Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-11-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:24 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 21.11.1997

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είχε χθες το απόγευμα συνάντηση, διάρκειας 90 λεπτών με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιουγκερ. Κατά τη συνάντηση οι δύο ηγέτες συζήτησαν και το θέμα της συγκρότησης της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης, η οποία θα συνέρχεται μια φορά το χρόνο για την ανταλλαγή απόψεων με τις χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης και την Κύπρο, χώρες που βρίσκονται σε μελλοντική ενταξιακή πορεία. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πάνω στο θέμα αυτό θα υπάρχει συνέχεια σήμερα το βράδυ στη διάρκεια του δείπνου, πρόσθεσε όμως ότι αυτό που θα απασχολήσει κυρίως τους ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών το διήμερο αυτό στο Λουξεμβούργο θα είναι το θέμα της απασχόλησης. ''Το θέμα της απασχόλησης δεν πρέπει να το σκεπάσουμε με άλλα που εμείς θεωρούμε ότι δεν είναι αυτής της στιγμής'', σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης. Η συζήτηση Σημίτη - Γιούγκερ ήταν εφ' όλης της ύλης για τα θέματα που θα συζητηθούν στη διάρκεια της αυριανής έκτακτης Συνόδου Κορυφής, στο Λουξεμβούργο και φυσικά πρώτα από όλα το θέμα της απασχόλησης, όπως τόνισε ο κ. Σημίτης, ''τις λύσεις που είναι αναγκαίες και την υποχρέωση να βρούμε συγκεκριμένες πολιτικές, οι οποίες θα βοηθήσουν στη μείωση της ανεργίας''. Ο πρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ακόμη ότι με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου συζήτησε τα θέματα της διεύρυνσης της Ε.Ε, το πώς θα γίνει αυτή η διεύρυνση, ποιες χώρες θα περιλαμβάνει, ποια σχήματα θα δημιουργηθούν και στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, συζητήθηκε και το θέμα της ένταξης της Κύπρου και των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

· Υπήρξε σύμπτωση απόψεων μεταξύ των Σοσιαλιστών ηγετών για την αντιμετώπιση του θέματος της ανεργίας και της απασχόλησης, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά τη συνεδρίαση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ηγετών στο Λουξεμβούργο. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι έγινε ένα πρώτο θετικό βήμα και θα υπάρξει και αύριο σύμπτωση απόψεων και ότι η Ευρώπη με θεσμικό τρόπο ξεκινά για να αντιμετωπίσει την ανεργία και την απασχόληση. Στη διάρκεια της στην οποία παραβρέθηκαν επίσης ο υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας και ο υφυπουργός Εργασίας Χρήστος Πρωτόπαπας αναλύθηκαν οι ελληνικές θέσεις, οι οποίες υποστηρίχθηκαν στη Σύνοδο των Σοσιαλιστών ηγετών και θα τεθούν και σήμερα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Ο κ. Παπανδρέου, απαντώντας σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για το τι υποστήριξε κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, τόνισε : ''Να δοθεί η έμφαση στην ανεργία των νέων και τη μακροχρόνια ανεργία και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μίλησε για τη δια βίου εκπαίδευση, καθώς και για τη μείωση του μισθολογικού κόστους εργασίας και για την ισότητα των ευκαιριών''.

Ενταση επικράτησε χθες το βράδυ στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ. Δήμαρχοι και κοινοτάρχες, που αντιτίθενται στην εφαρμογή του σχεδίου " Καποδίστριας" απωθήθηκαν από ισχυρή αστυνομική δύναμη, που βρισκόταν έξω από το συνεδριακό κέντρο Ι.Βελλίδης. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης εξέφρασε την αγανάκτησή του για την παρουσία των αστυνομικών και επεσήμανε ότι "οι αιρετοί δεν είναι τρομοκράτες".Ο δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Δημ. Αβραμόπουλος παρενέβη για να μπορέσουν να εισέλθουν τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής στην αίθουσα του συνεδρίου. Το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ συνεχίζεται και σήμερα, στο πλαίσιο της λειτουργίας της πρώτης έκθεσης για την τοπική αυτοδιοίκηση, που διοργανώνεται από την Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Για το περιεχόμενο των προτάσεων αναθεώρησης του Συντάγματος που συζητούνται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, την Πολιτιστική Ολυμπιάδα, αλλά και άλλα θέματα της αρμοδιότητάς του, ενημέρωσε το Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος. Σχολιάζοντας δημοσιεύματα που φέρουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δυσανασχετεί λόγω ''της μη ενημέρωσής του στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και ότι αυτό συνδέεται με την πρόθεση αναθεώρησης του άρθρου 36 του Συντάγματος που προβλέπει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκπροσωπεί διεθνώς τη χώρα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι πρόθεση του κυβερνώντος κόμματος δεν είναι να αναθεωρηθεί η διάταξη του Συντάγματος που προβλέπει την αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας ως διεθνούς παραστάτη της χώρας.

