Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-12-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:36 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 12.12.1997

· Προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο , όσο γίνεται αντιληπτό, ότι "κλείνει η πόρτα της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη συνέχισαν και χθές τις παραβάσεις του FIR Αθηνών και τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, ενώ διάχυτη πλέον είναι η εντύπωση, σύμφωνα με δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών, ότι η Τουρκία δεν μπορεί να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τις τουρκικές προκλήσεις καταδίκασε για πρώτη φορά απερίφραστα και το στέιτ ντιπάρτμεντ. Ο εκπρόσωπός του δήλωσε, πως οι κινήσεις αυτές είναι προκλητικές και επικίνδυνες, ενώ τόνισε πως με το θέμα ασχολείται ο βοηθός υπουργός εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν, που βρίσκεται σε συνεχή επαφές με τις πρεσβείες των ΗΠΑ στην Αθήνα και στην Αγκυρα.

· Στο μεταξύ, στο Λουξεμβούργο, όπου αρχίζει σήμερα η σύνοδος κορυφής των 15, φαίνεται να ξεκαθαρίζει το θέμα της τουρκικής συμμετοχής. Ο προεδρεύων του ευρωπαϊκού συμβουλίου πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούγκερ δήλωσε, πως η Τουρκία θα κάνει δεκαετίες για να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ την αντίθεσή του σ΄αυτή την προοπτική εξέφρασαν και οι πρωθυπουργοί της Πορτογαλίας, της Δανίας, καθώς και ο υπουργός εξωτερικών της Ιταλίας.

· Όπως αναφέρει ο ευρωπαϊκός τύπος, ο Τούρκος Πρωθυπουργός, που απέρριψε την πρόσκληση για συμμετοχή στο δείπνο με τους 15, το οποίο είχε οριστεί για το βράδυ του Σαββάτου, κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, αρνήθηκε να δεσμευθεί, όταν του ζητήθηκε να αποσύρει τις απειλές πολέμου εναντίον της Κύπρου.

Ο πρωθυπουργός δε λειτουργεί βάσει συναισθηματικών αντιδράσεων δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Τύπου, Νίκος Αθανασάκης, απαντώντας σε ερώτηση για το αν ο Κώστας Σημίτης είναι οργισμένος με τις δημόσιες διαφωνίες για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ. Ενώ τόνισε ότι ο πρωθυπουργός ηγείται μιας κυβέρνησης, η οποία έχει την εντολή από τον ελληνικό λαό να υλοποιήσει το πρόγραμμα της, προσθέτοντας ότι θα το κάνει αποτελεσματικά έως το 2000, οπότε και θα ''πάμε'' σε εκλογές και θα πάρουμε μια νέα εντολή για να συνεχίσουμε και την επόμενη τετραετία. Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση προτίθεται να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, σε συνδυασμό με τις σημερινές δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Βαρβιτσιώτη, ο κ. Αθανασάκης δήλωσε ότι επισημάνθηκε από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας ότι τα έγγραφα είναι μεν εμπιστευτικά, αλλά βεβαίως οι βουλευτές μπορούν να πάνε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και να ενημερωθούν, δε μπορούν όμως τα έγγραφα αυτά να διανεμηθούν. Κληθείς να σχολιάσει τις παραβιάσεις του FIR Αθηνών από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, ο κ. Αθανασάκης τις χαρακτήρισε προκλητικές ενέργειες που δεν συμβάλουν στην αποκλιμάκωση της έντασης και πρόσθεσε ότι τέτοιου είδους ενέργειες δεν εξυπηρετούν πρώτα και κύρια τα συμφέροντα της ίδιας της Τουρκίας.

Η προσπάθεια να διατηρηθεί ανθρωποκεντρική η κοινωνία των πληροφοριών, αποτελεί το ζητούμενο της ευρωπαϊκής διάσκεψης για την πολιτική στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των 40 κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αυτό τόνισε ο υπουργός Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Δημήτρης Ρέππας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε, στο πλαίσιο της διάσκεψης. Σύμφωνα με τον κ.Ρέππα, τους συμμετέχοντες υπουργούς απασχόλησε, ακόμη, το θέμα της ελεύθερης πρόσβασης στο δίκτυο πληροφοριών, σε ισότιμη βάση για όλους τους πολίτες. Πρωταρχικός στόχος 40μελούς Συμβουλίου της Ευρώπης είναι, επίσης, η διαφύλαξη βασικών κοινωνικών αγαθών, στο πλαίσιο της κοινωνίας των πληροφοριών, τα οποία μπορεί να διακυβεύονται λόγω της συγκέντρωσης δύναμης επιρροής στα χέρια λίγων ιδιωτών. "Θα πρέπει να υπάρξουν ρυθμίσεις ώστε στη νέα πραγματικότητα να αποφευχθούν φαινόμενα ανατροπής βασικών δημοκρατικών κανόνων, θα πρέπει να υπάρξει βασικό κανονιστικό πλαίσιο για την δεοντολογία. Αλλά είναι βέβαιο ότι με νομοθετικές πράξεις δεν μπορεί να τιθασεύσει κανείς τα Μ.Μ.Ε. Επιβάλλεται να υπάρχει αυτορύθμιση εκ μέρους των ίδιων", σημείωσε ο κ.Ρέππας.

