Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-12-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:57 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 9.12.1997

Συνέρχεται την Παρασκευή και το Σάββατο στο Λουξεμβούργο η κοινή τυπική σύνοδος των δεκαπέντε αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των υποψηφίων για ένταξη χωρών. Μεταξύ άλλων στη σύνοδο θα τεθούν και οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και η συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή διάσκεψη. Ανακοίνωση της προεδρίας του Λουξεμβούργου επισημαίνει ότι θα καταβληθεί μια ύστατη προσπάθεια για την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης που θα τεθεί στη διάσκεψη των 15 την Παρασκευή. Συγκεκριμένα έγινε γνωστό ότι η προεδρία του Λουξεμβούργου θα έχει ξεχωριστές συνομιλίες σήμερα και αύριο με την ελληνική και την τουρκική πλευρά.

"Ο πρωθυπουργός επανέλαβε και χθες ότι δεν είναι στις επιλογές του να ασκεί το ρόλο του με διαδικασίες διοικητικού κυρωτικού χαρακτήρα κυρίως γιατί θεωρεί πως η άσκηση της προσωπικής ευθύνης, ιδιαιτέρως των υπουργών και των κυβερνητικών στελεχών είναι αυτή, η οποία πρέπει να χαρακτηρίζει τη δραστηριότητα στην καθημερινή ζωή τους". Τη δήλωση αυτή έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς για το πώς ο πρωθυπουργός προτίθεται να αντιμετωπίσει τις διαφωνίες στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος σχετικά με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ. Ο υπουργός Τύπου επισήμανε ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησης του υπουργού Παιδείας. "Είναι θέμα προσωπικής ευθύνης του καθένα πως θα αντιμετωπίσει τα θέματα που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει λόγω αρμοδιότητας. Ο πρωθυπουργός είναι αυτός, ο οποίος βεβαίως, έχει την αρμοδιότητα να κρίνει σε τελικό στάδιο πόσο οι συμπεριφορές των μελών της κυβέρνησης συνάδουν με τη λειτουργία που πρέπει να έχει η κυβέρνηση", κατέληξε ο κ. Ρέππας. Στο μεταξύ αύριο συνεδριάζει η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής προκειμένου να ενημερωθεί από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλο για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ και την ελληνοτουρκική συμφωνία για τον επιχειρησιακό έλεγχο του εναέριου χώρου του Αιγαίου.

Συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ είναι πιθανό να έχει στη Βόννη ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, στο περιθώριο της διάσκεψης που άρχισε σήμερα για την εφαρμογή της συμφωνίας του Ντέητον. Στη διάσκεψη μετέχουν αντιπρόσωποι 51 εθνών. Το κύριο ζήτημα που συζητείται είναι οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας του Ντέητον, ενώ τίθεται και το μείζον θέμα των προσφύγων.

Λήγει τα μεσάνυχτα η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από αυτούς που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό για τις 2.353 προσλήψεις στο δημόσιο, ο οποίος θα διεξαχθεί πανελλαδικά στις 21 και 22 Φεβρουαρίου. Από το πρωί εκατοντάδες υποψήφιοι συρρέουν στις κατά τόπους νομαρχίες, προκειμένου να καταθέσουν τις αιτήσεις τους, ενώ ενδεικτικό της αθρόας προσέλευσης των ενδιαφερομένων είναι το γεγονός ότι, μόνο στη νομαρχία Θεσσαλονίκης, οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν μέχρι στιγμής πλησιάζουν τις 11. 000. Σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης, καθηγητής Ανδρέας Λομβέρδος, τόνισε ότι το σύστημα του γραπτού διαγωνισμού χρησιμοποιεί ως μέθοδο το σύστημα του υπουργείου Παιδείας για τις πανελλήνιες εξετάσεις, πράγμα που σημαίνει ότι η αμεροληψία είναι δεδομένη.

