για τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Στο μεταξύ, τη νομική οδό θα ακολουθήσει πλέον το θέμα του δημοσιεύματος της βρετανικής εφημερίδας "Observer", περί δήθεν εκπαίδευσης Κούρδων ανταρτών στη χώρα μας και σχέσεις τους με τη 17η Νοέμβρη. Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Λονδίνο, Βασίλης Ζαφειρόπουλος, προέβη σε διάβημα παρουσιάζοντας όλα τα στοιχεία που ανατρέπουν τη φημολογία σε βάρος της χώρας μας, ενώ ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης που έφτασε σήμερα στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι θα ληφθούν νομικά μέτρα κατά παντός υπευθύνου. Αναφορικά με το ενδεχόμενο συνάντησης Σημίτη - Γιλμάζ στη Βαλκανική Διάσκεψη της Κρήτης, ο υπουργός Τύπου επισήμανε ότι τέτοια συνάντηση θα υπάρξει μόνο αν η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τις διεθνείς συνθήκες. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τις παραπάνω αιτιάσεις και πρόσθεσε ότι θα ήταν χρήσιμο όσοι έχουν συγκεκριμένα στοιχεία να τα καταθέσουν στα επίσημα όργανα της πολιτείας.

Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις και των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων. Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, δήλωσε ότι οι μεθοδεύσεις αυτές είναι ύποπτες και αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση και πρόσθεσε: "το πρόβλημα που πρέπει να μας απασχολήσει αυτή την ώρα είναι η σχεδιασμένη από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης αντιμετώπιση των εντάσεων που ανακυκλώνονται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό". Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, κατηγόρησε την Τουρκία για την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας, ενώ ο Πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης, Αντώνης Σαμαράς, έκανε λόγο για άθλια κρατική τουρκική προπαγάνδα που έχει στόχο να αποπροσανατολίσει τη μεγάλη διεθνή κοινή γνώμη από τις μεγάλες αμαρτίες της Τουρκίας.

Τη σαφή διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης Κούρδων ανταρτών στην Ελλάδα, έδωσε το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος στη χώρα μας του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν, Ζαχούλης Σαρμπαστ. "Έχουμε μια κατασκήνωση μόνο στην Πεντέλη, όπου μας δίνουν ανθρωπιστική βοήθεια", είπε ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος και πρόσθεσε ότι πρόκειται για προπαγάνδα της Τουρκίας κατά της Ελλάδας. Στο μεταξύ, οι ισχυρισμοί αυτοί καταρρίπτονται και χαρακτηρίζονται ως "προσπάθεια μαύρης προπαγάνδας" και από το φυλακισμένο ηγετικό στέλεχος του ΡΚΚ Κani Yilmaz. Ο φυλακισμένος εκπρόσωπος του ΡΚΚ για την Ευρώπη επισημαίνει: "Απλώς γελάμε με τους γελοίους αυτούς ισχυρισμούς. Τα ψέματα αυτά διαδίδονται συχνά για μας. Οι πληροφορίες αυτές για την ανάμειξη της Ελλάδας έρχονται απευθείας από την τουρκική μυστική υπηρεσία", τονίζει.

Η Τουρκία θα προσφύγει στο δικαστήριο της Χάγης για τα Ίμια, μόνο αν ναυαγήσουν οι απευθείας συνομιλίες με την Ελλάδα, ο πρώτος γύρος των οποίων θα γίνει τον Νοέμβριο στην Κρήτη με τη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτό επισημαίνει σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό "Focus", ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μεσούτ Γιλμάζ, που πραγματοποιεί από σήμερα επίσκεψη στη Βόννη. Ο Γιλμάζ προσθέτει ότι ελπίζει να μιλήσει με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για το σύνολο των ελληνοτουρκικών διαφορών. Σημειώνει ακόμη ότι οι διαφορές στο Αιγαίο χρησιμοποιούνται από πολλούς Ευρωπαίους ως εμπόδιο για να μην μπει η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι στην αυριανή συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού με τον γερμανό καγκελάριο, Χέλμουτ Κόλ, θα υπογραμμιστεί ότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο η Τουρκία δεν λύνει το Κουρδικό, το Κυπριακό και τις διαφορές με την Ελλάδα.

Σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης ο οποίος ενημερώθηκε για τα πρώτα αποτελέσματα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που άρχισε η κυβέρνηση. Στη σύσκεψη, στην οποία παρέστη και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιώργος Πασχαλίδης, τέθηκαν και οι αντιδράσεις που εκφράστηκαν από τους καθηγητές, τους γονείς και τους μαθητές για τις αλλαγές στην εκπαίδευση. Ο Υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, απέδωσε τις αντιδράσεις σε κύκλους που εναντιώνονται στη μεταρρύθμιση. Συζητήθηκε ακόμη και το νομοσχέδιο για το μισθολόγιο των πανεπιστημιακών καθηγητών, ενόψει της συνδιάσκεψης που διοργανώνει το ΠΑΣΟΚ για την παιδεία στις 10 και 11 Οκτωβρίου.

Με αντικείμενο την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 1998 συνεδρίασε το μεσημέρι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, υπό τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γιάννο Παπαντωνίου. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν νέοι γενικοί φόροι, ωστόσο το βάρος θα δοθεί σε επιμέρους φόρους. Στο μεταξύ, το έγκυρο περιοδικό "Εconomist" αναφέρεται με θετικά σχόλια στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και τονίζει ότι η ανάκαμψη "είναι ιδιαίτερα σημαντική". Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ, υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα του βρετανικού οικονομικού περιοδικού, η Ελλάδα έφθασε πέρυσι το επίπεδο ανάπτυξης που είχε θέσει ως στόχο, ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, με ρυθμό 2,6%. Το περιοδικό προβλέπει επίσης, ότι ο ρυθμός αυτός θα αυξηθεί για φέτος και θα φθάσει το 3%, ενώ για το 1998 θα είναι 3,1%. Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, τονίζεται στο δημοσίευμα, υποστηρίχθηκε και από την εσωτερική ζήτηση, που ανέβηκε το 1996 κατά 4,2%. Αντίθετα, ο πληθωρισμός συνέχισε να πέφτει, εξαιτίας της πολιτικής της "σκληρής δραχμής" και έφτασε από το 15%, που ήταν το 1992 σε 8,2% για το 1996, ενώ στο τέλος του 1997, προβλέπεται να είναι περίπου στο 5,6%.

Τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας, το Χρηματιστηριακό Κέντρο και το Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλονίκης επισκέφτηκε σήμερα η Υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, προκειμένου να ενημερωθεί από τους παραγωγικούς φορείς της Μακεδονίας και της Θράκης για την πορεία των επιχειρήσεων της περιοχής και τις προοπτικές επέκτασής τους στην βαλκανική αγορά. Οι τρεις διαδοχικές συναντήσεις κρίθηκαν επιτυχείς, αφού τέθηκαν επί τάπητος θέματα που απασχολούν έντονα την επιχειρηματική κοινότητα της Βόρειας Ελλάδας και υπήρξε δέσμευση εκμέρους της υπουργού ότι οι προτάσεις του ΣΒΒΕ θα προωθηθούν. "Συζητήσαμε για όλα τα θέματα που αφορούν την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας και τη συνεργασία με τις βαλκανικές χώρες. Διαπιστώθηκε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει τεράστια βήματα, τόσο από το δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα, για τη δημιουργία καινούργιων θεσμών και την καλύτερη συνεργασία στα Βαλκάνια", δήλωσε η κ.Παπανδρέου, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με τους εκπροσώπους 60 περίπου επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας που δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια και τις χώρες του Εύξεινου Πόντου.

Το ιδιαίτερα θερμό κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις των δύο χωρών και τα αισθήματα εκτίμησης και σεβασμού που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσά τους από τους κοινούς αγώνες για την ελευθερία και ανεξαρτησία, επιβεβαιώθηκαν από τις εκδηλώσεις ειλικρινούς φιλίας και την εγκάρδια υποδοχή του Προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη στην Αυστραλία. Αρχίζοντας την επίσημη επίσκεψή του από το Σίδνεϊ, ο κ. Κακλαμάνης είχε συνάντηση με την Πρόεδρο της Αυστραλιανής Γερουσίας, Margaret Reid, η οποία επισήμανε τη συμβολή της επίσκεψης του κ. Κακλαμάνη σε μία ακόμη πιο δημιουργική και γόνιμη συνεργασία μεταξύ των δύο λαών. Ο κ. Κακλαμάνης, ανέφερε ότι η Ελληνοαυστραλιανή φιλία δεν είναι μια συμπτωματική, περιστασιακή σχέση, αλλά αποτέλεσμα κοινών αγώνων για τα ιδανικά της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ο κ. Κακλαμάνης, θα συναντηθεί αύριο το πρωί με τον Κυβερνήτη της Πολιτείας της Νέας Νοτίου Ουαλίας, με τον Πρόεδρο της Τοπικής Βουλής του Σίδνεϋ και τον Υπεύθυνο του Προγράμματος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων της πόλης.

