Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-11-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:00 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 21.11.1997

Ολοκληρώνεται σήμερα η διήμερη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απασχόληση και την ανεργία. Οι ηγέτες των χωρών μελών της κοινότητας βρίσκονται κοντά στη βούληση των λαών της ενωμένης Ευρώπης για ουσιαστικότερα μέτρα, για κοινωνικό πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις των "15". Για το θέμα της σύστασης ευρωπαϊκής διάσκεψης, η οποία θα ασχοληθεί με το θέμα της διεύρυνσης της Κοινότητας, σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, η τελική απόφαση των "15" θα ληφθεί στην τακτική σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αρχίζει στις 12 Δεκεμβρίου στο Λουξεμβούργο. Οι "14" -εκτός της Ελλάδας- συμφώνησαν στη σύγκλιση μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης με τη συμμετοχή της Τουρκίας και ενδεχόμενη συμμετοχή χωρών, όπως η Ελβετία και η Νορβηγία. Στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την τακτική σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί με τη λήξη της Λουξεμβουργιανής Προεδρίας, θα διευκρινιστεί αν η Τουρκία είναι διατεθειμένη να προβεί σε κάποια κίνηση προς την ελληνική πλευρά, ώστε να διευκολυνθεί η κυβέρνηση Σημίτη για να δεχθεί τελικά τη σύγκλιση της ευρωπαϊκής διάσκεψης. Στο μεταξύ, με ουσιαστική επιδίωξη την ενίσχυση του ευρωπαϊκού προφίλ της Τουρκίας, ο Μεσούτ Γιλμάζ θα πραγματοποιήσει επισκέψεις στην Ιταλία και την Ισπανία, όπου και θα έχει συναντήσεις με τους ομολόγους του, Ρομάνο Πρόντι και Χοσε Μαρία Αθνάρ.

Οι θέσεις με τις οποίες η Ελλάδα θα προσέλθει στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις αρχές Δεκεμβρίου, όπου αναμένεται να επικυρωθεί η νέα δομή της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, οριστικοποιήθηκαν στη σημερινή σύσκεψη στελεχών των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών στο Πεντάγωνο. Η Ελλάδα εγκρίνει τη νέα δομή, που προβλέπει μεταξύ άλλων, ένα στρατηγείο στη Νάπολη και τέσσερα υποστρατηγεία στην Ελλάδα, την Τουρκία, την Ιταλία και την Ισπανία. Όπως έγινε γνωστό, τα υποστρατηγεία δεν θα έχουν όρια επιχειρησιακής ευθύνης και τον επιχειρησιακό έλεγχο θα έχει ο διοικητής της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος εκτίμησε ότι οι ελληνικές θέσεις είναι ισχυρές, εποικοδομητικές και θα βοηθήσουν και την ανάδειξη του ρόλου της χώρας μας μέσα στο πλαίσιο αυτό. "Προχωρήσαμε στην εξειδίκευση και το ξεκαθάρισμα όλων των επιμέρους θέσεων που πρέπει να πάρουμε, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε τα θετικά αποτελέσματα που ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν το Δεκέμβριο", δήλωσε, εξάλλου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος.

Ο προσδιορισμός των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος είναι το αντικείμενο της διήμερης συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος που άρχισε σήμερα στην Αθήνα. Την έναρξη της συνόδου κήρυξε με ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστας Καραμανλής, ενώ ακολούθησαν οι εισηγήσεις κορυφαίων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και καθηγητών Πανεπιστημίου. Στο μεταξύ, ο επίτιμος Πρόεδρος της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του σήμερα στην εφημερίδα "Το Έθνος", επισημαίνει ότι δεν υπάρχει κομματική γραμμή και πειθαρχία στο ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος, διότι ο καθένας μπορεί να διατυπώνει τις απόψεις του.