Διαφωνίες μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων της Βουλής διατυπώθηκαν και σήμερα κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος, αναφορικά με τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και τις αρμοδιότητές του. Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος επανέλαβε τη θέση του κυβερνώντος κόμματος για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, χωρίς να απειλείται διάλυση της Βουλής και προσφυγή στις εκλογές. Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βαρβιτσιώτης ζήτησε να παραμείνει η διαδικασία ως έχει σήμερα. Ο εκπρόσωπος του Συνασπισμού, Φώτης Κουβέλης, πρότεινε τη διεξαγωγή έξι ψηφοφοριών αλλά και την προσφυγή στο λαό σε περίπτωση που μετά τις ψηφοφορίες αυτές δεν εκλεγεί πάλι πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Άρχισε σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη βελτίωση των διαδικασιών ανάθεσης της κατασκευής δημοσίων έργων. Το στόχο του νομοσχεδίου έθεσε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Κωνσταντίνος Σπηλιόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τη διασφάλιση της αντικειμενικότητας στην διαδικασία ανάθεσης των δημοσίων έργων. Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κορκολόπουλος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την παρούσα κατάσταση στην ανάθεση των δημοσίων έργων, ενώ τόνισε ότι με το νομοσχέδιο δεν βελτιώνεται η κατάσταση αυτή αλλά αναπαράγονται οι μεθοδεύσεις στον τομέα των δημοσίων έργων. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν ο εισηγητής της Ν.Δ. χαρακτήρισε ανεπαρκή τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, γεγονός που προκάλεσε τη δική του αντίδραση.

Σύσκεψη υπό τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σκανδαλίδη, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, με αντικείμενο τις δημοτικές εκλογές και το πρόσωπο που θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ για το δήμο της Αθήνας. Στη σύσκεψη μετείχαν οι βουλευτές του κόμματος που εκλέγονται στην Α΄ περιφέρεια της Αθήνας και η γραμματεία της νομαρχιακής Α' Αθηνών.

Η ανάγκη εφαρμογής προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που θα ανταποκρίνονται στην πολιτιστική διάσταση της κάθε χώρας και θα αγγίζει τον κάθε πολίτη επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών της διεθνούς διάσκεψης της UNESCO με θέμα "Περιβάλλον και κοινωνία: εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αειφορία". Ένας από τους καταλληλότερους τρόπους για την εκπαίδευση σε θέματα περιβάλλοντος και αειφορίας θεωρήθηκε η μεταφορά των γνώσεων που υπάρχουν με παραδείγματα, τα οποία θα τις κάνουν πιο κατανοητές στους απλούς ανθρώπους ή τους μαθητές.

Πενήντα ηλιακά σχολεία, δηλαδή σχολεία που θα χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια για να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε ηλεκτρικό ρεύμα, θα λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα μέχρι το 1999. Πρόκειται για ένα δίκτυο ηλιακών σχολείων που στοχεύει να εκπαιδεύσει τη νέα γενιά πάνω στην ηλιακή ενέργεια ενώ 15.000 μαθητές θα επωφεληθούν τα δύο πρώτα χρόνια της εφαρμογής του σχετικού προγράμματος. Το δίκτυο ηλιακών σχολείων δημιουργήθηκε μετά από πρόταση της οικολογικής οργάνωσης Greenpeace στα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Παιδείας. Το εκπαιδευτικό υλικό και την ευθύνη για την οργάνωση του δικτύου έχει αναλάβει το υπουργείο Παιδείας, την οικονομική υποστήριξη το ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ η Greenpeace παρέχει την τεχνική υποστήριξη. Όπως επισήμανε μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η συντονίστρια του δικτύου ηλιακών σχολείων, Δόμνα Μιχαήλ, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από σχολεία όλης της Ελλάδας για ένταξη στο δίκτυο.

Η διεθνής εμπειρία όσον αφορά την ανακύκλωση, καθώς και τα μεγάλα διλήμματα που αναφύονται κατά καιρούς για τις μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων, θα βρεθούν στο επίκεντρο επιστημονικής ημερίδας με αυτό το θέμα που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Την ημερίδα διοργανώνει το Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του δικτύου "ΔΙΑΥΛΟΣ" και με την υποστήριξη του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής και του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης.

