Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-12-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 4.12.1997

· Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος θα κηρύξει το πρωί, σε πανηγυρική συνεδρίαση, την έναρξη των εργασιών της Α' τακτικής συνέλευσης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, στην Θεσσαλονίκη. Θα παραβρεθούν και θα απευθύνουν χαιρετισμό ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, που έρχονται σήμερα.

Είναι πιθανή μια συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Σημίτη με τον Κύπριο πρόεδρο κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Θεσσαλονίκη. Όπως μετέδωσε το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων, οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν για να συζητήσουν τις εξελ΄θξεις στο κυπριακό και στην πορεία ένταξης της Κυπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά την επίσκεψη του κ. Σημίτη, στο Λονδίνο και στο Παρίσι.

"Τα εθνικά μας θέματα κάτω από το πρίσμα της εξωτερικής πολιτικής των χωρών υποδοχής", ήταν το ζήτημα της θεματικής ενότητας, στο οποίο ανέπτυξαν τις απόψεις τους, τόσο οι εισηγητές, όσο και οι συμμετέχοντες στο Περιφερειακό ΣΑΕ Ευρώπης. Την συμβολή των Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία, ιδιαίτερα για την οικονομική, αλλά και την κοινωνική ανάπτυξη της χώρας αυτής, υπογράμμισε ο Γερμανός εισηγητής F. Reidhe, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη θεματική ενότητα. Ο κ. Reidhe επεσήμανε ότι είναι εντυπωσιασμένος από την συμβολή των Ελλήνων στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, αλλά και στη γενικότερη βιωσιμότητα της γερμανικής κοινωνίας.

Την αδελφική αλληλεγγύη της προς "τον αγωνιζόμενο για την ελευθερία του κυπριακό ελληνισμό" εκφράζει το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, με ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα από όλα τα Περιφερειακά ΣΑΕ (Αμερικής, Ευρώπης, Ασίας- Αφρικής και Ωκεανίας) και εξέδωσε στο πλαίσιο των εργασιών της δεύτερης ημέρας της Α' τακτικής συνέλευσης του ΣΑΕ. Εξάλλου, σε άλλο ψήφισμα που εγκρίθηκε και αυτό ομόφωνα από την Ολομέλεια του Παγκοσμίου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, καταδικάζεται η εχθρική ενέργεια των Τούρκων εξτρεμιστών κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Σε ότι αφορά την βομβιστική επίθεση κατά του Πατριαρχείου, στο ψήφισμα αναφέρεται: "Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης, κ.κ. Βαρθολομαίος καταβάλλουν με διεθνή πολιτική αναγνώριση, υπεράνθρωπες προσπάθειες για την υπεράσπιση και επικράτηση της ειρήνης, της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως και για την ομαλή αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας".

Σύσσωμη ήταν η αντίδραση της ελληνικής ομογένειας στη βομβιστική επίθεση αγνώστων κατά του Φαναρίου. Με δηλώσεις τους, στο περιθώριο των εργασιών της δεύτερης ημέρας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη, οι πρόεδροι των ομογενειακών οργανώσεων καταδίκασαν με αποτροπιασμό την τρομοκρατική ενέργεια κατά του οικουμενικού πατριαρχείου και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον προκαθήμενο του οικουμενικού θρόνου και τον τραυματισθέντα ιερωμένο του Πατριαρχείου, που νοσηλεύεται στο αμερικανικό νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης.

Μήνυμα συμπαράστασης προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τη βομβιστική επίθεση που δέχθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, έστειλε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος. Στο μήνυμά του ο υπουργός εκφράζει τον αποτροπιασμό του για την απαράδεκτη, όπως επισημαίνει, επίθεση κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου και δηλώνει ότι το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και ο ίδιος προσωπικά, όπως και σύσσωμος ο Ελληνισμός, ''στεκόμαστε στο πλευρό Σας τις δύσκολες αυτές ώρες''. Ο κ. Πετσάλινος εκφράζει, τέλος, τις ευχές του για γρήγορη ανάρρωση του τραυματισθέντος, από την έκρηξη, διακόνου.

