Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-10-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:58 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 19.10.1997

Την περιοδεία του στη Δυτική Μακεδονία ολοκλήρωσε το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος, από τη Δεσκάτη Γρεβενών, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει τα έργα ανάπτυξης και κοινωνικής υποδομής, έτσι ώστε η περιοχή να γίνει η πύλη της Ευρώπης προς τα Βαλκάνια. Κατά την ομιλία του στην τελετή θεμελίωσης του Γενικού Νοσοκομείου Γρεβενών ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει άτεγκτη για να εξασφαλίσει φθηνό φάρμακο και δημόσια υγεία για το λαό. "Όσοι αντιδρούν στα μέτρα της κυβέρνησης για το φάρμακο, είναι αυτοί που κερδίζουν από αυτό", είπε ο πρωθυπουργός και επισήμανε ότι για τον τομέα της Υγείας θα διατεθούν 340 δισ. δραχμές μέσα στην τετραετία. Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το ακριτικό Νεστόριο Καστοριάς, όπου και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις προσπάθειες της κυβέρνησης για τη φύλαξη των συνόρων. Όπως είπε, προωθείται νομοσχέδιο στη Βουλή, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία κεντρικής και περιφερειακής αστυνομικής υπηρεσίας με μοναδική αποστολή τη φύλαξη των συνόρων. Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρόγραμμα για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση ναρκών που βρίσκονται διάσπαρτες στο Γράμμο, από την εποχή του εμφυλίου πολέμου.

Υπόμνημα με στοιχεία που αφορούν στον τομέα των φαρμάκων απέστειλε στον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα "Το Βήμα", ο κ. Χρυσοχοϊδης χαρακτηρίζει επιβεβλημένη την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση για τα φάρμακα και αποδίδει τα μέτρα που ελήφθησαν στις υπερτιμολογήσεις που αποφάσισαν ορισμένες φαρμακοβιομηχανίες του εξωτερικού. Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει στο υπόμνημά του ο υφυπουργός ανάπτυξης, λόγω ανακοστολογήσεων αυξήθηκαν οι τιμές των περισσοτέρων φαρμάκων της γερμανικής βιομηχανίας "Μπέρνιγκερ", η οποία απέσυρε από την αγορά 8 φάρμακα ευρείας κατανάλωσης.

Την περιοδεία του στην Κρήτη συνεχίζει σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής. Το πρωί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκέφθηκε τα Ανώγεια της Κρήτης. Σε δηλώσεις του, κατηγόρησε την κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική και πρόσθεσε ότι δεν προχωρά σε αποκρατικοποιήσεις γιατί δεν επιθυμεί να θίξει τον κομματικό στρατό της. Αναφερόμενος στο σχέδιο "Καποδίστριας" για τις αναγκαστικές συνενώσεις και τα χθεσινά επεισόδια κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Φλώρινα, ο κ. Καραμανλής σημείωσε χαρακτηριστικά: "Η ίδια η κοινωνία αντιδρά και φτάνει στο σημείο να εξευτελίζει τον πρωθυπουργό της χώρας, όπως συνέβη τα τελευταία εικοσιτετράωρα". Σχετικά με τα εσωκομματικά προβλήματα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει επουλώσει τις πληγές του χθες.

Ο προσδιορισμός των θέσεων του Συνασπισμού στο νομοσχέδιο "Ιωάννης Καποδίστριας" αποτέλεσε το αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος. Κατά τη συνεδρίαση αποφασίστηκε ο Συνασπισμός να στηρίξει επί της αρχής στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις αναγκαστικές συνενώσεις. Επισημάνθηκε, ωστόσο, ότι το κόμμα θα καταψηφίσει τα επιμέρους άρθρα του νομοσχεδίου με τα οποία διαφωνεί.

