Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-12-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:47 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 19.12.1997

Διακόπηκαν το απόγευμα οι έρευνες από εδάφους για τον εντοπισμό του μοιραίου ουκρανικού αεροσκάφους, του οποίου η τύχη αγνοείται από προχθές το βράδυ. Οι ελπίδες εναποτίθενται πλέον στο ειδικό αμερικανικό αεροπλάνο, εφοδιασμένο με ειδικά συστήματα ηλεκτρονικής επικοινωνίας με δορυφορικά κέντρα, που έφτασε το απόγευμα στην Ελλάδα προκειμένου να συμμετάσχει στις έρευνες. Την άφιξη του αεροσκάφους είχε προαναγγείλλει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος συντονίζει από το Διδυμότειχο τη γιγαντιαία επιχείρηση για τον εντοπισμό του αεροσκάφους. Όπως είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος το αεροπλάνο αυτό μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην αναγνώριση του ουκρανικού αεροσκάφους, καθώς τα συστήματά του επιτρέπουν τη συνεργασία με δορυφορικά κέντρα και την επεξεργασία εικόνων που λαμβάνουν δορυφόροι έτσι ώστε, ανιχνεύοντας τις εικόνες να εντοπίσει τον όγκο του αεροσκάφους μέσα στις ορεινές περιοχές που εικάζεται ότι έχει καταλήξει. Εξάλλου, το απόγευμα, κατά τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς, ο αξιωματούχος των ΗΠΑ ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της χώρας μας για ενίσχυση με ειδικά αμερικανικά αεροπλάνα των ερευνών για την ανεύρεση του αμερικανικού αεροσκάφους. Ο κ. Μπερνς εξέφρασε την λύπη του για το τραγικό αυτό συμβάν. Πάντως, κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών έγινε ανασκόπηση των θεμάτων που αφορούν τις δύο χώρες, ενώ η συνάντηση χαρακτηρίστηκε θετική και εποικοδομητική. Εφόσον οι καιρικές συνθήκες βελτιωθούν και απομακρυνθούν οι χαμηλές νεφώσεις θα απογειωθούν αεροσκάφη που διαθέτουν σύστημα με υπέρυθρες ακτίνες και μπορούν να διεξάγουν έρευνες από αέρος και τη νύχτα.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό του ουκρανικού αεροσκάφους, καθώς και η τεχνική υποδομή των αεροδρομίων της χώρας ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενημέρωσε για τις έρευνες ο υπουργός Μεταφορών, Τάσος Μαντέλης, ο οποίος έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες ενέργειες με όλες τις εταιρείες που εμπλέκονται στην υπόθεση, έτσι ώστε να διευκρινιστούν τα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους. Σε δηλώσεις του ο κ. Μαντέλης τόνισε ότι η απουσία ραντάρ στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης δεν ευθύνεται για την πτώση του αεροσκάφους και έκανε λόγο για κακό χειρισμό και αποπροσανατολισμό του πιλότου. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ζήτησε να επισπευσθεί η διαδικασία εγκατάστασης του ραντάρ στη Θεσσαλονίκη αλλά και τα αεροδρόμια του Ηρακλείου και της Ρόδου, ενώ στο θέμα παρενέβη ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος σημείωσε πως όταν ήταν υπουργός Μεταφορών, ο ίδιος επικύρωσε την προμήθεια για τα τέσσερα ραντάρ. Τόνισε πάντως ότι η προμήθεια δεν είναι προμήθεια ενός μηχανήματος που εγκαθίσταται, αλλά προμήθεια ενός συστήματος που σχεδιάζεται και εναρμονίζεται με άλλα παρόμοια συστήματα. Κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ωστόσο, εκφράστηκε η δυσφορία της κυβέρνησης για τον χειρισμό του όλου θέματος από τα μέσα ενημέρωσης. Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας τόνισε ότι είναι ανεπίτρεπτο να συνδέεται ευθέως το ραντάρ με το ατύχημα και πρόσθεσε ότι είναι άδικο και υπερβολικό αυτό που συμβαίνει στην πατρίδα μας, κάθε φορά να μεγεθύνουμε, όπως είπε, τα συμβάντα δημιουργώντας ψευδείς εντυπώσεις, άδικες για τη χώρα μας.

