Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-10-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:50 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 3.10.1997

Εύλογο χαρακτήρισε το ενδιαφέρον και την ευαισθησία των ΗΠΑ για τα θέματα της τρομοκρατίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, με αφορμή τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, κ. Φόλεϊ. Ο κ. Ρέππας πρόσθεσε ότι "η Ελλάδα έχει στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες άλλων χωρών για την αντιμετώπιση του φαινομένου και μέχρι τώρα υπάρχουν καλά αποτελέσματα". Σε ερώτηση για την παρουσία κουρδικών οργανώσεων στην Ελλάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι οι κουρδικές οργανώσεις έχουν την έδρα τους σε πολλές χώρες και μάλιστα σε ορισμένες από αυτές υπό μορφή κοινοβουλίου, αναφέροντας ότι αυτά δεν μπορούν να αποτελούν στοιχεία πολιτικής εκμετάλλευσης. "Στην Ελλάδα μπορεί να λειτουργούν διάφοροι φορείς, με την προϋπόθεση ότι δεν παραβιάζουν τους νόμους του κράτους", σημείωσε ο κ. Ρέππας για να συμπληρώσει ότι "υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των κρατών σε τέτοια θέματα". Αναφερόμενος στον Κούρδο που έδωσε τις πληροφορίες για το δημοσίευμα της "Observer", ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τόνισε ότι δεν βρίσκεται στην Ελλάδα, αλλά κυκλοφορεί σε διάφορες χώρες, χωρίς να σημαίνει ότι οι χώρες αυτές υποθάλπουν την τρομοκρατία. Εξάλλου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο κ. Ρέππας υπογράμμισε ότι προσφέρει αρνητική υπηρεσία με τις δηλώσεις του, με τις οποίες απείλησε την Κύπρο, εάν εγκατασταθούν οι πύραυλοι S-300, λέγοντας ότι ο κ. Ντεμιρέλ υιοθετεί την γνωστή πολιτική που εξέφρασαν πρόσφατα Τούρκοι αξιωματούχοι και η οποία κινείται πέραν των διεθνών κανόνων, ενώ τόνισε ότι ο Τούρκος πρόεδρος με τη στάση του επιβαρύνει τις σχέσεις των δύο χωρών..

Μήνυμα προς τον ελληνικό λαό απηύθυνε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ.κ. Βαρθολομαίος, αναχωρώντας για την Κωνσταντινούπολη, από το αεροδρόμιο "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ". Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, ευχαρίστησε την ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, τον ΟΠΠΕΘ '97 τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, κ.κ. Παντελεήμονα, καθώς και τις πανεπιστημιακές και δημοτικές αρχές της πόλης, για την φιλοξενία. "Είδομεν και ηγγίσαμεν το Μακεδονικόν Εδαφος, το οποίο ελάμπρυναν κορυφαίαι προσωπικότητες του παναρχαίου Ελληνισμού, ο Φίλιππος, ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Αριστοτέλης", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.κ. Βαρθολομαίος, ενώ επισήμανε ότι από την επίσκεψή του αυτή, αποκόμισε πλούτο γνώσεων και γνωριμιών αγάπης.

Επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 1997, πραγματοποιεί στις 5, 6 και 7 Οκτωβρίου εντεκαμελής αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην οποία συμμετέχει η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αγγέλα Κοκκόλα. Κατά την παραμονή της στη Θεσσαλονίκη η αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα έχει συναντήσεις με τον Υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο και το δήμαρχο Θεσσαλονίκης και πρόεδρο του ΟΠΠΕΘ Κωνσταντίνο Κοσμόπουλο. Οι ευρωβουλευτές θα έχουν επίσης την ευκαιρία να επισκεφθούν αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και να παραστούν σε εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού Πήτερ Πεξ (Ολλανδός Λαϊκό Κόμμα), ξένοι ευρωβουλευτές από όλες τις πολιτικές ομάδες καθώς και οι ευρωβουλευτές Νανά Μούσχουρη (Νέα Δημοκρατία) και Κατερίνα Δασκαλάκη (Πολιτική Άνοιξη).

