Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-10-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 15:19 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 4.10.1997

Ιδιαίτερης σημασίας πολιτική ομιλία πραγματοποίησε σήμερα, στην 43η Σύνοδο των Ατλαντικών Ενώσεων της Ευρώπης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος. Επισήμανε ότι μετά τη Σύνοδο της Μαδρίτης, έχουμε ένα νέο ΝΑΤΟ και επανέλαβε την απόφαση της Ελλάδας, να ενισχύσει με κάθε δυνατό μέσο την ένταξη στο ΝΑΤΟ το 1999, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Σλοβενίας. Ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι η ασφάλεια σε διεθνές επίπεδο αποτελεί ένα σύνθετο παράγοντα, ο οποίος συναρτάται με την πολιτική, την οικονομική, τη στρατιωτική και την κοινωνική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή. Ο υπουργός Άμυνας συμπεριέλαβε στις αποσταθεροποιητικές για τη διεθνή τάξη απειλές, το θρησκευτικό φονταμεταλισμό και τη διεθνή τρομοκρατία. Στη Σύνοδο μίλησε επίσης, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Ισμέτ Σιντίν, ο οποίος επισήμανε τον ιδιαίτερο ρόλο των συμφωνιών του Ντέϊτον για τη σταθερότητα στη Βαλκανική χερσόνησο.

Την άποψη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ευνοούσαν την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία και αφορά θέματα συγκρούσεων που έχουνε σχέση με την επικράτεια ή με διεκδικήσεις εξέφρασε με δήλωσή του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Γουίλιαμ Κόεν. Ο κ. Κόεν είπε ότι η συνάντηση της Σόφιας είχε ανάμεσα στα άλλα το στόχο να γίνει ανταλλαγή απόψεων και από τους υπουργούς εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας πολύ καλές τις συγκεκριμένες ανταλλαγές απόψεων. "Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε καλύτερες ανταλλαγές" είπε ο κ. Κόεν και εξέφρασε την ελπίδα του ότι οι δύο πλευρές θα κάνουν "ασκήσεις αυτοσυγκράτησης, τα πάθη θα ηρεμήσουν και θα γίνει ειρηνική διαπραγμάτευση για όλες τις υπόλοιπες διαφορές αντί για αύξηση των εντάσεων". Ο κ. Κόεν είπε επίσης ότι το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι είναι προς συμφέρον όλων των χωρών να υπάρχουν περιορισμοί στην διάδοση των οπλικών συστημάτων. Σημείωσε επίσης ότι εάν τελικά γίνει εφικτή η διεύρυνση του ΝΑΤΟ με εκείνες τις χώρες που θα πληρούν τις καλύτερες δυνατόν προδιαγραφές θα προωθηθεί ακόμη περισσότερο η σταθερότητα και θα υπάρχει δυνατότητα να ελέγχεται η διάδοση των όπλων, έτσι ώστε "να μην πηγαίνουν σε περιοχές που είναι είτε ασταθείς είτε έχουν λάθος καθεστώτα". Σε μία τέτοια περίπτωση, είπε ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών θα υπάρχει το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μεγαλύτερη αστάθεια και να προκληθεί χάος.

Ασφαλείς είναι όλοι οι επιβάτες του υπό κυπριακή σημαία κρουαζιερόπλοιου ''Ρομάντικα'', στο οποίο ξέσπασε πυρκαγιά νωρίς σήμερα το πρωί, ενώ βρισκόταν 55 ναυτικά μίλια νότια των ακτών της Κύπρου. Στο πλοίο το οποίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου στις 6.15 το πρωί, δεκαπέντε λεπτά μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, επέβαιναν 487 επιβάτες και 186 μέλη του πληρώματος. Οι επιβαίνοντες εγκατέλειψαν έγκαιρα το πλοίο με σωστικές λέμβους και περισυνελέγησαν από άκατους της Λιμενικής αστυνομίας και ελικόπτερα της κυπριακής αστυνομίας και τωνβ Βρετανικών Βάσεων.

