Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-12-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 11:47 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 18.12.1997

· Ακαρπες απέβησαν οι ολονύκτιες έρευνες για τον εντοπισμό του μοιραίου ουκρανικού αεροσκάφους, τύπου YK-42,που αγνοείται από χθές το βράδυ, μετά την προσέγγισή του στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης. Ολη τη νύκτα ανδρες της ΕΜΑΚ, του στρατου, του λιμενικού, αλλά και πολίτες "χτένισαν" την περιοχή, που περικλείεται από τα χωριά Μεθώνη και Σφενδάμη της Πιερίας, όπου σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, είχε εντοπιστεί για τελευταία φορά το ουκρανικό αεροσκάφος, αλλά δεν βρήκαν κανένα ίχνος του.

· Άλλες πληροφορίες, αναφέρουν ότι το μοιραίο αεροσκάφος, που εκτελούσε πτήση από την Οδησσό στην Θεσσαλονίκη με οκταμελές πλήρωμα και 62 επιβάτες, από τους οποίους οι 42 ήταν Ελληνες, μετά την προσέγγισή του στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, σε ύψος 1000 μέτρων, έκανε στροφή και κινήθηκε προς την περιοχή της Πιερίας. Μάλιστα, το κέντρο επιχειρήσεων της πολεμικής αεροπορίας, από την πρώτη στιγμή υπολόγισε ότι το αεροπλάνο χάθηκε από τα ραντάρ του πύργου ελέγχου του αεροδρομίου, ενώ πετούσε στην περιοχή της Κάτω Μηλέας Πιερίας, μια περιοχή ιδιαίτερα δύσβατη, στην οποία επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες.

· Από τις πρώτες πρωινές ώρες, όπως ανακοινώθηκε "χτενίζουν" την περιοχή δύ ομεταγωγικά αεροσκάφη C-130, ενώ αναμένεται και η συνδρομή ελικοπτέρων, στην προσπάθεια ανεύρεσης του αεροσκάφους. Οι έρευνες έχουν επεκταθεί και στο θαλάσσιο χώρο, ύστερα από πληροφορίες, ότι μπορεί να έπεσε στη θάλασσα, αλλά οι πρώτες ενδείξεις που έχουν οι λιμενικές αρχές είναι αρνητικές. Αυτή την στιγμή, οι έρευνες θα επεκταθούν, όπως είπε ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης Φιλ. Πετσάλνικος, ακόμη και στην περιοχή του Κιλκίς, αν και θεωρείται παράδοξο, να βρέθηκε προς εκείνη την κατεύθυνση το αεροσκάφος.

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, και στις εξελίξεις που διαδραματίζονται γύρω από το θέμα αυτό, τόσο από την ελληνική, όσο και από την τουρκική κυβέρνηση, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ιδιαίτερα επεσήμανε τις εκτιμήσεις για κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο εκ μέρους της Τουρκίας, καθώς και για το αν η Ελλάδα έχει αυξημένη ετοιμότητα να απαντήσει στις οποιεσδήποτε προκλήσεις. Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι "δεν έχουμε καμία πληροφορία, υπάρχουν όμως στοιχεία από τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο παρελθόν, τα οποία δεν μπορούμε να τα αγνοήσουμε".

Στόχος επιθέσεων μπορεί να γίνει η δραχμή όσο παραμένει έξω από το ευρώ, επεσήμανε η ηγεσία του ΣΕΒ, σε συνέντευξη τύπου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος πρέπει να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν καταστάσεις, ανάλογες με την πρόσφατη κρίση ή εκείνη του 1994. Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Ιάσων Στράτος, για την αποτροπή του κινδύνου, το σημαντικότερο ρόλο παίζει η διατήρηση της σταθερότητας της οικονομίας, σε συνδυασμό με την ικανότητα της κυβέρνησης να θωρακίσει τη δραχμή και την ικανότητα της Τράπεζας της Ελλάδος να αντιμετωπίσει τέτοιες κρίσεις. Στο πλαίσιο αυτό, το ζητούμενο είναι η κατά το δυνατόν ταχύτερη ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ και κατ' επέκταση της δραχμής στο ευρώ, ώστε να εκλείψει ο κίνδυνος επανάληψης φαινομένων, όπως η πρόσφατη κρίση, που ανάγκασε την Τράπεζα της Ελλάδος να παρέμβει, με αύξηση επιτοκίων και ρευστοποίηση των αποθεμάτων συναλλάγματος.