"Hλιος με δόντια" επικρατεί σήμερα στους περισσότερους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης. Η ηλιοφάνεια, η απότομη πτώση της θερμοκρασίας και οι ισχυροί άνεμοι στα ανατολικά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού στην περιοχή, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν μέχρι στιγμής οι πρώτες χιονοπτώσεις του φετινού φθινοπώρου, αν και ο υδράργυρος στα βόρεια ορεινά έφτασε στους 0 βαθμούς Κελσίου. Στο μεταξύ, δεμένα στα λιμάνια εξακολουθούν να παραμένουν το πλοία, καθώς συνεχίζεται η απαγόρευση του απόπλου σχεδόν σε όλη τη χώρα, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο Αιγαίο, έντασης μέχρι και 9 μποφόρ.

Στην εντατική μονάδα του Θεραπευτηρίου "Υγεία" εξακολουθεί να νοσηλεύεται, από την περασμένη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοκρατικού Κέντρου, Ιωάννης Ζίγδης. Ο 84χρονος πολιτικός υπέστη χθες το απόγευμα σοβαρό καρδιακό επεισόδιο. Οι θεράποντες ιατροί κάνουν λόγο για ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση. Ανακοίνωση της πολιτικής οργανωτικής γραμματείας του κόμματος επισημαίνει ότι ο πρόεδρος δίνει με γενναιότητα την πιο δύσκολη μάχη της ζωής του.

Νομοθετική ρύθμιση, που θα προβλέπει αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των καινούριων και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, προωθεί η κυβέρνηση, όπως επισημαίνει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα". Η ρύθμιση, που αναμένεται να κατατεθεί τον επόμενο μήνα, θα προβλέπει μειώσεις στους φόρους των μεσαίας κατηγορίας καινούριων αυτοκινήτων, έτσι ώστε να συμμορφωθεί, εν μέρει, στην απόφαση της Κοινότητας για το θέμα, που εκτιμάται ότι θα είναι καταδικαστική. Οι νέες ρυθμίσεις θα ισχύσουν για δύο χρόνια μέχρι να εκδικαστεί από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο η πιθανολογούμενη νέα προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών κατέλαβαν το μεσημέρι στην περιοχή του Βελεστίνου κάτοικοι κοινοτήτων της περιοχής που διαμαρτύρονται για το σχέδιο "Ιωάννης Καποδίστριας" που αφορά στις αναγκαστικές συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων.

Εκατόν έντεκα Ιρακινούς λαθρομετανάστες, που μετέφεραν δουλέμποροι από το λιμάνι του Σουέζ στη Ρόδο, εντόπισε τα ξημερώματα στην νησίδα Πρασονήσι στρατιωτικό απόσπασμα του νησιού. Στους 111 λαθρομετανάστες συγκαταλέγονται 53 παιδιά και 27 γυναίκες. Εξάλλου 121 Αλβανοί λαθρομετανάστες, που επέβαιναν σε νταλίκα, συνελήφθησαν το πρωί στο Αγρίνιο. Ο κάθε ένας είχε πληρώσει το ποσό των εξήντα χιλιάδων δραχμών στους δουλέμπορους για να τους μεταφέρουν στην Ελλάδα.

Επανάσταση στην οφθαλμολογία έχει φέρει η αφαίρεση του καταρράκτη με τη μέθοδο της φακοθρυψίας, η οποία με τη βοήθεια της ηλεκτρονικής τεχνολογίας και την πρόοδο της μικροχειρουργικής καταργεί τα γυαλιά με τους τεράστιους φακούς. Όπως τονίστηκε στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διπλωματούχων Νοσηλευτριών-Νοσηλευτών Χειρουργείου, οι εργασίες του οποίου λήγουν σήμερα στη Σάνη Χαλκιδικής, η φακοθρυψία είναι μια καθ' όλα πρωτοποριακή μέθοδος, καθώς είναι αποτελεσματική σε ποσοστό που προσεγγίζει το 100% και, μάλιστα, χωρίς να ταλαιπωρεί τον ασθενή. Με τη χρήση υπέρηχων βάζει τέρμα στις αιματηρές επεμβάσεις, θεραπεύοντας τον καταρράκτη εντελώς αναίμακτα και ανώδυνα. Επιπλέον, ο ασθενής δε χρειάζεται να υποβληθεί σε γενική νάρκωση, ούτε σε αναισθησία με τις κλασικές ενέσεις, καθώς αυτή εξασφαλίζεται με την έγχυση ειδικών σταγόνων.

