Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-11-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 24ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1997

Με τη συμμετοχή γενικών διευθυντών, διευθυντών σύνταξης και αρχισυντακτών από διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ευρωπαϊκές εφημερίδες μεγάλου κύρους και βαλκανικά μέσα ενημέρωσης αρχίζει στις 9 το πρωί στην Θεσσαλονίκη το πανευρωπαϊκό δημοσιογραφικό συνέδριο "Ευρώπη και ΜΜΕ: Η πολιτιστική μας κληρονομιά" που διοργανώνει το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ κ. Δημ. Ρέππας, ενώ θα χαιρετήσουν τους συνέδρους ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης κ. Φιλ. Πετσάλνικος και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κων. Κοσμόπουλος.

Η προστασία της ανθρώπινης προσωπικότητας έναντι του "κίτρινου" Τύπου, προβάλλει τον τελευταίο καιρό ως ένα από τα πιο επείγοντα αιτήματα των σύγχρονων ευρωπαϊκών κοινωνιών, επισημαίνει ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας σε συνέντευξή του στην αγγλόφωνη έκδοση "NEWS" του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ενώ πρόσθεσε ότι η προστασία αυτή, ούτε μπορεί ούτε περισσότερο πρέπει να διασφαλιστεί με κρατικές ενέργειες και επεμβάσεις. Αντίθετα, είναι οι ίδιοι οι λειτουργοί του τύπου, σε ευρωπαϊκό πλέον επίπεδο, που πρέπει να καταλήξουν στη διαμόρφωση και κυρίως στην εφαρμογή ορισμένων κανόνων αυτοδέσμευσης και αυτοπεριορισμού.

Με κάθε επισημότητα το Ελληνικό Κράτος τίμησε τη μνήμη των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος έκανε χθες τα αποκαλυπτήρια του μνημείου στη συμβολή των οδών Α. Παπαναστασίου και Νέας Εγνατίας, ενώ παρέστησαν οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας, Εξωτερικών, Εργασίας, Πολιτισμού, Μακεδονίας- Θράκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον έστειλε μήνυμα, ενώ παρόντες ήταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου, Μπένζαμιν Γκίλμαν και ο βοηθός του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, Τόμας Μίλερ. Την κυβέρνηση του Ισραήλ εκπροσώπησε ο υπουργός Υγείας και διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού, Μπ. Νετανιάχου, κ. Μάτσα, και τη Γερμανία ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Βέρνερ Χόγιερ.

Μετά από πληροφορίες της Ελληνικής Αστυνομίας συνελήφθη στο Ακτιο, ο Ιταλός υπήκοος Ενρίκο Μπιάνκο του Αριστείδη, 45 ετών, που αναζητείται από τις ιταλικές Αρχές, από τις 24 Απριλίου 1978, για την ανάμειξή του στην απαγωγή και δολοφονία του τότε πρωθυπουργού της Ιταλίας, Αλντο Μόρο. Για την υπόθεση αυτή, ο Μπιάνκο έχει καταδικαστεί από δικαστήριο της Ιταλίας τον Ιούνιο του 1978, σε κάθειρξη δέκα ετών και διωκόταν με εντολή προσωρινής σύλληψης της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, με σκοπό την έκδοσή του στις Ιταλικές Αρχές. Όπως διαπιστώθηκε από την παρακολούθησή του και αφού εξακριβώθηκε η αληθινή ταυτότητά του, ο Μπιάνκο, διέμενε σε ιστιοπλοϊκό σκάφος στο Ακτιο και ήταν εφοδιασμένος με πλαστό διαβατήριο με στοιχεία Φούλβιο Φολίνι. Με το διαβατήριο αυτό ταξίδευε συχνά στη Γαλλία.

Την Τρίτη αρχίζει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 1998. Ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης δήλωσε πως ο νέος προϋπολογισμός θα έρθει στην Ολομέλεια του Σώματος στις 17 Δεκεμβρίου, ενώ η συζήτηση του θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, οπότε και θα τεθεί τα μεσάνυχτα σε ψηφοφορία προς έγκριση. Δημοσίευμα της "Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας" επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός έχει θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για την ψηφοφορία του προϋπολογισμού του 1998. Στο θέμα παρεμβαίνει με συνέντευξή του στο "Έθνος" και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος σημειώνει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας δεν θα πρέπει να προβλέπουν συσσώρευση των φορολογικών βαρών στους μισθωτούς. Σήμερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής θα δώσει συνέντευξη Τύπου για τον προϋπολογισμό.

