Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-10-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:36 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 9.10.1997

Στο Στρασβούργο φτάνει απόψε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου, προκειμένου να λάβει μέρος στη Β' Διάσκεψη Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Η ομιλία του κ. Στεφανόπουλου στη Διάσκεψη θα γίνει στις αύριο το πρωί, ενώ το απόγευμα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον Αλβανό ομόλογο του, Ρετζέπ Μεϊντάνι.

Η προετοιμασία της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Αλβανία, στις 15 Οκτωβρίου αποτέλεσε το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος, Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και Εσωτερικών, Αλέκος Παπαδόπουλος, καθώς και οι υφυπουργοί Εθνικής Οικονομίας, Αλέξανδρος Μπαλτάς και Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αποστολάκης. Ακολούθησε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη και με τη συμμετοχή της υπουργού Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Λουκά Παπαδήμα. Στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκε το σύνολο της οικονομικής πολιτικής, αλλά και η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης. Όπως δήλωσε, μετά τη σύσκεψη, ο Γιάννος Παπαντωνίου, η οικονομία βρίσκεται σε θετική πορεία. Ο υπουργός εκτίμησε ότι ο νέος προϋπολογισμός θα είναι δύσκολος, εξέφρασε όμως την ελπίδα ότι οι εξελίξεις το 1998 θα είναι θετικές.

Την παραίτησή του στον Ιταλό Πρόεδρο, Όσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο, υπέβαλε το μεσημέρι ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι, μετά την απόφαση του κόμματος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης να αποσύρει την υποστήριξή του προς την κυβέρνηση, με αφορμή τον προϋπολογισμό λιτότητας για το 1998. Η Κομμουνιστική Επανίδρυση που είχε διατυπώσει σοβαρές επιφυλάξεις για τον προϋπολογισμό κατέθεσε πρόταση μομφής. Τα πιθανά ενδεχόμενα στο εξής είναι η διενέργεια βουλευτικών εκλογών, η δημιουργία κυβέρνησης με ευρύ συνασπισμό, ή ακόμη η παράταση της θητείας του Ρομάνο Πρόντι προκειμένου να υπερψηφιστεί ο προϋπολογισμός.

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης επισκέφτηκε κατά τη διάρκεια της 4ωρης παραμονής της στη Θεσσαλονίκη η βασίλισσα Βεατρίκη της Ολλανδίας ενώ στη συνέχεια εγκαινίασε την έκθεση "Malevich-CoBrA-Kounellis" στο ορφανοτροφείο "Μέλισσα". Τη βασίλισσα Βεατρίκη, την οποία συνόδευαν ο σύζυγός της πρίγκιπας Κλάους, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας της Χανς Βαν Μιρλο, καθώς και άλλοι Ολλανδοί επίσημοι υποδέχτηκε στην είσοδο του Βυζαντινού Μουσείου ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος. Η βασίλισσα εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφτεί και το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης, όπου ξεναγήθηκε μόνο στην αίθουσα με τα ευρήματα της Βεργίνας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε για την χρυσελεφάντινη ασπίδα, τη χρυσή λάρνακα και το διάδημα του Φιλίππου του Β'. Το βασιλικό ζεύγος και η συνοδεία του μετά τα εγκαίνια της έκθεσης, μετέβησαν στο αεροδρόμιο από όπου και αναχώρησαν για την πατρίδα τους. Στο μεταξύ, μια μικρή περιπέτεια έζησαν οι δημοσιογράφοι της Αθήνας που συνόδευαν τη βασίλισσα της Ολλανδίας Βεατρίκη, όταν κατά την προσγείωση του στρατιωτικού αεροσκάφους που τους μετέφερε στη Θεσσαλονίκη, έσκασε ένα λάστιχο. Ψύχραιμα όμως ο πιλότος του αεροσκάφους, το ακινητοποίησε στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" χωρίς να συμβεί το παραμικρό. Η βασίλισσα Βεατρίκη, είχε φτάσει νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη με άλλο αεροσκάφος.

Σοβαρή πρόκληση κατά της Ελλάδας, χαρακτηρίζει, με ερώτηση του προς τον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ, τα όσα φέρεται να έχει δηλώσει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσσιγκερ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο κ. Κίσσιγκερ έκανε λόγο για προσπάθεια εξουδετέρωσης κάθε δυνατότητας του ελληνικού λαού να αναπτυχθεί, να διακριθεί και να επικρατήσει στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή, ώστε να μην παρενοχλεί τα στρατηγικής σημασίας συμφέροντα της Αμερικής. Ο κ. Εβερτ ζητεί από το υπουργείο Εξωτερικών να διερευνήσει το θέμα και αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα να αντιδράσει. Διότι, όπως σημειώνει, θίγουν την προσφορά του οικουμενικού ελληνισμού στην ανθρωπότητα και είναι αντίθετα με τις αρχές του ΟΗΕ.

Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, με την οποία ζητάει να πληροφορηθεί αν προτίθεται να συναντηθεί στην Κρήτη με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, κατέθεσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ μιλάει για αιφνίδια μεταστροφή της στάσης του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, για την οποία υποστηρίζει ότι δημιουργεί ερωτηματικά ως προς το πραγματικό περιεχόμενο των συνομιλιών του στη Νέα Υόρκη.

Το νομοσχέδιο για τα δημόσια έργα παρουσίασε το μεσημέρι, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης. Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η εξυγίανση του τομέα αυτού και η σωστή απορρόφηση των διαθέσιμων κοινοτικών κονδυλίων. Ο κ. Λαλιώτης επισήμανε ότι το "πόθεν έσχες" επεκτείνεται σε όλους όσους εμπλέκονται στις μελέτες, της αναθέσεις και της αξιολογήσεις των δημοσίων έργων.

Οι κρατικές προμήθειες, τα δημόσια έργα, η λειτουργία των μέσων ενημέρωσης, η οργάνωση της κεφαλαιαγοράς και τα ελικοδρόμια των νησιών είναι μερικά από τα θέματα που εξέτασε η επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής, που κατέθεσε στην ολομέλεια του οργάνου τα πορίσματα και τις προτάσεις της. Ο Πρόεδρος της επιτροπής, Γιάννης Καψής, χαρακτήρισε το έργο της ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία για τη διεύρυνση του ελεγκτικού ρόλου της Βουλής.

Με τον Πρόεδρο της ΕΡΤ- Παναγιώτη Παναγιώτου συναντήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος ενημερώθηκε για το σχέδιο εκσυγχρονισμού της κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης. "Ο Συνασπισμός στηρίζει την προσπάθεια που αποσκοπεί στην αναδιοργάνωση και την αναβάθμιση της ΕΡΤ, δεν επιδοκιμάζει όμως όσες ενέργειες δυσκολεύουν αυτό το έργο και δημιουργούν ενστάσεις ή ανησυχία", είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος. Ο Πρόεδρος της ΕΡΤ γνωστοποίησε ότι θα υπάρξει πλήρης ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων και των κοινωνικών φορέων για το σχέδιο εξυγίανσης και εκσυγχρονισμού της ΕΡΤ.

Σημαντικές εξελίξεις έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στην αντιμετώπιση του εκ γενετής εξαρθρήματος του ισχίου, που είναι μια συχνή ορθοπεδική πάθηση ιδιαίτερα στην Ελλάδα και τις άλλες βαλκανικές χώρες. Η πάθηση αυτή είναι σε μεγάλο βαθμό κληρονομική και συχνότερη στα κορίτσια απ' ότι στα αγόρια σε σχέση πέντε έως οκτώ προς ένα, όπως αναφέρθηκε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στη σημερινή διάρκεια των εργασιών του 1ου Βαλκανικού Συνεδρίου Ορθοπεδικής, που οργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας και πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Η διαχρονικότητα της φιλοσοφίας του Αριστοτέλη που θεμελίωσε την ευρωπαϊκή σκέψη και ο ρόλος που μπορεί αυτή να παίξει στην προσέγγιση των σύγχρονων προβλημάτων της νέας εποχής τονίστηκαν κατά τη σημερινή έναρξη των εργασιών του διεθνούς συμποσίου "Η μεταφυσική και η οντολογία του Αριστοτέλη", στη Θεσσαλονίκη. "Τα μηνύματα της αριστοτελικής φιλοσοφίας σήμερα είναι περισσότερο επίκαιρα παρά ποτέ, και η συστηματική μελέτη του έργου του, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του ευρωπαϊκού πολιτισμού, θα μας βοηθήσει να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της νέας εποχής, θα βοηθήσει την Ευρώπη να αναπροσδιορίσει το ρόλο της στην παγκόσμια κοινότητα, με βάση τα νέα δεδομένα", ανάφερε στο μήνυμά του προς το συμπόσιο ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος.