Τα προβλήματα που ανακύπτουν από την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών, ιδιαίτερα θέματα προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων, αλλά και η ανάγκη επανεξέτασης του κανονιστικού πλαισίου για τα ΜΜΕ, ήταν τα ζητήματα που κυριάρχησαν στη διάρκεια των απογευματινών εργασιών της Α΄ ημέρας της 5ης Ευρωπαϊκής Υπουργικής Διάσκεψης για την Πολιτική στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που συνεχίζεται στη Θεσσαλονίκη. Η βρετανική αντιπροσωπεία στη Διάσκεψη παρουσιάζοντας τις θέσεις της χώρας της, σχετικά με τις απαιτούμενες ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, ενόψει της έκρηξης στις νέες τεχνολογίες, σημείωσε ότι οι ρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να εγγυηθούν την ελευθερία έκφρασης, να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την παρουσίαση μιας πολυμορφίας απόψεων κατά τρόπο νόμιμο, την πολυφωνία στον τομέα της ιδιοκτησίας, την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, τον σεβασμό του δικαιώματος της ιδιωτικής ζωής και της ιδιαίτερης προστασίας των ανηλίκων, από κάθε περιεχόμενο που θα μπορούσε να αποδειχθεί βλαπτικό γι' αυτούς.

Το ρόλο της Βορείου Ελλάδας ως επιχειρηματικού κέντρου και τη συμβολή της χώρας μας στην ανάπτυξη των χωρών της περιοχής, υπογράμμισε σε συνέντευξή του στην έγκριτη αμερικανική εφημερίδα "Ουάσιγκτον Ποστ", ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ. "Σήμερα υπάρχει μια νέα πραγματικότητα, ανοίγεται ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιριών, καθώς οι πρώην κομμουνιστικές χώρες πορεύονται προς την οικονομία της αγοράς", τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Πετσάλνικος, σημειώνοντας ότι χιλιάδες επενδυτές, Ελληνες και ξένοι, εστιάζουν τις δραστηριότητές τους στα Βαλκάνια, ενώ χιλιάδες τουρίστες από τις βαλκανικές χώρες επισκέπτονται την Ελλάδα. Ο κ. Πετσάλνικος αναφέρθηκε επίσης στους οικονομικούς μετανάστες από τις χώρες των Βαλκανίων που εργάζονται στην Ελλάδα. "Περίπου 600.000 εργάτες από την Αλβανία, την Πολωνία και τη Βουλγαρία στέλνουν στις πατρίδες τους εμβάσματα από την Ελλάδα", είπε και σημείωσε ενδεικτικά ότι στην περίπτωση της Αλβανίας το συνολικό ύψος των εμβασμάτων ανέρχονται στα 300 εκατομμύρια ετησίως. "Είναι μεγαλύτερα και από τον προϋπολογισμό της ίδιας της Αλβανίας", είπε χαρακτηριστικά.

''Η πορεία του Ευρώ και οι επιδράσεις του στην ελληνική πραγματικότητα'' θα είναι το θέμα εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας στη Θεσσαλονίκη. Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι ο Ευρωβουλευτής του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος, η Διευθύντρια Διαχείρισης Διαθεσίμων της Εγνατίας Τράπεζας, Γιώτα Μπακοπούλου και ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων, Ιωάννης Ιωαννίδης. Την εκδήλωση οργανώνει το Ινστιτούτο Οικονομικής Διοίκησης της ΕΕΔΕ Μακεδονίας.

Σε επίσπευση της υπογραφής των προγραμματικών συμφωνιών και στην αποφυγή κλίματος σκανδαλολογίας καλεί ο ΣΕΒ την κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και τους παραγωγικούς φορείς. Ταυτόχρονα σε συνάντηση που είχαν η ηγεσία του ΣΕΒ, με τη ΓΣΕΕ, τη ΓΣΕΒΕΕ, και την ΕΣΕΕ (έμποροι) συμφωνήθηκε να στηρίξουν από κοινού το θεσμό, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι προγραμματικές, που θα λειτουργήσουν προς όφελος των εγχώριων παραγωγών και των εργαζομένων. Ας σημειωθεί ότι τη Δευτέρα δίνουν κοινή συνέντευξη τύπου για την πορεία των προγραμματικών συμφωνιών, οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου και Μεταφορών Τ. Μαντέλης, μαζί με τη διοίκηση του ΣΕΒ και της ΓΣΕΕ.