Μετά από τις αποσαφηνίσεις που έδωσε η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, ψηφίστηκε τελικά κατά πλειοψηφία η επίμαχη τροπολογία που αφορούσε στον συντελεστή δόμησης των περιοχών οργανωμένης τουριστικής ανάπτυξης (Π.Ο.Τ.Α). Η κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι "ο επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης των οικοδομήσιμων χώρων της Π.Ο.Τ.Α δεν μπορεί να υπερβαίνει σε καμιά περίπτωση το 0,2 του συνόλου της έκτασης της Π.Ο.Τ.Α". Οι διευκρινίσεις αυτές της υπουργού Ανάπτυξης, στην επίμαχη τροπολογία, μπορεί να ικανοποίησαν τους κυβερνητικούς βουλευτές που είχαν εκφράσει ενστάσεις, όπως οι κύριοι Νίκος Σηφουνάκης και Κίμων Κουλούρης, δεν ικανοποίησαν όμως ιδιαίτερα τη ΝΔ, η οποία επέμεινε στις αρχικές αντιρρήσεις της, δηλαδή ότι πολλαπλασιάζεται η δυνατότητα οικοδόμησης του επενδυτή.

Πανευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη πραγματοποιεί το ΠΑΣΟΚ το Σαββατοκύριακο, στη Φρανγκφούρτη, με τη συμμετοχή κυβερνητικού και κομματικού κλιμακίου από την Αθήνα, υπό τον Κώστα Σκανδαλίδη. Εκτός από τον γραμματέα του Κινήματος, στις εργασίες της Συνδιάσκεψης θα λάβουν μέρος, μεταξύ άλλων, ο Παρασκευάς Αυγερινός, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου, και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, Μιχάλης Νεονάκης, γραμματέας του Τομέα Οργανωτικού, Γρηγόρης Νιώτης και Απόστολος Ανδρικάκης, γραμματέας και αναπληρωτής γραμματέας του Τομέα Απόδημου Ελληνισμού, ο Φώτης Χατζημιχάλης, καθώς και άλλα ανώτερα στελέχη του κομματικού μηχανισμού.

Ενδιαφέρουσες επιχειρηματικές συναντήσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν από αύριο έως και τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 2ης έκθεσης ειδών προστασίας από την κλοπή και τη φωτιά "SECURITY", που θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της HELEXPO-ΔΕΘ. Προς αυτή την κατεύθυνση, μεγάλο είναι το ενδιαφέρον δεκάδων εταιριών του κλάδου ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στη διοργάνωση γνωστοποίησαν και πολλοί έμποροι και επιχειρηματικοί φορείς των βαλκανικών χωρών..

Τις προϋποθέσεις, τις προοπτικές, αλλά και την ανάγκη δημιουργίας της Τεχνούπολης της Θράκης, ανέπτυξε σε ειδική ομιλία του, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, Θεόδωρος Σπυρόπουλος, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του, από τον Ροταριανό Ομιλο Κεντρικής Θεσσαλονίκης. "Η ιδέα της δημιουργίας της πόλης αυτής του μέλλοντος και της επιστήμης στη Θράκη στηρίζεται και από το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνισμού που αναζητά και άλλους υποστηρικτές προκειμένου να την υλοποιήσει", επισήμανε ο κ. Σπυρόπουλος. Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την υλοποίηση του σχεδίου τονίζοντας ότι υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις που καθιστούν τη δημιουργία της Τεχνούπολης, έργο εφικτό.

