Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-10-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 11:14 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 4.10.1997

Με την υιοθέτηση της κοινής διακήρυξης, στην οποία επιβεβαιώνεται η αποφασιστικότητα των κυβερνήσεων τους να προωθήσουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και εποικοδομητικής συνεργασίας στους τομείς της Αμυνας και της Ασφάλειας ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ στη Σόφια η Σύνοδος των Υπουργών Αμυνας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι υπουργοί εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι το ΝΑΤΟ παραμένει η κύρια συνιστώσα δύναμη στην κατασκευή της συνολικής ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας, αλλά σε κοινή συνεργασία με τη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση και τον ΟΑΣΕ. Παράλληλα, επισήμαναν το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν πολιτικές πρωτοβουλίες περιφερειακές, όπως η Οικονομική Συνεργασία της Μαύρης Θάλασσας, η Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η Πρωτοβουλία για τη συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και το Ρουαγιαμόν. Οι υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίηση των χωρών τους για το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ έχει διακηρύξει την πρόθεσή του να απευθύνει προσκλήσεις σε δημοκρατικές χώρες τα επόμενα χρόνια, αλλά αναγνώρισαν ότι οι χώρες της περιοχής θα πρέπει να ανεβάσουν το επίπεδο των Ενόπλων Δυνάμεών τους και της ασφάλειας σε τέτοιο βαθμό, έτσι ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν τα συνολικά πολιτικά και στρατηγικά συμφέροντα της Συμμαχίας και να ενδυναμώσουν ολόκληρη την ευρωπαϊκή ασφάλεια και σταθερότητα. Οι υπουργοί εξέφρασαν την προθυμία τους να προσκληθούν στις επόμενες Συνόδους των υπουργών και υπουργοί άλλων χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες.

Την άποψη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ευνοούσαν την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία και αφορά θέματα συγκρούσεων που έχουνε σχέση με την επικράτεια ή με διεκδικήσεις εξέφρασε με δήλωσή του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών κ.Γουίλιαμ Κόεν. Ο κ.Κόεν είπε ότι η συνάντηση της Σόφιας είχε ανάμεσα στα άλλα το στόχο να γίνει ανταλλαγή απόψεων και από τους υπουργούς εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας πολύ καλές τις συγκεκριμένες ανταλλαγές απόψεων. "Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε καλύτερες ανταλλαγές" είπε ο κ.Κόεν και εξέφρασε την ελπίδα του ότι οι δύο πλευρές θα κάνουν "ασκήσεις αυτοσυγκράτησης, τα πάθη θα ηρεμήσουν και θα γίνει ειρηνική διαπραγμάτευση για όλες τις υπόλοιπες διαφορές αντί για αύξηση των εντάσεων". Ο κ.Κόεν είπε επίσης ότι το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι είναι προς συμφέρον όλων των χωρών να υπάρχουν περιορισμοί στην διάδοση των οπλικών συστημάτων. Σημείωσε επίσης ότι εάν τελικά γίνει εφικτή η διεύρυνση του ΝΑΤΟ με εκείνες τις χώρες που θα πληρούν τις καλύτερες δυνατόν προδιαγραφές θα προωθηθεί ακόμη περισσότερο η σταθερότητα και θα υπάρχει δυνατότητα να ελέγχεται η διάδοση των όπλων, έτσι ώστε "να μην πηγαίνουν σε περιοχές που είναι είτε ασταθείς είτε έχουν λάθος καθεστώτα". Σε μία τέτοια περίπτωση, είπε ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών θα υπάρχει το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μεγαλύτερη αστάθεια και να προκληθεί χάος.

Δύο νέοι άνθρωποι ακόμη έχασαν τη ζωή τους τη νύχτα από τα ναρκωτικά. Στα Μελίσσια Αττικής ένας δεκαεξάχρονος βρέθηκε νεκρός στο προαύλιο εκκλησίας, και λίγο αργότερα ο 26χρονος Επαμεινώνδας Μπίτης από τη Μεταμόρφωση Αττικής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του ΚΑΤ σε κωματώδη κατάσταση, χωρίς όμως οι γιατροί να μπορέσουν να τον επαναφέρουν στη ζωή και νωρίς το πρωί εξέπνευσε.

