Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-11-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 15:50 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 29.11.1997

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μπλοκάρει τις διαδικασίες της νέας δομής του ΝΑΤΟ, σε περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτές οι ελληνικές θέσεις, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος. Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Πεκίνο, ο κ. Τσοχατζόπουλος, επισήμανε ότι βασική προϋπόθεση είναι να διασφαλιστεί η ισότιμη συμμετοχή της Ελλάδας στις αποφάσεις και στις αρχές λειτουργίας του νέου αμυντικού οργανισμού.

Η Ελλάδα θα μπλοκάρει τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή διάσκεψη εάν η Άγκυρα δεν αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του διεθνούς δικαστηρίου για την επίλυση των διεθνών διαφορών, δεν σταματήσει τις απειλές ενόψει της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενώσει και αν δεν σταματήσει να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε συνέντευξη του στο Λονδίνο, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τόνισε ότι όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες τόνισαν ότι "όπως είναι τώρα η Τουρκία, δεν μπορεί να συμμετέχει στην ομάδα των υποψηφίων προς ένταξη χωρών". Πρόσθεσε ότι κατά τις συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλέρ, επαναβεβαιώθηκε η απόφαση να αρχίσουν τον Απρίλιο, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου. Χθες βράδυ, ο κ. Σημίτης συναντήθηκε στο Λονδίνο με τους Έλληνες εφοπλιστές, τον αρχιεπίσκοπο Βρετανίας και τον αρχηγό των συντηρητικών.

Παγκόσμια μέρα κατά του AIDS τη Δευτέρα και σχεδόν ένα εκατομμύριο παιδιά σε όλο τον κόσμο είναι φορείς της ασθένειας αυτής. Μέχρι το τέλος του 1996, 14 εκατομμύρια άτομα ζούσαν με τον HIV/AIDS στη νότιο Σαχάρα της Αφρικής, δηλαδή το 63% του συνολικού πληθυσμού που έχει μολυνθεί παγκόσμια. Το UNAIDS - τμήμα των Ηνωμένων Εθνών για το AIDS- εκτιμά ότι σε παγκόσμιο επίπεδο ζουν περίπου 23 εκατομμύρια άτομα με HIV και το 40% αυτών είναι γυναίκες. Στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία, το 40% των γυναικών, που δέχονται προγεννητική φροντίδα σε κλινικές αστικών περιοχών, είναι οροθετικές. Μέσα στο 1996, 400.000 παιδιά κάτω των 15 ετών μολύνθηκαν από τον HIV ανεβάζοντας σε 830.000 το συνολικό αριθμό των παιδιών αυτής της ηλιακής ομάδας που ζούσαν με τον ιό μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 1996. Μέχρι το τέλος του 1997, 1 εκατομμύριο παιδιά κάτω των 15 ετών θα ζουν με τον ιό και το 90% αυτών θα βρίσκονται στις αναπτυσσόμενες χώρες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, από την αρχή της επιδημίας περισσότερα από 2 εκατομμύρια οροθετικά παιδιά κάτω των 15 ετών έχουν γεννηθεί από οροθετικές μητέρες ενώ εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV μέσω μεταγγίσεων αίματος ή σεξουαλικής επαφής. Η μόλυνση από τον HIV συνήθως εξελίσσεται ταχύτερα στα παιδιά. Από την αρχή της επιδημίας, τα περισσότερα από τα σχεδόν 3 εκατομμύρια παιδιά φορείς κάτω των 15 ετών ανέπτυξαν την ασθένεια του AIDS και τα περισσότερα έχουν πεθάνει. Από τα 1,5 εκατομμύρια άτομα που πέθαναν από AIDS μέσα στο 1996, τα 350.000 ήταν παιδιά κάτω των 15 ετών.