Σημαντικούς καρπούς απέδωσε το 2ο Διεθνές Συνέδριο "Μεσογειακή Συνεργασία και Ανάπτυξη", που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη, με τη συμμετοχή 200 και πλέον συνέδρων από 34 χώρες της Μεσογείου, της Χερσονήσου του Αίμου και της Μαύρης Θάλασσας, αποτελώντας έτσι άλλο ένα βήμα για την οικονομική ενοποίηση της περιοχής, με την ανάπτυξη διμερών και πολυμερών συνεργασιών. Εκτός από τις πολιτικές επαφές που έγιναν μεταξύ των παρευρισκομένων Ελλήνων υπουργών και ομολόγων τους από τη Βουλγαρία, τη Ρωσία, την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και την Παλαιστίνη και άλλες χώρες, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και συγκεκριμένες συμφωνίες οικονομικού και εμπορικού χαρακτήρα, που δρομολογήθηκαν ή υπογράφηκαν, μεταξύ φορέων αλλά και μεμονωμένων επιχειρηματιών.

Το θέμα των παρατραπεζών που λειτουργούν με το σύστημα της πυραμίδας, η κατάρρευση των οποίων επέφερε τη γνωστή κρίση στη χώρα, επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς η αλβανική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην εκκαθάριση και τη διακοπή της λειτουργίας τους. Ο υπουργός Οικονομικών, Αρμπεν Μαλάι, επανέλαβε το μήνυμα του ΔΝΤ ότι όσο υπάρχουν πυραμιδικά συστήματα, η βοήθεια της Δύσης θα αρκεί μόνο για την επιβίωση των Αλβανών. "Μόνο με την εξάλειψη των παρατραπεζών θα χορηγηθούν τα απαραίτητα για την οικονομική ανασυγκρότηση και ανάπτυξης της χώρας, κονδύλια", τόνισε ο κ. Μαλάι. Την επίσπευση άλλωστε του ελέγχου επί των πυραμιδικών "εταιρειών" ζήτησε και προσωπικά ο πρωθυπουργός Φάτος Νάνο.

Καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη σήμερα οι επαφές Ισραηλινών και Παλαιστινίων στη Νέα Υόρκη, η κυβέρνηση του Τελ-Αβιβ εμφανίζεται να έχει αναθεωρήσει τη σκληρή στάση που κρατούσε, σχετικά με την προοπτική επανάληψης των συνομιλιών, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου αναγνώρισε τα πρώτα βήματα που έγιναν από την πλευρά της Παλαιστινιακής Αρχής, αναφορικά με την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και σε μια κίνηση καλής θέλησης ενεργοποίησε τη διάθεση ποσού 17 εκατ. δολαρίων που το Ισραήλ οφείλει στην Παλαιστινιακή Αρχή. Από την άλλη μεριά, είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες μέρες η οργάνωση των φανατικών ισλαμιστών "Χαμάς", που έχει αναλάβει την ευθύνη για τις δύο τελευταίες φονικές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ιερουσαλήμ και το Τελ-Αβιβ, βρέθηκε στο στόχαστρο επιχείρησης "σκούπας" των παλαιστινιακών αρχών, καθώς οι δυνάμεις του Αραφάτ συνέλαβαν σημαντικό αριθμό υπόπτων και έκλεισαν 16 ιδρύματα της αναφερόμενης οργάνωσης.

Καλοκαιρία θα επικρατήσει σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 9 μέχρι 25 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 13 μέχρι 27 και στα νησιά από 16 μέχρι 24 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπεται αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 12 μέχρι 24 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 29 September 1997 - 17:05:25 UTC