''Η τρέχουσα έξαρση του δείκτη ασφαλείας πτήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας είναι συγκυριακή. Το συγκεκριμένο ατύχημα, παρά το γεγονός ότι αποτελεί αντικείμενο σοβαρής μελέτης, δε δημιουργεί ανησυχίες'', δήλωσε ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Αποστολάκης, με αφορμή το τελευταίο αεροπορικό ατύχημα στη Σκύρο και μετά τη σχετική ειδησεογραφία των Μ.Μ.Ε. Ο κ. Αποστολάκης υπογράμμισε ότι ο ''επί μακρόν χρόνον δείκτης ασφαλείας πτήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας κινείται στο ίδιο επίπεδο, στο οποίοι κινούνται οι δείκτες των Ευρωπαϊκών Πολεμικών Αεροποριών, όπως προκύπτει και από σχετικά στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί στον Τύπο''. Όπως τόνισε ο υφυπουργός Αμυνας, αμέσως μόλις εντοπισθούν τα κύρια αίτια αυτού του ατυχήματος - και εφόσον απαιτηθεί - θα εκδηλωθούν οι απαιτούμενες ενέργειες που θα συμβάλουν στις ασφαλέστερες και αποτελεσματικότερες πτήσεις της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Σημαντικές οικονομικές βελτιώσεις των αποδοχών των πανεπιστημιακών έκανε με τροποποιήσεις ο υφυπουργός Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης στο νομοσχέδιο για το μισθολόγιο των καθηγητών ΑΕΙ και ΤΕΙ, η συζήτηση και ψήφιση του οποίου ολοκληρώθηκε στη Βουλή. Με τις τροποποιήσεις στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση αυξάνοντας μια σειρά επιδομάτων, ο συντελεστής προσδιορισμού του βασικού μηνιαίου μισθού των ερευνητών, που επεκτείνεται πλέον και για το ερευνητικό προσωπικό του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Ερευνας του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου και του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών. Να σημειωθεί ότι οι αυξημένες αποδοχές θα ισχύουν από τη 1/9/1997 και όχι από τη δημοσίευση του νόμου στην εφημερίδα της κυβερνήσεως. Νωρίτερα, η Ν.Δ. δια του εισηγητή της, Βασίλη Κοντογιαννόπουλου ζήτησε το νέο μισθολόγιο να τεθεί σε ισχύ, αναδρομικά από την 1/1/1997, προκειμένου να μπορέσουν να επωφεληθούν και όσοι συνταξιοδοτήθηκαν εντός του έτους, κάτι όμως που δεν αποδέχτηκε ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης.

Ημερίδα με θέμα "Ο ΟΤΕ μοχλός ανάπτυξης των ελληνικών επιχειρήσεων" πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 11ης κλαδικής έκθεσης InfoSystem Hitech. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν στους επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης, τα σύγχρονα προϊόντα και οι υπηρεσίες του ΟΤΕ που συμβάλουν στη μείωση του κόστους και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. Στη σύντομη ομιλία του ο Διευθυντής Τηλεπικοινωνιακής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Νίκος Βερβελίδης αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του Οργανισμού, τονίζοντας ότι ο ΟΤΕ βλέπει αισιόδοξα το μέλλον. Όπως είπε ο κ. Βερβελίδης το 1996 αποτέλεσε ορόσημο στην ιστορία του ΟΤΕ, καθώς έκανε την είσοδό του στο Χρηματιστήριο, ενώ σημείωσε πως τη χρονιά εκείνη τα κέρδη του Οργανισμού έφθασαν τα 250 δισ. δρχ, κέρδη που φέτος αναμένεται να φθάσουν τα 304 δισ.

Επιμένει ο εμπορικός κόσμος στην ανάγκη βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου που διέπει το καθεστώς των εκπτώσεων. Ωστόσο, το έργο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του Υπουργείου Ανάπτυξης που συγκροτήθηκε για να αντιμετωπίσει ζητήματα σχετικά με τον ανταγωνισμό και τις εκπτώσεις, παραμένει σε εκκρεμότητα, γεγονός που έχει προκαλέσει τη δυσφορία των εμπόρων.

Ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών - με τριετή αναστολή - επέβαλε δευτεροβάθμιο δικαστήριο στο δήμαρχο Κατερίνης, Μενέλαο Τερζόπουλο με την κατηγορία ότι επιχείρησε να πουλήσει στο δήμο οικόπεδο πολύ ακριβότερο από την τιμή που το αγόρασε. Το τριμελές πλημμελειοδικείο Κατερίνης καταδίκασε, επίσης, σε φυλάκιση 5 μηνών και τον συνιδιοκτήτη του οικοπέδου Ισαάκ Ιορδανίδη (για άμεση συνεργεία σε απιστία) αναστέλλοντας, επίσης, την ποινή επί τριετία. Και οι δυο είχαν καταδικαστεί με τις ίδιες ποινές από το μονομελές πλημμελειοδικείο Κατερίνης.

Ολοκληρώθηκε και παραδίνεται στο κοινό της πόλης ένα από τα μεγαλύτερα έργα του τεχνικού προγράμματος του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, το "Ολύμπιον", που ανακαινίστηκε και εκσυγχρονίστηκε για να αποτελέσει τη μόνιμη έδρα του μεγαλύτερου κινηματογραφικού γεγονότος στην Ελλάδα, του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Τα εγκαίνια του κτιρίου που φιλοξένησε, από το 1960 μέχρι το 1963, τα πρώτα βήματα της τότε "Εβδομάδας Ελληνικού κινηματογράφου", θα σημαδέψει κινηματογραφικό αφιέρωμα στο σύνολο σχεδόν του έργου του κορυφαίου Ευρωπαίου κινηματογραφιστή, Φεντερίκο Φελίνι.

Η συμφωνία Κληρίδη-Ντενκτάς για εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων αφορά στο σύνολο των αγνοουμένων και των δύο πλευρών, όλων των περιόδων, δήλωσε ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης. "Προσβλέπουμε στην εξακρίβωση όλων ανεξαρτήτως των αγνοουμένων", τόνισε, προσθέτοντας: "Δεν μιλούμε για περιορισμένη λύση του θέματος. Στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου για θέματα εξακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων, προσβλέπουμε σε ολοκληρωμένη εικόνα για το σύνολο των αγνοουμένων και των δύο πλευρών, όλων των περιόδων".

· Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιαννάκης Κασουλίδης, συνέχισε τις επαφές του στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με συνάντηση με τον ομόλογό του της Αλγερίας, Αχμεντ Αταφ. Η Αλγερία προεδρεύει της Ομάδας Επαφής των Αδεσμεύτων για το Κυπριακό. Στο επίκεντρο της συνάντησης, ήταν οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η εσωτερική κατάσταση στην Αλγερία. · · ''Εβδομάδα μνήμης Μόρφου'' διοργανώνεται από τις 4-10 Οκτωβρίου για πρώτη φορά από το Δήμο Μόρφου, με στόχο να δώσει το μήνυμα ότι οι Κύπριοι πρόσφυγες της κωμόπολης και των 25 κατεχομένων χωριών, όχι μόνο δεν ξεχνούν αλλά εξακολουθούν να αγωνίζονται και να διεκδικούν. Τις εκδηλώσεις της ''Eβδομάδας μνήμης Μόρφου'' ανέλυσε σε συνέντευξη Τύπου, η Δήμαρχος Μόρφου, Αντιγόνη Περικλέους-Παπαδοπούλου, η οποία είπε ότι αποκορύφωμα των εκδηλώσεων θα είναι η 17η πορεία προς τη Μόρφου που θα γίνει στον Αστρομερίτη στις 12 Οκτωβρίου.

