Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-10-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:09 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 6.10.1997

Την αντίθεση της κυβέρνησης σε προπαγανδιστικά δημοσιεύματα εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, αναφερόμενος στο δεύτερο συκοφαντικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας "Observer" και τη συνέντευξη του Κούρδου Χαζάρ, που επιμένει ότι έχει στην κατοχή του δισκέτα ηλεκτρονικού υπολογιστή, στην οποία περιέχονται ονόματα και διευθύνσεις ατόμων που δήθεν ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση "17 Νοέμβρη". "Το δημοσίευμα αυτό είναι απαράδεκτο. Πολύ περισσότερο γιατί αντιμετωπίζει με ένα τέτοιο τρόπο, ο οποίος δεν είναι ορθός, τις επιστολές και τις θέσεις που έστειλαν σημαντικές προσωπικότητες για το θέμα στην εφημερίδα", είπε ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει, με κάθε τρόπο, κάνει γνωστή την αντίθεσή της σε τέτοιου είδους προπαγανδιστικά δημοσιεύματα και μελετά όλες εκείνες τις διαδικασίες, σε νομικό και πολιτικό επίπεδο, που μπορεί να αξιοποιηθούν, προκειμένου να γίνει πιο κατηγορηματική και αποτελεσματική η αντίθεση της Ελλάδας στο δημοσίευμα αυτό. "Η κυβέρνηση αυτό το οποίο πρώτα από όλα σταθμίζει είναι το εθνικό συμφέρον και, βεβαίως, η επιθυμία της να κάνει τα πάντα ώστε να λάμψει η αλήθεια", σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Για γελοία προσπάθεια της τουρκικής προπαγάνδας να δημιουργήσει εντυπώσεις σε βάρος της χώρας μας έκαναν σήμερα λόγο ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αποστολάκης και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Κάρολος Παπούλιας.

Με τιμές πρωθυπουργού κηδεύτηκε το απόγευμα, από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Αθανάσιος Τσαλδάρης, ο οποίος έχασε, το βράδυ του Σαββάτου, τη μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 76 χρόνων. Η νεκρώσιμος ακολουθία εψάλη στο μητροπολιτικό ναό της Αθήνας, παρουσία του πρωθυπουργού, του προέδρου της Βουλής, των αρχηγών των κομμάτων, της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, εκπροσώπων όλων των πολιτικών κομμάτων και του διπλωματικού σώματος. Εκ μέρους της κυβέρνησης επικήδειο εκφώνησε ο Υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, εκ μέρους του ΚΚΕ ο Στρατής Κόρακας, από τον Συνασπισμό ο Στάθης Κουβέλης και οι πρόεδροι του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας και της Πολιτικής Άνοιξης, Αντώνης Σαμαράς. Στο έργο, την προσφορά και το ήθος του Αθανάσιου Τσαλδάρη αναφέρθηκαν ο Πρόεδρος της Βουλής και οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, στην τελετή έναρξης της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου. Ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, έκανε λόγο για τεράστια απώλεια, ενώ το απαράμιλλο ήθος του εκλιπόντος υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος εξήρε την προσφορά του στην εμπέδωση των πολιτικών αξιών. Ο υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας, τον χαρακτήρισε υπέρμαχο του κοινοβουλευτισμού. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Κοσμάς Σφυρίου, είπε ότι η απώλεια του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό. "Λίγοι ευτυχούν να τους συνοδεύει μετά θάνατον ανυπόκριτη εκτίμηση", υπογράμμισε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ενώ ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος σημείωσε ότι υπήρξε κάθε στιγμή της ζωής του ειλικρινής και ένας ωραίος άνθρωπος. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας χαρακτήρισε τον Αθανάσιο Τσαλδάρη συνεπή ιδεολογικό και πολιτικό άνδρα, που πρόσφερε πολλά στον τόπο και το κόμμα του.

