Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-10-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 15:22 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 27.10.1997

Την αισιοδοξία του για την πορεία του τόπου εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, μιλώντας το μεσημέρι σε γεύμα που παρατέθηκε προς τιμήν του στη Στρατιωτική Λέσχη του Κιλκίς. Ο κ. Στεφανόπουλος, απαντώντας σε προσφώνηση του νομάρχη Κιλκίς, Θεόδωρου Παραστατίδη, ο οποίος είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο την ενότητα του έθνους, την οποία τόσο επιζητεί και χρειάζεται ο λαός και ο τόπος, παρατήρησε πως η εθνική ομοψυχία που εδραιώθηκε τα τελευταία χρόνια είναι η θέληση του λαού, που εκφράζεται με την πολιτική που ακολουθούν τα κόμματα. "Η εθνική ομοψυχία έγινε συνείδηση και βεβαιότητα έπειτα από τις πολλές περιπέτειες που περάσαμε", είπε ο κ. Στεφανόπουλος. Αναφερόμενος σε αιτήματα κατοίκων που διατυπώθηκαν προηγουμένως κατά την επίσκεψή του στην κοινότητα Νέας Σάντας και στον δήμο Κιλκίς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τους πολίτες να προβάλλουν με επιμονή και επιχειρηματολογία τα προβλήματά τους.

Παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Άκη Tσοχατζόπουλου πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 11 το πρωί στη Θεσσαλονίκη η καθιερωμένη παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας της πόλης, επικεφαλής της οποίας ήταν το τμήμα σημαιοφόρων των δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων της πόλης. Ο κ. Τσοχατζόπουλος, συνεχάρη τις μαθήτριες και τους μαθητές για την εντυπωσιακή τους παρουσία και τόνισε ότι η χώρα αναμένει από τη νέα γενιά μεγάλη και θετική προσφορά για τον λαό και τον τόπο. Μήνυμα ενότητας προς τον ελληνικό λαό απηύθυνε ο νομάρχης, Κώστας Παπαδόπουλος, ενώ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος, τόνισε ότι η παρέλαση των μαθητριών και των μαθητών εμπνέει συγκίνηση και περηφάνια.

Οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρχίζουν να αντιλαμβάνονται σταδιακά ότι η Τουρκία δεν έχει ούτε τις οικονομικές, ούτε τις πολιτικές προϋποθέσεις για να αρχίσει τη διαδικασία ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό δήλωσε χθες στο Λουξεμβούργο ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος εκπροσώπησε τη χώρα μας στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις δηλώσεις του γερμανού υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος τάχθηκε κατά της ένταξης της Τουρκίας στην Κοινότητα, αλλά και τη θέση που εξέφρασε ο κοινοτικός επίτροπος Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, ο οποίος κάλεσε την Τουρκία να αλλάξει το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο κ. Πάγκαλος σημείωσε ότι οι ελληνικές απόψεις σχετικά με τη διεύρυνση της Κοινότητας είχαν απήχηση και επανέλαβε την ελληνική θέση για τη δημιουργία ιδιαίτερης σχέσης της Τουρκίας με την κοινότητα κάτι που θα πρέπει να έχει ως αφετηρία την κοινή θέση των 15 στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας τον Απρίλιο.

Στην ίδια τη χώρα μας εναπόκειται η χάραξη της πολιτικής που θα την οδηγήσει στην επιτυχή διεκδίκηση και προώθηση των αιτημάτων της στο διεθνές πολιτικό σκηνικό. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις που έκανε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, μετά την καθιερωμένη μαθητική παρέλαση, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος. "Είναι δική μας ευθύνη και πρωτοβουλία να κινηθούμε για να διαμορφώσουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις, ώστε να δημιουργήσουμε αποτελεσματικές λύσεις και απαντήσεις σε όλα μας τα θέματα, είτε έχουν να κάνουν με την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων είτε με την οικονομία, την πρόοδο και την ευημερία", δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: "Το μήνυμα που ερμηνεύει κανείς από τα γεγονότα των μεγάλων ιστορικών στιγμών είτε του '12 είτε του '40 είναι ότι σε εμάς εναπόκειται η ευθύνη να σχεδιάσουμε, να υλοποιήσουμε και να πετύχουμε".

Προκλητική συμπεριφορά εξακολουθεί πάντως να επιδεικνύει η Άγκυρα, και πάλι δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, ο οποίος κατηγορεί την Ελλάδα για άρνηση διαλόγου με τη χώρα του και για δημιουργία προβλημάτων στις διμερείς σχέσεις, ενώ κάνει λόγο για αύξηση των εξοπλισμών στην Κύπρο με στόχο τον εκφοβισμό της τουρκικής πλευράς. Σε συνέντευξή του στην ημιεπίσημη σκοπιανή εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια", ενόψει της επίσκεψής του σήμερα στην ΠΓΔΜ, ο τούρκος Υπουργός αναφέρεται στις σχέσεις της χώρας του με τα Σκόπια, τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, αλλά και την επικείμενη διάσκεψη της Κρήτης.