Μ' ένα πλούσιο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει Λατινικές Λειτουργίες Ελλήνων συνθετών άγνωστες στο ευρύ κοινό, συμμετέχει στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη '97" η χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Η συναυλία θα δοθεί αύριο στις 9 το βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο Δυτικών Συνοικιών (Μονή Λαζαριστών). Στη συναυλία θα συμμετέχουν τα Μουσικά Σύνολα του Ιονίου Πανεπιστημίου, ενώ τη διεύθυνση της 56μελούς χορωδίας έχει η καθηγήτρια Χορωδίας και Μουσικής Παιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο, Μιράντα Καλδή.

Σε περίοδο ανάκαμψης φαίνεται να εισέρχεται η Σοφοκλέους, μετά και από τη χθεσινή άνοδο των τιμών των μετοχών και αφού ο δείκτης έκλεισε πάνω από τις 1.400 μονάδες. Ήταν η τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση που ο γενικός δείκτης κλείνει με κέρδη, κάτι που για πολλούς ερμηνεύεται ως τέλος της παρατεταμένης κρίσης, η οποία υπήρχε στη Σοφοκλέους για ένα περίπου μήνα. Κάποιοι άλλοι υποστήριζαν ότι ναι μεν η αγορά είναι σε καλό δρόμο, αλλά θα πρέπει να αναμένουμε και άλλες συνεδριάσεις ώστε να καταλήξουμε σε οριστικά συμπεράσματα. Η αγορά χθες ήταν αρκετά καλή και χωρίς σημαντικές αυξομειώσεις. Ο δείκτης έφτασε να κερδίζει και 2,45% για να κάνει μικρή διόρθωση στη συνέχεια και να κλείσει στις 1.415,77 μονάδες έχοντας κέρδη ύψους 1,49%.

Η κυπριακή κυβέρνηση δε γνωρίζει για οποιαδήποτε θέση του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ότι θα σταματήσει τη διαδικασία εγκατάστασης στην Κύπρο των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-300. Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του κυπριακού Υπουργικού Συμβουλίου, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μανόλης Χριστοφίδης, σχολίασε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Γενί Γιουζίλ" ότι στο αεροδρόμιο του κατεχόμενου Λευκόνοικου θα σταθμεύουν τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα, σε αντίποινα για τη βάση της Πάφου και για τους S-300, εάν ο κ. Χόλμπρουκ δεν τηρήσει την υπόσχεση που έδωσε στους Τούρκους, όπως ισχυρίζεται, να σταματήσει τη διαδικασία για την εγκατάσταση των S-300.

Συμπόσιο με θέμα το Κυπριακό θα πραγματοποιηθεί στη 1 και 2 Δεκεμβρίου στην Ακαδημία Πολέμου στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με ανταπόκριση του Ερτεγκρουλ Οζκόκ στην τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ". Οι σχετικές προσκλήσεις απεστάλησαν στο τέλος Οκτωβρίου και φέρουν την υπογραφή του Διοικητή των Στρατιωτικών Ακαδημιών Κωνσταντινούπολης, Στρατηγού Νεκατί Οζκέν. Στο συμπόσιο προσκλήθηκαν το Γενικό Επιτελείο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, το Υπουργείο Εξωτερικών, πανεπιστήμια, ΜΜΕ, επιμελητήρια, ακαδημαϊκοί και επιστημονικοί κύκλοι, εμπειρογνώμονες για το Κυπριακό, εν αποστρατεία στρατηγοί, συνταξιούχοι πρέσβεις και πολιτικοί.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτούν οι πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, οι οποίες θα διεξαχθούν αύριο και μεθαύριο, λόγω της πολιτικής κρίσης που έχει ξεσπάσει από τον Ιούλιο στο εσωτερικό των Σερβοβοσνίων. Αφορμή, ήταν η έντονη αντιπαράθεση της δογματικής ηγεσίας από το Πάλε, που συσπειρώνεται γύρω από τον πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων, Ράντοβαν Κάρατζιτς, με την πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μπιλιάνα Πλάβσιτς που έχει την έδρα της στη Μπάνια Λούκα. Στις εκλογές αυτές για την ανάδειξη των 83 βουλευτών που αριθμεί το Σερβοβοσνιακό Κοινοβούλιο, συμμετέχουν 28 πολιτικά κόμματα, τρεις συνασπισμοί και 18 ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Τις εκλογές οργανώνει και επιβλέπει ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), όπου περίπου 1.400 παρατηρητές του Οργανισμού θα παρακολουθήσουν την εκλογική διαδικασία.

