Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-10-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:34 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ-11.10.1997

Διάσταση απόψεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τον ρόλο του Συμβουλίου της Ευρώπης στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του εκδημοκρατισμού διαπιστώθηκε κατά την παρουσίαση των θέσεων 40 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και του ΟΑΣΕ πάνω στα σχέδια δράσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που θα υιοθετηθούν σήμερα. Η Ελλάδα προσπαθεί να υλοποιήσει στο μέγιστο τη αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία επέφερε ήδη σημαντικές αλλαγές στην ελληνική νομοθεσία ενώ αυξήθηκε η γενικότερη σημασία της για την ενδυνάμωση του εκδημοκρατισμού σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο καθιστώντας αναγκαία την ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου και εφαρμογής της, είπε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος επισημαίνοντας ότι τα κριτήρια ελέγχου πρέπει να είναι τα ίδια για όλα τα κράτη μέλη και να εφαρμόζονται εξίσου χωρίς εξαιρέσεις. Ο κ Στεφανόπουλος επεσήμανε ότι η καταπολέμηση του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας και η προστασία των μειονοτήτων βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης, που μόλις υπέγραψε και η Ελλάδα, θα συμβάλλουν στην σταθερότητα και την ειρήνη. Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ τόνισε ότι δεν μπορούν να ευοδωθούν οι προσπάθειες ενδυνάμωσης των μηχανισμών προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων αν δεν ενταθεί η καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης θα έπρεπε να παραμείνει φύλακας του συστήματος των αξιών στο πλαίσιο της συνεργασίας.

Για να γίνει συζήτηση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμού θα πρέπει πρώτα η κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική, τόνισε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού δήλωσε ότι το ΠΑΟΚ δεν πρέπει να εμμείνει στη στρατηγική της δικομματικής πόλωσης, της μονοκομματικής αυτοδυναμίας και του κυβερνητικού μονόδρομου. Ο κ.Κωνσταντόπουλος αναφερόμενος στις δημοτικές εκλογές επισήμανε ότι ο Συνασπισμός θα πράξει ότι το 1994 και δεν θα δεχθεί κεντρικές πολιτικές συμφωνίες, αλλά θα αναζητήσει προγραμματική συνεργασία και αξιολόγηση προσώπων σε νομαρχιακό και τοπικό επίπεδο. Επανέλαβε επίσης την πρόταση του για διάλογο όλων των κομμάτων του προοδευτικού χώρου και για την ανάπτυξη κοινού πλαισίου.

Ελεύθερος αφέθηκε ο αστυνομικός Γιώργος Σπανούδης, ο οποίος πυροβόλησε και σκότωσε Αλβανό χθες το πρωί στο σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια επιχείρησης "σκούπα". Σε βάρος του αστυνομικού Σπανούδη απαγγέλθηκε από τον εισαγγελέα η κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομικής διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, ο θάνατος του Αλβανού οφείλεται σε τυχαία εκπυρσοκρότηση του όπλου του αστυνομικού.

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο "Ιωάννης Καποδίστριας", για τις αναγκαστικές συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο η οικονομική στήριξη των 1033 νέων δήμων και κοινοτήτων της χώρας την επόμενη εφταετία θα φθάσει το 1 τρισεκατομμύριο δραχμές. Ο υπουργός Εσωτερικών Αλέκος Παπαδόπουλος, επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές του νομοσχεδίου σε ότι αφορά το χωροταξικό σχεδιασμό. Για προχειρότητα αυταρχισμού και προσπάθεια να κερδίσει κομματικά οφέλη κατηγόρησε την κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Άρης Σπηλιωτόπουλος, προσθέτοντας ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ των εθελοντικών συνενώσεων.

Τη χορήγηση 100 τρισεκατομμυρίων δραχμών την επόμενη τριετία στην ελληνική αστυνομία, ώστε να ενισχυθεί η αστυνόμευση σε όλη τη χώρα, αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο εγκρίνοντας αίτημα του υπουργού Δημόσιας Τάξης Γιώργου Ρωμαίου. Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε επίσης, να λειτουργήσουν σχολές αστυφυλάκων στο Διδυμότειχο και στην Κομοτηνή.

