Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-10-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:58 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 25.10.1997

Φθάνει το βράδυ στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχει, όπως κάθε χρόνο, στις εορταστικές εκδηλώσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος. Ο επίσημος εορτασμός αρχίζει σήμερα το πρωί με τη λιτάνευση της εικόνας του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου. Αύριο το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στην επίσημη δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου ενώ στη συνέχεια θα εγκαινιάσει την έκθεση "Βυζαντινή και Μεσαιωνική Κύπρος" στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού καθώς και την έκθεση "Σημαίες Ελευθερίας" στην αίθουσα της Πινακοθήκης της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί πανηγυρική εκδήλωση στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, παρουσία του κ Στεφανόπουλου. Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα συνεχιστούν τη Δευτέρα με ομιλίες και εκδηλώσεις στα σχολεία και τις δημόσιες υπηρεσίες, καταθέσεις στεφάνων στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού και την καθιερωμένη μαθητική παρέλαση, παρουσία εκπροσώπου της κυβέρνησης και τοπικών αρχών. Το πρωί της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφτεί το Κιλκίς, όπου θα συναντηθεί με τις τοπικές αρχές. Την Τρίτη το πρωί ο κ Στεφανόπουλος θα καταθέσει στεφάνι στο Ηρώο του Γ΄Σώματος Στρατού και στη συνέχεια θα παρακολουθήσει την παρέλαση στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφτεί τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης και ύστερα θα μεταβεί στο Κέντρο Πολιτισμού, όπου θα παραστεί στην εορταστική εκδήλωση.

Ευρεία αναφορά έκανε στο επεισόδιο που δημιουργήθηκε μεταξύ ελληνικού ναρκαλιευτικού και τουρκικού περιπολικού στο Αιγαίο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ο κ. Ρέππας υπογράμμισε ότι το επεισόδιο είναι μικρής σημασίας, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα δεν έχει λόγους να αναδεικνύει τέτοια περιστατικά ως μέγιστα, όπως κάνει η Τουρκία. "Το επεισόδιο δηλώνει την προκλητική στάση της Τουρκίας, η οποία παρουσίασε ψευδή στοιχεία", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Εξάλλου, σε ό,τι αφορά στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζέμ και τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, επισήμανε ότι επιβεβαιώνουν την ανάλυση που έχει κάνει η κυβέρνηση σχετικά με το ρόλο και τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Επίσης, σημείωσε ότι στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ένταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τονίζοντας ότι η Τουρκία επιθυμεί την ένταση στην περιοχή, αλλά παράλληλα προσπαθεί να αποσείσει τις ευθύνες της για την ένταση που υπάρχει. "Προσπαθεί να θεσμοποιήσει την ένταση ως μοχλό πίεσης για να πετύχει τους στόχους της", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συνέστησε ψυχραιμία. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, στο Συμβούλιο Υπουργών στο Λουξεμβούργο, θα ζητήσει να μην απελευθερωθεί ο χρηματοδοτικός κανονισμός.

Την άποψή του ότι στη διάρκεια των τελευταίων μηνών σημειώθηκε αύξηση της εγκληματικότητας από τους Αλβανούς στην Ελλάδα, υποστήριξε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος, σε συνέντευξή του στο αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ATA, διευκρινίζοντας όμως ότι για τα προβλήματα αυτά δεν ευθύνονται οι Αλβανοί μετανάστες, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα μετά το 1990. Αντίθετα, ο κ.Ρωμαίος δήλωσε ότι "τα εγκλήματα βαραίνουν Αλβανούς δραπέτες των φυλακών κατά τη διάρκεια της πολιτικής αναταραχής στη χώρα τους, και οι οποίοι είχαν επαφές με κυκλώματα στην Ελλάδα".