''Εμείς δεν ήρθαμε στην εξουσία για να τη διαχειριστούμε, αλλά για να αλλάξουμε το περιεχόμενο και την κατεύθυνσή της'', υπογράμμισε ο Θεόδωρος Τσουκάτος μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση της σπουδάζουσας νεολαίας του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης. ''Η κυβέρνηση'', είπε, ''παίρνει πολιτικές αποφάσεις, χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος και ο λαός καταλαβαίνει, εκτιμά την προσπάθεια, στηρίζει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, όμως ζητάει περισσότερα''.

Την ικανοποίησή του γιατί ''το Υπουργικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε και υπογράμμισε για μια ακόμη φορά ομόφωνα την εμμονή της κυβέρνησης στην πλήρη και αυστηρή εφαρμογή του νόμου για τα Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα Ενημέρωσης'', που ψηφίστηκε επί των ημερών του στο Υπουργείο Τύπου, εξέφρασε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος. ''Το Υπουργείο Τύπου υπό τη διεύθυνση του κ. Ρέππα κάνει συστηματική και αποτελεσματική δουλειά'', υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι ''το ζήτημα αυτό συνδέεται με την ποιότητα των δημοκρατικών μας θεσμών και του κοινωνικού μας βίου''. ''Πρέπει συνεπώς'', πρόσθεσε, ''όλοι να συμφωνήσουν με την κυβέρνηση στη θέση πως δε δικαιολογούνται ούτε εκπτώσεις ούτε αδράνειες''.

Ασφαλείς είναι όλοι οι επιβάτες του υπό κυπριακή σημαία κρουαζιερόπλοιου ''Ρομάντικα'', στο οποίο ξέσπασε πυρκαγιά νωρίς σήμερα το πρωί, ενώ βρισκόταν 55 ναυτικά μίλια νότια των ακτών της Κύπρου. Στο πλοίο το οποίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου στις 6.15 το πρωί, δεκαπέντε λεπτά μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, επέβαιναν 487 επιβάτες και 186 μέλη του πληρώματος. Οι επιβαίνοντες εγκατέλειψαν έγκαιρα το πλοίο με σωστικές λέμβους και περισυνελέγησαν από άκατους της Λιμενικής αστυνομίας και ελικόπτερα της κυπριακής αστυνομίας και τωνβ Βρετανικών Βάσεων.

Την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την πτώση του πληθωρισμού στο 4,9% από 5, 6% που ήταν τον προηγούμενο μήνα, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου. Ο κ. Παπαντωνίου επισήμανε ότι δεν χρειάζονται πανηγυρισμοί και πρόσθεσε ότι υπάρχει μια σαφής καθοδική πορεία στον πληθωρισμό εδώ και 4 χρόνια, η οποία όμως διαταράσσεται πότε θετικά και πότε αρνητικά από συγκυριακούς παράγοντες. "Σε καμία περίπτωση δεν χρειάζονται υπερβολικές αντιδράσεις", είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ο οποίος όμως τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει ικανοποίηση ότι η πολιτική της κυβέρνησης αποδίδει. Θετικός ήταν ο αντίκτυπος της πτώσης του πληθωρισμού και στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1779,35 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, παρουσιάζοντας βελτίωση της τάξης του 1,93%. Η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 29,9 δισεκατομμύρια δραχμές.

Ενας ανώτερος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας και ένας ιδιώτης συνελήφθησαν και ανακρίνονται στην Πτολεμαϊδα από τους άνδρες της Ασφάλειας Αθηνών, με την κατηγορία ότι τηλεφωνούσαν σε οικονομικούς παράγοντες και επιχειρηματίες της περιοχής, ισχυριζόμενοι ότι επικοινωνούσαν εκ μέρους πολιτικών παραγόντων και αποσπούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά. Πρόκειται για τον ιδιώτη Μιχαήλ Καραγιάννη και τον Ανθυπαστυνόμο, Κωνσταντίνο Δημητρίου, ο οποίος υπηρετεί στο Τμήμα Ασφαλείας Πτολεμαϊδας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, ο Καραγιάννης τηλεφωνούσε σε διάφορους επιχειρηματίες και δήλωνε ψευδώς ότι δήθεν τηλεφωνεί από το πολιτικό γραφείο του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη και προσποιείτο ότι ήταν ο εκ των συμβούλων του πρωθυπουργού, Γιώργος Πανταγιάς, Νίκος Θέμελης, Αντώνης Αγγελίδης ή το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Τσουκάτος. Ο Καραγιάννης, προσποιούμενος τους παραπάνω, ζητούσε να κατατεθούν χρήματα για δήθεν φιλανθρωπικούς σκοπούς σε λογαριασμούς των τραπεζών ΕΘΝΙΚΗΣ, ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΙΣΤΕΩΣ, στην Πτολεμαϊδα και ενδεχομένως και σε άλλες τράπεζες ή υποκαταστήματα αυτών. Οι λογαριασμοί στους οποίους ζητούσε να κατατεθούν τα χρήματα ήταν στο όνομα του Ανθυπαστυνόμου, Δημήτρη Κωνσταντίνου.