Με τον Πρόεδρο του Συνασπισμού, Νίκο Κωνσταντόπουλο, συναντάται σήμερα η Μαρία Δαμανάκη η οποία εξέφρασε την πρόθεσή της να θέσει υποψηφιότητα για το Δήμο Αθηναίων. Την Τετάρτη η κ. Δαμανάκη θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Υπέρ της υποψηφιότητας της Μαρίας Δαμανάκη για το Δήμο της Αθήνας τάσσεται και πάλι ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία". Ο κ. Σκανδαλίδης τάσσεται υπέρ της συνεννόησης ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμού μέσα από τα θεσμοθετημένα όργανά τους και προσθέτει ότι το κυβερνών κόμμα με τις νέες εγγραφές μελών δεν θέλει μέλη μιας χρήσεως.

Στις Βρυξέλλες συνέρχεται σήμερα, Δευτέρα, το Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη συμμετοχή του υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου. Το Συμβούλιο θα ασχοληθεί με την επιλογή της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2001 και την παρουσίαση της πρότασης της Επιτροπής για τον τρόπο επιλογής της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας στο εγγύς μέλλον, με το καθεστώς των ευρωπαϊκών προγραμμάτων μετά το 1998, το Ταμείο Εγγυήσεων για την προώθηση της Κινηματογραφικής και Τηλεοπτικής παραγωγής και τη μείωση του Φ.Π.Α. στους δίσκους της μουσικής.

Πρωτεύουσα-Μητρόπολη του οικουμενικού ελληνισμού, αναδεικνύεται η Θεσσαλονίκη, με τη διοργάνωση της Α΄ Τακτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, δύο χρόνια μετά την ιστορική ιδρυτική συνέλευση του Δεκεμβρίου του 1995. Η επίσημη έναρξη της Α΄ Τακτικής Συνέλευσης του ΣΑΕ θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης", με τους χαιρετισμούς και τα μηνύματα των Προέδρων της Ελληνικής και Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου και Γλαύκου Κληρίδη, του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Σημίτη, του Προέδρου του ΣΑΕ Αντριου Αθενς, καθώς και των εκπροσώπων των κορυφαίων πολιτικών , πολιτειακών και θρησκευτικών θεσμών του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.

Ολοκληρώνονται σήμερα στην Αθήνα οι εργασίες της Α' Πανελλήνιας Συνδιάσκεψης της Νεολαίας του ΔΗΚΚΙ. Χθες, μιλώντας στη νεολαία του κόμματός του, ο Δημήτρης Τσοβόλας επισήμανε την επιτακτική ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από την νεολαία, έτσι ώστε αυτή να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα.

Επιθυμία των ΗΠΑ είναι να δουν την Κύπρο επανενωμένη, δήλωσε ο πρόσφατα διορισθείς Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς, μιλώντας στο συνέδριο με θέμα "Ο ζωτικός ρόλος της Ελλάδας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στις πρώτες μέρες του Ψυχρού Πολέμου", στην Ουάσιγκτον, το οποίο διοργάνωσε το Αμερικανικό-Ελληνικό Ινστιτούτο. Ο κ. Μπερνς τόνισε ότι η Κύπρος πρέπει να επανενωθεί σύντομα, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του στο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στα Βαλκάνια.

Στις 10 Δεκεμβρίου πρόκειται να ανακοινώσει ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Ευρώπη (ΟΑΣΕ), -υπό την αιγίδα του οποίου διεξήχθησαν οι εκλογές-, τα επίσημα αποτελέσματα των πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας. Η διήμερη εκλογική διαδικασία ολοκληρώθηκε χθες, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια ή παρατυπίες. Ωστόσο, η συμμετοχή του εκλογικού σώματος στις κάλπες δεν ήταν που ανέμεναν οι διοργανωτές, καθώς, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία της Εφορευτικής Επιτροπής, το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 50 - 55%. Στις εκλογές αυτές, για την ανάδειξη των 83 βουλευτών που αριθμεί το σερβοβοσνιακό Κοινοβούλιο, κατήλθαν 28 πολιτικά κόμματα, τρεις συνασπισμοί και 18 ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

Πεντακόσιες με εξακόσιες χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων αποτεφρώνονται στην Ελλάδα κάθε χρόνο από τις πυρκαγιές, όπου για "κανονική" από άποψη πυρκαγιών χρονιά ξεσπούν γύρω στις χίλιες εκατό φωτιές. Αρνητικό "ρεκόρ" σημειώθηκε το 1988 όταν καταστράφηκαν σ' ολόκληρη τη χώρα 1.105.000 στρέμματα, έναντι 1.050.000 το 1985 και 815.000 το 1981.Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν από το λέκτορα του τμήματος δασολογίας και φυσικού περιβάλλοντος στο ΑΠΘ, Α. Δημητρακόπουλο -στη διάρκεια των εργασιών της 2ης έκθεσης προστασίας από φωτιά και κλοπή "Security" που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη- τα τελευταία τριάντα χρόνια η κατά μέσο όρο καιόμενη έκταση, για κάθε πυρκαγιά που εκδηλώνεται στην Ελλάδα, υπερδιπλασιάστηκε.

