Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-12-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:15 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 12.12.1997

Το θέμα των προϋποθέσεων που πρέπει να πληροί η Τουρκία έτσι ώστε να υλοποιήσει την ευρωπαϊκή της προοπτική συζητήθηκε το μεσημέρι στο γεύμα των 15 ηγετών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεδριάζουν στο Λουξεμβούργο, μετά την άρνηση εκ μέρους του Τούρκου πρωθυπουργού της συμβιβαστικής πρότασης της Λουξεμβουργιανής προεδρίας που θα επέτρεπε τη συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη. Διευκρινίσεις για όσα συζητήθηκαν στις εργασίες της συνόδου κορυφής στο Λουξεμβούργο έδωσε το μεσημέρι ο Υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας. Στους κόλπους των ευρωπαίων ηγετών επικρατεί αμηχανία καθώς η Τουρκία έχει εκτεθεί με την αδιαλλαξία της, ωστόσο το θέμα της ευρωπαϊκής διάσκεψης δεν έχει κλείσει. Δεν αποκλείεται μάλιστα να διατυπωθεί νέα συμβιβαστική πρόταση. Ο εκπρόσωπος της Βρετανίας τόνισε ότι θα πρέπει η Τουρκία να βοηθηθεί προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των προϋποθέσεων ένταξής της στην Κοινότητα. Υπέρ των ελληνικών θέσεων τάχθηκε ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Χοσέ Μαρία Ρόμπλες.

Για αφροσύνη κατηγόρησε την Τουρκία ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκος Αθανασάκης. "Πρώτον σε στρατιωτικό επίπεδο αυτό που συμβαίνει είναι ότι τα τουρκικά αεροπλάνα αναγνωρίζονται και αναχαιτίζονται όλα πάραυτα από τους Έλληνες πιλότους, ενώ σε πολιτικό επίπεδο επιβεβαιώνει ότι η αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας προκαλεί αντιδράσεις ακόμα από εκείνους, που θα είχαν κάποιο λόγο να θέλουν να τη στηρίξουν", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασάκης. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, μιλώντας σήμερα σε διεθνές συμπόσιο για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, αναφέρθηκε στην ανάγκη σεβασμού εκ μέρους της Τουρκίας του Διεθνούς Δικαίου και χαρακτήρισε προκλητικές τις μαζικές παραβιάσεις του διεθνούς εναέριου χώρου εκ μέρους τουρκικών αεροσκαφών χθες. Εξάλλου ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, μετά από συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον αντιπρόεδρο της Βουλγαρίας Τόντορ Καβαλτζίεφ, άφησε αιχμές για τις μεθοδεύσεις ορισμένων που προωθούν τη συμμετοχή της Τουρκίας στα δρώμενα της Ενωμένης Ευρώπης. "Πιστεύω ότι θα επιβεβαιωθεί η θέση της Ευρώπης ότι στο πλαίσιο της σύγχρονης δημοκρατικής και πολιτισμένης Ευρώπης δεν έχουν θέση χώρες όπου το πολίτευμα δεν λειτουργεί δημοκρατικά και όπου γίνονται βασανιστήρια πολιτών και πολιτικών αντιπάλων, χώρες που δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αρμοδιότητα του δικαστηρίου της Χάγης και που δεν επιθυμούν την επίλυση της όποιας διαφοράς με ειρηνικά μέσα αλλά με ξεπερασμένες μεθόδους βίας ή απειλής βίας", είπε ο κ. Κακλαμάνης. Χθες ο αντιπρόεδρος της Βουλγαρίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο.

Η δραχμή θα ενταχθεί στο Ευρώ την 1η.1.2001, αφού προηγηθεί το 1998 και το 1999 η επίτευξη των οικονομικών στόχων και το 2000 η τεχνική προετοιμασία. Το χρονοδιάγραμμα αυτό προδιέγραψε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στο Λουξεμβούργο που ασχολούνται επίσης με ζητήματα οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης. Ο κ. Παπαντωνίου διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν θα ενταχθεί εκ των προτέρων στον μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών, αλλά θα κρατήσει μια σταθερή ισοτιμία για δύο χρόνια και πολλά από τα διαρθρωτικά μέτρα θα ληφθούν μόλις μπει η δραχμή στο Ευρώ. Πάντως, όπως δήλωσε ο κ. Παπαντωνίου υπήρξε πλήρης διάσταση απόψεων για το Ευρώ. Μέτωπο κατά του οικονομικού διευθυντηρίου των χωρών πρώτου κύκλου για το Ευρώ δημιούργησαν η χώρα μας, η Βρετανία, η Δανία και η Σουηδία. Εναλλακτικά προτάθηκε συμμετοχή και των υπολοίπων χωρών έστω και χωρίς ψήφο.

