Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-10-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:44 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 20.10.1997

Σύσκεψη με θέμα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις πραγματοποιείται σήμερα στο μέγαρο Μαξίμου υπο την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αρχίσει διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης για τις τουρκικές προκλήσεις, που κορυφώθηκαν με την παρενόχληση του αεροσκάφους, που μετέφρε τον υπουργό άμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο, από την Κύπρο στην Κρήτη.

Ο υπουργός εθνικής άμυνας δήλωσε , ότι θα θέσει στη διάθεση των ομολόγων του υπουργών στη σύνοδο του ΝΑΤΟ όλα τα στοιχεία που διαθέτει η Ελλάδα για τις τουρκικές προκλητικές κινήσεις στο Αιγαίο. Και θα ζητήσει από τους υπουργούς άμυνας των χωρών μελών του ΝΑΤΟ να πάρουν θέση και να καταγγείλλουν τη στάση της Τουρκίας.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις σ΄όλοκληρη τη χώρα, κατά του σχεδίου "Καποδίστριας" που προβλέπει τις αναγκαστικές συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων. Χθές, σ΄όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα κάτοικοι πολλών χωριών απέκλεισαν τις εθνικές και επαρχιακές οδούς σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Οι κάτοικοι της Αραβησσού κινήθηκαν προς το αντλιοστάσιο του ΟΥΘ, από το οποίο υδροδοτείται η Θεσσαλονίκη και απείλησαν ότι θα κόψουν την παροχή νερού προς τη συμπρωτεύουσα, αν δεν γίουν δεκτά τα αιτήματά τους.

Με τιμές αρχηγού κράτους έγινε δεκτός στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο Α΄. Την Τετάρτη ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας θα γίνει δεκτός στο Λευκό Οίκο από τον πρόεδρο Κλίντον. Αύριο η υπουργος Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ'αντλιν Ολμπράιτ θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του κ. Βαρθολομαίου. Στο επίκεντρο των συνομιλιών του Οικουμενικού Πατριάρχη, κατά την παραμονή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα είναι η επαναλειτουργία της Θεολογικής σχολής της Χάλκης.

Η πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα "διεθνιστικός επαναστατικός αγώνας" ανέλαβε την ευθύνη της χθεσιονοβραδυνής έκρηξης, που σημειώθηκε στα γραφεία της αεροπορικής εταιρίας "Αλιτάλια" στην Αργυρούπολη της Αθήνας. Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία διεξάγει τις έρευνες, ενώ ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα.

Καθόλου καλή εντύπωση δεν έχει η διεθνής κοινή γνώμη για την Ελλάδα. Μια ιδιαίτερα σημαντική έρευνα στην οποία προχώρησε το υπουργείο Τύπου, έδειξε ότι η άποψη πολλών πολιτικών και οικονομικών παραγόντων στις ισχυρές χώρες της Ευρωπαίκής Ενωσης , αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν είναι καθόλου κολακευτική για τη χώρα μας. Εδειξε ακόμη, ότι οι ελληνικές θέσεις στα εθνικά θέματα δεν γίνονται ξατανοητές από τη διεθνή κοινή γνώμη. Βέβαια, υπάρχει θετική γνώμη για τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον "ρεαλισμό" του, αλλά όλοι πιστεύουν ότι " η Ελλάδα πρέπει να προσπαθήσει για να κερδίσει τη θέση της στην Ε.Ε." Στη δημοσκόπηση πήραν μέρος πρώην πρωθυπουργοί και υπουργοί, οικονομικοί και διπλωματικοί παράγοντες και δημοσιογράφοι ξένων μέσων ενημέρωσης.

Την πεποίθηση ότι η χώρα βαδίζει τσο δρόμο της ανάπτυξης εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ολοκληρώνοντας χθές το απόγευμα την τριήμερη περιοδεία του στη Δυτική Μακεδονία. Ο κ.Σημίτης χθές, θεμελίωσε το νέο νομαρχιακό νοσοκομείο Γρεβενών, που θα ολοκληρωθεί σε τρισήμιση χρόνια, ενώ αναφερόμενος στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στο θέμα του φαρμάκου, τόνισε πώς μέλημά της είναι να εξασφαλίσει φθηνό φάρμακο για το λαό.

Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Καραμανλής, που ολοκλήρωσε κι αυτός την περιοδεία του στην Κρήτη εξαπέλυσε επίθεση σε όλα τα μέτωπα, κατά της κυβέρνησης. Την κατηγόρησε για τις αναγκαστικές συνενώσεις, αλλά και για την παρατεινόμενη λιτότητα, που έχουν οδηγήσει, όπως είπε, στα όρια της εξαθλίωσης μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού.

Ο μέχρι τώρα πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουγκάνοβιτς, υποστηρίζει ότι είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών, που έγιναν χθές στο Μαυροβούνιο. Οπαδοί του Τζουγκάνοβιτς πανηγυρίζουν στους δρόμους, αλλά η κεντρική εφορευτική επιτροπή δεν έκανε καμμιά επίσημη ανακοίνωση για το αποτέλεσμα. Από το περιβάλλον του Μόμιρ Μπουλάτοβιτς, σημερινού προέδρου του Μαυροβουνίου και φίλου του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, δεν έγινε καμμιά ανακοίνωση. Αν επικρατήσει ο Τζουγκάνοβιτς, είναι πιθανό να ζητήσει την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου από την Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία.

Το βραβείο ειρήνης των Γερμανών εκδοτών απονεμήθηκε στον Τούρκο συγγραφέα Γιασάρ Κεμάλ , που είναι κουρδικής καταγωγής, για τους αγώνες του υπέρ της δημοκρατίας των φτωχών και των αδικημένων. Παραλαμβάνοντας το βραβείο ο Κεμάλ κάλεσε την Ευρώπη να βοηθήσει τη δημοκρατία στην Τουρκία και έκανε λόγο για φριχτό πόλεμο ανάμεσα σε Τούρκους και Κούρδους.

ΣΤΙΣ αθλητικές ειδήσεις

Ο Ιωνικός έκανε χθές το βράδυ την έκπληξη και νίκησε την ΑΕΚ με 2-0. Η ομάδα του Γιάτσεκ Γκμόχ διατηρήθηκε έτσι στην κορυφή της βαθμολογίας, αφού έχει έξι νίκες σε ισάριθμα παιγνίδια. Απομένει ο σημερινός αγώνας Παναθηναϊκού - Αθηναϊκού για να ολοκληρωθεί το πληρες αγωνιστικό πρόγραμμα. Στους άλλους αγώνες σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα. Ξάνθη- Καβάλα 5-2, Πανιώνιος - Βέροια 3-1, Προοδευτική - Καλαμάτα 1-0, Απόλλων - Παναχαϊκή 2-1, ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός 2-1, ΟΦΗ- Ηρακλής 1-0, Πανηλειακός- Εθνικός 1-0.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 20 October 1997 - 6:40:21 UTC