Ποινική δίωξη για απρόκλητη έργω εξύβριση άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος της Αναστασίας Αθήνη, η οποία χθες βράδυ χαστούκισε τη Δήμητρα Λιάνη - Παπανδρέου την ώρα που υπέγραφε βιβλία της σε εκδοτικό οίκο της Αθήνας. Ο εισαγγελέας άφησε ελεύθερη την Αθήνη, ενώ παρέπεμψε την υπόθεση για προανάκριση σε πταισματοδίκη.

Δικαίωμα στη εργασία, στην κοινωνική ασφάλιση, στην κατοικία και εν ολίγοις δικαίωμα για μια καλύτερη ζωή διεκδικούν οι χιλιάδες Τσιγγάνοι που ζουν στην Ελλάδα και τυγχάνουν τις περισσότερες φορές ρατσιστικής αντιμετώπισης. Τα προβλήματα που αντιμετωπίσουν οι Τσιγγάνοι παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια διημερίδας με τίτλο "Μαζί είναι καλύτερα" που πραγματοποιήθηκε με αφορμή το ευρωπαϊκό έτος κατά του ρατσισμού. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε κατά τη διάρκεια της διημερίδας ο δρ Γιώργης Εξαρχος η παιδική θνησιμότητα των Τσιγγάνων της Ελλάδας, ηλικίας μέχρι ενός έτους, φτάνει το 60%, ενώ το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 22% στις ηλικίες μεταξύ 2 και 5 ετών. Το ποσοστό παιδιών Τσιγγάνων που πεθαίνουν από αρρώστιες είναι 30-35%, από δυστυχήματα πεθαίνει το 8-10% και από άλλες αιτίες το 55-60%. Ο αριθμός των αναλφάβητων Τσιγγάνων καθώς και αυτών που δεν παρακολούθησαν ποτέ σχολείο κυμαίνεται από 30-60% . Ποσοστό 35-100% ασχολείται με το γυρολογικό εμπόριο ανάλογα με τη περιοχή ενώ το ποσοστό των ανασφάλιστων κυμαίνεται από 20 ως 90%. Ο αριθμός μελών ανά οικογένεια Τσιγγάνων είναι 6 με 7 άτομα ενώ το ποσοστό αυτών που έχουν ιδιόκτητη κατοικία ή που κατοικούν σε σπίτι είναι από 20 ως 75%.

Με τη συμμετοχή Ελληνικών και Αμερικανικών δυνάμεων, συνεχίζεται στο πεδίο ασκήσεων Ασκού-Προφήτη Λαγκαδά, με τη διεξαγωγή τακτικής άσκησης μετά στρατευμάτων, η μεγάλης κλίμακας ετήσια διακλαδική -διασυμμαχική άσκηση ''DYNAMIC ΜIX '97''. Στην άσκηση εξετάζονται όλες οι φάσεις του αγώνα, με ενεργές μονάδες απεικόνισης σε ρόλο εχθρικών δυνάμεων και ολοκληρώνεται με την εκτέλεση βολών με πραγματικά πυρά της αεροπορίας, όπλων καμπύλης τροχιάς, αρμάτων, καθώς και όλων των οργανικών όπλων των δυνάμεων που συμμετέχουν. Η τελική φάση της άσκησης θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου, και θα την παρακολουθήσει και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος.