Την ανάγκη η Ελλάδα να συμμετέχει σε όλες τις διαδικασίες που την αφορούν όσο δεν είναι μέλος της οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης υπογράμμισε, σε δηλώσεις του από το Λουξεμβούργο, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Ο κ. Σημίτης πρόσθεσε ότι το ECOFIN, το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να είναι το ανώτατο όργανο που θα ρυθμίζει τα θέματα αυτά. Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στο Λουξεμβούργο, το όργανο που θα ελέγχει την πορεία των υποψηφίων χωρών για την οικονομική και νομισματική ενοποίηση θα είναι ανεπίσημο και θα τελεί υπό την αιγίδα του ECOFIN. Επίσης οι σχέσεις του με τα μη μέλη θα είναι τελείως διαφανές και θα διέπονται από αμοιβαίο σεβασμό. Δηλώσεις για την ελληνική οικονομία έκανε και ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Νίκος Αθανασάκης ο οποίος υπογράμμισε ότι η πολιτική για τη δραχμή είναι δεδομένη. "Η σταθερότητα του ελληνικού νομίσματος είναι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης και με αυτό τον στόχο τα αρμόδια όργανα παίρνουν κάθε απαραίτητο μέτρο και θα το παίρνουν όποτε χρειάζεται", επισήμανε ο κ. Αθανασάκης.

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Με την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση 2,5%, ωστόσο το μεσημέρι ανέκαμψε και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1517,18 μονάδες, σημειώνοντας βελτίωση της τάξης του 2,07%. Η αξία των συναλλαγών έφτασε σήμερα τα 21,5 δισεκατομμύρια δραχμές. Εξάλλου στο χώρο των επιτοκίων υπήρξε παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος προκειμένου να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες πιέσεις στη δραχμή. Έτσι η Τράπεζα της Ελλάδος προσέφερε υψηλά επιτόκια ζητώντας δραχμές με αποτέλεσμα να περιοριστεί η ρευστότητα. Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα θα διατεθούν στους επενδυτές ομόλογα ετήσιας διάρκειας με ρήτρα ECU και επιτόκιο 4,6%. Οι κινήσεις αυτές είχαν σαν αποτέλεσμα να υπάρξει ηρεμία στην αγορά χρήματος και αποκλιμάκωση των επιτοκίων της διατραπεζικής αγοράς.

Aναστάτωση στη λειτουργία του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας και ταλαιπωρία στο επιβατικό κοινό προκάλεσαν οι δύο τρίωρες στάσεις εργασίας, που πραγματοποίησαν σήμερα οι μηχανοδηγοί του ΟΣΕ. Από τα 21 επιβατικά δρομολόγια με αφετηρία, προορισμό ή ενδιάμεσο σταθμό τη Θεσσαλονίκη, που ήταν προγραμματισμένα για το χρονικό διάστημα που συμπίπτει με τις ώρες των στάσεων εργασίας του προσωπικού, πραγματοποιήθηκαν μόνο οκτώ. Κανονικά αναχώρησαν λόγων κοινωνικών αναγκών οι εμπορικές αμαξοστοιχίες από Θεσσαλονίκη προς Αλεξανδρούπολη, από Αλεξανδρούπολη προς Θεσσαλονίκη και από Θεσσαλονίκη προς Στρυμώνα.

Εξονυχιστικούς ελέγχους πραγματοποιούν από σήμερα το πρωί σε ολόκληρη τη χώρα ράμπο της εφορίας. Με ειδικά συνεργεία, εφορμούν για τον εντοπισμό παραβιάσεων του φορολογικού κώδικα αλλά και των κανόνων υγιεινής. Στο μεταξύ, ξεκινάει από σήμερα και η ταχυδρομική αποστολή 45.000 ειδοποιητηρίων της εφορίας σε υπόχρεους για την υποβολή δήλωσης φόρου ακίνητης περιουσίας.