Νέα συγκλονιστικά στοιχεία έρχονται στο φως μετά από 9 χρόνια, για το θάνατο της Χριστίνας Ωνάση. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα". Πορίσματα των δικαστικών και αστυνομικών αρχών της Αργεντινής απορρίπτουν την εκδοχή της αυτοκτονίας, αλλά δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας. Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, το πρώτο πόρισμα που ολοκληρώθηκε το 1989, ένα χρόνο μετά το θάνατο της Χριστίνας, οι αρχές δεν μπορούν να εξηγήσουν τι προκάλεσε το πνευμονικό οίδημα, στο οποίο οφειλόταν ο θάνατος της Ωνάση. Δεκαεννέα μήνες μετά, ολοκληρώνεται και το δεύτερο πόρισμα. Αλλά ούτε και αυτό δεν καταφέρνει να λύσει το μυστήριο του θανάτου της. Η σημαντικότερη παράλειψη ήταν η μεταφορά του πτώματος σε σανατόριο του Μπουένος Αϊρες, τη στιγμή που οι γιατροί βεβαίωναν στην έπαυλη ότι η Χριστίνα είναι νεκρή. Μετά από δύο χρόνια αλλεπάλληλων ερευνών, οι δικαστικές και αστυνομικές αρχές της Αργεντινής, αναγκάζονται σε άλλο σημείο των πορισμάτων τους να αποκλείσουν τόσο την αυτοκτονία, όσο και την εγκληματική ενέργεια και σε άλλο να κάνουν ακριβώς το αντίθετο, συμπεραίνοντας: "Δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις που θα μας έδιναν μια απόλυτη σιγουριά για να απορρίψουμε την εγκληματική ενέργεια, σε βάρος της Χριστίνας Ωνάση".

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν χτες έντεκα φαρμακευτικές εταιρίες, ζητώντας να ακυρωθεί, ως αντισυνταγματική, η απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για τις νέες τιμές των φαρμάκων. Αφορμή για την κίνηση των φαρμακευτικών εταιριών αποτέλεσε το γεγονός ότι οι νέες τιμές των ελληνικών φαρμάκων, όπως αυτές ορίζονται στο σχετικό δελτίο, είναι κατά 20% χαμηλότερες από εκείνες των αντίστοιχων ξένων παρασκευασμάτων. Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τους εκπροσώπους των 11 εταιριών, οι νέες τιμές είναι σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και κατά 50% χαμηλότερες από τις προηγούμενες. Στην προσφυγή των εταιριών τονίζεται ότι οι προσβαλλόμενες πράξεις είναι αντίθετες στις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της ισότητας και της οικονομικής ελευθερίας, αλλά και αντιβαίνουν στην Κοινοτική νομοθεσία. Επισημαίνεται, ακόμη, ότι η αγορανομική διάταξη θα πρέπει να θεωρηθεί ακυρωτέα, λόγω κατάχρησης εξουσίας εκμέρους της διοίκησης.

Ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του δήμου, το πρόγραμμα εθελοντικής αναδάσωσης του δάσους του Σέιχ Σου, μεγάλη έκταση του οποίου καταστράφηκε ολοσχερώς στην πυρκαγιά του Ιουλίου. Τους Θεσσαλονικείς που δήλωσαν συμμετοχή στην προσπάθεια αποκατάστασης του "πνεύμονα" της πόλης, υποδέχτηκαν άνθρωποι των Διευθύνσεων Πρασίνου και Αναδασώσεων, οι οποίοι τους παρείχαν και τον απαραίτητο εξοπλισμό. Ο ΟΑΣΘ ανέλαβε τη δωρεάν μεταφορά των πολιτών από την πλατεία Αρχαίας Αγοράς (Αριστοτέλους) στην περιοχή της Ελαιώνας, νωρίς το πρωί, αλλά και την επιστροφή τους στην πόλη στη μία το μεσημέρι. Κατά τη διάρκεια της αναδάσωσης πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή πολιτιστικές εκδηλώσεις, με τα χορευτικά συγκροτήματα του δήμου Θεσσαλονίκης.

Την έκθεση φωτογραφικών κειμηλίων και σχετικών έργων τέχνης, με θέμα "Βαλκανικοί πόλεμοι - Μνήμες" θα εγκαινιάσει αύριο στις 11 το πρωί στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος. Η έκθεση, η οποία διοργανώνεται από το μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, σε συνεργασία με τα πολεμικά μουσεία Αθηνών και Χανίων, θα διαρκέσει έως τις 30 Απριλίου 1998.

