Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-10-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:45 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 22.10.1997

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ και ο υπουργός εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ θα έλθουν οριστικά τον Νοέμβριο, για να πάρουν μέρος στην Κρήτη , στη σύνοδο κορυφής των βαλκανικών χωρών. Την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης γνωστοποίησε ο Τζεμ στον υφυπουργό Γιάννο κρανιδιώτη, με τον οποίο συναντήθηκε στο Κίεβο, στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών εξωτερικών της ΟΣΕΠ. Οι δύο πολιτικοί συζήτησαν για όλα το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, μετά την αποτυχία των συνομιλιών της Νέας Υόρκης.

Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ καταδίκασε απερίφραστα χθές τις τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδος, που σημειώθηκαν με την παρενόχληση της πτήσης του μεταγωγικού αεροσκάφους, που μετέφερε τον υπουργό εθνικής άμυνας Α. Τσοχατζόπουλο από την Κύπρο στην Κρήτη. " Τέτοιου είδους κινήσεις είναι απαράδεκτες" είπε ο Χόλμπρουκ, ο οποίος επέκρινε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη στάση του.

Για πρωτοφανή και απαράδεκτη τοποθέτηση έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, αναφερόμενος στη δήλωση του εκπροσώπου τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέϊμς Ρούμπιν, ότι η υπερπτήση του C-130 που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο από την Κύπρο συνιστά παραβίαση του μορατόριουμ πτήσεων πάνω από τη Μεγαλόνησο. Μετά από έντονο ελληνικό διάβημα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προέβη σε διευκρινιστική ανακοίνωση που αναφέρει ότι εάν τουρκικό αεροσκάφος πέταξε προκλητικά κοντά στο ελληνικό, μια τέτοια πράξη δεν είναι σύμφωνη με τη δεδηλωμένη επιθυμία της Άγκυρας να μειώσει την ένταση με την Αθήνα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δήλωσε ότι η πρώτη τοποθέτηση ήταν απαράδεκτη, όμως η τελευταία δήλωση με την οποία ανασκευάζεται η πρώτη, αποκαθιστά τα πράγματα, παρά το γεγονός ότι απαιτείται μια σοβαρή αντιμετώπιση για το θέμα που να αποδίδει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι.

Με τον πρόεδρο Κλίντον , στο Λευκό Οίκο, συναντάται σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας τιμήθηκε χθές με το χρυσό μετάλλιο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ανώτατη διάκριση, που έχει απονεμηθεί τέσσερις φορές, μόνον, στο παρελθόν, και για πρώτη φορά απονέμεται σε ορθόδοξο. Ο κ.Βαρθολομαίος θα συναντηθεί ακόμη, με την υπουργό Εξωτερικών Μάντλιν Ολμπράιτ , ενώ αύριο θα παρακαθήσει σε πρόγευμα εργασίας που του παραθέτει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ.

Με ταχείς ρυθμούς δουλειάς αποφάσισε να προχωρήσει την επεξεργασία της Αναθεώρησης του Συντάγματος, η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Κατά τη συνεδρίαση της, η Επιτροπή Αναθεώρησης που ασχολήθηκε με θέματα διαδικαστικού χαρακτήρα, συμφώνησε οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που εκκρεμούν, να συζητηθούν σε 13 δημόσιες συνεδριάσεις. Οι υπό αναθεώρηση διατάξεις χωρίστηκαν σε έξι ενότητες και οι συνεδριάσεις της Επιτροπής θα γίνονται μια φορά την εβδομάδα και συγκεκριμένα κάθε Τρίτη πρωί. Ετσι, με βάση το χρονοδιάγραμμα αυτό, υπολογίζεται ότι η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα.

Δεν τίθεται θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ύστερα από τα δημοσιεύματα περί δηλώσεων του ότι το θέμα μπορεί να συζητηθεί στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου ''Ι. Καποδίστριας''. Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Ρέππας ανέφερε επίσης ότι στη Βουλή θα συζητηθούν όλα τα θέματα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο ''Ι. Καποδίστριας'' εκτός από αυτό που αφορά στο χωροταξικό σχεδιασμό.

Τη συγκρότηση διακομματικής Επιτροπής που θα εξετάσει το πρόβλημα των ναρκωτικών, αποφάσισε ομόφωνα η Βουλή, εγκρίνοντας σχετική πρόταση του υπουργού Υγείας και Πρόνοιας, Κώστα Γείτονα. Η Επιτροπή θα απαρτίζεται από 26 βουλευτές, οι οποίοι θα είναι κατ' αναλογία της δύναμης των κομμάτων και καλείται μέσα σε 6 μήνες από τη συγκρότησή της να υποβάλει το πόρισμά της για το θέμα των ναρκωτικών.