Συμφωνία αμυντικής συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα στην Αθήνα οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Ουκρανίας, Άκης Τσοχατζόπουλος και Αλεξάντρ Κουσμούκ. Η συμφωνία προβλέπει τη διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων και τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα των εξοπλισμών. Σε δηλώσεις του ο κ. Τσοχατζόπουλος επισήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να ισχύσουν οι απαραίτητοι όροι ασφάλειας στην Ευρώπη χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας και της Ουκρανίας και εκτίμησε ότι στους οργανισμούς περιφερειακής ασφάλειας πρέπει να υπάρχουν σύνεδροι από χώρες της ίδιας γεωπολιτικής περιοχής. Για πλήρη ταύτιση απόψεων σε θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας, έκανε λόγο ο Ουκρανός υπουργός.

Τον Φεβρουάριο του 1998 θα αρχίσουν να λειτουργούν οι ελεύθεροι κύκλοι σπουδών στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι ο Υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης. Ήδη έχουν προταθεί 45 προγράμματα, ενώ μέχρι τον Φεβρουάριο θα έχουν καθοριστεί λεπτομερώς τα κριτήρια εισαγωγής χωρίς εξετάσεις στους ελεύθερους κύκλους σπουδών. Ο κ. Αρσένης, αναφερόμενος στην αναταραχή στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, γνωστοποίησε ότι θα θέσει το θέμα της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των πανεπιστημίων στη σύνοδο των πρυτάνεων, που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην Ύδρα. Στο μεταξύ, σήμερα επέστρεψαν στα καθήκοντά τους οι καθηγητές των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των ΤΕΙ. Ο κ. Αρσένης προανήγγειλε διάλογο με τους προέδρους των ΤΕΙ τους οποίους θα συναντήσει σε σύνοδό τους στην Άρτα στις 19 και 20 Οκτωβρίου. Ωστόσο οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία μέχρι την Πέμπτη και δεν θα γίνονται εγγραφές των πρωτοετών, επειδή ο υπουργός Παιδείας αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα των υπαλλήλων για το επίδομα των 35.000 δραχμών. Πάντως ο κ. Αρσένης κατέστησε σαφές ότι τα μαθήματα θα ξεκινήσουν χωρίς να έχουν γίνει οι εγγραφές.

Με τον καθιερωμένο αγιασμό, από τον μητροπολίτη Αιτωλοακαρνανίας, Θεόκλητο, και με την παρουσία όλων των πολιτικών αρχηγών και βουλευτών, άρχισαν σήμερα οι εργασίες της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου της Ολομέλειας της Βουλής. Οι εργασίες της Β' Συνόδου της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου θα συνεχιστούν αύριο με την εκλογή, για το προεδρείο της Βουλής, δύο κοσμητόρων και τεσσάρων γραμματέων από το κόμμα της συμπολίτευσης, ενός κοσμήτορα και ενός γραμματέα από την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς κι ενός γραμματέα από το δεύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης. Το νομοθετικό έργο θα αρχίσει μεθαύριο, με το νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας που αφορά στη ρύθμιση χρεών των αγροτικών συνεταιρισμών.

Στην ημερήσια διάταξη της επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα τεθεί το θέμα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα, όπως τόνισε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Tύπου, ο πρόεδρος της επιτροπής, Peter Pex. Ωστόσο ο κ. Pex απέφυγε να πάρει θέση σχετικά με το ζήτημα, τονίζοντας ότι η ελληνική θέση είναι ξεκάθαρη, αλλά πρόκειται για διμερές θέμα για το οποίο δεν μπορεί να αποφασίσει ο ίδιος, αλλά μόνον η επιτροπή. "Το γεγονός ότι ο υπουργός Πολιτισμού ο κ. Βενιζέλος μίλησε για το θέμα είναι αρκετό για να μπει στην ημερήσια διάταξη της επιτροπής", είπε ο κ. Pex. Υπέρ της προβολής, από ξένους πολιτικούς, του ελληνικού αιτήματος για την επιστροφή των Ελγινείων τάχθηκε η ευρωβουλευτής, αναπληρωματικό μέλος της επιτροπής, Αγγέλα Κοκκόλα.

Λήγει αύριο η προθεσμία που είχε ορίσει ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς, για την αποστολή, από τις εφορίες, των έντυπων - "γρίφων" Ε-9, στο Κέντρο Πληροφορικής του Υπουργείου Οικονομικών. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή ο κ.Δρυς απηύθυνε έκκληση προς τους επικεφαλής των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών να επισπεύσουν την αποστολή των εντύπων Ε-9, προκειμένου να ολοκληρωθεί ταχύτερα η επεξεργασία τους από την εταιρία "Intrasoft".

Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο "Ιωάννης Καποδίστριας", που προβλέπει τη συνένωση δήμων και κοινοτήτων εξέφρασαν, το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου, τα μέλη της πανελλήνιας συντονιστικής επιτροπής κατά των συνενώσεων, που ζήτησαν να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Στη συνέντευξη έγινε λόγος για αφανισμό της ελληνικής υπαίθρου. Στο μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την επιχειρούμενη συνένωση του δήμου τους με τη Σίνδο και το Καλοχώρι πραγματοποίησαν σήμερα οι κάτοικοι της Ιωνίας. Στην περιοχή αυτή παρέμειναν κλειστά το δημαρχείο, τα εμπορικά καταστήματα και τα σχολεία. Οι δημότες, που συγκεντρώθηκαν μπροστά στο δημοτικό κατάστημα και εξέδωσαν σχετικό ψήφισμα, υποστηρίζουν ότι η συνένωση εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες και καμία σχέση δεν έχει με τη ζητούμενη ανάπτυξη.

Ρυμουλκήθηκε τα ξημερώματα και έδεσε στο νέο λιμάνι της Λεμεσού, το κρουαζιερόπλοιο "Ρομάντικα" στο οποίο ξέσπασε πυρκαγιά το Σάββατο, ενώ βρισκόταν 55 ναυτικά μίλια νότια των ακτών της Κύπρου. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Λιμενικής Αστυνομίας της Κύπρου, το σκάφος βρίσκεται γύρω στα 200 μέτρα, από την ακτή αλλά δεν εφάπτεται της προκυμαίας. Δίπλα από το "Ρομάντικα" ένα ρυμουλκό συνεχίζει να ρίχνει νερό στο σκάφος, σε μια προσπάθεια να κρατήσει χαμηλή τη θερμοκρασία του, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος τυχόν έκρηξης. Ο εκπρόσωπος της Λιμενικής Αστυνομίας, απέκλεισε το ενδεχόμενο διαρροής πετρελαίου από τις δεξαμενές του σκάφους, ενώ διευκρίνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν διεξάγονται έρευνες πάνω στο πλοίο. Κατά τη ρυμούλκηση του "Ρομάντικα", αντιμετωπίστηκαν σοβαρά προβλήματα, λόγω αναζωπύρωσης της φωτιάς, που επεκτάθηκε σε όλο σχεδόν το εσωτερικό του πλοίου.

Νέα εποχή ανατέλλει για τη γρήγορη θεραπεία των καταγμάτων, βάσει μιας επαναστατικής μεθόδου που απλοποιεί την επανασυγκόλληση των σπασμένων οστών. Η μέθοδος θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια ημερίδας, η οποία διοργανώνεται αύριο στη Θεσσαλονίκη, από την ορθοπεδική κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Σε ένα καλύτερο αύριο μπορούν να ελπίζουν και τα άτομα που πάσχουν από οστεοπόρωση, καθώς η νέα αυτή μέθοδος αποτελεί πανάκεια για τα γηρασμένα οστά, που αργούν να αποκατασταθούν. Η τελευταία λέξη στην αποκατάσταση των οστών είναι μια χημική ουσία, η οποία μοιάζει με οδοντόπαστα. Όταν αυτή η ουσία, που ονομάζεται "Norian SRS", εφαρμοστεί στο κόκαλο, σταδιακά σταθεροποιείται και μέσα σε 12 ώρες μετατρέπεται σε τεχνητό οστό. Με τον χρόνο η ουσία μπορεί και να ενοποιηθεί με το κόκαλο του ασθενούς και είναι δυνατόν να αντικατασταθεί από αυτό. Έτσι, περιορίζονται -ή και καταργούνται- οι γύψινοι νάρθηκες και τα μεταλλικά εμφυτεύματα που ταλαιπωρούν τους ασθενείς.

