Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-10-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 17:44 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 25.10.1997

Τη λήψη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας συστήνει το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, ενώ ο ειδικός διαμεσολαβητής Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν την επικείμενη συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ στην Κρήτη. Ο εκτελών χρέη εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Λι Μακλίνι, δήλωσε ότι σύμφωνα με την άποψη των ΗΠΑ οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι στρατιωτικές τους δυνάμεις δρουν με αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα. Όπως είπε ο κ.Μακλίνι, τα πρόσφατα γεγονότα στην περιοχή υποδεικνύουν την αναγκαιότητα και τη σημασία της προσπάθειας του κ.Σολάνα να δημιουργήσει διαδικασίες για μείωση της έντασης και των παρεξηγήσεων μεταξύ των ελληνικών και των τουρκικών δυνάμεων. Την αποφυγή των εντάσεων που προκαλούνται μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας "χωρίς λόγο", συνέστησε, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλώντ Γιουνκερ, η χώρα του οποίου έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το δεύτερο εξάμηνο του 1998. Ο κ Γιούνκερ παρότι δεν είχε ακόμη ενημερωθεί επίσημα για την παρενόχληση του αεροπλάνου που μετέφερε τον Έλληνα υπουργό Άμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο, λίγο πριν από την άτυπη σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης, δήλωσε ότι πρέπει να αποφεύγονται τέτοιου είδους εντάσεις στον στρατιωτικό τομέα. Αντίθετα με τον κ Γιούνκερ ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζάκ Σαντέρ, απέφυγε να πάρει θέση, σημειώνοντας ότι η Κομισιόν δεν είναι αρμόδια τις τέτοιου είδους θέματα και συμπληρώνοντας ότι θα ήταν καλύτερα να απευθυνθεί κανείς στο ΝΑΤΟ. Ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης, εξ αιτίας της παρενόχλησης που δέχτηκε το αεροπλάνο που μετέφερε τον Ελληνα υπουργό Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο από τα τουρκικά αεροπλάνα, εξέφρασε με δήλωση του στο ΜΠΕ ο Βρετανός ευρωβουλευτής Εντουαρντ Μακ Μίλαν Σκότ. Ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Γκενάντι Ταρασωφ, κάλεσε Αθήνα και Αγκυρα να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα προκειμένου να μην επιτρέψουν επικίνδυνη κλιμάκωση της κατάστασης και να αποφύγουν την αποσταθεροποίηση στην ευαίσθητη αυτή περιοχή του Αιγαίου.

Βιβλική καταστροφή στη νότια Πάτρα, λόγω της νεροποντής. Το πρωί υπερχείλισε ο ποταμός Διακονιάρης, σε τέσσερα σημεία με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι δρόμοι, εκατοντάδες σπίτια και καταστήματα. Οι καταστροφές είναι τεράστιες από τις πλημμύρες, ενώ οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση. Όλη η δύναμη της πυροσβεστικής υπηρεσίας Πατρών και πυροσβέστες που έφθασαν από την Ηλεία, από το Αίγιο και την Αιτωλοακαρνανία προσπαθούν να αντλήσουν τα νερά από τα σπίτια και τα καταστήματα. Στο μεταξύ, σύσκεψη των αρμόδιων φορέων θα πραγματοποιηθεί στη νομαρχία. Ο δήμαρχος της Πάτρας Ανδρέας Καράβολας δήλωσε ότι οι πληγέντες από τις πλημμύρες θα αποζημιωθούν. Υπό έλεγχο θεωρεί την κατάσταση το υπουργείο Εσωτερικών και δεν κρίνει μέχρι στιγμής σκόπιμό να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο "Ξενοκράτης".