Χαρακτήρα προειδοποίησης αλλά και ενός πρώτου τεστ για τις δυνατότητες απεργιακής πίεσης των συνδικάτων για την εφαρμογή του 35ωρου και τη διατήρηση ασφαλιστικών και εργασιακών κεκτημένων, δίνουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ στην 24ωρη πανελλαδική απεργία και τη στάση εργασίας που οργανώνουν αντιστοίχως, μεθαύριο Πέμπτη. "Η απεργία θα είναι το βαρόμετρο της συσπείρωσης και της αποτελεσματικότητας των εργαζομένων", δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος.

Απορρίφθηκε στη Βουλή από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η πρόταση της Ν.Δ, την οποία στήριξε σύσσωμη η αντιπολίτευση, για παραγραφή των αδικημάτων των αγροτών που διέπραξαν κατά την περίοδο των κινητοποιήσεων τους. Ειδικότερα, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει η αξιωματική αντιπολίτευση και επί των 266 παρόντων βουλευτών ψήφισαν κατά της παραγραφής των αδικημάτων 140 βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, υπέρ 125 βουλευτές από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ υπήρξαν και δύο διαφοροποιήσεις από τη γραμμή του κόμματός τους. Αυτή του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Χρήστου Κηπουρού που ψήφισε υπέρ της παραγραφής και της βουλευτού της Ν.Δ, Μαρριέτας Γιαννάκου - Κουτσίκου που δήλωσε παρούσα.

Αγανάκτηση έχει προκαλέσει στον εμπορικό κόσμο η διαγραφή χρεών, ύψους 200 δισ. δραχμών, των αγροτικών συνεταιρισμών, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. "Η απόφαση -τονίζεται στην ανακοίνωση- προκαλεί δικαιολογημένη αγανάκτηση, καθώς η κυβέρνηση παρά τις έντονες διαμαρτυρίες μας, από τετραετίας, εμμένει στη φορολόγηση με τα άδικα αντικειμενικά κριτήρια, προκειμένου να συγκεντρώσει 100-150 δισ. το χρόνο, οδηγώντας έτσι δεκάδες χιλιάδες εμπορικές επιχειρήσεις στο χείλος του αφανισμού και μελετά και άλλους τρόπους φορολογικής αφαίμαξης μέσω της έκθεσης Σπράου".

Νεαρός μετανάστης από τη Γερμανία που επιχείρησε να πραγματοποιήσει αεροπειρατία σε αεροσκάφος της Ολυμπιακής πριν από τρία χρόνια, καταδικάστηκε από δικαστήριο της Θεσσαλονίκης σε φυλάκιση πέντε ετών και δύο μηνών, κατά συγχώνευση. Η αεροπειρατία, που αναστάτωσε τις αρχές ασφαλείας όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, σημειώθηκε στις 8 Νοεμβρίου 1994 στο αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας που εκτελούσε το δρομολόγιο Ντίσελντορφ - Θεσσαλονίκη - Αθήνα, με 68 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα. Λίγο μετά την απογείωση, ο 26χρονος μετανάστης, Κωνσταντίνος Τσενεκίδης, αφού "κατάπιε" το χρυσό σταυρό που φορούσε στο λαιμό του, ζήτησε επίμονα από αεροσυνοδό να τον οδηγήσει στο πιλοτήριο για να συναντηθεί με τον κυβερνήτη. Εκεί εκμυστηρεύτηκε στον πιλότο με αυστηρό ύφος, ότι "εκτελεί ειδική αποστολή που πραγματοποιείται κάθε εκατό χρόνια", όπως είπε χαρακτηριστικά και ότι αν δεν υπάκουε θα... ανατίναζε το αεροπλάνο. Τα μέλη του πληρώματος ειδοποίησαν τον πύργο ελέγχου στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", ότι κάποιος επιβάτης σκόπευε να ανατινάξει το αεροπλάνο με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν οι αρχές του αεροδρομίου, ενώ όταν το αεροσκάφος προσγειώθηκε στη Θεσσαλονίκη ειδικά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν και τον συνέλαβαν. Στην απολογία του ισχυρίστηκε ότι δεν θυμάται το παραμικρό για την υπόθεση, ενώ ζήτησε από τους δικαστές να δείξουν επιείκεια. Τελικά, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ο Τσενεκίδης άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.