Με τη διαπίστωση ότι υπήρξε συμφωνία στις γενικές κατευθύνσεις που θέτει η κυβέρνηση, καθώς και στους στόχους και στα προγράμματα, έκλεισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Ομως, δεν έλειψαν οι διαφωνίες και οι παρεμβάσεις βουλευτών του κόμματος, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός από την αρχή της ομιλίας του, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τους διαφωνούντες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "η αν κάποιοι θεωρούν ότι έχουν καλύτερη πολιτική πρόταση η πόρτα είναι ανοιχτή και να κριθούμε όλοι από το λαό, είπε ο κ. Σημίτης και διευκρίνισε πως η πολιτική της κυβέρνησης είναι ενιαία και δεν νοείται κάποιος να τη στηρίζει σε κάποια σημεία και σε άλλα όχι.

Στις Βρυξέλλες θα μεταβεί ο υφυπουργός Γεωργίας, Βασίλης Γερανίδης για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Συμβούλιο υπουργών Αλιείας, του οποίου οι εργασίες αρχίζουν σήμερα και λήγουν το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου. Μεταξύ των κυρίαρχων θεμάτων που θα συζητηθούν στο Συμβούλιο υπουργών και αφορούν την Ελλάδα είναι η πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου για τον καθορισμό ποσοστώσεων και μεριδίων ιχθυαποθεμάτων μεταξύ των κρατών μελών για το 1998, η πρόταση κανονισμού για τον καθορισμό ορισμένων αποθεμάτων μεγάλων μεταναστευτικών ψαριών, όπως ο ξιφίας, καθώς και τις ποσοστώσεις των κρατών - μελών, που επιτρέπεται να αλιεύουν στη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό.

Η πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Ισραήλ και η δυνατότητα ταχύτερης προώθησής της είναι το θέμα που θα απασχολήσει τη δεύτερη Συνάντηση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων που πραγματοποιείται από σήμερα μέχρι και την Κυριακή στην Αθήνα. Από ισραηλινής πλευράς, στη συνάντηση μετέχουν μεταξύ άλλων, δύο αντιπρόεδροι της Εθνικής Αντιπροσωπείας του Ισραήλ, καθώς και δύο βουλευτές που εκπροσωπούν τον κυβερνητικό συνασπισμό και την Αντιπολίτευση. Την παλαιστινιακή πλευρά εκπροσωπούν μέλη της Παλαιστινιακής Αρχής και μέλη του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου.

Κέντρο τεκμηρίωσης αλλά και παρακολούθησης των τάσεων της νεοελληνικής γλώσσας σε διαχρονικό επίπεδο έχει καταστεί το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ) Θεσσαλονίκης στη πρώτη τριετία της λειτουργίας του χάρη στα αρχεία που διαθέτει. Απόδειξη της επιστημονικής εμπιστοσύνης που ενέπνευσε από την ίδρυσή του το ΚΕΓ είναι τα αρχεία που του εμπιστεύθηκαν κορυφαίοι Έλληνες γλωσσολόγοι και μελετητές της γλώσσας μας. Εκεί μπορεί να βρει κανείς συγκεντρωμένα τα τεκμήρια της εξέλιξης της γλώσσας από τον Όμηρο μέχρι σήμερα. Σήμερα το ΚΕΓ περιλαμβάνει το αρχείο και τη βιβλιοθήκη του Δ. Γεωργακά για το ελληνο-αγγλικό λεξικό σε 2,5 εκατομμύρια δελτία, το αρχείο και τη βιβλιοθήκη της μεσαιωνικής δημώδους γραμματείας του Εμμανουήλ Κριαρά, το αρχείο του Αντωνίου Δαυίδ για τις γλωσσικές συζητήσεις στη Βουλή και το αρχείο της Ελένης Κακουλίδου για την πρώτη νεοελληνική γραμματεία. Επίσης ετοιμάζονται βάσεις δεδομένων για τις εστίες ελληνομάθειας, τις γλωσσικές πληροφορίες και δραστηριότητες και για τις συναρμοδιότητες των υπουργείων, φορέων και ιδρυμάτων του δημοσίου τομέα για θέματα γλώσσας. Παράλληλα σχεδιάζονται βάσεις δεδομένων για την κατά επιστήμες τεχνική ορολογία και τους νεολογισμούς της ελληνικής.