Με τον υφυπουργό Οικονομικών, Νίκο Χριστοδουλάκη συναντώνται εκ νέου οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας, οι οποίοι ανακοίνωσαν την παύση των κινητοποιήσεών τους, ωστόσο γνωστοποίησαν ότι θα καλύψουν όσες νοσοκομειακές ενώσεις της χώρας προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις. Οι νοσοκομειακοί γιατροί διεκδικούν την υπογραφή νέου ιατρικού μισθολογίου, καθώς τονίζουν ότι πληρώνονται με τον ίδιο βασικό μισθό από το 1986. Κατά τη χθεσινή τους συνάντηση με τον κ. Χριστοδουλάκη εκτιμήθηκε ότι η νέα πρόταση της κυβέρνησης για το θέμα των εφημεριών κινείται σε θετική κατεύθυνση. Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των νοσοκομειακών γιατρών της Αττικής και του Πειραιά, οι οποίοι αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους.

Την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας για την ερχόμενη Τρίτη αποφάσισε το πρωί η ΑΔΕΔΥ. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της ομοσπονδίας, Γιάννης Κουτσούκος τα αιτήματα της ΑΔΕΔΥ είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στις 200.000 δραχμές το μήνα και του αφορολόγητου ορίου στα 2.000.000 δραχμές, η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και η εφαρμογή των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων στο δημόσιο τομέα. Λόγω της απεργίας της ΑΔΕΔΥ αναμένεται να ταλαιπωρηθεί το κοινό στις συναλλαγές του με τις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των νοσοκομείων. Οι δάσκαλοι θα απεργήσουν όλη την ημέρα και οι καθηγητές έχουν προγραμματίσει τρίωρη στάση εργασίας τις τρεις τελευταίες ώρες της πρωινής και τις τρεις πρώτες της απογευματινής βάρδιας.

Στην ανάγκη εκσυγχρονισμού της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και ανάληψης καινοτόμων πρωτοβουλιών ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών, αναφέρθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), Ευάγγελος Κουλουμπής, εγκαινιάζοντας το περίπτερο του φορέα στην 1η διεθνή έκθεση "POLIS '97" στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Κουλουμπής απέφυγε να αναφερθεί αναλυτικά στα οικονομικά μεγέθη του προϋπολογισμού της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, τα οποία χαρακτήρισε "άθλια". Aντίθετα, περισσότερη έμφαση έδωσε στην παρουσίαση του περιπτέρου της ΕΝΑΕ, τονίζοντας ότι τα εκθέματα μπορεί να είναι "φτωχά", αλλά αυτό δικαιολογείται από το σύντομο χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την ίδρυση του φορέα το 1995.

Ο Συνασπισμός στο Δήμο Αθηναίων έχει την υποψηφιότητα της Μαρίας Δαμανάκη και τα όργανα του κόμματος συζητούν θέματα εκλογικής τακτικής και ενδεχόμενων συνεργασιών, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε το μεσημέρι. Μέσα σε μια εβδομάδα θα γίνουν οι τελικές επιλογές από τα όργανα του ΣΥΝ και αυτές πρέπει να προωθήσουν όλα τα στελέχη του κόμματος, διευκρίνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υπάρξουν κεντρικές συμφωνίες ή συμφωνίες πακέτο για τους μεγάλους δήμους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η υποψηφιότητα που θα στηριχθεί στη Θεσσαλονίκη δεν σχετίζεται με τις επιλογές στην Αθήνα. Ιδιαίτερα για το δήμο Θεσσαλονίκης τόνισε ότι ο ΣΥΝ υποστηρίζει την "Πρωτοβουλία Πολιτών" και βρίσκεται στο στάδιο αναζήτησης του κατάλληλου προσώπου για να είναι υποψήφιος δήμαρχος.

Την ανάγκη τομών και ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση επισήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου η βουλευτής του Συνασπισμού και δημοτική σύμβουλος του δήμου Αθηναίων, Μαρία Δαμανάκη, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να αποκτήσει το όραμα που αυτή τη στιγμή λείπει από την ΚΕΔΚΕ. Η κ. Δαμανάκη απέδωσε ευθύνες στην ΚΕΔΚΕ για τη χαμένη αξιοπιστία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την κατηγόρησε ότι με το σχέδιο "Καποδίστριας" επέτρεψε να χρησιμοποιηθεί η αυτοδιοίκηση για να δικαιολογηθούν οι όποιες οπισθοχωρήσεις έγιναν.