Διατηρήθηκαν οι πτωτικές τάσεις των προηγούμενων ημερών στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 1.732,53 μονάδες, παρουσιάζοντας υποχώρηση 0,77% έναντι της προηγούμενης συνεδρίασης. Η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη οφείλεται στις απώλειες που σημειώνουν οι μετοχές υψηλής χρηματιστηριακής αξίας, οι οποίες συμμετέχουν στη σύνθεσή του με μεγάλο ειδικό βάρος. Από την άλλη όμως πλευρά υπάρχουν μετοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο παρουσιάζοντας ικανοποιητικά κέρδη. Οι περισσότερες από τις μετοχές αυτές ανήκουν σε εταιρίες μικρής και μεσαίας χρηματιστηριακής αξίας μεταξύ των οποίων είναι: Μυτιληναίος, Σφακιανάκης, Euromedica, Παπουτσάνης κ.λ.π.

Ο Εκπρόσωπος του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι η χώρα του "έχει επανειλημμένα δηλώσει πως η επιχείρηση ασφαλείας που διεξάγει με την Τουρκία δε στρέφεται εναντίον της Ελλάδας ή της Κύπρου ή οποιωνδήποτε άλλων τρίτων". Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα στον κυπριακό Τύπο, ο Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι το Ισραήλ επιθυμεί τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι όλες οι διεθνείς προσπάθειες στρέφονται προς αυτή την κατεύθυνση. Είπε, επίσης, ότι το Ισραήλ "δεν ενδιαφέρεται να κάνει βήματα που είναι δυνατόν να επηρεάσουν αρνητικά τις προσπάθειες που στοχεύουν στην εξεύρεση ειρηνικών λύσεων σε θέματα που εκκρεμούν στην περιοχή". Ανέφερε, εξάλλου, ότι ο πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο, Σέμι Τζουρ, είπε ότι "στόχος του είναι να τονίσει και να συνεχίσει τις καλές σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Κύπρου και να προωθήσει και να ενδυναμώσει τους δεσμούς τους σε όλους τους τομείς".

Την έντονη διαμαρτυρία του εξέφρασε προς τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Δήμος Αμμοχώστου, για τις προκλητικές δηλώσεις του επικεφαλούς του ιδρύματος Εβκάφ, Τανέρ Ντερβίς, ο οποίος ισχυρίζεται ότι το Εβκάφ είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης των περισσότερων από τις μισές ιδιοκτησίες της Αμμοχώστου. Με τηλεφώνημά του προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τους Αρχηγούς των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και τον πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, Ανδρέας Πούγιουρος επισημαίνει ότι με τους ισχυρισμούς του ο Τανέρ Ντερβίς, στοχεύει με δόλιο τρόπο στον έλεγχο των ελληνοκυπριακών περιουσιών.

Η Μεγάλη Βρετανία, κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα επιμένει για ετήσια επιθεώρηση της ετοιμότητας ένταξης στην Ενωση των 11 υποψηφίων χωρών. Αυτό υποσχέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντάγκλας Χέντερσον, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Σόφια και δήλωσε εντυπωσιασμένος από την πρόοδο της Βουλγαρίας στο δρόμο των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων. "Η Βουλγαρία άνηκε πάντα στην Ευρώπη και πολύ σύντομα θα πάρει τη θέση που της αξίζει στην ευρωπαϊκή ήπειρο", τόνισε ο κ. Χέντερσον, ο οποίος επέδωσε στον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, μήνυμα από τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, ενώ νωρίτερα είχε συνάντηση με τη Βουλγάρα ομόλογό του, Ναντέζντα Μιχάιλοβα.

Πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ Βουλγαρίας και Δανίας στον τομέα της άμυνας υπέγραψαν στην Κοπενγχάγη ο υφυπουργός Αμυνας της Βουλγαρίας, Ρούμεν Κίντσεφ και ο Δανός ομόλογός του, Αντρες Τράλμποργκ. Στο πλαίσιο της επίσκεψης βουλγαρικής αντιπροσωπείας του υπουργείου Αμυνας στη Δανία, ο κ. Κίντσεφ συναντήθηκε επίσης με τον Δανό υπουργό Αμυνας, Χανς Χέκερουπ και τον πολιτικό διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών, Περ Πάλσεν - Χάνσεν.