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης στη Σοφοκλέους με το γενικό δείκτη μετά από αυξομειώσεις, εκατέρωθεν του κλεισίματος της Τρίτης, να κλείνει στις 1.514,65 μονάδες σημειώνοντας οριακή κάμψη κατά 0,04%. Η αγορά ήταν και χθες σχετικά υποτονική χωρίς να υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο δείκτης παρουσιάζει στις τελευταίες συνεδριάσεις τάση να παραμείνει κοντά στις 1.500 μονάδες, δημιουργώντας βάση στα επίπεδα αυτά.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, επιθυμεί έντονα την επίλυση του Κυπριακού, όπως δήλωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην Ουάσινγκτον. "Θέλω μια λύση του κυπριακού προβλήματος πάρα πολύ. Έχετε στοιχεία γι' αυτό αφού ζήτησα από τον κ. Χόλμπρουκ να ηγηθεί των προσπαθειών μας να προσπαθήσουμε να το λύσουμε", είπε. Ο κ. Κλίντον είπε ότι "η μακρά φιλία μας, η μακρά συμμαχία μας με την Ελλάδα, ο ρόλος που πολλοί Ελληνοαμερικανοί παίζουν στην εθνική μας ζωή, αν μη τι άλλο, μας επωμίζει με βαριά ευθύνη να προσπαθήσουμε να διευθετήσουμε τα προβλήματα στην Κύπρο".

Τρία από τα επτά αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού KC135R που αγόρασε η Τουρκία από τις ΗΠΑ παραδίδονται στις 19 Δεκεμβρίου στις εγκαταστάσεις του στρατηγείου του Ιντζιρλίκ στα Άδανα. Τα υπόλοιπα τέσσερα αεροσκάφη, αξίας 298 εκατομμυρίων δολαρίων, θα παραδοθούν μέχρι τον Μάιο του επόμενου έτους. Τα αεροσκάφη έχουν δυνατότητα μεταφοράς 60 επιβατών ή φορτίου 18 τόνων. Η συντήρηση των αεροσκαφών, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από την τουρκική αεροπορία μέχρι το 2050, θα γίνεται στην Τουρκία.

Διαστάσεις μείζονος πολιτικού θέματος απέκτησε το προχθεσινό ναυάγιο της γενικής συνέλευσης του Διοικητικού Συμβουλίου της βουλγαρο-ρωσικής εταιρίας "Τοπενέρτζι", ενόψει του διαγραφομένου κινδύνου "η Βουλγαρία να μείνει χωρίς αέριο από την 1η Ιανουαρίου", όπως σχολιάζει η καθημερινή εφημερίδα της Σόφιας "Νόβιναρ" σε πρωτοσέλιδο τίτλο της. Αφού οι ιδιωτικοί βουλγαρικοί συνεταίροι "Μούλτιγρουπ" και "Όβεργκαζ" αρνήθηκαν να πουλήσουν τις μετοχές τους στον δημόσιο οργανισμό της Βουλγαρίας "Μπουλγκάργκαζ", ο εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού Βασίλ Φιλίποφ, δήλωσε χθες βράδυ, ότι ο "Μπουλγκάργκαζ" θα αποχωρήσει από την "Τοπένερτζι". Τώρα υπάρχουν δύο εναλλακτικές λύσεις: να αρχίσουν κατευθείαν διαπραγματεύσεις μεταξύ "Γάζπρομ" και "Μπουλγκάργκαζ", είτε να ιδρυθεί νέα μικτή εταιρία μαζί τους, πρόσθεσε στη Σόφια, κατά την επιστροφή του από τη Μόσχα, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο Δ.Σ. της "Τοπένερτζι", Άντραν Νικόλοφ.