Άγνωστοι πυροβόλησαν με πολεμικό όπλο και σκότωσαν τα ξημερώματα στρατιώτη, ενώ τραυμάτισαν ελαφρά τη φίλη του σε ερημική περιοχή έξω από τη Θεσσαλονίκη, όπου είχαν μεταβεί με το αυτοκίνητο τους. Σύμφωνα με τις πρώτες έρευνες που έγιναν από την ασφάλεια, ο άτυχος στρατιώτης Κωνσταντίνος Γίδαρης, που είχε επιστρέψει από τη μονάδα όπου υπηρετεί στη Θεσσαλονίκη με άδεια, αργά χθες βράδυ οδηγώντας Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο πήγε μαζί με την 22χρονη φίλη του σε περιοχή στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Ο νεαρός στάθμευσε το αυτοκίνητο, μάρκας "Μπε - Εμ Βε", σε αγροτικό δρόμο - σε απόσταση τριών περίπου χιλιομέτρων από τα κτίρια του παιδικού χωριού - αλλά σε κάποια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, δέχθηκε επίθεση από δύο τουλάχιστον άτομα που κρατούσαν όπλα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι άγνωστοι πυροβόλησαν στη διάρκεια συμπλοκής το νεαρό και τον σκότωσαν, ενώ τραυμάτισαν ελαφρά στο μηρό τη φίλη του, η οποία κατάφερε λίγο αργότερα να καλέσει βοήθεια. Ο άτυχος στρατιώτης δέχθηκε έξι σφαίρες, τρεις στο θώρακα και τις υπόλοιπες στα κάτω άκρα.

Πρόθυμος να επαναλάβει το εγχείρημα μιας ακόμη πτήσης σε ανεξερεύνητους πλανήτες εμφανίζεται ο 55χρονος σήμερα Ρώσος κοσμοναύτης, Valeri Polyakov, που διατηρεί το ρεκόρ της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα παραμονής στο διάστημα (δεκατέσσερις μήνες). "Θα ήθελα να ταξιδέψω στον πλανήτη Άρη και μάλιστα σύντομα, γιατί μετά από 10 χρόνια δεν θα μπορώ λόγω ηλικίας", δήλωσε ο Βαλέρι Πολιακόφ -που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 1ης Διεθνούς Συνάντησης Αεροδιαστημικής Ιατρικής- και πρόσθεσε: "Ελπίζω ότι σε αυτή τη μελλοντική πτήση στον Άρη θα υπάρχει και ελληνικό πλήρωμα, στο οποίο θα μετέδιδα την εμπειρία μου με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση".

Αλβανοί που είχαν τα πρόσωπα τους καλυμμένα με κουκούλες, με την απειλή όπλων ανάγκασαν συμπατριώτη τους - ηλικίας μόλις 13 ετών - να αγγίξει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχή του νομού Πέλλας, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους. Το περιστατικό σημειώθηκε σε αγροτική περιοχή, έξω από την κοινότητα Νέα Πέλλας και το άτυχο αγοράκι - που ήρθε στην Ελλάδα για να αναζητήσει την τύχη του - κατέληξε στο γενικό κρατικό νοσοκομείο Έδεσσας, όπου νοσηλεύεται με εγκαύματα στα δύο χέρια. Σύμφωνα με όσα κατέθεσε στην αστυνομία ο άτυχος λαθρομετανάστης J.S. που γεννήθηκε το 1984, στην πόλη Σκόδρα πέντε κουκουλοφόροι συμπατριώτες τους που κρατούσαν πολεμικά όπλα, τον οδήγησαν σε χωράφι έξω από την κοινότητα του νομού Πέλλας. Εκεί με την απειλή των όπλων τον ανάγκασαν να πιάσει στα χέρια του καλώδιο υψηλής τάσης από το οποίο τροφοδοτούνταν με ηλεκτρικό ρεύμα γεώτρησης. Ανακρίσεις για τον άγριο βασανισμό του παιδιού, που έχει συγκλονίσει τους κατοίκους στην περιοχή Πέλλας, διενεργεί η ασφάλεια Γιαννιτσών.

