Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-10-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:29 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 14.10.1997

Τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα εξετάσουν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης, στη συνάντηση που θα έχουν στη 1 το μεσημνέρι στο μέγαρο Μαξίμου.

Το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος θα συναντηθεί με τον ειδικό συντονιστή του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών για το κυπριακό Τόμας Μίλερ. Όπως είναι γνωστό, ο προεδρικός απεσταλμένος στο κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις στην Αγκυρα, με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Μετά τις συναντήσεις αυτές ο Χόλμπρουκ κάλεσε και την Ελλάδα και την Τουρκία να σταματήσουν " τους ανταγωνισμούς στο θέμα των εξοπλισμών και των ασκήσεων, γιατί είναι χάσιμο και χρημάτων και χρόνου".

Οι τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι τουλάχιστον εβδομήντα παραβιάσεις του εναέριου χώρου Αθήνας και Λευκωσίας, από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη αποτέλεσαν το αντικείμενο σύσκεψης της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών που πραγματοποιήθηκε χθες. Κατά τη διάρκεια της σημερινής φάσης της ελληνοκυπριακής άσκησης "Νικηφόρος - Τοξότης", τα τουρκικά μαχητικά εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας και παρενόχλησαν ευθέως τα αεροσκάφη που μετείχαν στην άσκηση. Άμεση ήταν η αντίδραση των ελληνικών και κυπριακών ενόπλων δυνάμεων, καθώς ακολούθησαν εικονικές αερομαχίες και αναχαιτίσεις των εχθρικών αεροσκαφών. Για το θέμα η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα προέβη σε σειρά διαβημάτων για τις παραβιάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας. Παράλληλα ενημερώθηκε το αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και η αμερικανική κυβέρνηση. Σε διαβήματα προέβη και η Κυπριακή πλευρά τόσο προς τα Ηνωμένα Εθνη, όσο και προς το Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας.

Για ανυπαρξία συγκεκριμένης στρατηγικής αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος. Κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της άσκησε και ο Συνασπισμός ο οποίος την κάλεσε να ξεκαθαρίσει τη στρατηγική και τις τακτικές της, έτσι ώστε να προωθήσει τη μόνη αποτελεσματική πολιτική του διαλόγου, στο πλαίσιο των διεθνών συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου".

"Τα κράτη του κόσμου αποδεικνύουν ότι δεν μπορούν να διακρίνουν μεταξύ του επιδρομέα και του αμυνόμενου" δήλωσε με θρασύτητα ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς. Ο Ντενκτάς, σχετικά με την τουρκοκυπριακή άσκηση "Πολιτική Άμυνα ΄97", στην οποία συμμετείχαν περίπου 5.000 μέλη πολιτικών οργανώσεων, είπε ότι "ο κόσμος θα πρέπει να παρακολουθήσει την ελληνο-κυπριακή άσκηση "Νικηφόρος" και την άσκηση "Πολιτική Άμυνα" και να κατανοήσει τις προθέσεις κάθε πλευράς". Ο κατοχικός ηγέτης, ιδιαίτερα προκλητικός, τόνισε ότι σε κάθε στάδιο οι Ελληνοκύπριοι είχαν προθέσεις στρατιωτικών και οικονομικών επιθέσεων εναντίον της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Εντονη ανησυχία, αλλά και διχογνωμίες μεταξύ των επιστημόνων προκάλεσε η ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε χθές το απόγευμα στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πελοποννήσου. Η δόνηση ήταν μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε περιοχές της Μεσηηνίας. Ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί, με κυριότερο αυτό το πρωί, μεγέθους 4,9 βαθμών. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι πρέπει να περάσουν τουλάχιστον δύο 24ωρα, για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για προσεισμό ή κυρίως σεισμό.

Ριζικές αλλαγές για το ασφαλιστικό σύστημα εισηγείται ο καθηγητής Γιάννης Σπράος και ο ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Πλάτωνας Τήνιου, όπως έγινε γνωστό σήμερα κατά την παρουσίαση της έκθεσης του κ. Σπράου που αριθμεί διακόσιες σελίδες. Στην έκθεση, που διέπεται από έξι άξονες, καταδεικνύονται οι αντιφάσεις και τα αδιέξοδα της σημερινής κοινωνικής ασφάλισης και προτείνονται τρόποι για την κατάργηση προνομίων και εξαιρέσεων, όπως η πρόωρη συνταξιοδότηση, οι αναπηρικές συντάξεις και τα βαρέα επαγγέλματα. Πιο συγκεκριμένα, προτείνεται μετάβαση σε μεικτό κεφαλοποιητικό σύστημα νέου τύπου για τη χρηματοδότηση των συντάξεων. Οι κύριοι Σπράος και Τήνιος επισήμαναν ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και πρόσθεσαν ότι η έκθεση δεν προτείνει συγκεκριμένα μέτρα αλλά γενικές κατευθύνσεις που θα τεθούν ως προβληματισμοί όταν αρχίσει η συζήτηση για το ασφαλιστικό στον κοινωνικό διάλογο.

Επίσημη επίσκεψη στα Τίρανα θα πραγματοποιήσει ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, αύριο, προκειμένου να έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Αλβανίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι, τον πρωθυπουργό Φατός Νάνο και τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο κ. Σημίτης, θα συζητήσει μαζί τους θέματα που αφορούν στην ανοικοδόμηση της γειτονικής χώρας. Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν οι συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Δημόσιας Τάξης, Θεόδωρος Πάγκαλος και Γιώργος Ρωμαίος καθώς και οι υφυπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Άμυνας, Αλέξανδρος Μπαλτάς και Δημήτρης Αποστολάκης. Ευρεία δημοσιότητα στην επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού δίνουν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης. Οι εφημερίδες της γειτονικής χώρας υπογραμμίζουν τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου της Αλβανίας, σύμφωνα με την οποία "βασικός στόχος της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού είναι η προώθηση της διμερούς συνεργασίας.