Η συνέχιση της βοήθειας προς την Αλβανική Αστυνομία, σε εφόδια και διοικητική υποστήριξη, επιβεβαιώθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση στα Ιωάννινα, του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γιώργου Ρωμαίου, με τον Αλβανό ομόλογό του Νεριτάν Τσέκα. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν σήμερα και συναντήσεις των Ομάδων Εργασίας Ελλάδας - Αλβανίας, όπου και συζητήθηκε η στενή, αποτελεσματική και σε πρακτικό επίπεδο συνεργασία μεταξύ των δύο Αστυνομιών. Στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν, συζητήθηκαν οι τρόποι της καλύτερης δυνατής συνεργασίας σε θέματα αστυνομικού ενδιαφέροντος, με τη σύσταση μιας κοινής ομάδας, που θα βοηθήσει την Αλβανική Αστυνομία στους τομείς του αγώνα κατά των ναρκωτικών, του οργανωμένου εγκλήματος, των κλοπών και της διακίνησης κλεμμένων αυτοκινήτων και δικύκλων. Ο Αλβανός υπουργός, παρέδωσε στον κ. Ρωμαίο φάκελο, που περιέχει στοιχεία για Αλβανούς που είχαν αποδράσει από τις φυλακές κατά τα γεγονότα των αρχών του έτους, ενώ ολοκληρώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα η καταγραφή των Αλβανών κρατουμένων από τις ελληνικές αστυνομικές αρχές, σύμφωνα με σχετική δέσμευση.

Στις εργασίες της διάσκεψης των προέδρων των κοινοβουλίων της κεντροευρωπαϊκής πρωτοβουλίας, που πραγματοποιούνται στη Τεργέστη της Ιταλίας, παίρνει μέρος ο Απόστολος Κακλαμάνης. Ο πρόεδρος της ελληνικής Βουλής σε παρέμβαση του στο θέμα "τα εθνικά κοινοβούλια ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα" τόνισε ότι η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος πρέπει να γίνεται με τρόπο συστηματικό, εφευρετικό και πολυεπίπεδο. "Η συνθήκη του Αμστερνταμ έκανε ορισμένα βήματα προς την ορθή κατεύθυνση, θεσπίζοντας μια κοινή δράση, στην υλοποίηση της οποίας πρέπει να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις" υπογράμμισε ο κ.Κακλαμάνης. Επισήμανε ακόμη ότι η ελληνική πλευρά πρότεινε τη συγκρότηση μεικτής επιτροπής μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού κοινοβουλίου, με στόχο να διερευνήσει όλες τις πλευρές του εμπορίου των ναρκωτικών και να εισηγηθεί συγκεκριμένα μέτρα στις κυβερνήσεις των δύο χωρών. "Δυστυχώς, αν και επανήλθαμε στην πρόταση μας, δεν έχουμε ακόμη θετική ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά" κατέληξε στην παρέμβαση του ο πρόεδρος της Βουλής.

Άρχισαν σήμερα οι τετραήμερες εορταστικές εκδηλώσεις του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, των εθνικών επετείων απελευθέρωσης της πόλης και της 28ης Οκτωβρίου 1940, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου. Ο κ.Στεφανόπουλος φθάνει στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" στις 8 το βράδυ και μια ώρα αργότερα θα εγκαινιάσει τη βίλα Μπιάνκα. Αύριο το πρωί θα παραστεί στη δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου και αμέσως μετά θα εγκαινιάσει τις εκθέσεις "Βυζαντινή Μεσαιωνική Κύπρος" στο Βυζαντινό μουσείο και "Σημαίες ελευθερίας" στην πινακοθήκη της εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Τη Δευτέρα το πρωί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στο Κιλκίς όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους των τοπικών αρχών. Την Τρίτη στις 10:30 το πρωί θα καταθέσει στεφάνι στο ηρώο του Γ΄ σώματος στρατού και αμέσως μετά θα παρακολουθήσει στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου τη μεγάλη πολιτική και στρατιωτική παρέλαση. Στις 6:30 το απόγευμα της Τρίτης, ο κ. Στεφανόπουλος θα αναχωρήσει από το αεροδρόμιο "Μακεδονία" για την Αθήνα.