Για την υπόθεση της απάτης στην Πτολεμαϊδα και τη σύλληψη ανώτερου αξιωματικού της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Θεόδωρος Τσουκάτος, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη: ''Είχε πει ο πρωθυπουργός πριν από καιρό σε όλους ότι αυτό γίνεται και χρησιμοποιείται. Η Αστυνομία έδρασε συνέλαβε τους δύο κυρίους και θα αποδοθεί Δικαιοσύνη. Πιστεύουμε ότι κανείς δεν πρέπει να κάνει τέτοιες δουλειές, πολύ περισσότερο εμείς δεν έχουμε σχέση με τέτοια πράγματα''.

Την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να προχωρήσει στη μετοχοποίηση του 20% της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου ανακοίνωσε η Υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, μετά από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, που ασχολήθηκε, μεταξύ άλλων, με ζητήματα του Υπουργείου Τύπου, αλλά και με την πετρελαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Η κ. Παπανδρέου διευκρίνισε ότι θα δημιουργηθεί ένα καινούριο οργανωτικό σχήμα ενώ η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου θα μετονομαστεί σε Ελληνική Εταιρεία Πετρελαίου. Ακόμη θα ενσωματωθούν σε αυτήν τα Διυλιστήρια και οι Χημικές Βιομηχανίες και θα υπάρχουν δύο θυγατρικές εταιρείες. Μετά το πέρας της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης παρέθεσε γεύμα σε διευθυντές των αθηναϊκών εφημερίδων, παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών. Κατά τη διάρκεια του γεύματος συζητήθηκαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και η ένταξη της χώρας στην οικονομική και νομισματική ενοποίηση.

Αύριο θα φτάσει στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" ο κύριος όγκος του αμερικανικού τάγματος που παίρνει μέρος στη στρατιωτική άσκηση "DYNAMIC MIX 97" η οποία, μετά την ολοκλήρωση της φάσης στην Κυπαρισσία, θα συνεχιστεί στην περιοχή της Ασσήρου και θα ολοκληρωθεί στις 13 Οκτωβρίου. Πρόκειται για ετήσια Συμμαχική - Διακλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακας, που διεξάγεται από τις 23 Σεπτεμβρίου στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή 14 κρατών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Οι σκοποί της άσκησης είναι η βελτίωση της συνεργασίας και κατανόησης μεταξύ των κρατών που συμμετέχουν, ενώ το σενάριο, σύμφωνα με το οποίο διεξάγεται η άσκηση είναι φανταστικό και δεν βασίζεται σε πραγματικές καταστάσεις.

Η ΝΑΤΟϊκή στρατιωτική άσκηση, στην οποία συμμετέχει και τμήμα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και που γίνεται στα πλαίσια της προετοιμασίας για τη σύλληψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς, αποτελεί μια ακόμα κατάπτυστη αντιλαϊκή ενέργεια της "Νέας Τάξης Πραγμάτων", επισημαίνει σε ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ. Σ' αυτή την γκαγκστερική προετοιμασία - προσθέτει το ΚΚΕ - η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποδείχνει με τη συμμετοχή της τον πραγματικό ρόλο που παίζει στην περιοχή και το πώς εννοεί την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της Ελλάδας. To KKE καταγγέλλει την ελληνική συμμετοχή - επέμβαση στα εσωτερικά πράγματα άλλης χώρας. Καλεί του εργαζόμενους να καταδικάσουν την κυβερνητική πολιτική και ν' απαιτήσουν την αποχώρηση των Ελλήνων στρατευμένων από τη Βοσνία

Με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 500 συνέδρων από 31 χώρες αρχίζει τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου, υπό την αιγίδα του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, η 3η Ευρω - Μεσογειακή Σύνοδος Βιομηχανίας στον Αστέρα Βουλιαγμένης (Ναυσικά). Η Σύνοδος των Αθηνών, οι εργασίες της οποίας θα καταλήξουν την Τρίτη 7 Οκτωβρίου με την ανακοίνωση των Συμπερασμάτων, οργανώνεται από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών σε συνεργασία με το Ελληνικό Υπουργείο Ανάπτυξης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την UNICE (Ένωση Βιομηχανιών και Εργοδοτικών Συνδέσμων Ευρώπης).