Σε ανθρώπινο λάθος αποδίδεται - από τις πρώτες εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων - το σιδηροδρομικό ατύχημα που σημειώθηκε χθες το πρωί έξω από το σιδηροδρομικό σταθμό Σίνδου Θεσσαλονίκης, όταν εκτροχιάστηκαν δύο βαγόνια της υπερταχείας αμαξοστοιχίας "Iντερσίτι" του ΟΣΕ. Το ατύχημα σημειώθηκε στις 11.20 το πρωί σε μικρή απόσταση από το σιδηροδρομικό σταθμό της Σίνδου και από τον εκτροχιασμο των δύο βαγονιών τραυματίστηκαν δύο εργαζόμενοι στην αμαξοστοιχία. Πρόκειται για την 37χρονη Ευστρατία Γεωργίου και τον Ηλία Σωτηρόπουλο, 26 χρόνων, οι οποίοι αποχώρησαν χθες το απόγευμα από το νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης - όπου είχαν διακομιστεί - μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Συνάντηση με τη Βουλγάρα ομόλογό του, Εμμα Μόσκοβα, είχε στο Παρίσι, ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, στο περιθώριο της 29ης Γενικής Διάσκεψης της UNESCO. Στη διμερή αυτή συνάντηση αποφασίσθηκε η ανάληψη πρωτοβουλιών στο πλαίσιο του Βαλκανικού και του Παρευξείνιου Δικτύου Πόλεων και Τεχνών και μία νέα διαβαλκανική συνάντηση κατά την τελετή λήξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Η υπουργός Πολιτισμού της Βουλγαρίας ανακοίνωσε στον κ. Βενιζέλο ότι η χώρα της υποστηρίζει την ελληνική πρόταση για διοργάνωση της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας και των Πολιτιστικών Ολυμπιακών Αγώνων.

Διευκολύνσεις στις μετακινήσεις των νέων που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, από τις αρχές του νέου έτους, προωθεί το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Αυτό ανακοίνωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αποστολάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Θ. Γεωργιάδη. Οι διευκολύνσεις των φαντάρων θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η δωρεάν μετακίνηση τους με τις αστικές συγκοινωνίες, και η μείωση κατά 50% των εισιτηρίων των υπεραστικών λεωφορείων, των τρένων, των πλοίων και των αεροπλάνων.

Τιμητική για το Ελληνικό Κοινοβούλιο, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Σώματος, Απόστολος Κακλαμάνης, την πρόσκληση να συμμετάσχει στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Κεντροευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας, στην Τεργέστη της Ιταλίας. Ο κ. Κακλαμάνης, που αναχώρησε για την Τεργέστη, τόνισε σε δηλώσεις του ότι η πρόσκληση αυτή οφείλεται στην έντονη δραστηριότητα που αναπτύσσει η Βουλή στον τομέα της Περιφερειακής Συνεργασίας, μεταξύ των Εθνικών Κοινοβουλίων, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως οι τρεις Διακοινοβουλευτικές Διασκέψεις που οργανώθηκαν φέτος στην Αθήνα.

Σε οδό ταχείας επιλύσεως μπαίνει το θέμα της απονομής τιμής στους πεσόντες κατά το έπος 1940 -1941 στα όρη της Αλβανίας, κατά την απόκρουση της Ιταλικής εισβολής, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Σε εφαρμογή σχετικής συμφωνίας που επετεύχθη κατά την επίσκεψη του υπουργού Αμυνας της Αλβανίας, Σαμπίτ Μπρόκαϊ στην Αθήνα, στις 24 -25 Σεπτεμβρίου, θα εκδηλωθούν σύντομα, όπως επισημαίνεται, ενέργειες για την κατασκευή και συντήρηση του Στρατιωτικού Νεκροταφείου στις Βουλιαράτες Αργυροκάστρου, καθώς του δρόμου πρόσβασης προς αυτό, την κατασκευή Νεκροταφείου στην περιοχή της Κορυτσάς και την ανέγερση Μνημείου Πεσόντων στην Κλεισούρα.

Θύμα επίθεσης από άγνωστους οπλοφόρους έπεσε νεαρό ζευγάρι, σε δασική περιοχή του Ασβεστοχωρίου Θεσσαλονίκης, όταν άγνωστοι δράστες πυροβόλησαν με κυνηγετικό όπλο κατά του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε και στη συνέχεια εξαφανίσθηκαν. Ο τραπεζικός υπάλληλος, Παναγιώτης Παπαγεωργίου, 24 ετών, βρισκόταν μαζί με τη φίλη του στο Ι.Χ. επιβατικο τους αυτοκίνητο, όταν ξαφνικά τους πλησίασαν τρεις άγνωστοι, οι οποίοι τους απείλησαν με κυνηγετικό όπλο. Ο Παπαγεωργίου έβαλε μπροστά τη μηχανή του αυτοκινήτου και επιχείρησε να απομακρυνθεί. Οι δράστες πυροβόλησαν κατά του οδηγού, χωρίς ευτυχώς να τον τραυματίσουν. Τελικά το ζευγάρι κατόρθωσε να διαφύγει, ενώ οι δράστες αναζητούνται από το Ι΄ τμήμα Ασφαλείας.

Σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών καταδίκασε το αυτόφωρο τριμελές πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, δικαστικό υπάλληλο, ο οποίος κατηγορείται ότι επιχείρησε να αποσπάσει "μίζα" από κατάστημα ηλεκτρονικών παιχνιδιών, παριστάνοντας τον εισαγγελέα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Χρήστος Μπογιατζής, δικαστικός υπάλληλος στο δικαστικό μέγαρο Σερρών, εμφανίστηκε προχθές στο κατάστημα ηλεκτρονικών του Ε.Σ, στη Θεσσαλονίκη και συστήθηκε ως εισαγγελέας. Ο Μπογιατζής υποσχέθηκε στον καταστηματάρχη ότι θα φρόντιζε να παραγραφούν και να τεθούν στο αρχείο δύο ποινικές δικογραφίες και για τη διευκόλυνση ζήτησε ως αντάλλαγμα το ποσό των 650.000 δραχμών, όπως καταγγέλλει ο ιδιοκτήτης του καταστήματος. Ο καταστηματάρχης έδωσε στον υποτιθέμενο εισαγγελέα 50.000 δραχμές ως προκαταβολή, αλλά προτού τον εξοφλήσει πέρασε από την ασφάλεια και προσημείωσε τα χαρτονομίσματα με αποτέλεσμα να συλληφθεί επ' αυτοφώρω από αστυνομικούς την ώρα που τα εισέπραττε. Στην απολογία του, υποστήριξε ότι είναι χωρισμένος, ότι αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και αδυνατεί να συντηρήσει το παιδί του. Ο δικαστικός υπάλληλος άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.

Κάτω από το "ψυχολογικό" όριο των 1.700 μονάδων υποχώρησε ο γενικός δείκτης στη Σοφοκλέους, κάτι που είχε να συμβεί από τις 23 Σεπτεμβρίου. Το ελληνικό Χρηματιστήριο πάντως αντέδρασε αρκετά ώριμα απέναντι στις αρνητικές εξελίξεις στις διεθνείς αγορές, ενώ υπήρξαν και μεγάλες διακυμάνσεις εκατέρωθεν των 1.700 μονάδων. Χθες παρατηρήθηκαν ρευστοποιήσεις από θεσμικούς, οι οποίοι ήταν τοποθετημένοι στα blue chips, ενώ αντίθετα δεν παρατηρήθηκαν ανάλογες κινήσεις από μεγάλους ιδιώτες επενδυτές. Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 1.696,16 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 0,85%. Πτωτικά κινήθηκαν και όλοι οι επιμέρους κλάδοι με μοναδική εξαίρεση τον leasing που είχε κέρδη 0,62%.

Το καλύτερο δυνατό ψήφισμα για το Κυπριακό επιδιώκει να πετύχει η κυπριακή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, στη Διάσκεψη Κορυφής της Κοινοπολιτείας, που πραγματοποιείται στο Εδιμβούργο της Σκωτίας. Για πρώτη φορά φέτος το τελικό ανακοινωθέν της Διάσκεψης Κορυφής δεν θα είναι μακροσκελές με μεγάλες αναφορές στα διάφορα προβλήματα που απασχολούν τις χώρες - μέλη της Κοινοπολιτείας. Αυτό θα επηρεάσει και το Κυπριακό, γι' αυτό η κυπριακή αντιπροσωπεία καταβάλλει έντονες προσπάθειες για να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή σε περιεκτικότητα παράγραφος για την Κύπρο.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε διατάγματα οκταήμερης προφυλάκισης εναντίον δύο Τουρκοκυπρίων, σχετικά με υπόθεση λαθρεμπορίου ζώων και όπλων από τα κατεχόμενα. Πρόκειται για τον 32χρονο βοσκό Μουσταφά Βελί και τον 41χρονο κρεοπώλη Οσμάν Κοντός, και οι δύο από τη Λουρουτζίνα. Όπως ανέφερε στο Δικαστήριο ο Υπαστυνόμος Κυριάκος Ιωάννου, δύο Αστυνομικοί, που παρίσταναν αγοραστές, έδωσαν δεκαπέντε χιλιάδες λίρες στους Τουρκοκύπριους ως προκαταβολή για την αξία 170 ζώων και αριθμό όπλων, που θα λάμβαναν αργότερα.