Tην άρση της βουλευτικής ασυλίας της Τανσού Τσιλλέρ και την παραπομπή της σε δίκη για εξύβριση του στρατού, ζήτησε η τουρκική κυβέρνηση, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP. Σε δημόσια ομιλία της την προηγούμενη εβδομάδα, η Τανσού Τσιλλέρ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ ότι αποτελεί όργανο της πανίσχυρης τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας, η οποία και έπαιξε ρόλο κλειδί στην πτώση του Νετζμετίν Ερμπακάν από την εξουσία. Όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Ολτάν Σουνγκουρλού αν ο εισαγγελέας διαπιστώσει ότιδήποτε το επιλήψιμο στις δηλώσεις της κ. Τσιλλέρ τότε θα αρθεί η βουλευτική της ασυλία και θα παραπεμφθεί σε δίκη.

Αρχίζει σήμερα η συνάντηση των Προέδρων της Βουλγαρίας, Π.Στογιάνοφ, της Ρουμανίας, Εμίλ Κονσταντινέσκου και της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, στο μέγαρο "Ευξείνογκραντ", έξω από την παραθαλάσσια πόλη Βάρνα. Τη συνάντηση θα απασχολήσουν θέματα όπως ο συντονισμός των ενεργειών των τριών χωρών στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας και τα κοινά σχέδια αναβάθμισης των υποδομών τους, ενώ θα γίνει ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την υποστήριξη της Τουρκίας στις υποψηφιότητες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Οι τρεις Πρόεδροι θα εγκαινιάσουν τη νέα σύνδεση των χωρών τους με οπτική ίνα.

Θέματα ασφάλειας των πυρηνικών σταθμών, εξετάζουν ατομικοί φυσικοί από οκτώ ευρωπαϊκά κράτη ανάμεσα στα οποία είναι η Ρωσία, η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία παίρνουν μέρος σε συνδιάσκεψη στην πόλη Σαντάνσκι της Νοτιοδυτικής Βουλγαρίας. Οπως μετέδωσε το βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο, τη συνάντηση οργανώνει το Ινστιτούτο Πυρηνικής Ενέργειας της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών. Μετά το 1991 ειδικού του κλάδου αυτού συγκεντρώνονται κάθε χρόνο στη βουλγαρική αυτή πόλη για να συζητήσουν επίκαιρα επιστημονικά θέματα.

Επίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει την προσεχή εβδομάδα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης της Αλβανίας, Νεριτάν Τσέκα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό του, Γιώργο Ρωμαίο και με άλλους αξιωματούχους της πολιτικής ηγεσίας. Αυτό υπογραμμίζει σε δημοσίευμά της, η εφημερίδα "Κόχα Γιόν", επισημαίνοντας ταυτόχρονα, ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει ο κ. Τσέκα, ιδίως με τον κ. Ρωμαίο, θα βρίσκονται θέματα όπως τα ναρκωτικά, η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, η μεταφορά όπλων από την Αλβανία στην Ελλάδα, καθώς και το πρόβλημα της εγκαθίδρυσης της τάξης στην Αλβανία.

Ολοκληρώθηκε χθες η προεκλογική εκστρατεία στην Σερβία και το Μαυροβούνιο ενόψει των προεδρικών εκλογών που διεξάγονται την Κυριακή 5 Οκτωβρίου στις δύο αυτές δημοκρατίες της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας. Στην Σερβία διεξάγεται ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών. Στις εκλογές αυτές συμμετέχουν οι δύο πρώτοι της εκλογικής αναμέτρησης του πρώτου γύρου που διεξήχθη στις 21 Σεπτεμβρίου. Αυτοί είναι: ο Ζόραν Λίλιτς, υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού "Σοσιαλιστικό Κόμμα-Γιουγκοσλαβική Αριστερά-Νέα Δημοκρατία", ο οποίος στον πρώτο γύρο απέσπασε ποσοστό 35,70% και ο Βόισλαβ Σέσελι, πρόεδρος του "Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος", ο οποίος στον πρώτο γύρω έλαβε ποσοστό 27,28%.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 3 October 1997 - 6:00:59 UTC