Έντονο ενδιαφέρον στους επιχειρηματικούς κύκλους του κλάδου, προκαλεί η διοργάνωση της 5ης Εκθεσης Εσωρούχων και Μαγιό, "LACE", που λειτουργεί από σήμερα έως και τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου, στα περίπτερα 3 και 17 της HELEXPO. Η έκθεση έχει ήδη καθιερωθεί ως πετυχημένος θεσμός, που συμβάλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην ανάπτυξη των συναλλαγών. Στο μεταξύ, από σήμερα το πρωί, έως το βράδυ της Δευτέρας λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της HELEXPO, και η έκθεση παιδικών και βρεφικών ειδών, ''Kinderland''.

Παραδόθηκε στο κοινό της Θεσσαλονίκης η ανακαινισμένη αίθουσα του κινηματοθεάτρου "Ολύμπιον" σε τελετή στην οποία παραβρέθηκαν οι υπουργοί Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος και ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης. Στη διάρκεια των εγκαινίων, ο Ε. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι η κυριότητα του κινηματοθεάτρου "Ολύμπιον" θα περάσει στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το οποίο θα είναι οικονομικός διαχειριστής, κάτοχος, χρήστης και ιδιοκτήτης του κτιρίου. Πρόσθεσε ακόμη ότι ήδη άρχισε η μεταφορά πολλών υπηρεσιών του Φεστιβάλ Κινηματογράφου από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, καθώς πλέον η πόλη θα είναι η μόνιμη έδρα του θεσμού.

Ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ, δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν το έχουν βάλει κάτω, με την εξέλιξη για τα θέματα ασφάλειας, μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, γιατί πιστεύουν ότι ακόμη και ένα απλό βήμα στον τομέα αυτό θα είναι πολύ σημαντικό για τις δύο πλευρές και θα διευκολύνει τις προσπάθειες τους ερχόμενους μήνες. Ερωτηθείς εάν θα διοριστεί το τρίτο μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους αγνοούμενους, ο κ. Φεϊσέλ δήλωσε ότι καταλαβαίνει ότι υπάρχει μια έντονη επιθυμία για το διορισμό, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα μελετήσει σοβαρά το θέμα.

Πρωτόκολλο χρηματικής και τεχνικής βοήθειας, υπογράφτηκε στα Σκόπια, μεταξύ της Ομοσπονδιακής Γερμανίας και της ΠΓΔΜ. Τη γερμανική πλευρά, εκπροσώπησε ο διευθυντής του υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης, Μπέρντχολντ Σβάϊγκελ και την ΠΓΔΜ, ο υφυπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Αμπιτενάφ Νεζίρι . Στο πρωτόκολλο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται και η χορήγηση δανείων στην ΠΓΔΜ, προκειμένου να καταστεί εφικτή η ανασυγκρότηση της και η βελτίωση των υποδομών της. Συγκεκριμένα, δάνειο ύψους 20 εκατομμυρίων μάρκων θα διατεθεί για την προστασία της λίμνης Οχρίδας, ενώ δάνειο ύψους 30 εκατομμυρίων μάρκων, θα διατεθεί για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει τα Σκόπια με τη Βουλγαρία. Εξάλλου, όπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων, "βοήθεια" που αγγίζει τα 5.300.000 μάρκα θα διατεθεί για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ΠΓΔΜ.