Σε όχημα για τον επαναπατρισμό των μαρμάρων του Παρθενώνα θα μετατραπεί το παγκόσμιο Διαδίκτυο στις 5 Δεκεμβρίου, ενώ την ίδια ημέρα οι φιλέλληνες Λονδρέζοι θα διαδηλώσουν στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας, διεκδικώντας την επιστροφή των "Ελγινείων" στην Ελλάδα. Αναλυτικότερα, με πρωτοβουλία του Βρετανού προγραμματιστή ηλεκτρονικών υπολογιστών, Μάλκομ Ράιτ, η 5η Δεκεμβρίου του 1997 ονομάστηκε "Ημέρα του Παρθενώνα" και ανακηρύχθηκε σε διεθνή ημέρα δράσης για την επιστροφή των μαρμάρων που ο Έλγιν αφαίρεσε από την Ακρόπολη στις αρχές του 19ου αιώνα. Την προσπάθεια του κ.Ράιτ υποστηρίζουν η "Ένωση Ελληνικών Μαθητικών Κοινοτήτων Αγγλίας" και το "Βρετανικό Συμβούλιο για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα". Η ιστοσελίδα που δημιούργησε για αυτόν τον σκοπό ο κ.Ράιτ, με διεύθυνση http://.www.parthenonday.org., θα χρησιμεύσει ως "βήμα" έκφρασης για τους χιλιάδες υποστηρικτές της επιστροφής στην Ελλάδα των "Ελγινείων", ανά τον κόσμο. Αποστέλλοντας e-mail στη συγκεκριμένη σελίδα ή και απευθείας στο Βρετανικό Υπουργείο Πολιτισμού, οι ενδιαφερόμενοι θα ζητούν τον επαναπροσδιορισμό της βρετανικής πολιτικής για τα μάρμαρα του Παρθενώνα και την έναρξη σχετικών διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση, όταν το νέο μουσείο της Ακρόπολης ολοκληρωθεί.

Επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί τη Δευτέρα και την Τρίτη, ο αρμόδιος για τις εξωτερικές υποθέσεις, κοινοτικός επίτροπος Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ. Ο κοινοτικός επίτροπος θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και το Ραούφ Ντενκτάς.

Ένας Αλβανόφωνος πολίτης, μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας, ο 55χρονος Νταλίπι Ντουγκόλι, δολοφονήθηκε χθες το βράδυ στο Κοσσυφοπέδιο. Πρόκειται, σύμφωνα με πηγές από την Πρίστινα, για τον 10ο πολίτη που δολοφονείται στην περιοχή αυτή, εντός του 1997, επειδή τρέφει συμπάθεια προς τη Σερβία. Την ευθύνη για τη δολοφονία των προηγούμενων εννιά ανέλαβε η παράνομη ''Οργάνωση για την Απελευθέρωση του Κοσσυφοπεδίου. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι χθες στην κηδεία του Αλβανόφωνου, Χαλίτ Γκέτσα, στην περιοχή Σκεντέραη, σαράντα χιλιόμετρα από την Πρίστινα, στην οποία παρευρίσκονταν χιλιάδες Αλβανόφωνοι, τρεις κουκουλοφόροι με αυτόματα όπλα, παρουσιάστηκαν ως εκπρόσωποι της ''Οργάνωσης για την Απελευθέρωση του Κοσσυφοπεδίου'', και απηύθυναν έκκληση στην οργάνωση αυτή να υποστηρίξουν την οργάνωση αυτή. Σύμφωνα με τον Αλβανόφωνο ανταποκριτή του BBC στην Πρίστινα, πρώτη φορά εμφανίζονται δημόσια, άτομα που ανήκουν στην παράνομη αυτή οργάνωση.