Ζημιές σε περίπου 800 κτίρια στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό των 6,6 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο κατέγραψαν τα ειδικά συνεργεία των νομαρχιών κ-αι του υπουργείου Περιβάλλοντος, ενώ οι έλεγχοι εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν την επόμενη εβδομάδα. 150 κτίρια κρίθηκαν ακατάλληλα να κατοικηθούν. Το κόστος αποκατάστασης των ζημιών εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα υψηλό, ενώ συνολικά έχουν υποβληθεί από ιδιοκτήτες κτιρίων περίπου 2.000 αιτήσεις για έλεγχο στις περιοχές της Μεσσηνίας, της Ηλείας και της Ζακύνθου. Πάντως δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε κτίρια που κατασκευάστηκαν με αντισεισμικές προδιαγραφές.

Κορυφαίες προσωπικότητες από τον διεθνή χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης έρχονται αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να συμμετάσχουν στο συνέδριο "Ευρώπη και ΜΜΕ: Η πολιτιστική μας κληρονομιά" που διοργανώνει στις 24-25 Νοεμβρίου στο "Μακεδονία Παλλάς", το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη ΄97". Στο συνέδριο μετέχουν γενικοί διευθυντές, διευθυντές σύνταξης και επιτελικά στελέχη εκατό μέσων μαζικής ενημέρωσης από 34 Ευρωπαϊκές χώρες και την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και διαπρεπείς προσωπικότητες του τύπου, της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης. Τις εργασίες του θα παρακολουθήσουν εκπρόσωποι, της UNESCO, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, θα κάνει τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, για τους 50.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής, στη συμβολή των οδών Α. Παπαναστασίου και Νέας Εγνατίας. "Με το μνημείο αυτό η πατρίδα μας εκπληρώνει το χρέος της για τα θύματα της ναζιστικής γενοκτονίας" δήλωσε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Σεφιχά, αναφερόμενος στο μνημείο και τη σημασία του. Η τελετή των αποκαλυπτηρίων οργανώνεται υπό την αιγίδα των υπουργείων Εξωτερικών, Πολιτισμού, Μακεδονίας-Θράκης, του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.

Συντονιστικό όργανο με έδρα τη Θεσσαλονίκη απέκτησαν τα ιδρύματα και οι οργανώσεις εκπαίδευσης και παιδαγωγικής έρευνας της Βαλκανικής και της Κύπρου υπογράφοντας σήμερα κοινή διακήρυξη για την ίδρυση της Βαλκανικής Εταιρείας Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης. Η Βαλκανική Εταιρεία Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης, που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος, εκτός από τον συντονιστικό ρόλο που θα διαδραματίσει επιδιώκει , μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας, να βάλει το δικό του λιθάρι για την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Βαλκανική. Η ίδρυση της Εταιρείας αποφασίστηκε στο πλαίσιο των εργασιών της Α΄ συνάντησης εξήντα εκπροσώπων παιδαγωγικών ιδρυμάτων και οργανώσεων από όλες τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία πραγματοποιείται στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη των υπουργείων Παιδείας, Πολιτισμού, Μακεδονίας-Θράκης, της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη ΄97".

Εννέα άτομα τραυματίστηκαν σε τροχαίο ατύχημα όταν λεωφορείο του ΚΤΕΛ στο οποίο επέβαιναν με άλλα σαράντα περίπου άτομα συγκρούστηκε με νταλίκα, στο δρόμο Ναυπάκτου - Ιτέας. Το υπεραστικό λεωφορείο εκτελούσε το δρομολόγιο Πάτρας - Θεσσαλονίκης. Ο οδηγός του λεωφορείου τραυματίστηκε βαριά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Άμφισσας, όπου νοσηλεύεται. Οι οκτώ επιβάτες που τραυματίστηκαν ελαφρά μεταφέρθηκαν στο ίδιο νοσοκομείο, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Αργότερα, αναχώρησαν για τον προορισμό τους. Τα αίτια του ατυχήματος διερευνώνται.