Ως "δίαυλο εξευγενισμού" μεταξύ Ανατολής και Δύσης, χαρακτηρίζει την Ελλάδα του 19ου αιώνα η πρωτοπόρος Σκανδιναβή συγγραφέας Φρεντερίκα Μπρέμερ, που επισκέφτηκε τη χώρα το 1865 και παρέμεινε σε αυτή έως το 1870, καταγράφοντας τις ιδέες και τον τρόπο ζωής του πρόσφατα απελευθερωθέντα ελληνικού λαού. Οι ταξιδιωτικές αναμνήσεις της Φρεντερίκα Μπρέμερ αναβιώνουν σήμερα με τον πιο γλαφυρό τρόπο μέσα από τις σελίδες του βιβλίου "Μια Σουηδέζα στην Ελλάδα του 19ου αιώνα" του Στούρε Λίννερ, το οποίο κυκλοφορεί πλέον και στην ελληνική γλώσσα, σε μετάφραση Χρήστου Παππά.

Άρχισε στη Σόφια η 7η συνάντηση της μικτής βουλγαροελληνικής επιτροπής προγραμματισμού και ελέγχου των προγραμμάτων PHARE για τη διασυνοριακή συνεργασία και INTERREG II. "Η συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας στους τομείς των μεταφορών και του τελωνειακού ελέγχου, αποτελεί παράδειγμα διασυνοριακής συνεργασίας", τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευγκένι Μπακαρτζίεφ κατά την έναρξη της συνάντησης. Σύμφωνα με τον κ. Μπακαρτζίεφ η νέα μεθοριακή δίοδος μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας που θα συνδέσει τη Δράμα με το Γκότσε Ντέλτσεφ, θα τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του 1999, ενώ οι εργασίες γύρω από τη διάνοιξη της διόδου μεταξύ Ξάνθης και Ρουντοζέμ πρόκειται να αρχίσουν στο τέλος του 1998.

Κορυφώνονται οι διπλωματικές προσπάθειες της Τουρκίας για την προώθηση των θέσεών της, ενόψει της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 12 και 13 Δεκεμβρίου στο Λουξεμβούργο. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μεσούτ Γιλμάζ, στο πλαίσιο της περιοδείας του στις πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επισκέπτεται αύριο το Λονδίνο όπου θα συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό του, Τόνι Μπλερ, ενώ σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ έχει συνομιλίες με τον υπουργό του Λουξεμβούργου, Ζακ Πόος, στο περιθώριο της διάσκεψης για τη Βοσνία που πραγματοποιείται στη Βόννη.

Η συμφωνία επί της αρχής για τη συμπαραγωγή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, στη διάρκεια της επίσκεψης του ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Γιτζάκ Μορντεχάι, αποτελεί ουσιαστική ένδειξη της διαρκούς κλιμακούμενης αμυντικής και γεωπολιτικής συνεργασίας μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας. Παράλληλα, από την τουρκική πλευρά τέθηκε επίσημα και το αίτημα διπλασιασμού της παραγγελίας των πυραύλων (Popeye I) από 100 που είχαν αρχικά παραγγελθεί σε 200, χρησιμοποιώντας ως επίσημη δικαιολογία την αντιμετώπιση των κινδύνων από την εγκατάσταση των πυραύλων S-300 στην Κύπρο.

Μετά από περίπου 20 μέρες, αρχίζουν και πάλι οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις των ελληνικών ομάδων μπάσκετ. Πρώτοι στη μάχη για διάκριση οι Παναθηναϊκός και Απόλλων Πατρών, που αγωνίζονται στο κύπελλο κυπελλούχων Ευρώπης. Οι παίχτες του Λευτέρη Σούμποτιτς, βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία, για να αντιμετωπίσουν την Μπουντιβέλνικ Κιέβου στις 7 το βράδυ. Ο Απόλλωνας, θα αντιμετωπίσει απόψε εκτός έδρας τη βελγική Σαρλερουά. Την ερχόμενη εβδομάδα, στις 16 Δεκεμβρίου θα γίνουν οι τελευταίοι αγώνες, προκειμένου να ολοκληρωθεί η φάση των ομίλων του κυπέλλου κυπελλούχων Ευρώπης.

Βαθμιαία εξασθένιση θα παρουσιάσουν αύριο οι άνεμοι στο Αιγαίο, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -3 μέχρι 11 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 2 μέχρι 16 και στα νησιά του Αιγαίου από 7 μέχρι 15 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 2 μέχρι 11 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 9 December 1997 - 18:05:25 UTC