Με κρύο θα γιορταστεί φέτος στη Βόρειο Ελλάδα το τετραήμερο της 28ης Οκτωβρίου. Η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει βροχές, καταιγίδες, ισχυρούς βοριάδες και πτώση της θερμοκρασίας. Στη Φλώρινα, χιόνισε χωρίς να σημειωθούν προβλήματα στις συγκοινωνίες, ενώ η θερμοκρασία το πρωί κυμάνθηκε γύρω στο μηδέν. Στις περισσότερες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας βρέχει και πνέουν ισχυροί βοριάδες. Στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, θα βρέχει κατά διαστήματα, ενώ για την 28η Οκτωβρίου η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει συννεφιά.

Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να δεχτεί τη χορήγηση φθηνότερου πετρελαίου θέρμανσης πριν από την 1η Νοεμβρίου, παρά την επιδείνωση των καιρικών φαινομένων που αναμένει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για το τετραήμερο της 28ης Οκτωβρίου. Αυτό προέκυψε από χθεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών, Γεώργιου Δρυ. "Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιτρέπει την περιφερειακή διαφοροποίηση στην έναρξη του χρόνου χορήγησης πετρελαίου θέρμανσης", δήλωσε ο υφυπουργός, αιτιολογώντας την απόφαση της κυβέρνησης να τηρήσει κατά γράμμα τις ημερομηνίες που έχουν ανακοινωθεί.

Αυξημένη είναι η κίνηση στους εθνικούς δρόμους, ενώ η τροχαία έχει λάβει έκτακτα μέτρα για να διευκολύνει την ομαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας των οχημάτων. Η τροχαία συνιστά ιδιαίτερη προσοχή σε 20 σημεία - παγίδες στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, όπου παρουσιάζονται φθορές στο οδόστρωμα ή εκτελούνται δημόσια έργα. Μέχρι τώρα σημειώθηκαν 91 τροχαία δυστυχήματα σε όλη την Ελλάδα και εφτά άτομα έχασαν τη ζωή τους και 114 τραυματίστηκαν. Στο μεταξύ, καραμπόλα με περισσότερα από 30 αυτοκίνητα σημειώθηκε στο 123ο χιλιόμετρο Κορίνθου - Τριπόλεως με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 14 άτομα. Η καραμπόλα οφείλεται στην ολισθηρότητα του οδοστρώματος από τη βροχή, ενώ η κυκλοφορία στο σημείο εκείνο έχει διακοπεί. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Κορίνθου και η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το νομοσχέδιο "Ιωάννης Καποδίστριας" που προβλέπει την αναγκαστική συνένωση δήμων και Κοινοτήτων. Στο θέμα θα αναφερθεί ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος το βράδυ, στη Θεσσαλονίκη, θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή κατά των συνενώσεων. Στο μεταξύ, η ΑΔΕΔΥ έκανε σήμερα λόγο για κλίμα προβληματισμού στον Συνασπισμό για το αν οι βουλευτές του κόμματος θα ψηφίσουν επί της αρχής το σχέδιο "Καποδίστριας".

Κηδεύτηκε σήμερα στη Λίνδο, με τιμές εν ενεργεία υπουργού, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δημοκρατικού Κέντρου, Ιωάννης Ζίγδης που πέθανε σε ηλικία 84 ετών από ανακοπή καρδιάς. Στην κηδεία την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου, των κομμάτων και πλήθος κόσμου.

Νέες προσλήψεις στο δημόσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, 2.355 άτομα θα προσληφθούν με τις διαδικασίες του 2ου πανελλήνιου διαγωνισμού που αναμένεται να προκηρυχθεί στα μέσα Νοεμβρίου και να διεξαχθεί το Φεβρουάριο του 1998.