Σε εντεκάχρονη φυλάκιση για απόπειρα ανθρωποκτονίας, καταδικάστηκε ο πρώην Αλβανός βουλευτής, Γκαφούρ Μαζρέκου, ο οποίος πυροβόλησε και τραυμάτισε συνάδελφο άλλου κόμματος μέσα στο αλβανικό κοινοβούλιο. Ο Μαζρέκου, βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος είχε πυροβολήσει πέντε φορές εναντίον του βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος Ατζέμ Χαϊντάρι τραυματίζοντάς τον στο στήθος και στο πόδι. Τότε, ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Σαλί Μπερίσα υποστήριξε ότι τα κίνητρα της επίθεσης ήταν πολιτικά ενώ από την πλευρά του το Σοσιαλιστικό Κόμμα απέδωσε το περιστατικό σε προσωπική αντιδικία. Η δίκη του Μαζρέκου άρχισε τον Οκτώβριο, αφού προηγουμένως αποπέμφθηκε από το κοινοβούλιο.

Σε συναγερμό βρίσκονται οι αστυνομικές δυνάμεις του Αργυροκάστρου λόγω της έντονης τρομοκρατικής δραστηριότητας, που εκδηλώθηκε πρόσφατα στην πόλη. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αλβανικής αστυνομίας, κάποιοι από τους ενόχους τρομοκρατικών πράξεων έχουν ήδη συλληφθεί, τέσσερις ανώτεροι αστυνομικοί απολύθηκαν λόγω "κατάχρησης εξουσίας", ενώ έχουν ληφθεί μέτρα όπως ενισχυμένη ασφάλεια σε συγκεκριμένα σημαντικά θέματα, σημεία ελέγχου σε όλη την πόλη καθώς και μόνιμος έλεγχος στην εθνική οδό. Επιπλέον, στην πόλη βρίσκονται και ειδικές δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, Σαντάκο Ογκάτα, δεσμεύτηκε να επιτύχει αποφασιστικά βήματα, μέσα στο 1998, για την επιστροφή των προσφύγων στην περιοχή της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ως εθνική μειονότητα. ''Ο στόχος μας είναι να επιστρέψουν 50.000 άτομα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο, στα οποία θα περιλαμβάνονται ολόκληρες οικογένειες με τα παιδιά τους και όχι μόνο ηλικιωμένοι, ενώ θα πρέπει να επιστρέφουν και στις τρεις κοινότητες", είπε συγκεκριμένα ο κ.Ογκάτα. Στη συνέχεια υποστήριξε ότι το Σεράγεβο και η Μπάνια Λούκα οφείλουν να ανακηρυχθούν "ανοιχτές πόλεις", έτσι ώστε να υποστηρίξουν το ρόλο τους ως "πόλεις με μεγάλη παράδοση στον πολυ-εθνοτισμό και στην πολιτιστική ανοχή".

Εκκληση στη Διεθνή Κοινότητα να βοηθήσει την ΠΓΔΜ ως προς την ένταξή της σε Ευρωπαϊκή Ενωση και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, απηύθυνε από τις Βρυξέλλες, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ. Αυτό μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων, υπογραμμίζοντας ότι η κ. Ολμπράιτ, υποστήριξε ότι η ΠΓΔΜ αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, ενώ σημείωσε ότι η Διεθνής Κοινότητα θα πρέπει να βρει διόδους για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα στο εσωτερικό της χώρας, μετά την λήξη της θητείας της UNPREDEP και την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων.

Περισσότεροι από 5.000 φίλαθλοι αψήφησαν το χιόνι και το τσουχτερό κρύο και παρακολούθησαν τον "αγώνα ανθρωπιάς" των επιλέκτων Ελλήνων και ξένων ποδοσφαιριστών που έγινε στην Τούμπα για την οικονομική ενίσχυση του Δημήτρη Καπετανόπουλου, η δίχρονη κόρη του οποίο αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας. Στο παιχνίδι πήραν μέρος σαράντα από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο ελληνικό πρωτάθλημα. Για την ιστορία του αγώνα οι Έλληνες παίκτες νίκησαν τους ξένους με σκορ 7-3, όμως και οι δύο ομάδες προσέφεραν πλούσιο θέαμα στους φιλάθλους. Για την οικονομική ενίσχυση του παίκτη του Δικεφάλου Δημήτρη Καπετανόπουλου έχει ανοιχτεί λογαριασμός στην Εμπορική Τράπεζα με τον αριθμό 43237934 για τη συνεισφορά του κάθε ενδιαφερόμενου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 18 December 1997 - 10:05:16 UTC