''Εμείς δεν ήρθαμε στην εξουσία για να τη διαχειριστούμε, αλλά για να αλλάξουμε το περιεχόμενο και την κατεύθυνσή της'', υπογράμμισε ο Θεόδωρος Τσουκάτος μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση της σπουδάζουσας νεολαίας του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης. ''Η κυβέρνηση'', είπε, ''παίρνει πολιτικές αποφάσεις, χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος και ο λαός καταλαβαίνει, εκτιμά την προσπάθεια, στηρίζει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, όμως ζητάει περισσότερα''. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, για την υπόθεση της απάτης στην Πτολεμαϊδα και τη σύλληψη ανώτερου αξιωματικού της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Θεόδωρος Τσουκάτος, σε ερώτηση δημοσιογράφων, δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη: ''Είχε πει ο πρωθυπουργός πριν από καιρό σε όλους ότι αυτό γίνεται και χρησιμοποιείται. Η Αστυνομία έδρασε, συνέλαβε τους δύο κυρίους και θα αποδοθεί Δικαιοσύνη. Πιστεύουμε ότι κανείς δεν πρέπει να κάνει τέτοιες δουλειές, πολύ περισσότερο εμείς δεν έχουμε σχέση με τέτοια πράγματα''.

Γενέθλια έχει σήμερα η Νέα Δημοκρατία, που συμπλήρωσε 23 χρόνια παρουσίας από τα οποία εννέα στη διακυβέρνηση της χώρας. Αύριο ο πρόεδρος του κόμματος, Κώστας Καραμανλής, θα μιλήσει στο Φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ στο λόφο του Κολωνού της Αθήνας.

Θερμός οπαδός της πολυφαρμακίας είναι ο Έλληνας με ιδιαίτερη "αδυναμία" στα αντιβιοτικά. Την ευθύνη γι αυτό φέρουν αφ' ενός οι γιατροί, που έχουν τη συνήθεια να χορηγούν φάρμακα υπερμέτρως και αφ' ετέρου η νοοτροπία του ασθενή να παίρνει πολλά φάρμακα μόνος του και χωρίς ιατρική συμβουλή, που είναι όλο και πιο επικίνδυνο. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, σε όλη του τη ζωή ο Έλληνας καταναλώνει κατά μέσο όρο μισό τόνο φάρμακα. Αν σκεφτεί κανείς ότι μια κάψουλα αντιβιοτικού έχει βάρος μόλις 1/4 του γραμμαρίου εύκολα αντιλαμβάνεται τη σημασία αυτού του γεγονότος. Από τα στοιχεία άλλης έρευνας, προκύπτει ότι βρέθηκαν σε φαρμακεία της Αθήνας, αλλά και της επαρχίας, συνταγές, όπου αναγράφονταν για έναν ασθενή μέχρι και 12 - 13 φάρμακα άσχετα στο μεγαλύτερο μέρος τους με την ασθένεια του, αλλά και επικίνδυνα. Τα παραπάνω ανέφερε μιλώντας στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παθολογίας, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, ο καθηγητής φαρμακολογίας στο πανεπιστήμιο της Αθήνας Νίκος Χούλης προσθέτοντας, ότι τα σπουδαιότερα μειονεκτήματα της αλόγιστης χρήσης πολλών φαρμάκων μαζί είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειες, οι ασυμβασίες και οι παρενέργειες. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια χρονιά πέθαναν 29.000 άτομα από τις παρενέργειες, ενώ 1.500.000 νοσηλεύτηκαν από την ίδια αιτία.

Πλήρως εξοικειωμένοι με τις επαναστατικές εφαρμογές της νέας τεχνολογίας θα είναι οι Έλληνες πολίτες του μέλλοντος, αφού το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων προωθεί ρυθμίσεις που θα φέρουν τους μαθητές πιο κοντά στην πληροφορική, ήδη από το σχολείο. Αυτά τονίστηκαν κατά τη διάρκεια της σημερινής τρίτης θεματικής ενότητας του 3ου Συνεδρίου Εφαρμογών Πληροφορικής και Επικοινωνιών που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της έκθεσης INFOSYSTEM '97 και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

Τη σιδηροδρομική γραμμή, Αθηνών-Θεσσαλονίκης στην περιοχή του Σταθμού Αξιού Θεσσαλονίκης, κατέλαβαν συμβολικά από τις 10 έως τις 11 το πρωί κάτοικοι των χωριών Άδενδρο, Βραχιά και Παρθένι, διαμαρτυρόμενοι για τις συνενώσεις που προβλέπει το σχέδιο ''Καποδίστριας''. Όπως δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο σταθμάρχης του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη, δε δημιουργήθηκε κανένα σημαντικό πρόβλημα στην κυκλοφορία των τρένων, εκτός από μία εικοσάλεπτη καθυστέρηση της αμαξοστοιχίας που εκτελεί το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Φλώρινα.