Οι Πρόεδροι της Βουλγαρίας, Π.Στογιάνοφ, της Ρουμανίας, Ε. Κονσταντινέσκου, και της Τουρκίας, Σ. Ντεμιρέλ συναντήθηκαν στη Βάρνα της Βουλγαρίας, όπου έλαβαν μέρος στα εγκαίνια του υποθαλασσίου δικτύου οπτικών ινών "ΚΑΦΟΣ", που συνδέει τις χώρες τους. "Αυτό το κοινό σχέδιο αποτελεί δείγμα για το ότι όταν υπάρχει επιθυμία συνεργασίας, τα αποτελέσματα έρχονται γρήγορα", τόνισε ο πρόεδρος της βουλγαρικής Επιτροπής Ταχυδρομείων και Τηλεπικοινωνιών, Αντόνι Σλαβίνσκι. Από την πλευρά του ο υπουργός Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας, Νετζέτ Μενζίρ, σημείωσε πως η υλοποίηση του έργου αυτού θα συμβάλλει στην ανάπτυξη των εμπορικών και πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ των τριών χωρών, αλλά και στο άνοιγμα των βαλκανικών χωρών σε όλο τον κόσμο. Ο υπουργός Τηλεπικοινωνιών της Ρουμανίας, Ντιμίτριους Μαλινέσκου πρόσθεσε ότι αυτή είναι μόνο η αρχή της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Τούρκος Πρόεδρος, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, θα επισκεφτεί την Δευτέρα το πλούσιο σε πετρέλαιο Κουβέιτ για δυο ημέρες, ύστερα από την πρόσκληση του Σείχη, Ζαμπέρ αλ Αχμάντ αλ Σαμπάχ, για να συζητήσουν τη διμερή συνεργασία, συνοδευόμενος και από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Ισίν Τζελεμπί, σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου εξωτερικών. υπουργική ανακοίνωση αναφέρει ότι στόχος της συνάντησης είναι η βελτίωση των δεσμών των δυο χωρών και τα Διεθνή ζητήματα, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων "Ανατολή", οι δυο χώρες πρόκειται να υπογράψουν συμφωνία για την αποφυγή διπλής φορολογίας και την προώθηση πολιτιστικών ανταλλαγών. Οι δυο χώρες έχουν, ήδη, υπογράψει αρκετές οικονομικές συμφωνίες, όπως της συμφωνίας για την επέκταση και την προστασία των επενδύσεων.

Ομάδες, με μεγάλη ιστορία στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο θα αντιμετωπίσουν στη δεύτερη φάση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, ΠΑΟΚ και ΟΦΗ. Ο "Δικέφαλος", δεν κατόρθωσε και αυτή τη φορά να αποφύγει το δύσκολο αντίπαλο, αφού κληρώθηκε στη Γενεύη με την Ατλέτικο Μαδρίτης. Ο ΟΦΗ, στάθηκε πιο τυχερός, αφού κατόρθωσε να αποφύγει την Αστον Βίλα και θα αντιμετωπίσει την Οσέρ από τη Γαλλία. Τυχερή στάθηκε για μια ακόμη φορά η ΑΕΚ, η οποία κληρώθηκε να αντιμετωπίσει την Αυστριακή Στουρμ Γκρατς και έχει πολλές πιθανότητες για πρόκριση στους "8" του Κυπέλλου Κυπελλούχων.

Δύο ντέρμπι περιλαμβάνει η 2η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1. Τα βλέμματα όλων των φιλάθλων συγκεντρώνονται σήμερα, στο παιχνίδι του Ηρακλή με τον ΠΑΟΚ στο Ιβανώφειο. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αναμένεται ο αγώνας μεταξύ της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού, που θα πραγματοποιηθεί στις 6:45 αύριο το απόγευμα, στο ΟΑΚΑ. Τα υπόλοιπα παιχνίδια θα διεξαχθούν κανονικά στις 5 σήμερα το απόγευμα. Ο Άρης θα υποδεχτεί στο Παλαί ντε Σπορ τον Παπάγου, ενώ ο Παναθηναϊκός θα επιχειρήσει τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη του επί του Απόλλωνα στην Πάτρα.

Με τη γλυκιά γεύση, των ελληνικών επιτυχιών στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο η 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Η αυλαία ανοίγει σήμερα με το παιχνίδι της Καβάλας με τον ΟΦΗ. Τη Δευτέρα, στις 6 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί στο Καυτατζόγλειο το παιχνίδι του Ηρακλή με την ΑΕΚ. Κανονικά θα ξεκινήσουν οι αγώνες αυτό το Σαββατοκύριακο, αφού η ΕΠΟ ικανοποίησε μερικώς τα αιτήματα των Ελλήνων ποδοσφαιριστών, για μη συμμετοχή 6 ξένων παιχτών σε ελληνικές ομάδες. Τα παιχνίδια θα ξεκινήσουν στις 3:45 το απόγευμα της Κυριακής, εκτός από τον αγώνα του Ολυμπιακού με τη Ξάνθη που θα αρχίσει μισή ώρα νωρίτερα.

Βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα. Έτσι, σε όλη τη χώρα προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές και καταιγίδες στα ανατολικά και νότια, σταδιακά όμως και από τα βορειοδυτικά ο καιρός θα βελτιωθεί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 10 μέχρι 20 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 14 μέχρι 25 και στα νησιά από 17 μέχρι 26 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί με εξασθένιση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 15 μέχρι 20 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 4 October 1997 - 8:05:26 UTC