"Ωρολογιακές βόμβες" αποτελούν, από οικολογικής άποψης, οι χώροι υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων, λόγω των βιολογικών και χημικών διεργασιών που συντελούνται, επί δεκαετίες ακόμη μετά των ωφέλιμο χρόνο ζωής τους, με συνέπειες που δε μπορούν να αποφευχθούν, ακόμη και αν τηρηθούν οι πλέον αυστηρές προδιαγραφές κατά τη σχεδίαση και κατασκευή τους, σύμφωνα με τους διοργανωτές ημερίδας, στη Θεσσαλονίκη για τις μεθόδους διαχείρισης απορριμμάτων. Για το λόγο αυτό, αλλά και με βάση τη νέα κοινοτική στρατηγική για προ-επεξεργασία των απορριμμάτων, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, καθηγητής του ΑΠΘ, Νικόλαος Μουσιόπουλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης, Μπάμπης Μπαρμπουνάκης και ο εκπρόσωπος του Κοινού Ερευνητικού Κέντρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δρ Δημοσθένης Παπαμελετίου, τόνισαν ότι είναι ανάγκη να σχεδιαστεί από τώρα νέος τρόπος προσέγγισης του προβλήματος στην Ελλάδα, όπου επιλέχθηκε η υγειονομική ταφή, κυρίως ως μια φθηνή μέθοδος διαχείρισης.

Το πρώτο βαλκανικό βραβείο λογοτεχνίας "Balkanika" θα απονείμει την Κυριακή ο Υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν στο Κέντρο Πληροφόρησης του Οργανισμού, ο αντιπρόεδρος του ΟΠΠΕΘ '97, Δημήτρης Σαλπιστής και η εκδότρια του "Κέδρου" και μέλος του ιδρύματος Balkanika, Κάτια Λεμπέση. Σύμφωνα με την κ.Λεμπέση, πρωταρχικός στόχος της θέσπισης του βραβείου είναι να προωθηθεί η λογοτεχνία ως κύριος δρόμος φιλίας και επικοινωνίας μεταξύ των λαών των Βαλκανίων, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα που επέφεραν οι ιστορικές, πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις των τελευταίων ετών.

Διευκρινίσεις για τη δήλωση του πρωθυπουργού Φατός Νάνο την περασμένη Τετάρτη, στην ιταλική εφημερίδα "Λα Ρεπούμπλικα", στην οποία φέρεται να δήλωσε: "Είμαστε έτοιμοι να μετατραπούμε σε ιταλικό προτεκτοράτο στην περίπτωση που κάτι τέτοιο θα μας διασφάλιζε τη γρήγορη ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση" και η οποία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στον πολιτικό κόσμο της Αλβανίας, έδωσε ο εκπρόσωπος τύπου του πρωθυπουργικού γραφείου. Ο εκπρόσωπος του Αλβανού πρωθυπουργού, Μπεν Μπλούσι, σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύει η κυβερνητική εφημερίδα "Ζέρι ι Πόπουλι", υποστηρίζει ότι δεν αποδόθηκε σωστά "το πνεύμα και το γράμμα" των δηλώσεων του πρωθυπουργού. "Η συγκεκριμένη λέξη χρησιμοποιήθηκε όχι με την έννοια της υποταγής αλλά με την έννοια της υποστήριξης των συμφερόντων της Αλβανίας και των Αλβανών για την ταχύτερη ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκής Ένωσης", τονίζεται στην ανακοίνωση.

Τοπικές βροχές θα σημειωθούν αύριο κυρίως στη δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο είναι πιθανόν να εκδηλωθούν καταιγίδες στα βορειοδυτικά. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενίσουν. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις και βροχές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 1 μέχρι 13 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 5 μέχρι 17 και στα νησιά από 9 μέχρι 19 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανή βροχή κυρίως το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι έως ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 5 μέχρι 12 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 12 December 1997 - 17:40:18 UTC