Αύριο θα φτάσει στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" ο κύριος όγκος του αμερικανικού τάγματος που παίρνει μέρος στη στρατιωτική άσκηση "DYNAMIC MIX 97" η οποία, μετά την ολοκλήρωση της φάσης στην Κυπαρισσία, θα συνεχιστεί στην περιοχή της Ασσήρου και θα ολοκληρωθεί στις 13 Οκτωβρίου. Πρόκειται για ετήσια Συμμαχική - Διακλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακας, που διεξάγεται από τις 23 Σεπτεμβρίου στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή 14 κρατών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Οι σκοποί της άσκησης είναι η βελτίωση της συνεργασίας και κατανόησης μεταξύ των κρατών που συμμετέχουν, ενώ το σενάριο, σύμφωνα με το οποίο διεξάγεται η άσκηση είναι φανταστικό και δεν βασίζεται σε πραγματικές καταστάσεις.

Δεν υπάρχει ξεχωριστή "Μακεδονική εθνότητα" αποφαίνεται ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά ιδρύματα της Ρωσίας, το Ινστιτούτο Βαλκανολογίας, στο δίτομο επιστημονικό έργο που εξέδωσε πρόσφατα για την ιστορία της λογοτεχνίας των δυτικών και νότιων σλάβων. Η ξεκάθαρη αυτή θέση, προκάλεσε την οργή των προπαγανδιστών των Σκοπίων, ενώ το σκοπιανό περιοδικό "Macedonian Time" κατηγόρησε το ρωσικό Ινστιτούτο Βαλκανολογίας για πλαστογράφηση της ιστορίας των Σλάβων στα Βαλκάνια.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Κλάους Κίνκελ, κατά την επικείμενη επίσκεψή του στη Βουλγαρία, δεν θα ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση της χώρας για να λύσει τη λεγόμενη γλωσσική διαμάχη με τα Σκόπια, ανακοίνωσε η γερμανική πρεσβεία στη Σόφια. Στην ανακοίνωση της πρεσβείας, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα "Στάνταρντ" τονίζεται επίσης ότι η Γερμανία δεν επιθυμεί να αναμειχθεί στις σχέσεις της Βουλγαρίας με τα Σκόπια, πιστεύει, ωστόσο, ότι η επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος θα βοηθήσει τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για ένταξη της χώρας στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Διεξάγεται αύριο στη Σερβία, ο β' γύρος των προεδρικών εκλογών. Σε αυτόν συμμετέχουν οι δύο πρώτοι της εκλογικής αναμέτρησης του πρώτου γύρου που διεξήχθη στις 21 Σεπτεμβρίου. Αυτοί είναι ο Ζόραν Λίλιτς, υποψήφιος του συνασπισμού "Σοσιαλιστικό Κόμμα - Γιουγκοσλαβική Αριστερά - Νέα Δημοκρατία" και ο Βόϊσλαβ Σέσελι πρόεδρος του "Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος". Ο πρώτος στον α΄ γύρο απέσπασε ποσοστό 35,70% και ο δεύτερος 27,28%. Οι εκλογές θεωρούνται έγκυρες, αν σε αυτές συμμετέχει το 50% του εκλογικού σώματος. Σε περίπτωση που συμμετέχει στις εκλογές ποσοστό μικρότερο του 50%, τότε προκηρύσσονται νέες σε διάστημα 60 ημερών. Τις εκλογές αυτές μποϋκοτάρουν 13 κόμματα της αντιπολίτευσης, των οποίων ηγείται το Δημοκρατικό Κόμμα του αποπεμφθέντος δημάρχου του Βελιγραδίου Ζόραν Τζίντζιτς.