Ο πρόεδρος της Βουλής της Σερβίας, Ντράγκαν Τόμιτς, όρισε την 7η Δεκεμβρίου ως ημερομηνία για τη διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών στη Σερβία. Η προκήρυξη νέων εκλογών οφείλεται στο ότι στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Σερβία που διεξήχθησαν στις 5 Οκτωβρίου, το ποσοστό συμμετοχής δεν ξεπέρασε το 50%, περίπτωση στην οποία, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, ακυρώνονται οι εκλογές και προκηρύσσονται νέες εκλογές. Στις εκλογές της 5ης Οκτωβρίου οι σοσιαλιστές είχαν για πρώτη φορά χάσει την πρώτη θέση στην οποία βρέθηκε ο υποψήφιος του ακροδεξιού εθνικιστικού Ριζοσπαστικού Κόμματος Βόιτσλαβ Σέσελι, ο οποίος συγκέντρωσε 49.1%, μία εκατοστιαία μονάδα περισσότερο από τον υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζόραν Λίλιτς που πήρε το 47.9% των ψήφων.

Την καταδίκη του συζύγου της πρώην Πρωθυπουργού της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ, σε οκταετή ποινή φυλάκισης, ζήτησαν οι εισαγγελείς της Τουρκίας οι οποίοι κίνησαν διαδικασία για την εξέταση της υπόθεσης "παραποίησης νομικών εγγράφων", σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου. Συγκεκριμένα, η εφημερίδα "Χουριέτ" της Κωνσταντινούπολης αναφέρει ότι ο Οζέρ Τσιλέρ έχει κατηγορηθεί για την παραποίηση εγγράφου των Ηνωμένων Πολιτειών που αφορά στα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας και σε τίτλους κεφαλαίων στις Η.Π.Α., ενώ το ίδιο δημοσίευμα περιλαμβάνει και δήλωση της Τανσού Τσιλέρ, η οποία χαρακτήρισε την καταγγελία και τα στοιχεία της υπόθεσης "δυσφημιστικά", ενώ υποστήριξε ότι "η αλήθεια θα φανεί σύντομα".

Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας, αναδείχθηκε και πάλι ο πρώην πρόεδρος της χώρας και του κόμματος, Σαλί Μπερίσα. Η πλειοψηφία των 1. 000 αντιπροσώπων της Εθνικής Συνέλευσης του Δημοκρατικού Κόμματος, που κλήθηκαν να αποφασίσουν για το ποιος θα κατέχει το αξίωμα του προέδρου, ψήφισαν υπέρ του κ. Μπερίσα. Με μόνο 190 ψήφους, ο αντίπαλος του Σαλί Μπερίσα, πρώην πρόεδρος του αλβανικού Κοινοβουλίου, Πιέτερ Αρμπνόρι, ήταν ο ηττημένος της αναμέτρησης, ενώ ο κ. Μπερίσα έλαβε 750. Πάντως, πολιτικοί αναλυτές στην Αλβανία, εκτιμούν ότι η νίκη του Μπερίσα, είναι νίκη των εξτρεμιστών του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο κ. Αρμπνόρι, παρά το γεγονός ότι υποστήριζε ότι είχε τις ίδιες απόψεις με τον κ. Μπερίσα, μετά το αποτέλεσμα, επισήμανε ότι η διαφορά ψήφων οφείλεται στο ότι οι θέσεις του δεν ταυτίζονται με αυτές του κ. Μπερίσα για την περαιτέρω δραστηριοποίηση του Κόμματος.

Επ' αόριστον αναβλήθηκε η δίκη για το σκάνδαλο με την παρατράπεζα ΤΑΤ στο Μοναστήρι, αφού έγινε δεκτή η αίτηση του κατηγορουμένου, δημάρχου του Μοναστηρίου, Σίλιαν Μίτσεφσκι, να εξαιρεθεί από τη δίκη ο δημόσιος κατήγορος. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων, ο κ. Μίτσεφσκι ζήτησε την εξαίρεση του δημοσίου κατηγόρου, γιατί υποστήριξε ότι είχε δοσοληψίες μαζί του, κάτι που καταστεί αμφισβητήσιμη την αμεροληψία του. Σημειώνεται ότι στο εδώλιο του κατηγορουμένου, επρόκειτο να καθίσουν η διευθύντρια της παρατράπεζας ΤΑΤ, Σόνια Νικόλοφσκα, η οποία αντιμετώπιζε κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας και πλαστογραφία, καθώς και η διευθύντρια της υπηρεσίας διακίνησης κεφαλαίων του Μοναστηρίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 22 October 1997 - 6:40:16 UTC