Μια διαφορετική προσέγγιση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εμφανίζεται να προτείνει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ, ο οποίος με δηλώσεις του, που δημοσιεύονται στην εφημερίδα "Σαμπάχ", υποστηρίζει ότι τα ζητήματα με την Ελλάδα και το Κυπριακό πρέπει να διαχωρισθούν. Ο κ. Τζεμ εμφανίζεται απαισιόδοξος ως προς την πορεία επίλυσης του Κυπριακού, σημειώνοντας ότι είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, "αλλά δεν βλέπω καμία εξέλιξη για την επίλυσή του. Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πιέζει για συνεταιρισμό στην Κύπρο, δυσχεραίνει τα πράγματα", είπε ο κ. Τζεμ.

Επικριτικό σε βάρος της Τουρκίας εμφανίστηκε το δανικό ραδιόφωνο ''Προσανατολισμοί'', στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γειτονική χώρα. ''Η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της και τους στόχους για βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η εικόνα της Τουρκίας στην Ευρώπη παραμένει άσχημη''. Ηταν μια από τις πολλές επικριτικές παρατηρήσεις σε βάρος της Τουρκίας, στην εκπομπή σχολιασμού εξωτερικής επικαιρότητας του ραδιοφώνου, όπου τονίστηκε η επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή.

"Με την υιοθέτηση της Διακήρυξης για την ανάπτυξη ισότιμων και αμοιβαίου οφέλους σχέσεων μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ρωσίας, η βουλγαρική Βουλή απέδειξε σήμερα ότι δημιουργεί πολιτική που αφορά όλο το έθνος και επιβεβαίωσε τον ευρωατλαντικό προσανατολισμό της χώρας". Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή για τις βουλγαρορωσικές σχέσεις. Ο κ.Κόστοφ εξέφρασε την ελπίδα του η ρωσική πλευρά να απαντήσει στη Διακήρυξη με εποικοδομητική θέση. "Η Βουλγαρία δεν χρειάζεται πολιτικούς και οικονομικούς μεσάζοντες στις σχέσεις της με τη Ρωσία, διότι αυτό σημαίνει να δεχτούμε ότι δεν είμαστε ισότιμος εταίρος", είπε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

Σε μια νέα προοπτική συνεργασίας μεταξύ των υπουργών Αμυνας των νότιων βαλκανικών χωρών, Ελλάδας - Βουλγαρίας - Αλβανίας και ΠΓΔΜ, φαίνεται να κατευθύνονται οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο υπουργός Αμυνας των Σκοπίων, Λάζαρ Κιτάνοφσκι και τις οποίες αποδέχθηκε ο Αλβανός ομόλογός του, Σαμπίτ Μπρόκαϊ, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην ΠΓΔΜ. Συγκεκριμένα, ο κ. Κιτάνοφκσι είχε προτείνει την ανάπτυξη και σύσφιξη της συνεργασίας των υπουργών Αμυνας των νοτίων χωρών της Χερσονήσου του Αίμου και με αφορμή την επίσκεψη του κ. Μπρόκαϊ, υποστήριξε για μια ακόμη φορά ότι θα ήταν ωφέλιμο να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση των υπουργών Αμυνας, προκειμένου να τεθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν την περιοχή, αλλά κυρίως τα θέματα αμυντικής συνεργασίας.

Σχεδόν όλα τα πολιτικά κόμματα της Σερβίας καταδίκασαν την αποτρόπαια δολοφονία του Ζόραν Τοντόροβιτς -Κούντακ υψηλόβαθμου αξιωματούχου, του κόμματος "Γιουγκοσλαβική Αριστερά", αρχηγός του οποίου είναι η Μίρα Μάρκοβιτς, σύζυγος του προέδρου της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ο Κούντακ δολοφονήθηκε στο Βελιγράδι μπροστά από τα γραφεία της κρατικής εταιρίας πετρελαίων "ΒΕΟΠΕΤΡΟΛ", της οποίας ήταν διευθυντής.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται για σήμερα νεφώσεις με βροχή κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 8 μέχρι 12 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 25 October 1997 - 8:05:18 UTC