Ως "έντεχνα μεθοδευμένη ενέργεια" με σκοπό τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, χαρακτηρίζει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης τη δημοσιότητα που δόθηκε στις εκθέσεις του καθηγητή Σπράου για το κοινωνικοασφαλιστικό ζήτημα και τη φορολογία. "Η Ομοσπονδία δεν σχολιάζει εκθέσεις τεχνοκρατών, παρά μόνο επίσημες προτάσεις και θέσεις της κυβέρνησης, διότι θεωρούμε ότι είναι η μόνη αρμόδια για να υποβάλλει τέτοιου είδους προτάσεις. Η υπερβολική δημοσιότητα που δόθηκε στις εκθέσεις Σπράου πιστεύουμε ότι είναι μια έντεχνα μεθοδευμένη ενέργεια", τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της ομοσπονδίας. Το προεδρείο της Ομοσπονδίας κατηγορεί στη συνέχεια την κυβέρνηση για "στρουθοκαμηλισμό", ενώ εκτιμά ότι η σχεδιαζόμενη αύξηση της φορολογίας για το 1998 θα οδηγήσει σε "αφαίμαξη" της οικονομίας και χειροτέρευση των όρων δράσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Μια ώρα πίσω θα γυρίσουν τα ρολόγια τα ξημερώματα της Κυριακής. Στις τέσσερις τα ξημερώματα, οι δείκτες των ρολογιών θα δείχνουν τρεις. Για πρώτη φορά φέτος, η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε την αλλαγή της χειμερινής και θερινής ώρας στις χώρες - μέλη της, έως το 2001. Η χειμερινή ώρα θα ισχύσει μέχρι τις 30 Μαρτίου 1998.

Στις φυλακές της Κέρκυρας οδηγήθηκαν σήμερα ο Χαράλαμπς Μπάρμπας, πατέρας της γνωστής ηθοποιού, και οι τρεις Αλβανοί που κατηγορούνται για τη μεταφορά στη χώρα μας 17 κιλών χασίς.

Η θρομβολυτική αγωγή σε καρδιοπαθείς που έχουν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου σώζει ζωές και όσο νωρίτερα εφαρμόζεται τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελός. Συγκεκριμένα η θρομβολυτική αγωγή στα άτομα που έχουν υποστεί έμφραγμα είχε σαν αποτέλεσμα 18 θανάτους λιγότερους ανά 1000 ασθενείς. Το όφελος είναι διπλάσιο για τους ασθενείς που χαρακτηρίζονται "υψηλού κινδύνου" καθώς και για όσους υποβάλλονται στην αγωγή αυτή μέσα στην πρώτη ώρα από το στεφανιαίο επεισόδιο. Στις περιπτώσεις το όφελος είναι 35 λιγότεροι θάνατοι ανά 1000 ασθενείς. Αυτά επισήμανε ο επιμελητής Α της καρδιολογικής κλινικής του θεραπευτηρίου "Υγεία" Αθανάσιος Πιπιλής στη διάρκεια του 18ου πανελλήνιου καρδιολογικού συνεδρίου. Η θρομβολυτική αγωγή είναι η καθιερωμένη θεραπεία επαναιμάτωσης του μυοκαρδίου μετά από οξύ έμφραγμα και έχει το πλεονέκτημα της εύκολης χορήγησής της σε όλα τα νοσοκομεία.

Την επίσκεψή του στις ΗΠΑ συνεχίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Σε συνάντησή του με τους νέους της ομογένειας, στη Νέα Υόρκη, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τους κάλεσε να έλθουν πιο κοντά στην εκκλησία. "Επέστη πλέον ο καιρός για να αναλάβετε και τους ηγετικούς ρόλους μέσα στην εκκλησία μας, εδώ στην Αμερική, διότι δεν είστε απλώς το μέλλον της εκκλησίας, αλλά και το παρόν της εκκλησίας μας", είπε, απευθυνόμενος στους ομογενείς νέους, ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας. Χθες εγκαινίασε την νεοϊδρυθείσα αρχιεπισκοπή Αμερικής, ενώ έγινε και η τοποθέτηση πλάκας στην είσοδο του Αρχιεπισκοπικού Μεγάρου, για τη συμπλήρωση 75 ετών από την ίδρυση της ελληνορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Επίσης, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, κ. Τζουλιάνι αφιέρωσε τη79η οδό της πόλης σε οδό "Πατριάρχη Βαρθολομαίου".