Ο στρατιωτικός διάλογος δεν είναι το μείζον θέμα ασφάλειας που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μανόλης Χριστοφίδης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση υπήρξε αρνητική στις περιπτώσεις εκείνες που θα έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή πολιτών σε κατοικημένες περιοχές. Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΣΥΠ, ο κ. Χριστοφίδης επεσήμανε παράλληλα ότι ο Κόφι Αναν "δεν καταδικάζει, δεν κατηγορεί, ούτε και καταγγέλλει", αλλά κάνει αναφορά στην παρούσα κατάσταση πραγμάτων στο νησί.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά προετοιμάζεται για όλες τις τεχνικές και άλλες λεπτομέρειες που αφορούν στο θέμα της διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων, ανεξαρτήτως της καθυστέρησης που υπάρχει στην τήρηση της συμφωνίας στο συγκεκριμένο θέμα, για ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς. Αυτό τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μανόλης Χριστοφίδης, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η τουρκοκυπριακή πλευρά θα είναι έτοιμη να δώσει τα δικά της στοιχεία εντός δεκαπέντε ημερών. Όπως ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης, δεν υπάρχει άρνηση της άλλης πλευράς, να δώσει στοιχεία, αλλά υποστηρίζει ότι είναι θέμα χρόνου να ετοιμαστούν αυτά.

Συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Ευάγγελο Βενιζέλο, θα επιδιώξει ο υπουργός Πολιτισμού της ΠΓΔΜ, Σλόμπονταν Ούνκοφσκι, προκειμένου να του εκθέσει προτάσεις για την καλύτερη συνεργασία μεταξύ των πολιτιστικών ιδρυμάτων των δύο χωρών. Όπως δήλωσε ο κ. Ούνκοφσκι, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η συνάντηση θα είναι ανεπίσημη και πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο των εργασιών της υπουργικής διάσκεψης του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Ούνκοφσκι που συμμετέχει στις εργασίες της υπουργικής διάσκεψης του Συμβουλίου της Ευρώπης προτίθεται να καλέσει τον κ. Βενιζέλο να επισκεφτεί τα Σκόπια.

Διέκοψε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εδάφους εναντίον Κούρδων αυτονομιστών στην περιοχή Χακιάρι του βορείου Ιράκ η Τουρκία λόγω κακοκαιρίας, σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως οι αεροπορικές επιδρομές θα συνεχιστούν όταν ο καιρός το επιτρέψει. Τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-4 και F-16 βομβάρδισαν την Τετάρτη και την Πέμπτη ζώνες της περιοχής τρέποντας σε φυγή τους ένοπλους αντάρτες του PKK. Έρευνες οδήγησαν σε σπηλιές-καταφύγια του PKK, από τις οποίες, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, κατασχέθηκαν τρόφιμα, ρούχα και πολεμοφόδια.

Εκατοντάδες γυναίκες από την πρώην μουσουλμανική περιοχή της Σρεμπρένιτσα στη Βοσνία, την οποία κατέλαβαν οι Σέρβοι το 1995, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στους δρόμους του Σεράγεβο, διαμαρτυρόμενες για την τύχη των αγνοούμενων συγγενών τους. Σύμφωνα με την πρόσφατη απογραφή της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, 19.652 άτομα αγνοούνται, από το 1992 που άρχισε ο πόλεμος στη Βοσνία, από τα οποία τα 7.363 προέρχονται από τη Σρεμπρένιτσα. "Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να ξεχνά την Σρεμπρένιτσα", δήλωσε μια από τις γυναίκες που διαδήλωναν, φωνάζοντας χαρακτηριστικά: "Ευρωπαίοι γιατί μένετε αμέτοχοι, ξυπνήστε".

Σε 9,989 δισεκατομμύρια δολάρια ανέρχεται το εξωτερικό χρέος της Βουλγαρίας, σύμφωνα με στοιχεία από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αυτό ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Πλάμεν Ορεσάρσκι σε συνέντευξη Τύπου στη Σόφια και σημείωσε ότι η αύξηση του χρέους με περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, οφείλεται στη διεθνοποίηση του εξωτερικού χρέους με την έκδοση ειδικών ομολόγων του Δημοσίου. Κατά τον κ.Ορεσάρσκι, υφίσταται ωστόσο, ουσιαστική μείωση των υποχρεώσεων της Βουλγαρίας προς ξένες εμπορικές τράπεζες και κυβερνήσεις με 400 εκατομμύρια δολάρια. Για την εξυπηρέτηση του εξωτερικού της χρέος, μέσα στο 1998 η Βουλγαρία θα πρέπει να καταβάλει το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Σε 18ετή φυλάκιση καταδικάστηκαν πρώην αρχηγός της μυστικής αστυνομίας της κομμουνιστικής Ρουμανίας και ένας πρώην υπουργός Εσωτερικών για αιματηρή επιχείρηση απελευθέρωσης ομήρων, που έγινε το 1981, σύμφωνα με δικαστικές πηγές του Βουκουρεστίου. Συγκεκριμένα, ο πρώην αρχηγός της Ασφάλειας Τούντορ Ποστελνίκου και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Γεόργκι Χομοστεάν κρίθηκαν από το δικαστήριο ένοχοι για τον θάνατο έξι ομήρων και την εκτέλεση των τριών απαγωγέων τους. Τον Αύγουστο του 1981, τρεις άντρες κατέλαβαν, υπό την απειλή όπλων, ένα λεωφορείο ζητώντας ένα ελικόπτερο και 30.000 δολάρια.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 12 December 1997 - 7:40:16 UTC