Αδικαιολόγητη χαρακτηρίζεται ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Αντώνης Τρακατέλλης την καθυστέρηση στην έκδοση απόφασης της αρμόδιας διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί της καταγγελίας για το μετρό Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας, σε σχετική ερώτηση, ότι η καθυστέρηση αυτή ουσιαστικά εξυπηρετεί την μεθόδευση για την ματαίωση του έργου. Εξάλλου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Λανταμπούρου, γενικό διευθυντή της αρμόδιας διεύθυνσης, σχετικά με την χωρίς προηγούμενο καθυστέρηση στην ανακοίνωση του σχεδίου αναθεώρησης του 2ου κοινοτικού πλαισίου στήριξης, ο κ. Τρακατέλλης έλαβε τη διαβεβαίωση ότι η επιτροπή παραμένει αμετακίνητη στα συμφωνηθέντα στην Αθήνα, πριν ένα περίπου μήνα, δηλαδή τη μη περικοπή ή μεταφορά κονδυλίων από τα έργα της Εγνατίας, του φυσικού αερίου και του εθνικού κτηματολογίου.

Στο ποσό των 2 δισ. 250 εκατ. δραχμών υπολογίζεται το συνολικό ύψος των ζημιών που προκλήθηκαν στο Νομό Πέλλας από τις διαρκείς και έντονες βροχοπτώσεις κατά το διάστημα 20 - 30 Νοεμβρίου 1997. Οι ζημιές αφορούν κυρίως στις πεδινές περιοχές της επαρχίας Αριδαίας, Εδεσσας και Γιαννιτσών, στο οδικό και αγροτικό δίκτυο του Νομού, σε οπωροφόρα δένδρα, συνολικά 2. 000 στρέμματα στα οποία πιθανολογείται ότι θα εμφανισθούν ξηράνσεις δένδρων την άνοιξη του 1998, σε 100 στρέμματα μονοετών καλλιεργειών, όπως καλαμπόκι, τεύτλα, βαμβάκι, τα οποία δεν έχουν συγκομισθεί, σε 30 τόνους αποθηκευμένο καπνό, καθώς και σε διώρυγες των ποταμών του Νομού, όπου παρατηρήθηκαν σοβαρές βλάβες.

Με έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για τις κατασκευαστικές μετοχές κινήθηκε χθες η αγορά στη Σοφοκλέους. Ο δείκτης των κατασκευαστικών σημείωσε άνοδο κατά 3,96% και "παρέσυρε" το γενικό δείκτη σε ενίσχυση της τάξεως του 1,45% ενώ έκλεισε στις 1.543,59 μονάδες. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι ενώ τράπεζες παρουσίασαν στην αρχή της συνεδρίασης σημαντικά οφέλη, στη συνέχεια υπήρξαν εντολές πώλησης από τους ξένους με αποτέλεσμα να συρρικνωθούν τα κέρδη και να παρουσιάσει τελικά άνοδο κατά 1,56%.

Το θέμα της εκπροσώπησης των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να διευθετηθεί στην Κύπρο και κανένας δεν μπορεί να επέμβει. Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Πιέρο Φασίνο, τονίζοντας ότι η χώρα του υποστηρίζει τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ελπίζει πως η κυπριακή αντιπροσωπεία που θα συμμετάσχει στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα εκπροσωπεί όλο το νησί..

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λουξεμβούργου, που θα πραγματοποιηθεί στις 12 και 13 Δεκεμβρίου, πρέπει να δημιουργήσει ευνοϊκό κλίμα για την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου στην Ένωση, αλλά να βρει παράλληλα τρόπους για τη συμμετοχή και των Τουρκοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις αυτές. Αυτό δήλωσε στη συζήτηση για τη διεύρυνση, ενώπιον της ολομέλειας Ευρωβουλής, ο Κοινοτικός Επίτροπος, αρμόδιος για Εξωτερικές Σχέσεις, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ. Αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, ο Ολλανδός Επίτροπος εξέφρασε την άποψη ότι όλες οι χώρες πρέπει να συμμετάσχουν, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, η οποία ζήτησε, όπως είπε, περισσότερη διαφάνεια σχετικά με τις προθέσεις των 15 πάνω στο αίτημα.