Διεθνή χροιά θα πάρει η πανευρωπαϊκή Υπουργική Διάσκεψη στη Θεσσαλονίκη για το παγκόσμιας σημασίας θέμα των Νέων Τεχνολογιών και Υπηρεσιών Επικοινωνίας και Πληροφόρησης που θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Δεκεμβρίου στο Ξενοδοχείο Μακεδονία - Πάλας. ΗΠΑ, Καναδάς και Ιαπωνία θα συμμετάσχουν στη συνάντηση των Υπουργών αρμόδιων για Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης των 40 Κρατών- μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης (συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας), όπως και οι χώρες της Υπερκαυκασίας (Γεωργία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν), αλλά και το Μονακό, η Βοσνία, κι ακόμα και η ... Αγια Έδρα (Βατικανό) που έχουν αποκτήσει πρόσφατα το καθεστώς "ειδικού παρατηρητή" στον οργανισμό του Στρασβούργου. Την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης θα κηρύξει την Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου, ο βοηθός Γ.Γ του Συμβουλίου της Ευρώπης, Χάνε Κρισταν Κρυγκερ μαζί με τον Έλληνα Υπουργό Τύπου και ΜΜΕ, Δημήτρη Ρέππα.

Με αύξηση 55% στον αριθμό των θεατών και 30% στον αριθμό των εισιτηρίων, έκλεισαν οι δύο πρώτες μέρες του 38ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της περσινής διοργάνωσης. Το σύνολο των εισπράξεων ανήλθε στα 8,5 εκατομμύρια δραχμές, την Παρασκευή και το Σάββατο. Αναλυτικότερα, επτά χιλιάδες θεατές παρακολούθησαν το διήμερο τις προβολές της 38ης διοργάνωσης, 2.600 περισσότεροι από πέρυσι. Πουλήθηκαν 2.000 εισιτήρια, διατέθηκαν 645 φοιτητικές κάρτες των 7.000 δραχμών και 54 των 20. 000 δραχμών μέχρι στιγμής, ενώ πέρσι τις δύο πρώτες μέρες του δωδεκαήμερου κόπηκαν από τα ταμεία 1.500 εισιτήρια.

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει σε όλα τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης η δήλωση του Αλβανού Προέδρου, Ρετζέπ Μεϊντάνι, ότι "ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς είναι το μικρότερο κακό". Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα, τόνισε ότι "η δήλωση Μεϊντάνι αποτελεί μια ακόμη απόδειξη της συνθηκολογικής συνεργασίας των Αλβανικών αρχών με το Βελιγράδι", ενώ με ανακοίνωσή της η Κοινοβουλευτική Ομάδα "Η Δεξιά του Κέντρου", στην οποία μετέχουν τέσσερα πολιτικά κόμματα, το Χριστιανοδημοκρατικό, η Δημοκρατική Ένωση, η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση, και το κόμμα της Νομιμότητας τη χαρακτηρίζει ''ντροπή''. Αντίθετα οι Σοσιαλιστές εκφράζουν την ίδια άποψη με τον Πρόεδρο Μεϊντάνι.

Για αποκλεισμό του Βόισλαβ Σέσελι από τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης κατηγόρησε ο εκπρόσωπός του τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, που στη μάχη για την προεδρία της Σερβίας υποστηρίζει τον νυν υπουργό εξωτερικών Μίλαν Μιλουτίνοβιτς. "Τις τελευταίες δυο εβδομάδες, στο κύριο δελτίο της Σερβικής Ραδιοτηλεόρασης αφιερώθηκαν 82 λεπτά στον σοσιαλιστή υποψήφιο Μίλαν Μιλουτίνοβιτς και μόνο 48 δευτερόλεπτα στον κ. Σέσελι", είπε ο κ. Αλεξάντερ Βουκάνοβιτς


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 24 November 1997 - 7:41:30 UTC