Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-10-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 17:52 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΗΣ 12.10.1997

Θετική χαρακτήρισε την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης, μιλώντας σήμερα στην πανελλήνια συνδιάσκεψη του κόμματος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επισημαίνοντας πως οι έμποροι, οι βιοτέχνες και οι επαγγελματίες μπορούν να συνεισφέρουν στη δημοσιονομική οικονομική εξυγίανση και στη σταθεροποίηση, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη δημοσιονομική πολιτική, ενόψει της κατάθεσης του νέου προϋπολογισμού. Ο πρωθυπουργός έθεσε ως στόχο για το 1998 την μείωση του πληθωρισμού στο 2,5%, ενώ υπογράμμισε το ρόλο των βιοτεχνικών και εμπορικών επιμελητηρίων στην ανάπτυξη της οικονομίας. Αμέσως μετά, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, τόνισε ότι μετά το 2005 θα προωθηθούν ριζικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα και επισήμανε ότι εκατοντάδες δημόσιοι οργανισμοί και επιχειρήσεις θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν, ενώ όπως είπε θα μετοχοποιηθούν και άλλες δημόσιες επιχειρήσεις κατά το πρότυπο του ΟΤΕ. Παίρνοντας το λόγο, η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, ανακοίνωσε στη συνδιάσκεψη ότι θα δημιουργηθούν νέοι θεσμοί, μέσω των οποίων θα γίνεται ευκολότερη η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ εξήγγειλε ειδικό πρόγραμμα ανάπτυξης για τις εμπορικές επιχειρήσεις.

Αλληλεγγύη και συλλογική ασφάλεια στα Βαλκάνια είναι τα δύο σημεία που θα επιδιώξει η Διαβαλκανική Συνάντηση Κορυφής στην Κρήτη, στις 2 - 4 Νοεμβρίου, όπως αναφέρει σε σημερινό αποκλειστικό της δημοσίευμα η εφημερίδα '' Αγγελιοφόρος της Κυριακής''. Η εφημερίδα παρουσιάζει κείμενο, με το οποίο προσδιορίζεται τόσο το σκεπτικό της ελληνικής κυβέρνησης για τη Συνάντηση, όσο και η ατζέντα της θεματολογίας της Συνόδου. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ''Αγγελιοφόρου της Κυριακής'' θα προτείνει στις συμμετέχουσες χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία, Νέα Γιουγκοσλαβία, Π.Γ.Δ.Μ, Κροατία, Ρουμανία και Τουρκία,), να υιοθετηθεί ένα κείμενο κοινά αποδεκτό, στο οποίο θα καταγράφονται οι ακόλουθες αρχές: 1) Εμπέδωση των γενικώς παραδεκτών κανόνων και διατάξεων του Διεθνούς Δικαίου, που αναφέρονται σε αυτονόητες διεθνείς υποχρεώσεις των κρατών, όπως είναι ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και του συνοριακού στάτους κβο, η μη χρήση βίας και η απειλή βίας, καθώς και η ειρηνική επίλυση των διαφορών με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης 2) Περαιτέρω προώθηση μιας συνολικής και πολύπλευρης συνεργασίας (οικονομικής, βιομηχανικής, τουριστικής, πολιτιστικής) μεταξύ των βαλκανικών χωρών, για τη δημιουργία ενός σταθερού κλίματος σχέσεων καλής γειτονίας. Παράλληλα η Ελλάδα θα εξαγγείλει την πρόθεση και βούλησή της προς την υποστήριξη των αιτημάτων των βαλκανικών χωρών προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, κυρίως σε ότ,ι αφορά σε χρηματοδοτήσεις και υποδομές.

Τον κίνδυνο να μείνουν Ελλάδα και Βουλγαρία έξω από το "παιχνίδι του πετρελαίου" τον 21ο αιώνα και να επωφεληθούν προτεινόμενες εναλλακτικές διαδρομές αγωγών πετρελαίου, αν δεν προχωρήσει άμεσα η σύνταξη της τελικής μελέτης για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, επισημαίνει σε επιστολή του προς την ομόλογό του της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχάιλοβα, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "ΤΟ ΒΗΜΑ". Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο κ. Πάγκαλος, που θεωρεί ότι η καθυστέρηση του εγχειρήματος έχει βλάψει ευρύτερα συμφέροντα των δύο χωρών και δε βλέπει ευοίωνο το μέλλον των συζητήσεων μεταξύ Βούλγαρων, Ελλήνων και Ρώσων εμπειρογνωμόνων, στην επιστολή του υπογραμμίζει "πόσο επιτακτικό είναι για τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Βουλγαρίας να μη χάσουν από το οπτικό τους πεδίο τις συνολικές εξελίξεις που πραγματοποιούνται, στο πεδίο της παραγωγής πετρελαίου, στην περιοχή της Κασπίας Θάλασσας".