Ομάδα ειδικών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, απείλησε ότι θα τιμωρήσει το Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα της Βοσνίας, ενόψει των εκλογών του Σαββατοκύριακου, εάν δεν αφαιρέσει από τους δρόμους τις αφίσες που απεικονίζουν το Ράντοβαν Κάρατζιτς. Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, o επικεφαλής της Επιτροπής Έφεσης για τις εκλογές, Φιν Λίνγκχιεμ, με γράμμα του προς τον ηγέτη του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος, Αλέξα Μπούχα, προειδοποίησε ότι οι υποψήφιοι θα διαγραφούν από τη λίστα, εάν δεν κατεβάσουν τις αφίσες του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου μέχρι σήμερα το απόγευμα.

Μείωση της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος που χρησιμοποιείται για θέρμανση ζήτησε από τους αλβανούς πολίτες η Αλβανική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, λόγο των προβλημάτων του δικτύου, το οποίο δεν μπορεί να μεταφέρει υψηλή τάση ρεύματος στα καλώδια των διαμερισμάτων. Όπως μεταδίδει το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ, αν και τα αποθέματα νερού του ποταμού Ντρίνι που εκμεταλλεύονται οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί, έχουν αυξηθεί τα τελευταία δέκα χρόνια από τις συχνές βροχοπτώσεις, η Αλβανική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού εξέπεμψε σήμα κινδύνου προς τους χρήστες να μην χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό ρεύμα για θέρμανση, αφού τις δύο τελευταίες μέρες παρουσιάστηκε σοβαρό ηλεκτρικό πρόβλημα σε ορισμένες περιοχές των Τιράνων.

Εμπορική και επιχειρηματική έκθεση "Fair '97" θα πραγματοποιηθεί από τις 26 μέχρι τις 30 Νοεμβρίου στο Διεθνές Πολιτιστικό Κέντρο των Τιράνων, κατά την οποία θα εκτεθούν κατασκευαστικά υλικά, παραγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις, σχέδια και προγράμματα για τη ζωολογία και την κηπευτική, εμπορεύματα επιχειρήσεων καθώς και ενημερωτικά προγράμματα εταιρειών συγκοινωνίας και ταξιδιωτικών πρακτορείων. Την έκθεση διοργανώνει η αλβανική εταιρεία Klik-Ekspo-Klik για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, ενώ ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Λούαν Μουχαμετάι, υποστήριξε ότι η έκθεση αποδεικνύει το λαμπρό μέλλον που σηματοδοτεί η επιχειρησιακή και οικονομική ζωή στην Αλβανία, ενώ τόνισε ότι "η έκθεση θα δείξει ότι η Αλβανία και οι Βαλκανικές χώρες έχουν πάντα δυναμικές και ελκυστικές αγορές, οι οποίες μπορούν να απορροφούν κάθε είδους προσφορά".

Η βουλγαρική Κεντρική Τράπεζα αφαίρεσε τις άδειες λειτουργίας απο 62 ανταλλακτήρια συναλλάγματος, έπειτα από διαπίστωση για παραβιάσεις στην εκτέλεση τραπεζικών συναλλαγών και για έλλειψη διαφάνειας στις αγοραπωλησίες συναλλάγματος. Oπως μετέδωσε το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΒΤΑ) πρόκειται κυρίως για ανταλλακτήρια που έχουν έναν ιδιοκτήτη και δεν ανήκουν στις μεγάλες αλυσίδες ανταλλακτηρίων ή στους λεγόμενους "οικονομικούς οίκους" που λειτουργούν στη Βουλγαρία. Η Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να αφαιρέσει και την άδεια λειτουργίας της "Καπιτάλμπανκ". H σχετική διαταγή, που έχει υπογράψει ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, δεν μπορεί να εφεσιβληθεί.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 21 November 1997 - 7:40:20 UTC