Την αποφασιστικότητα της Κυπριακής κυβέρνησης να προχωρήσει στην εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300 στη Μεγαλόνησο, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, σε ομιλία του, το πρωί, κατά τα αποκαλυπτήρια του αναστειλωθέντος κρησφυγέτου του ήρωα της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου. Ο κ. Κληρίδης ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του στρατιωτικού αεροδρομίου στην Πάφο.

Στην Κωνσταντινούπολη θα βρίσκεται μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Κυριάκος Χριστοφής, όπου λαμβάνει μέρος στη 12η σύνοδο της γενικής συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, από τις 17 έως τις 24 Οκτωβρίου. Με τη λήξη της συνόδου, ο κ. Χριστοφής, θα μεταβεί στο Λονδίνο, για να συμμετάσχει σε επιχειρηματικό συνέδριο της Κοινοπολιτείας, που σκοπό έχει την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των χωρών-μελών και την προώθηση των επενδύσεων, του εμπορίου και γενικά της οικονομικής ανάπτυξης. Τα πορίσματα του συνεδρίου θα υποβληθούν στη συνέχεια στη συνάντηση κορυφής των αρχηγών κρατών της Κοινοπολιτείας, που αρχίζει δύο μέρες μετά στο Εδιμβούργο.

Διεξάγεται σήμερα στο Μαυροβούνιο, ο Β΄ γύρος των Προεδρικών Εκλογών. Στον Β΄ αυτό γύρο συμμετέχουν οι δύο πρώτοι της εκλογικής αναμέτρησης του Α΄ γύρου που διεξήχθη στις 5 Οκτωβρίου. Αυτοί είναι ο σημερινός Πρόεδρος Μόμιρ Μπουλάτοβιτς και ο σημερινός Πρωθυπουργός, Μίλο Τζουκάνοβιτς. Οι δύο αυτοί υποψήφιοι στον πρώτο γύρο σχεδόν άγγιξαν το 50% που χρειαζόταν για να εκλεγεί κάποιος Πρόεδρος από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση. Ο Μπουλάτοβιτς συγκέντρωσε περίπου 49% έναντι 48% του αντιπάλου του Τζουκάνοβιτς. Οι υπόλοιποι πέντε υποψήφιοι έλαβαν ελάχιστα ποσοστά. Η όλη προεκλογική εκστρατεία χαρακτηρίσθηκε από κλίμα πόλωσης και από βαριές κατηγορίες για διαφθορά που αντάλλαξαν μεταξύ τους οι δύο υποψήφιοι. Τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών θα γίνουν γνωστά αύριο το πρωί.

Η βελτίωση της κατάστασης της αλβανικής μειονότητας στη ΠΓΔΜ, θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική πρόοδο της χώρας, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ισπανού εισηγητή Ευρωκοινοβουλίου, Πονς Γκράου. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγήθηκε ο εισηγητής από τη διαπιστωμένη διστακτικότητα που διακατέχει τους ξένους επενδυτές, λόγω της πολιτικής αστάθειας στη χώρα, τη στιγμή που παρατηρείται σημαντικό έλλειμμα στο λογαριασμό εξωτερικών συναλλαγών. Στο μεταξύ, αρμόδιο όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης, που εξετάζει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, ζήτησε επιφυλακτικότερη στάση στις δίκες δημάρχων των πόλεων της μειονότητας και προστασία της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Βαριές κατηγορίες εναντίον ανώτατων οργάνων της δικαιοσύνης αλλά και στελεχών του υπουργείου Εσωτερικών, εξαπέλυσε ο υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας, Νεριτάν Τσέκα, καταγγέλλοντας ανάμειξή τους με το οργανωμένο έγκλημα. Σε δηλώσεις του που δημοσιεύει η εφημερίδα "Σέκουλι", ο κ.Τσέκα κατηγορεί απροκάλυπτα για διαφθορά δικαστές και εισαγγελείς του δικαστηρίου και της γενικής εισαγγελίας Τιράνων, ενώ χρησιμοποιεί ιδιαίτερα σκληρούς χαρακτηρισμούς, για να περιγράψει το μέγεθος της διάβρωσης στη δικαιοσύνη. Η εφημερίδα επικαλούμενη έγκυρες πληροφορίες αναφέρει ότι ήδη το υπουργείο Εσωτερικών έχει ζητήσει από την Εισαγγελία των Τιράνων να διερευνήσει τις καταγγελίες για να διαλευκανθεί το θέμα και να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη.