Με στόχο τη νίκη, αγωνίζεται απόψε η εθνική μας ομάδα μπάσκετ. Οι Έλληνες παίχτες, βρίσκονται ήδη στο Κόζιτσε, προκειμένου να αντιμετωπίσουν στις 6:30 το βράδυ τη Σλοβακία, στο δεύτερο αγώνα για τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ που θα διεξαχθεί στη Γαλλία το 1999. Μετά την απροσδόκητη ήττα της εθνικής μας από τη Σλοβενία στο ΟΑΚΑ, ο ομοσπονδιακός τεχνικός Παναγιώτης Γιαννάκης συνιστά στους παίχτες του αυτοσυγκέντρωση και προσοχή, σε ότι αφορά το παιχνίδι. Από τη μεριά του ο προπονητής των Σλοβάκων Γιουράι Τσούφα, δήλωσε ότι "όπως και να έρθουν τα πράγματα, η Ελλάδα θα κατακτήσει την πρώτη θέση στον όμιλο", χωρίς όμως να παραλείψει να ανεβάσει το ηθικό των παιχτών του "αφού η Ελλάδα έχασε από τη Σλοβενία, γιατί να μην κερδίσουμε και εμείς;". Ο επόμενος αγώνας της εθνικής μας, είναι στις 3 Δεκεμβρίου στη Λαμία, με αντίπαλο τη Βουλγαρία. Τα παιχνίδια, για τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ '99 θα συνεχιστούν στις 25 Φεβρουαρίου 1998, όπου η εθνική μας θα αντιμετωπίσει εκτός έδρας τη Γερμανία. Στις 28 του ίδιου μήνα, ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της διοργάνωσης, με αντίπαλο το Βέλγιο.

Οι δύο "αιώνιοι" αντίπαλοι, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός θα αναμετρηθούν στην 12η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, σε ένα καθοριστικό παιχνίδι. Το παραδοσιακό ντέρμπι θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου στο ΟΑΚΑ, παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, με στόχο να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια. Και οι δύο ομάδες, οι οποίες είναι αυτή τη στιγμή ισόβαθμες στη 2η θέση με 27 βαθμούς, θέλουν τη νίκη για να παραμείνουν στην κορυφή του πίνακα και να αυξήσουν τη διαφορά από τους υπόλοιπους αντιπάλους. Ο προπονητής των "ερυθρολεύκων" Ντούσαν Μπάγεβιτς εφιστά την προσοχή των παιχτών του, ενώ από την άλλη πλευρά ο Βασίλης Δανιήλ θεωρεί ότι οι βαθμοί είναι σημαντικότεροι από το γόητρο. Η αυλαία της αγωνιστικής θα ανοίξει σήμερα, με δύο σπουδαία παιχνίδια. Ο Ηρακλής θα αντιμετωπίσει στο Καυτατζόγλειο στάδιο την Καλαμάτα στις 5 το απόγευμα, ενώ δύο ώρες νωρίτερα η Βέροια θα υποδεχτεί την πρωτοπόρο, μέχρι στιγμής, ΑΕΚ. Οι παίχτες του Γιώργου Παράσχου θα προσπαθήσουν να πάρουν τους τρεις βαθμούς της νίκης από την Καλαμάτα και να συνεχίσουν την καλή τους φετινή πορεία. Η ΑΕΚ, θα δώσει κρίσιμο παιχνίδι στη Βέροια, όπου με νίκη θα παραμείνει πρώτη στη βαθμολογία, ενώ ελπίζει και σε ένα θετικό, γι αυτήν, αποτέλεσμα από το ντέρμπι Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού. Αύριο, ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει στη Νέα Σμύρνη στις 7 το βράδυ, τον Πανιώνιο. Οι παίχτες του Αγγελου Αναστασιάδη θέλουν να συνεχίσουν τις επιτυχημένες τους εμφανίσεις και να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τη βαθμολογική τους θέση, ενώ ο Ιωνικός θα έχει δύσκολο έργο στην Καβάλα, με αντίπαλο την τοπική ομάδα στις 5 το απόγευμα. Όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια που θα διεξαχθούν την Κυριακή θα ξεκινήσουν στις 3 το μεσημέρι. Αναλυτικά το πρόγραμμα της 12ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου έχει ως εξής: Βέροια - ΑΕΚ, Ηρακλής - Καλαμάτα, Καβάλα - Ιωνικός, Παναχαϊκή - ΟΦΗ, Πανιώνιος - ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός, Απόλλων - Ξάνθη, Εθνικός - Αθηναϊκός, Προοδευτική - Πανηλειακός.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 29 November 1997 - 17:05:19 UTC