"Η Κύπρος πληροί όλους τους όρους και έχει κάθε δικαίωμα να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση". Το συμπέρασμα αυτό εμπεριέχεται στο 20σελιδο κείμενο σχετικά με την ένταξη της Κύπρου, που συνέταξαν τρεις διακεκριμένοι καθηγητές του Διεθνούς Δικαίου και μέλη της Επιτροπής Διεθνούς Δικαίου, οι Τζέιμς Κρόφορντ, του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, Γκέραλντ Χάφνερ του πανεπιστημίου της Βιέννης και Αλέν Πελέ του πανεπιστημίου της Ναντέρ. Tο κείμενο αυτό επισυνάπτεται στην επιστολή που απέστειλε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Νίκος Αγαθοκλέους και κυκλοφόρησε στην έδρα του ΟΗΕ ως επίσημο έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας και της γενικής συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού. Οι διεθνολόγοι καθηγητές με τεκμηριωμένα νομικά επιχειρήματα απορρίπτουν τις θέσεις του Τούρκου μονίμου αντιπροσώπου που εκφράζουν σε δύο επιστολές τους, της 25 Ιουλίου και 29 Σεπτεμβρίου 1997.

Συναντήσεις με τους ομολόγους του των Σεϊχελών και της Νοτίου Αφρικής έχει σήμερα στο Εδιμβούργο ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιαννάκης Κασουλίδης, στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής των Αρχηγών Κρατών της Κοινοπολιτείας. Οι συναντήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των επαφών του κ. Κασουλίδη με ομολόγους του από ξένες χώρες, οι οποίες άρχισαν με την πρόσφατη περιοδεία του σε ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ. Ο κ. Κασουλίδης θα συναντηθεί ακόμη με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ. Σημειώνεται ότι σε χθεσινή του παρέμβαση στη Διάσκεψη Κορυφής, ο κ. Κουκ επανέλαβε την υποστήριξη της χώρας του στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξάλλου, αναμένεται ότι κατά τη σύντομη παρέμβασή του στη Διάσκεψη, το απόγευμα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, θα αναφερθεί στις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό και ειδικότερα στην αρνητική τουρκική στάση κατά τις συνομιλίες του Τράουτμπεκ και του Μοντρέ, καθώς και στις πρόσφατες τουρκικές απειλές σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δριμεία επίθεση κατά των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξαπέλυσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, από την Ουάσιγκτον όπου βρίσκεται, λίγο πριν συναντηθεί με τον Αμερικανό προεδρικό απεσταλμένο για το κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κίπρις", ο Ντενκτάς σε μια έξαρση οργής τόνισε ότι "το 1963 οι Αμερικανοί αποφάσισαν ότι η Κύπρος είναι ελληνική", για να προσθέσει: "κατ΄ αυτούς, η Τουρκία θα αποζημιωθεί και θα ικανοποιηθεί. Οι ΗΠΑ απειλούν ότι αν δεν αρέσει στους Τουρκοκυπρίους, ας πάρουν τα υπάρχοντάς τους και ας φύγουν από το νησί". Κατά τους ισχυρισμούς του Ντενκτάς, "αυτοί δεν σταμάτησαν τα "ματωμένα χέρια" του Μακαρίου το 1974 και τον αναγνώρισαν ως νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου". Ο ίδιος διευκρίνισε ότι με το "αυτοί" αναφέρεται στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι διεθνείς δισκογραφικές εταιρίες σκοπεύουν να προσφύγουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατηγορώντας τη Βουλγαρία για παραγωγή πειρατικών cd. Σύμφωνα με δημοσίευμα βρετανικής εφημερίδας, το οποίο επικαλείται ο Τύπος της Σόφιας, ο αριθμός των πειρατικών cd που παράγεται σε ετήσια βάση στη Βουλγαρία ξεπερνάει τα 15 εκατομμύρια. Όπως γράφει η εφημερίδα "Κοντινέντ" της Σόφιας, στο πλαίσιο της διεθνούς διάσκεψης για τα προβλήματα των καλλιτεχνών που θα διεξαχθεί στις 27-29 Οκτωβρίου στο Παρίσι, η Βουλγαρία σκοπεύει να ζητήσει βοήθεια με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παράνομης παραγωγής cd και βιντεοκασετών στην επικράτειά της.