Δεν έχει ζητηθεί από την κυπριακή κυβέρνηση, να υποβάλλει έγγραφα προς τα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μανόλης Χριστοφίδης. Η κυπριακή κυβέρνηση, όπως είπε, αναμένει από τα Ηνωμένα Έθνη, τη νέα διαδικασία που θα υιοθετήσουν, όταν θα αρχίσει ο νέος κύκλος συνομιλιών, που υπολογίζεται για τον προσεχή Μάρτιο. Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί έναντι του κ. Κόρντοβεζ για υποβολή εγγράφων προς τα Ηνωμένα Έθνη, τον ερχόμενο Μάρτιο, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι ''δεν έχουμε τέτοια παράκληση'', και πως ''η είδηση αποτελεί πρακτορειακή πληροφορία''.

Επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στη Βουλγαρία προανήγγειλε ο Βούλγαρος ομόλογός του, Ιβάν Κόστοφ, μιλώντας σε κατοίκους της περιοχής του Γκότσε Ντέλτσεφ, την οποία επισκέφτηκε χθες. "Σύντομα θα είναι εδώ ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και θα επιμένουμε μαζί μπροστά του για διευκολύνσεις στο καθεστώς έκδοσης βίζας σε Βούλγαρους πολίτες για την Ελλάδα", σημείωσε ο κ.Κόστοφ. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός βρέθηκε στην παραμεθόρια αυτή περιοχή της Νότιας Βουλγαρίας, ώστε να αποκομίσει προσωπικές εντυπώσεις για την πρόοδο των έργων που σχετίζονται με τη διάνοιξη της νέας μεθοριακής διόδου μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας στα σημεία Ιλίντεν (περιοχή Γκότσε Ντέλτσεφ)- Εξοχή (περιοχή Δράμας).

Αρχίζει το απόγευμα η διήμερη επίσκεψη στη Βουλγαρία του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος θα έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Ιβάν Κόστοφ. Σήμερα αναμένεται η υπογραφή συμφωνίας για διμερή συνεργασία στον τομέα του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και των επιστημών, μνημονίου για τη φιλελευθεροποίηση του διμερούς εμπορίου και συμφωνίας για τελωνειακή συνεργασία. Τον κ.Γιλμάζ θα συνοδεύσει πολυπληθής ομάδα Τούρκων επιχειρηματιών, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για επενδύσεις και συμμετοχή στις ιδιωτικοποιήσεις στη Βουλγαρία.

Η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Εϊλίν Μελόι, πρόκειται να πραγματοποιήσει σήμερα επίσκεψη στην Αλβανία, όπου θα συναντήσει τον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών, Πασκάλ Μίλο, με τον οποίο θα ανταλλάξει έγγραφα επικύρωσης της διμερούς συμφωνίας για τις επενδύσεις. Όπως μεταδίδει το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ATA, η κ.Μελόι αναμένεται να συναντήσει τον Αλβανό Πρωθυπουργό, Φατός Νάνο, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι και τον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα.

Με την εκλογή του νέου Προέδρου της Βουλής ξεκίνησε τις εργασίες του το νεοσύστατο κοινοβούλιο της Σερβίας, εγκαινιάζοντας έτσι την πρώτη του σύνοδο, μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν πριν λίγες ημέρες στη χώρα. Από τους 250 βουλευτές που εκλέχθηκαν από 10 κόμματα, στην πρώτη σύνοδο παραβρέθηκαν 239, ενώ η μεγαλύτερη ομάδα που εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο, με 110 έδρες, είναι ο Σοσιαλιστικός συνασπισμός που αποτελείται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Γιουγκοσλάβου Προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, και από τους συμμάχους της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς και του Νέου Δημοκρατικού Κόμματος. Δεύτερη μεγαλύτερη εκπροσώπηση είναι του ακροδεξιού Ριζοσπαστικού Κόμματος του, Βόισλαβ Σέσελι, με 82 έδρες, στη συνέχεια το βασιλικό Σερβικό Κόμμα της Ανανέωσης με 45 έδρες και το κόμμα της Ουγγρικής μειονότητας με 4 έδρες. Οι υπόλοιπες 9 έδρες ανήκουν σε τέσσερα μικρότερα κόμματα ή συνασπισμούς.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 4 December 1997 - 7:05:18 UTC