Νέα μάχη έδωσαν χθές αργά το βράδυ αστυνομικοί με Αλβανούς εμπόρους ναρκωτικών. Οι αστυνομνικοί παρουσιάστηκαν σε καταυλισμό Αλβανών ως υποψήφιοι αγοραστές και διαπραγματεύτηκαν την αγορά ναρκωτικών. Ενας από τους Αλβανούς κατάλαβε ότι ήταν αστυνομικοί και άρχισε να πυροβολεί έναντίον τους με Καλάσνικοφ. Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Αλβανός και να τραυματιστεί ένας άλλος.

Περισσότερα από 1.000 χειρόγραφα έγγραφα της Καινής Διαθήκης, που χρονολογούνται από τον 7ο ως τον 16ο αιώνα φυλάσσονται στις μονές του Αγίου Όρους σύμφωνα με εισήγηση του καθηγητή του ΑΠΘ, Ιωάννη Καραβιδόπουλου στο ΙΑ' διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα: "Χριστιανική Θεσσαλονίκη: Πόλις Συναντήσεως Ανατολής και Δύσεως". Τα 250-260 από το σύνολο των 1006 χειρογράφων περιέχουν τις Πράξεις των Αποστόλων. Στις ιδιαίτερες σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ θα αναφερθεί στην αυριανή του εισήγηση ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η οποία δεν λειτουργεί εδώ και 25 χρόνια, Βασίλειος Σταυρίδης. Μετά το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης οι περισσότεροι από τους ιεράρχες του Πατριαρχείου, που προέρχονται από τη νεότερη γενιά, προτίμησαν να σπουδάσουν στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ. "Υπάρχει άμεση σχέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ", τόνισε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Σταυρίδης.

Μειωμένες εμφανίζονται το 1997 η παραγωγή και οι εξαγωγές ελληνικών υποδημάτων και δερμάτινων ειδών, καθώς ο κλάδος φαίνεται να ακολουθεί τη γενικότερη πτωτική τάση της μεταποιητικής βιομηχανίας της χώρας μας. Οι εξαγωγές υποδημάτων και δερμάτινων ειδών των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων, που αντιπροσωπεύουν το 20% της παραγωγής τους, έχουν το τελευταίο διάστημα μειωθεί ακόμη και στις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης, που παραδοσιακά απορροφούσαν μεγάλες ποσότητες των ειδών αυτών. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Υποδηματοποιών Βορείου Ελλάδος, Γεώργιος Χρηστάκος, σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της έναρξης -το Σάββατο- της 2ης Έκθεσης "ΔΕΡΜΑ-ΦΟΡΜΑ".

Διαβαλκανική συνάντηση παραγωγών κινηματογραφικών και διαφημιστικών ταινιών διοργανώνουν το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Διαβαλκανικό και Παρευξείνιο Επιχειρηματικό Κέντρο, τον ερχόμενο Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη. Το συνέδριο, που θα διεξαχθεί στη διάρκεια της φετινής 38ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ, από τις 23 έως τις 30 το μήνα, θα ασχοληθεί με την κατάσταση στο χώρο παραγωγής ταινιών στη βαλκανική και παρευξείνια περιοχή και τα μοντέλα μεταφοράς τεχνολογίας και τεχνογνωσίας από Έλληνες παραγωγούς σε συναδέλφους τους των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας.

Τις διερευνητικές επαφές του με τους προέδρους των πολιτικών κομμάτων της Ιταλίας συνεχίζει ο Πρόεδρος της χώρας, Όσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για το σχηματισμό βιώσιμου κυβερνητικού σχήματος. Οι ηγέτες της κεντροαριστεράς, μετά από επαφές τους με την Κομμουνιστική Επανίδρυση, δήλωσαν έτοιμοι να ξεπεράσουν την πολιτική κρίση σχηματίζοντας έναν νέο κυβερνητικό συνασπισμό με πρωθυπουργό τον Ρομάνο Πρόντι.

Βήματα προς τη διευθέτηση εκκρεμών προβλημάτων, ειδικότερα στα ζητήματα συνολικής αντιμετώπισης των σερβικών πληθυσμών, άρχισε να κάνει η Κροατία αναθεωρώντας το πλαίσιο των σχέσεων της με το Συμβούλιο της Ευρώπης, μετά την πρόσφατη αμερικανική επιστολή, που έθετε θέμα αναστολής της συμμετοχής της στον πανευρωπαϊκό οργανισμό. Είναι αξιοσημείωτο ότι η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Μειονοτήτων, αλλά και η Ευρωπαϊκή Χάρτα Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα τεθούν σε ισχύ στην Κροατία από την 1η Φεβρουαρίου του 1998, μετά την επικύρωση τους το περασμένο Σάββατο από τον πρόεδρο Φράνιο Τούζτμαν και τον υπουργό Εξωτερικών Μάτε Γκράνιτς σε συνάντηση που είχαν με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντανιέλ Ταρσίς, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των κρατών-μελών.

Δέκα χιλιάδες νέα όπλα, έχει παραγγείλει η Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας "Observer". Στρατιωτικοί κύκλοι του Λονδίνου, εκτιμούν ότι τα όπλα πρόκειται να διανεμηθούν στην πολιτοφυλακή του τουρκικού καθεστώτος στις κουρδικές περιοχές, η οποία αριθμεί περίπου 62.000 μέλη και υλοποιεί την πολιτική εξάρθρωση των Κούρδων.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 14 October 1997 - 6:40:25 UTC