Αποτυγχάνουν για ακόμη μια φορά οι προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου να πείσει -μέσω δύο απεσταλμένων- τις αλβανικές αρχές για την αποδοχή των τριών μητροπολιτών που διορίστηκαν το 1992. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των σημερινών αλβανικών εφημερίδων, ο Πρόεδρος της Αλβανικής Δημοκρατίας, κ.Μεϊντάνι, ο Πρωθυπουργός, κ.Νάνο και ο Υπουργός Εξωτερικών, κ.Μίλο δεν δέχτηκαν να συναντήσουν τους δύο απεσταλμένους του πατριαρχείου. Υπενθυμίζεται ότι ο αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, της αυτοκέφαλης ορθόδοξης εκκλησίας της Αλβανίας έχει κάνει γνωστό στο Πατριαρχείο ότι για την έλευση των τριών μητροπολιτών θα πρέπει να συμφωνήσει και το αλβανικό κράτος. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Κόχα Γιόνε", ο πρωθυπουργός Φάτος Νάνο ανέθεσε την υπόθεση στον Υπουργό Προεδρίας, Κ.Ισλάμι και ο Υπουργός Εξωτερικών, Πασκάλ Μίλο, στον προϊστάμενο της διεύθυνσης βαλκανικών υποθέσεων. Η ίδια εφημερίδα τονίζει ότι από πηγές στο Υπουργείο Εξωτερικών γίνεται φανερό ότι η αλβανική θέση ως προς τους απεσταλμένους του πατριαρχείου, είναι ότι η Ιερά Σύνοδος δεν μπορεί να λάβει μονομερώς αποφάσεις, αναφορικά με τον διορισμό των μητροπολιτών της αυτοκέφαλης ορθόδοξης εκκλησίας της Αλβανίας.

Τη Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου, αναμένεται στα Σκόπια ο Γερμανός διπλωμάτης, Κλάους Φον Χέλντορφ, τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση διόρισε για πρώτο εκπρόσωπό της στην ΠΓΔΜ. Ο κ.Φον Χέλντορφ είναι γνωστός στα Σκόπια, καθώς το 1993, ως επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μαζί με τον επίτροπο Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ επισκέφθηκε τη χώρα σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση για την ελληνοσκοπιανή διένεξη.

O Τούρκος Πρόεδρος, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, θα επισκεφτεί την Δευτέρα το πλούσιο σε πετρέλαιο Κουβέιτ για δυο ημέρες, ύστερα από την πρόσκληση του Σείχη, Ζαμπέρ αλ Αχμάντ αλ Σαμπάχ, για να συζητήσουν τη διμερή συνεργασία, συνοδευόμενος και από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Ισίν Τζελεμπί, σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου εξωτερικών. υπουργική ανακοίνωση αναφέρει ότι στόχος της συνάντησης είναι η βελτίωση των δεσμών των δυο χωρών και τα Διεθνή ζητήματα, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων "Ανατολή", οι δυο χώρες πρόκειται να υπογράψουν συμφωνία για την αποφυγή διπλής φορολογίας και την προώθηση πολιτιστικών ανταλλαγών. Οι δυο χώρες έχουν, ήδη, υπογράψει αρκετές οικονομικές συμφωνίες, όπως της συμφωνίας για την επέκταση και την προστασία των επενδύσεων.

Δύο ντέρμπι περιλαμβάνει η 2η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1. Τα βλέμματα όλων των φιλάθλων συγκεντρώνονται σήμερα, στο παιχνίδι του Ηρακλή με τον ΠΑΟΚ στο Ιβανώφειο. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αναμένεται ο αγώνας μεταξύ της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού, που θα πραγματοποιηθεί στις 6:45 αύριο το απόγευμα, στο ΟΑΚΑ. Τα υπόλοιπα παιχνίδια θα διεξαχθούν κανονικά στις 5 σήμερα το απόγευμα. Ο Άρης θα υποδεχτεί στο Παλαί ντε Σπορ τον Παπάγου, ενώ ο Παναθηναϊκός θα επιχειρήσει τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη του επί του Απόλλωνα στην Πάτρα.

Με τη γλυκιά γεύση, των ελληνικών επιτυχιών στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο η 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Η αυλαία ανοίγει σήμερα με το παιχνίδι της Καβάλας με τον ΟΦΗ. Τη Δευτέρα, στις 6 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί στο Καυτατζόγλειο το παιχνίδι του Ηρακλή με την ΑΕΚ. Κανονικά θα ξεκινήσουν οι αγώνες αυτό το Σαββατοκύριακο, αφού η ΕΠΟ ικανοποίησε μερικώς τα αιτήματα των Ελλήνων ποδοσφαιριστών, για μη συμμετοχή 6 ξένων παιχτών σε ελληνικές ομάδες. Τα παιχνίδια θα ξεκινήσουν στις 3:45 το απόγευμα της Κυριακής, εκτός από τον αγώνα του Ολυμπιακού με τη Ξάνθη που θα αρχίσει μισή ώρα νωρίτερα.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 4 October 1997 - 16:05:44 UTC