Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-12-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:09 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 1.12.97

· Με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ και τον πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν συναντάται σήμερα στο Παρίσι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Η γαλλική πλευρά αναμένεται να ασκήσει πιέσεις για να δεχθεί η Ελλάδα τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή διάσκεψη. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Παρίσι, γίνεται στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής συνέλευσης της ΔΕΕ. Δεν αποκλείεται στο περιθώριο των εργασιών της να υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο ομόλογό του Μεσούτ Γιλμάζ.

· Συνέρχεται αύριο στις Βρυξέλλες η σύνοδος των υπουργών άμυνας των χωρών μελών του ΝΑΤΟ. Ο υπουργός άμυνας κ. Τσοχατζόπουλος εξέφρασε χθές τη διαφωνία του με την άποψη ορισμένων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που υποστηρίζουν , ότι με τη νέα επιχειρησιακή δομή της βορειοατλαντικής συμμαχίας αλλάζουν τα δεδομένα για τον έλεγχο του θαλάσσιου και εναέριου χώρου στο Αιγαίο. Ο υπουργός είπε, ότι η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα της αρνησικυρίας, στην περίπτωση, που κάποια απόφαση δεν εξασφαλίζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

· Για το θέμα του ΝΑΤΟ η γενική γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη τύπου χθές στην Θεσσαλονίκη, διατύπωσε την άποψη, ότι δημιουργείται ένα "μηχανισμός βίας" και τόνισε ότι το κόμμα της δεν συμμερίζεται την ευφορία της κυβέρνησης.

· Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής ολοκλήρωσε την τριήμερη περιοδεία του στην Θράκη. Από το μεθοριακό φυλάκιο στις Καστανιές, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

· Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε χθές στην Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση των μελών των θεματικών οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ της β΄νομαρχιακής επιτροπής. Η συμμετοχή ξεπέρασε και τις προσδοκίες των οργανωτών, ενώ το μέλος του εκτελεστικού γραφείου του κινήματος, Θ. Τσουκάτος, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, τόνισε ότι "το ΠΑΣΟκ είναι ένα και δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα, ούτε ρήξη στις σχέσεις μεταξύ των στελεχών".

· Ωστόσο, ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής Κώστας Σκανδαλίδης, σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, επισημαίνει ότι το κίνημα πρέπει να αλλάξει φυσιογνωμία, αφού είναι ξεπερασμένο από την πραγματικότητα.

· Οι τοπικές ενώσεις των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης απέρριψαν , ύστερα από συνέλεύσεις, την πρόταση της ΟΛΜΕ για 24ωρη απεργία στις 12 Δεκεμβρίου.

· Αρχίζει σήμερα στην Θεσσαλονίκη η Α΄τακτική συνέλευση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Την επίσημη έναρξη των εργασιών του συνεδρίου θα κηρύξει την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος , ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

· Ολοκληρώθηκε στην Αλεξανδρούπολη η διημερίδα "Θράκη- Βαλκάνια 2000" που διοργανώθηκε από το "Ταμιείον Θράκης" σε συνεργασία με το υπουργείο Τύπου και τους δήμους Ξάνθης, Αλεξανδρούπολης και Σαππών. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου εθνικής οικονομίας Απ. Φωτιάδης αναφέρθηκε στα "ευεργετικά κίνητρα που θέσπισε η κυβέρνηση για την ανάπτυξη της περιοχής".

· Για δεκατέσσερις ώρες απαγορεύθηκε χθες η κυκλοφορία στην Τουρκία, προκειμένου να διαξαχθεί η απογραφή του πληθυσμού. Οι περιορισμοί στην κυκλοφορία προκάλεσαν τις διαμαρτυρίες χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία όσοι αρνούνται να απογραφούν τιμωρούνται με φυλάκιση από ένα έξη μήνες.

· Διακόσια κιλά καθαρής ηρωίνης και ένα τόνο χασίς, που προοριζόταν για τη δυτική Ευρώπη κατάσχεσε χθες η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης, όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Τα ναρκωτικά, αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων, ήταν κρυμμένα σε δύο φορτηγά. Συνελήφθησαν οκτώ συνολικά άτομα, που οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.

· Το βραβείο Χρυσός Αλέξανδρος απονεμήθηκε στην ταινία μεγάλου μήκους "ο δρόμος για το Νίλ" της Σού Μπρουκς, από την Αυστραλία, στο 38ο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Τα βραβεία απονεμήθηκαν χθές το βράδυ και , ουσιαστικά έκλεισαν ένα κύκλο ζωής του φεστιβάλ, αφού από του χρόνου αλλάζει το διαγωνιστικό μέρος του.

· Ο ΠΑΟΚ πέτυχε μεγάλη νίκη χθές το βράδυ στη Νέα Σμύρνη, αφού νίκησε τον Πανιώνιο με 3-0, για το πρωτάθλημα της Α΄εθνικής κατηγορίας.Από τους άλλους αγώνες ξεχώρισε η νίκη της Ξάνθης στην Ριζούπολη επι του Απόλλωνα, με 2-1. Τα άλλα αποτελέσματα: Παναχαϊκή - ΟΦΗ 0-2, Εθνικός _Αθηναϊκός 1-0, Βέροια - ΑΕΚ 1-2, Ηρακλής - Καλαμάτα 2-1, Καβάλα - Ιωνικός 2-3, Προοδευτική- Πανηλειακός 0-1.

Σήμερα, στις 6 το απόγευμα θα διεξαχθεί, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας, το παραδοσιακό ντέρμπι του πρωταθλήματος, ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και στον Ολυμπιακό.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 1 December 1997 - 7:40:48 UTC