Η βασίλισσα της Ολλανδίας Βεατρίκη και ο σύζυγός της πρίγκιπας Κλάους θα επισκεφτούν την έκθεση "Θησαυροί του Αγίου Όρους", στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη το πρωί. Στη διάρκεια της παραμονής τους στο χώρο, η είσοδος του Μουσείου θα παραμείνει κλειστή για το κοινό. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη 1997", οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την έκθεση μέχρι τις 9:30 το πρωί και μετά τη 1 το μεσημέρι.

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η ενταξιακή πορεία και θέματα που αφορούν τους εγκλωβισμένους, θα απασχολήσουν σήμερα στις Βρυξέλλες, τη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκής Ένωσης - Κύπρου. Την έναρξη της συνεδρίασης θα κηρύξουν οι συμπρόεδροι της Μικτής Επιτροπής Φίλιπ Μομφίς και Τάσος Παπαδόπουλος, ενώ στις εργασίες θα παρέμβει και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης. Αύριο θα παρέμβει στη συνεδρίαση ο κοινοτικός επίτροπος, αρμόδιος για εξωτερικές σχέσεις, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ. Στο μεταξύ, αύριο θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο, ο διαρθρωμένος πολιτικός διάλογος Ευρωπαϊκής Ένωσης - Κύπρου, όπου θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, την Αλβανία και την ευρωμεσογειακή συνεργασία. Στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου, ο κ. Κασουλίδης θα παρακαθήσει σε γεύμα με τους υπουργούς Εξωτερικών των "15" της Ε.Ε.

Την πρώτη του επίσκεψη, από την εκλογή του τον περασμένο Μάιο, πραγματοποιεί στη Μόσχα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλέρ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν και τον ομόλογό του, Βίκτορ Τσερνομίρντιν με τον οποίο θα υπογράψει συμφωνία συνεργασίας για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, του εμπορίου ναρκωτικών και της κερδοσκοπίας. Βασικός σκοπός της επίσκεψης είναι η προώθηση των επιχειρηματικών βρετανικών συμφερόντων στη Ρωσία και σύσφιγξη των διμερών σχέσεων ενόψει της συνδιάσκεψης των πιο ανεπτυγμένων χωρών, γνωστού ως "ομίλου των 8", που θα πραγματοποιηθεί στη Βρετανία στις αρχές του 1998.

Το ενδιαφέρον της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης για την ομαλοποίηση της κατάστασης στην Αλβανία, επιβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας του οργανισμού, Χοσέ Κουτιλέιρο, ο οποίος επισκέφθηκε τα Τίρανα. Ο πρωθυπουργός, Φατός Νάνο, συζήτησε με τον Κουτιλέιρο θέματα που άπτονται της πολιτικής κατάστασης και της εσωτερικής ασφάλειας στη χώρα και του επισήμανε την ανάγκη προώθησης της συνεργασίας και της θεσμοποίησης των σχέσεων με τον ευρωπαϊκό οργανισμό.

Το κόμμα των Τούρκων στη Βουλγαρία, εκτιμά ότι η υπογραφή της σύμβασης για τις μειονότητες, δίνει τη δυνατότητα στις περιοχές όπου κατοικούν κυρίως Τούρκοι, η διοίκηση να γίνεται στην τουρκική γλώσσα. Ο βουλευτής και αντιπρόεδρος του Κινήματος Λιούτσφι Μέσταν, δήλωσε ότι στη Βουλγαρία υπάρχει εθνική μειονότητα και πως το Σύνταγμα δεν είναι κατηγορηματικό για το ότι το βουλγαρικό κράτος έχει μονοεθνικό χαρακτήρα. Ο κ.Μέσταν τόνισε ότι η ακόλουθη διακήρυξη δεν είναι αναγκαία και πως αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης, το Κίνημα θα ζητήσει οι Τούρκοι να διδάσκονται υποχρεωτικά τη μητρική τους γλώσσα, να υπάρχουν ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, καθώς και εφημερίδες στην τουρκική γλώσσα.

Καλοκαιρία και άνοδο της θερμοκρασίας προβλέπει για τις επόμενες ημέρες η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Το πρωί θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 7 μέχρι 26 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 10 μέχρι 28 και στα νησιά από 14 μέχρι 25 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 10 μέχρι 25 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 6 October 1997 - 16:05:41 UTC