Επιτροπή, που ως στόχο θα έχει να επιστρέψουν τα μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα, θα σχηματίσει η ελληνική κοινότητα της Μελβούρνης, κορυφαίοι παράγοντες του δημόσιου βίου της Αυστραλίας και της ομογένειας. Ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας Μπομπ Καρ, στην πολιτεία του οποίου θα γίνει η Ολυμπιάδα του 2000, τάχθηκε δημόσια υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα και έγραψε σχετική επιστολή στον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ. Δήλωση υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων έκανε και ο πρωθυπουργός της Βικτώριας Τζεφ Κένετ, ενημερώνοντας το πολιτειακό κοινοβούλιο για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να εγκαινιάσει το Ελληνικό Αρχαιολογικό μουσείο της Μελβούρνης με την έκθεση "Θησαυροί των Αηδονιών".

Mε μεγάλη συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη γιορτάζει ο ελληνισμός του Μονάχου και της Βαυαρίας την προσεχή Κυριακή δύο επετείους: τα 20χρονα της Ελληνικής Κοινότητας Μονάχου και τα 170 χρόνια του Ελληνισμού στη βαυαρική πρωτεύουσα. Την Κυριακή το βράδυ η ορχήστρα του μουσικού συλλόγου Φιλαρμόνια Μονάχου και 120μελής χορωδία που αποτελείται από την 60μελή γερμανική χορωδία του Bad Aibling και την 60μελή ελληνική παιδική και μικτή χορωδία Μονάχου, θα συνοδεύσουν τη μεγάλη Ελληνίδα τραγουδίστρια σε εκδήλωση που τελεί υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου και της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Με επιστολή της προς τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού, Σταύρου Λαμπρινίδη, η Ελληνική Κοινότητα Μονάχου ζητά να αναλάβει η Βαυαρία τις Ελληνικές Πολιτιστικές Ημέρες 1998 και προτείνει αναλυτικό κατά μήνα πρόγραμμα εκδηλώσεων. Μεταξύ αυτών και αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας με συμμετοχή της ορχήστρας της Αγίας Πετρούπολης, στην Ελλη Λαμπέτη, στο Μίκη Θεοδωράκη, καθώς και σε όλα τα είδη της ελληνικής μουσικής.

Εκατομμύρια ψηφοφόροι είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους για να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές του Σαββατοκύριακου στη Σερβική Δημοκρατία, εκλογές που αναμένεται να δώσουν ένα τέλος στη μάχη εξουσίας ανάμεσα στους σκληροπυρηνικούς Σερβοβόσνιους και την πρόεδρο Μπιλιάνα Πλάβσιτς. Οι εκλογές, οι οποίες θα επιβλέπονται από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), πρόκειται να αναδείξουν τους 83 νέους αντιπροσώπους του κοινοβουλίου και θα γίνουν με το αναλογικό σύστημα. Σαράντα εννέα κόμματα, συνασπισμοί και ανεξάρτητοι υποψήφιοι διεκδικούν τις έδρες αυτές, ενώ εννιά κόμματα και ένας συνασπισμός είναι της Κροατο- μουσουλμανικής Ομοσπονδίας.

Έντονες επικρίσεις για τη στάση τους κατά τη διάρκεια της πρόσφατης διάσκεψης στη Βιέννη, δέχθηκαν οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τα διεθνή σωματεία φορτηγών. Στελέχη των διεθνών σωματείων φορτηγών, κατηγόρησαν τους Ευρωπαίους υπουργούς ότι προωθούν τα σιδηροδρομικά δίκτυα σε βάρος των οδικών μεταφορών. Ο Axel Sinding, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Διεθνούς Οδικής Ομοσπονδίας, δήλωσε, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα "The Journal of Commerce", ότι η προστασία του περιβάλλοντος χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για να αυξηθούν οι μεταφορές προϊόντων διαμέσου σιδηροδρομικών δικτύων και να μειωθούν οι αντίστοιχες διαμέσου οδικών.