Στον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού της Βουλγαρίας, αντιναύαρχο Χρήστο Κόντροφ, ανήκε η πρωτοβουλία για τη συνάντηση των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων Ναυτικού των χωρών της Μαύρης Θάλασσας, που επρόκειτο να γίνει από 22 έως 25 Οκτωβρίου στη Βάρνα της Βουλγαρίας και αναβλήθηκε από το Ανώτατο Συμβούλιο του Γενικού Επιτελείου Βουλγαρίας. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Αμυνας της Βουλγαρίας που επισήμανε ότι η οργάνωση της συνάντησης στη Βάρνα δεν πληρούσε τις απαιτήσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για τη διεξαγωγή τέτοιων εκδηλώσεων, ενώ "άξια απορίας είναι και η πρόθεση του αντιναυάρχου Κόντροφ να μην προσκαλέσει τον αρχηγό Γενικού Επιτελείου Ναυτικού της Ελλάδος". "Ολα αυτά έθεσαν υπό αμφισβήτηση την επιτυχή διεξαγωγή της συνάντησης και γι αυτό το Ανώτατο Συμβούλιο του Γενικού Επιτελείου συνέστησε τη μη διεξαγωγή της", σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Βουλγαρίας.

Την ανησυχία της για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο εξέφρασε η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ελίζαμπεθ Ρεν η οποία δήλωσε ότι τις επικείμενες διαδηλώσεις των Αλβανών φοιτητών, που έχουν προγραμματιστεί για τις 29 Οκτωβρίου, θα παρακολουθήσουν παρατηρητές των Ηνωμένων Εθνών. Ο πρόεδρος της ένωσης των Αλβανών φοιτητών του Κοσσυφοπεδίου, Μπούγιαρ Ντουγκόλι, στη συνάντηση που είχε με την κ.Ρεν την περασμένη Πέμπτη, διαβεβαίωσε ότι η επιθυμία των φοιτητών είναι οι διαδηλώσεις να κυλήσουν σε ένα ήρεμο κλίμα.

Τραγικό θάνατο βρήκαν σαράντα οκτώ άτομα σε σύγκρουση τουριστικού λεωφορείου με βυτιοφόρο στην εθνική οδό Ικονίου - Αδάνων. Το δυστύχημα έγινε χτες βράδυ στις 11 και αμέσως μετά τη σύγκρουση τα οχήματα τυλίχτηκαν στις φλόγες με αποτέλεσμα να καούν 33 άνδρες και 15 γυναίκες ενώ τραυματίστηκαν άλλα πέντε άτομα.

Περιοδεία στη Μέση Ανατολή πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Γευγκένι Πριμακώφ. Ο κ. Πριμακώφ επισκέφθηκε το Λίβανο, ενώ σήμερα βρίσκεται στη Δαμασκό και στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τις αυτοδιοικούμενες παλαιστινιακές περιοχές.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν και σήμερα στην ανατολική και νότια Ελλάδα Παράλληλα αναμένεται σταδιακή επικράτηση ισχυρών βορείων ανέμων, ενώ προβλέπεται και πτώση της θερμοκρασίας. Ειδικότερα, αύριο στη δυτική και βόρεια χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που κατά τόπους στα βόρεια θα είναι αυξημένες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται βροχές και καταιγίδες στα νοτιοανατολικά, ενώ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στη νότια Ελλάδα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 0 μέχρι 14 βαθμούς, στα δυτικά από 2 μέχρι 18 και στην υπόλοιπη χώρα από 5 μέχρι 17 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 4 μέχρι 13 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 25 October 1997 - 16:05:18 UTC