Η ευαισθητοποίηση των Θεσσαλονικέων όσον αφορά τους Έλληνες τσιγγάνους και η σταδιακή κοινωνική επανένταξη της φυλής αυτής που ζει επί 900 χρόνια στη χώρα μας, αποτελούν τον στόχο του τριήμερου αφιερώματος που διοργανώνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης, με την ευκαιρία του "ευρωπαϊκού έτους 1997 κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας". Το αφιέρωμα, που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, περιλαμβάνει επιστημονική διημερίδα με τίτλο "Έλληνες τσιγγάνοι: προβλήματα και προοπτικές", στις 10 και 11 Οκτωβρίου, ενώ θα ακολουθήσουν αθλητικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, που θα φέρουν τους Θεσσαλονικείς πιο κοντά στα έθιμα, τις παραδόσεις και τα προβλήματα των τσιγγάνων. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση του αφιερώματος, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλου, Χρήστος Γκοσλιόπουλος επεσήμανε την κοινωνική ευαισθησία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης "Επιγραφές αρχαίας Μακεδονίας από τη συλλογή της ΙΣΤ' εφορείας προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων" θα γίνουν το πρωί της Κυριακής στην κρυπτή στοά της αρχαίας αγοράς στη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 21 Δεκεμβρίου, διοργανώνεται από το υπουργείο Πολιτισμού, με τη χρηματοδότηση του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Στον Ιταλό θεατρικό συγγραφέα Ντάριο Φο απένειμε σήμερα το Νόμπελ Λογοτεχνίας του 1997 η Σουηδική Ακαδημία των βραβείων. Ο 71χρονος λογοτέχνης είναι ο έκτος Ιταλός που κερδίζει το Νόμπελ. Ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας επισημαίνει ότι το έργο του Φο, με μεσαιωνικό τρόπο διακωμώδησης, ραπίζει την εξουσία και αποκαθιστά την τιμή όσων έχουν πληγεί από αυτή. Ο λογοτέχνης θεωρείται ριζοσπαστικός, ενώ κάποτε ήταν μέλος του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται, σήμερα, από την ημέρα της εκτέλεσης του Τσε Γκεβάρα, από το βολιβιανό στρατό. Ο μύθος του λατινοαμερικανού επαναστάτη, παραμένει ζωντανός όσο ποτέ, ιδιαίτερα μετά την ανακάλυψη του τάφου του στην πόλη Βαγιεγκράντε, 400 μίλια νότια της πρωτεύουσας της Βολιβίας Λα Πας. Με μια ομιλία έξι ωρών ο ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, κήρυξε τις εργασίες του συνεδρίου του Κουβανικού κομμουνιστικού κόμματος, στην Αβάνα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον θρυλικό Τσε Γκεβάρα.

Κλίμα αισιοδοξίας για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας επικρατεί στο επιτελείο της αλβανικής κυβέρνησης μετά τη συμφωνία συνεργασίας που υπέγραψαν στα Τίρανα οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ο πρωθυπουργός Φατός Νάνο. Από την εκπλήρωση των όρων της συμφωνίας που αφορά στην εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής και στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η αλβανική κυβέρνηση μέσα στους επόμενους έξι μήνες, εξαρτάται η υπογραφή της τριετούς συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η οποία θα εξασφαλίσει την ανάκαμψη της οικονομίας και θα οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση.

Στρατιωτική αντιπροσωπεία του Ισραήλ με επικεφαλής τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Αμόν Σαχάκ, θα έχει επίσημο κύκλο επαφών στην Τουρκία στις αρχές τις επόμενης βδομάδας. Οι ισραηλινοί θα φτάσουν στην Άγκυρα αργά το βράδυ της Κυριακής και θα ξεκινήσουν τις επαφές τους, το πρωί της Δευτέρας, ενώ θα συναντηθούν με τον πρόεδρο Ντεμιρέλ, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ισμαηλ Καρανταγι, τον υπαρχηγό Τσεβικ Μπιρ και τον υπουργό Άμυνας Ισμετ Σεζγκιν. Στο μεταξύ, στρατιωτικές πηγές στην τουρκική πρωτεύουσα άφησαν να διαρρεύσει ότι επίκειται επίσκεψη και του ισραηλινού υπουργού Άμυνας στην Τουρκία στα τέλη του μήνα ή το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου. Στην ατζέντα επαφών των ισραηλινών αντιπροσωπειών περιλαμβάνονται διμερή θέματα αμυντικών σχέσεων, συμπαραγωγής οπλικών συστημάτων, εκσυγχρονισμού μαχητικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων, αλλά και προγράμματα ανταλλαγής επισκέψεων.

Η αυξημένη υγρασία και οι τοπικές ομίχλες θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του αυριανού καιρού, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο, στα δυτικά και νότια θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 10 μέχρι 27 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 12 μέχρι 29 και στα νησιά από 15 μέχρι 26 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός, με λίγες νεφώσεις, κατά περιόδους. Τις πρωινές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 13 μέχρι 25 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 9 October 1997 - 17:40:19 UTC