Τη στρατηγική της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συζήτησαν σήμερα στο Στρασβούργο ο υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, και ο Ιταλός υφυπουργός Εξωτερικών, Πιέρο Φράνκο Φασίνο. Ο Ιταλός υφυπουργός σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που έγινε στο περιθώριο της συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης, εξέφρασε την υποστήριξη της Ιταλίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και το ενδιαφέρον της χώρας του για τη λύση του Κυπριακού και για ένα θετικό αποτέλεσμα στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Φραστική επίθεση εναντίον του Βρετανού Αντιπροσώπου, για το Κυπριακό, Ντέιβιντ Χάνεϊ, του πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λευκωσία, Ζιλ Ανουίγ και του πρέσβη της Ρωσίας, Γκιόργκι Μουράτοφ, εξαπέλυσε ο Ραούφ Ντενκτάς. Το νέο ξέσπασμα του τουρκοκύπριου ηγέτη, εναντίον ξένων διπλωματών, οφείλεται σε δηλώσεις που έκαναν και δεν άρεσαν στον Ντενκτάς. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι με τα όσα είπε τελευταία για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, έθεσε τον εαυτό του εκτός της αποστολής του συντονιστή.

Ο υπουργός Προεδρίας της τουρκικής κυβέρνησης, αρμόδιος για κυπριακές υποθέσεις, Σουκρού Γκιουρέλ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT, δήλωσε ότι η επίτευξη λύσης στο Κυπριακό έγκειται στην αναγνώριση της ύπαρξης ''δύο λαών και δύο κρατών'' στη νήσο. Όπως είπε ''δεν αρκεί μόνο η ύπαρξη των δύο αυτών κρατών και λαών. Επιβάλλεται αυτά να αλληλοαναγνωριστούν. Η αποδοχή της οντότητας τους, θα τους επιτρέψει να προχωρήσουν βήμα με βήμα στη συνεργασία, ακόμη και στην ενοποίηση. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μην επιτευχθεί αυτή''.

Τεχνική βοήθεια ύψους 20 εκατομμυρίων ECU, στο πλαίσιο του προγράμματος SARA της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα λάβει η Βουλγαρία για την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία της. "Το πρόγραμμα αφορά στις μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα, στην ιδιωτικοποίηση ή το κλείσιμο των ζημιογόνων κρατικών επιχειρήσεων και τραπεζών εντός των επομένων δυο ετών, στις μεταρρυθμίσεις στον αγροτικό τομέα, τη φιλελευθεροποίηση του εμπορίου και των τιμών, καθώς και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων", διευκρίνισε, μιλώντας στο βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο, ο διευθυντής του προγράμματος SARA , Γεώργιος Παπλωματάς.

Κρίσιμη μέρα η σημερινή για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Το σημαντικότερο της αγώνα δίνει στις 9 το βράδυ στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας, η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των ανδρών, κόντρα στο αντίστοιχο συγκρότημα της Δανίας, για τα προκριματικά του Μουντιάλ, που θα διεξαχθεί το 1998 στη Γαλλία. Η εθνική μας θέλει τη νίκη με κάθε αποτέλεσμα, για να τερματίσει πρώτη στον όμιλο της και να προκριθεί για δεύτερη συνεχόμενη φορά στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Η νίκη στο σημερινό παιχνίδι θα φέρει την Ελλάδα πρώτη στον όμιλο, ισόβαθμη με τη Δανία, αλλά με αβαντάζ στην διαφορά τερμάτων. Από την πλευρά τους, οι Δανοί χρειάζονται ακόμη και την ισοπαλία, για να είναι αυτοί πρώτοι στη βαθμολογία. Ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την πρόκριση, εμφανίζονται οι Έλληνες παίχτες, ενώ ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστας Πολυχρονίου κρατάει κλειστά τα "χαρτιά" του για το σημερινό αγώνα. Στο μεταξύ, κατάμεστο αναμένεται να είναι το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, από 70.000 και πλέον θεατές, οι οποίοι θέλουν να δουν την εθνική μας ομάδα να παίρνει το εισιτήριο για τη Γαλλία. Άλλωστε, οι φίλαθλοι, αναμένεται να αποτελέσουν το δωδέκατο παίχτη της Ελλάδας και την κινητήρια δύναμη που θα δώσει ώθηση στους παίχτες για να πάρουν τη νίκη.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 11 October 1997 - 16:40:15 UTC