Το ξεκαθάρισμα του αρχείου της πρώην Γιουγκοσλαβίας και η διανομή του στις χώρες που προέκυψαν μετά τη διάλυσή της, ήταν ένα θέμα που τα τελευταία ιδιαίτερα χρόνια τίθεντο επιτακτικά από τις κυβερνήσεις των χωρών που συναποτελούσαν την άλλοτε ενιαία Γιουγκοσλαβία και τώρα φαίνεται ότι οδηγείται προς τη λύση του. Στο κτίριο του κρατικού Γιουγκοσλαβικού αρχείου, στο Βελιγράδι, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των διευθυντών των αρχείων των πρώην Γιουγκοσλαβικών Δημοκρατιών. Όπως ανακοίνωσε η διεύθυνση του Γιουγκοσλαβικού αρχείου, ανοίγει ένας κύκλος συζητήσεων ειδικών του τομέα αυτού, προκειμένου να εξευρεθούν τρόποι ώστε η διανομή του αρχείου της πρώην Γιουγκοσλαβίας, να γίνει με τον δυνατόν καλύτερο τρόπο.

Ο επισκεπτόμενος τα Σκόπια, πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Χουάν Αντόνιο Σαμαράντς, έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ και στη συνομιλία που είχαν, παρουσία και του προέδρου της Ολυμπιακής Επιτροπής της ΠΓΔΜ Βασίλ Τοπούρκοφσκι, συζήτησαν για τη σημασία του αθλητισμού στην ανάπτυξη των νέων γενεών και για τη θέση που πρέπει να έχει στα εκπαιδευτικά συστήματα της χώρας. Ο κ. Γκλιγκόροφ, χαιρέτισε τη σύσταση του κ. Σαμαράντς να μετατραπεί το αθλητικό κέντρο "Σάρεϊ", κοντά στα Σκόπια, σε κέντρο αναψυχής των νέων της ΠΓΔΜ, καθώς και την υπόσχεση του ότι θα προσπαθήσει να εξεύρει πόρους από την ΔΟΕ για την οικονομική ενίσχυση του έργου αυτού.

Σε ένα παιγνίδι όπου επικράτησε το θέαμα η Σικάγο Μπουλς νίκησαν χθες το βράδυ στον τελικό του τουρνουά Μακ Ντόναλτς τον Ολυμπιακό με σκορ 104-78. Οι πρωταθλητές του NBA έχοντας κορυφαίο παίκτη τον Μάικλ Τζόρνταν με 27 πόντους δεν δυσκολεύτηκαν να φθάσουν στη νίκη. Οι Μπουλς ανακηρύχθηκαν η καλύτερη ομάδα του τουρνουά, ενώ ο Μάικλ Τζόρνταν πολυτιμότερος παίκτης. Ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε σπουδαία εμφάνιση στο τουρνουά, δεδομένου ότι ήταν η πρώτη φορά που ελληνική ομάδα έπαιρνε μέρος στη διοργάνωση.

Οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο σταδιακά από αύριο θα εξασθενίσουν, ενώ στη νότια νησιωτική Ελλάδα θα εκδηλωθούν λίγες καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Ειδικότερα, αύριο στη δυτική Ελλάδα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Στη βόρεια Ελλάδα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανές καταιγίδες στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενίσουν και θα περιοριστούν στα νότια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 0 μέχρι 15 βαθμούς, στη δυτική Ελλάδα από 4 μέχρι 19 και στην υπόλοιπη χώρα από 6 μέχρι 17 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειοανατολικοί ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 4 μέχρι 15 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Sunday, 19 October 1997 - 16:07:05 UTC