Την πρόθεσή της να προχωρήσει σε αλλαγές στο καταστατικό διέλευσης των Στενών που ισχύει από τον Ιούλιο του 1995 γνωστοποίησε η Άγκυρα στη Ρωσία. Το θέμα έθεσε, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ο Τούρκος βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών, Ινάλ Μπατού, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα. Στόχος των αλλαγών στο καταστατικό διέλευσης των Στενών, είναι σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα "Μιλλιέτ", η ασφαλής διέλευση, ενώ παράλληλα η Άγκυρα αποσκοπεί να εξαλειφθούν όσο το δυνατόν οι επικρίσεις που διατυπώνει η Μόσχα περί παραβίασης της ελεύθερης ναυσιπλοϊας από την Άγκυρα, που προβλέπεται από τη Συνθήκη του Μοντρέ για τα Στενά, του 1936.

Την πρώτη τους συνάντηση είχαν σήμερα στο ΟΑΚΑ, οι "εκλεκτοί" μπασκετμπολίστες του ομοσπονδιακού τεχνικού Παναγιώτη Γιαννάκη. Με πολλές απώλειες, ξεκίνησε η εθνική μας ομάδα την προετοιμασία της, ενόψει των τριών αγώνων που θα δώσει με Σλοβενία, Σλοβακία και Βουλγαρία, για την ημιτελική φάση του "Euro ΄99". Από την σημερινή συνάντηση έλειπαν οι Γιώργος Σιγάλας και Ευθύμης Ρεντζιάς, οι οποίοι έχουν υποχρεώσεις με τις ομάδες τους. Και οι δύο θα ενσωματωθούν στην εθνική τη Δευτέρα. Ακόμη ο Μιχάλης Κακιούζης, αν και βρέθηκε στο ΟΑΚΑ δεν προπονήθηκε αφού είναι τραυματίας. Στο μεταξύ, ο Δημήτρης Παπανικολάου, ο οποίος έδωσε κανονικά το παρών, δήλωσε "διψασμένος για μπάσκετ και έτοιμος να παίξει όσο καλύτερα γίνεται", αφού εδώ και τρεις μήνες δεν έχει το δικαίωμα να αγωνιστεί στην Ιταλία και κάνει μόνο προπονήσεις. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, την ερχόμενη Τετάρτη στις 6:45 το απόγευμα, θα δώσει τον πρώτο της αγώνα στο ΟΑΚΑ με αντίπαλο τη Σλοβενία.

Χωρίς το "μεγάλο" ντέρμπι θα διεξαχθεί η 11η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Ιδιαίτερο όμως ενδιαφέρον παρουσιάζει ο αγώνας του Ιωνικού με τον Ολυμπιακό, στη Νίκαια. Η ομάδα του Γιάτσεκ Γκμοχ, η οποία βρίσκεται στις πρώτες θέσεις βαθμολογίας, θέλει τη νίκη ώστε να αποδείξει πως φέτος αποτελεί, μια από τις καλύτερες ομάδες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο ΠΑΟΚ, θα αντιμετωπίσει στον Πύργο τον Πανηλειακό. Ο Ηρακλής, μετά τη σπουδαία εμφάνιση επί του Ολυμπιακού για το κύπελλο, υποδέχεται στο Καυτατζόγλειο στάδιο την Καβάλα. Η ΑΕΚ θα αντιμετωπίσει στη Νέα Φιλαδέλφεια την Παναχαϊκή, ενώ ο Παναθηναϊκός στο ΟΑΚΑ την Προοδευτική.

Ισχυρές καταιγίδες στα Δωδεκάνησα και τοπικές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας προβλέπονται για το απόγευμα, όπως επισημαίνεται σε έκτακτη ανακοίνωση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε το μεσημέρι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία στα δυτικά θα αυξηθούν και το βράδυ θα βρέξει στα βορειοδυτικά. Οι βροχές την Κυριακή θα επηρεάσουν όλη τη χώρα και θα διαρκέσουν μέχρι την Τρίτη. Τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 3 μέχρι 16 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 7 μέχρι 20 και στα νησιά από 10 μέχρι 21 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 6 μέχρι 16 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 21 November 1997 - 17:05:56 UTC