Συνεχίζονται στην Πάτρα οι προσπάθειες των κατοίκων των νοτίων συνοικιών να αποκαταστήσουν τις ζημιές που προκάλεσε η προχθεσινή νεροποντή, εξαιτίας της υπερχείλισης του ποταμού Διακονιάρη σε τέσσερα σημεία. Όπως προκύπτει από τη μέχρι στιγμής καταγραφή των ζημιών, 250 σπίτια και καταστήματα υπέστησαν ζημιές, σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα ιδιαίτερα σημαντικές. Όλη η δύναμη της πυροσβεστικής υπηρεσίας Πατρών και πυροσβέστες που έφθασαν από την Ηλεία, το Αίγιο και την Αιτωλοακαρνανία προσπαθούν να αντλήσουν τα νερά από τα σπίτια και τα καταστήματα. Το πρωί μπουλντόζες άρχισαν να ανοίγουν την μπαζωμένη κοίτη του Διακονιάρη, του ρέματος που έγινε αιτία για τις καταστροφές. Επιτροπή εμπειρογνωμόνων που έχει συσταθεί διερευνά τις υπόλοιπες αιτίες. Πάντως, οι κάτοικοι επισημαίνουν την απουσία αντιπλημμυρικών έργων, την ανεπαρκή συντήρηση των φρεατίων και τις ελλείψεις σε περιπτώσεις νεροποντής.

Απεργούν από σήμερα και μέχρι τις 7 Νοεμβρίου οι γιατροί του ΙΚΑ. Ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου σημειώνει ότι οι γιατροί του ιδρύματος αναγκάζονται να απεργήσουν, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει επιλυθεί κανένα από τα αιτήματά τους. Οι γιατροί κάνουν λόγο για άνιση μεταχείριση σε βάρος τους λόγω της μη καταβολής των διαφορών του νέου μισθολογίου. Αιτήματά τους είναι, μεταξύ άλλων, η ένταξη των συμβασιούχων του ΙΚΑ στις κενές οργανικές θέσεις, η ικανοποίηση των ασφαλιστικών αιτημάτων και η αναβάθμιση των συνθηκών περίθαλψης των ασφαλισμένων.

Σειρά μέτρων που θα έχουν στόχο την άμεση ένταξη των νέων στην εργασία, θα εξαγγείλει σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης τον επόμενο μήνα, μετά την ολοκλήρωση του κοινωνικού διαλόγου και πριν από τη Διάσκεψη Κορυφής στο Λουξεμβούργο για την απασχόληση. Τα μέτρα, θα αφορούν κυρίως τους άνεργους σήμερα νέους, ηλικίας έως 29 ετών και θα περιλαμβάνουν σειρά ρυθμίσεων και παροχών από τον ΟΑΕΔ, τον ΟΕΚ κλπ. Στόχος, είναι να δημιουργηθούν νέες θέσεις είτε μέσω επιδότησης, είτε μέσω πρακτικής άσκησης και επανεκπαίδευσης νέων εργαζομένων σε επιχειρήσεις.

Η δικαιοσύνη θα επιληφθεί του θέματος της χθεσινής δηλητηρίασης επτά ατόμων, μελών του πληρώματος του πλοίου "Ελένη" στο οποίο είχε γίνει απεντόμωση. Ένα άτομο έχασε τη ζωή του και έξι νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας με έντονα συμπτώματα δηλητηρίασης. Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος του "Ελένη", στους οποίους καταλογίζονται ευθύνες για αμέλεια.

Αρχίζουν στις 30 Οκτωβρίου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου οι εργασίες του 5ου συμποσίου αρχαιολογίας και ιστορίας της Μέσης Ανατολής με τίτλο "κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου". Το συμπόσιο, το οποίο πρόκειται να διαρκέσει ως και τις 2 Νοεμβρίου, διοργανώνεται υπό την αιγίδα του τμήματος Μέσης Ανατολής του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού και του μορφωτικού τμήματος της πρεσβείας της Ελλάδος στη Αίγυπτο. Πρόκειται για μία προσπάθεια πολιτιστική, αλλά και πολιτική που σκοπεύει στην οικοδόμηση καλών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τον αραβικό κόσμο.

Νέα πτώση κατά 6,84% σημείωσε σήμερα ο δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου του Χονγκ - Κονγκ, επηρεάζοντας πτωτικά και την πορεία των άλλων χρηματιστηρίων της νοτιοανατολικής Ασίας. Η πτώση του δείκτη Χανκ Σενκ του Χονγκ Κονγκ αποδίδεται στην πτώση κατά 1,6% στη Γουώλ Στρητ, την περασμένη Παρασκευή.

Σποραδικές βροχές αναμένονται αύριο στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο, προβλέπονται νεφώσεις με σποραδικές βροχές, ενώ ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 2 μέχρι 11 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 5 μέχρι 17 και στα νησιά του Αιγαίου από 10 μέχρι 19 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι νεφελώδης με ασθενείς βροχές κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 6 μέχρι 10 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 27 October 1997 - 14:43:57 UTC