Με την υπόσχεση ότι το υπουργείο του θα βοηθήσει για την ολοκλήρωση και λειτουργία του Κέντρου Μουσικής του δήμου Νεάπολης, ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, θεμελίωσε σήμερα το έργο, παρουσία βουλευτών της Θεσσαλονίκης και εκπροσώπων των αρχών και φορέων της πόλης. Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος στην ομιλία του τόνισε ότι το υπουργείο, που "παρεμβαίνει διορθωτικά σε όλες τις κατανομές που έχει κάνει ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Θεσσαλονίκη '97", θα φροντίσει ώστε το Κέντρο να αποκτήσει νομική διάσταση διασφαλισμένη, στο πλαίσιο της βασικής και ανώτερης μουσικής εκπαίδευσης. "Αυτό θα ρυθμιστεί συνολικά για όλα τα Κέντρα Μουσικής που λειτουργούν διάσπαρτα και σε μεγάλο βαθμό ανοργάνωτα, με υπό ψήφισε νόμο", διευκρίνισε ο υπουργός. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο υπουργείο και το δήμο, "για την εξασφάλιση της ολοκλήρωσης των υποδομών και τη στήριξη της λειτουργίας όλων των πολιτιστικών θεσμών της πόλης των νέων, της Νεάπολης". Το έργο αναμένεται να παραδοθεί προς χρήση μέσα στο προσεχές έτος και θα στεγάσει σε χώρο 1.500 τ.μ. τις Δημοτικές Σχολές Μουσικής και Παραδοσιακών Χωρών καθώς και τη Φιλαρμονική του δήμου. Λίγο αργότερα, ο υπουργός Πολιτισμού εγκαινίασε την έκθεση αρχαίων μακεδονικών επιγραφών από τη συλλογή της ΙΣΤ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, στην κρυπτή στοά της αρχαίας αγοράς, που θα λειτουργήσει μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου.

"Θετικές για την Αλβανία είναι οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί σε πρόσφατες συναντήσεις μ' εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης" στα Τίρανα, εν όψει και της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, αλλά "πολλά μένει ακόμα να γίνουν" όταν θα πραγματοποιηθεί, στις 15 Οκτωβρίου, είπε ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι, σε αποκλειστικές δηλώσεις που έκανε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στο Στρασβούργο, όπου συμμετείχε στη πανευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης. "Η περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασίας" μεταξύ των δύο χωρών ανταποκρίνεται στη "θέληση των λαών μας, που βρίσκονται αρκετά κοντά για προώθηση της "οικονομικής ανοικοδόμησης και της τάξης στη χώρα", είπε ο κ. Μεϊντάνι. Απαντώντας σε ερώτηση τι περιμένει από την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού, ο Αλβανός Πρόεδρος είπε: "Πιστεύω ότι μένει να γίνουν πολλά", αναφέροντας ειδικότερα "το πρόβλημα της νομιμοποίησης των (Αλβανών) λαθρομεταναστών", "ίσως την παροχή θεώρησης διαβατηρίου για ειδικές κατηγορίες, όπως για καθηγητές πανεπιστημίου", αλλά και για "περισσότερη οικονομική συνεργασία", "ως επίσης και για τεχνική και υλική ενίσχυση του υπουργείου Εσωτερικών και του στρατού μας", κατέληξε ο Αλβανός Πρόεδρος.

Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Πάφου θα ολοκληρωθεί και οι πύραυλοι S-300 θα εγκατασταθούν στο κυπριακό έδαφος, έδωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, σε μήνυμα του προς την αντικατοχική εκδήλωση των κατοίκων της Μόρφου στον Αστρομερίτη. "Δεν θα δέσουμε τα χέρια πίσω από τις πλάτες μας και δεν θα επιτρέψουμε στην τουρκική πολεμική αεροπορία να βομβαρδίζει τις πόλεις και τα χωριά μας κατά βούληση, όπως έχει κάνει στο παρελθόν, χωρίς να μπορούμε να αμυνθούμε", υπογραμμίζει ο κ. Κληρίδης. Επίσης, σε ομιλία του χτες το βράδυ στο Λονδίνο, σε δείπνο που οργάνωσε η Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, ο Κύπριος πρόεδρος τόνισε ότι ουδέποτε θα υπογράψει λύση η οποία θα υπονομεύει την ασφάλεια του Κυπριακού Ελληνισμού και θα υποθηκεύει το μέλλον της Κύπρου.

"Η εμμονή της Αλβανίας να χρησιμοποιεί την ονομασία FYROM μειώνει τις πιθανότητες για υπογραφή σημαντικών συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών" τόνισε ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόρωφ μετά τη συνάντησή του με τον Αλβανό ομόλογό του, Ρετζέπ Μεϊντάνι, η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης. Κατά τη συνάντησή τους, οι δύο πρόεδροι αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στην Αλβανία, με ιδιαίτερη αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στα αλβανοσκοπιανά σύνορα και τα επεισόδια που σημειώνονται με τους Αλβανούς λαθρομετανάστες.

Με ομιλία στην Αγκυρα για το Κυπριακό και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, συνεχίζει την αιφνίδια επίσκεψή του στην Τουρκία, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στην Αγκυρα, ενώ στην Άγκυρα έφτασε σήμερα ο συντονιστής του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, όπου θα έχει συναντήσεις με Τούρκους αξιωματούχους σε μια προσπάθεια να προωθήσει τις ειρηνευτικές προσπάθειες. Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, τον πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ και άλλα στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης, όπως γνωστοποίησαν αξιωματούχοι του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών. Tην Τρίτη o κ. Μίλερ θα μεταβεί στην Αθήνα. Στο μεταξύ, 40 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν κατ' εξακολούθηση τον ελληνικό εναέριο χώρο, νοτιοανατολικά της Ρόδου, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη οι στρατιωτικές ασκήσεις "ΤΟΞΟΤΗΣ" και "ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ". Τα μαχητικά αεροσκάφη της Τουρκίας αναχαιτίστηκαν με επιτυχία από τα ελληνικά. Σύμφωνα με πληροφορίες , δύο φωτογραφικά αεροσκάφη, συνοδευόμενα από μαχητικά, παραβίασαν το FIR Λευκωσίας και φωτογράφισαν περιοχή της Πάφου. Η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη από την κυπριακή πλευρά.

Φωτιά στις φυλακές Μπαϊράμ-Πασά της Κωνσταντινούπολης έβαλαν σήμερα οι φυλακισμένοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας τους ενάντια στην απόφαση του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης να μεταφέρει πολλούς κρατουμένους σε άλλες φυλακές. Οι πυροσβέστες κατάφεραν ύστερα από αρκετή ώρα να θέσουν την πυρκαγιά υπό έλεγχο αλλά οι δυνάμεις ασφαλείας δεν κατάφεραν να εισέλθουν στους κοιτώνες λόγω της αντίστασης των κρατουμένων, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP. Εξεγέρσεις σημειώνονται αρκετά συχνά στις τουρκικές φυλακές, αφού μόνο τον περασμένο χρόνο, 12 κρατούμενοι αριστερών πεποιθήσεων έχασαν τη ζωή τους σε πολλές φυλακές της χώρας μετά από απεργία πείνας η οποία διήρκησε μέχρι και 60 μέρες.

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου ''Αγιος Ανδρέας'' στην Πάτρα ο ποδοσφαιριστής του Πανηλειακού, Χάρης Καριοφύλλης. Από τους γιατρούς χαρακτηρίζεται πολυτραυματίας και έχει σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Ο νεαρός ποδοσφαιριστής τραυματίσθηκε το πρωί, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε μαζί με άλλους τρεις συμπαίκτες του, ανατράπηκε στη θέση ''Χανάκια'' έξω από τον Πύργο. Εκτός κινδύνου νοσηλεύονται σε νοσοκομεία του Πύργου και της Πάτρας, οι άλλοι τρεις ποδοσφαιριστές, Σαββίδης, οδηγός του αυτοκινήτου, Γκαλαβέλος και Παπαδόπουλος.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Sunday, 12 October 1997 - 21:38:40 UTC