Την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η καθυστέρηση, όπως αναφέρουν σε ανακοινώσεις τους, της ενεργοποίησης των οργάνων της Πολιτείας για την ανεύρεση του ουκρανικού αεροσκάφους. Η διοικούσα επιτροπή της Ν.Δ. Θεσσαλονίκης, στην ανακοίνωσή της εκφράζει την λύπη της για το τραγικό αυτό συμβάν και υποστηρίζει ότι "για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση προσπαθεί με απαράδεκτες, για δημοκρατικές κοινωνίες, μεθοδεύσεις να παραπλανήσει το λαό και να μεταθέσει τις τεράστιες ευθύνες της για το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα. Είναι γνωστό πια στο πανελλήνιο, ότι η κυβέρνηση αυτή είναι ανίκανη και επικίνδυνη". Από την πλευρά του η Επιτροπή Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για την πτώση του ουκρανικού αεροσκάφους και την συμπαράστασή της στην οδύνη των οικογενειών των δεκάδων επιβατών που επέβαιναν σε αυτό. Τέλος, ο ΣΥΝ, υπογραμμίζει ότι "δύο μέρες μετά το συμβάν οι έρευνες για το αγνοούμενο αεροσκάφος δεν φαίνεται να αποδίδουν αποτελέσματα σε σχέση με την ανεύρεσή του, αναδεικνύουν όμως έντονα τα προβλήματα που αφορούν σε αντιλήψεις και πρακτικές της πολιτικής ηγεσίας".

Άλλο ένα αεροσκάφος έπεσε σήμερα στην Ινδονησία αυτή τη φορά. Το αεροπλάνο τύπου Μπόινγκ 737 της αεροπορικής εταιρείας "Silk Air" έπεσε στη Σουμάτρα. Στο αεροπλάνο επέβαιναν 104 άτομα.

Συνεχίζεται και σήμερα στη Βουλή η συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 1998 που θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής με την καθιερωμένη ψηφοφορία. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών. Χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου χαρακτήρισε εφικτό το στόχο για την ένταξη της χώρας μας στην οικονομική και νομισματική ενοποίηση το 2000. Στο μεταξύ, το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών σε έκθεσή του για την οικονομία προβλέπει ότι η Ελλάδα θα μπει το 2001 στην οικονομική και νομισματική ενοποίηση αν δεν γίνει κερδοσκοπική επίθεση κατά της δραχμής το 1998.

Τη διατήρηση της πρωτόδικης ποινής των Κατσούλα και Δημητροκάλη ζήτησε στη δίκη των σατανιστών ο εισαγγελέας του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου. Ο εισαγγελέας Δημήτρης Μαλακάσης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι δεν πρέπει να ανοίξει ποτέ η πόρτα της φυλακής για τον αρχηγό της σπείρας Ασημάκη Κατσούλα και τον υπαρχηγό Μανώλη Δημητροκάλη. Για τη Δήμητρα Μαργέτη ο εισαγγελέας πρότεινε να κριθεί ένοχη για απλή συνέργια στις δύο δολοφονίες. Μετά τον εισαγγελέα αγόρευσαν οι συνήγοροι. Η απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου θα εκδοθεί πιθανότατα την ερχόμενη Τρίτη.

Σχέδιο νόμου για τις επαγγελματικές μισθώσεις προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης. Το νομοσχέδιο προβλέπει την αύξηση της διάρκειας της ελάχιστης μίσθωσης από τα εννέα στα δώδεκα χρόνια και των αποζημιώσεων που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες στους ενοικιαστές εμπορικών καταστημάτων όταν διακοπεί το συμβόλαιο. Το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές του 1998 προκάλεσε ήδη της αντιδράσεις των ιδιοκτητών ακινήτων.

Σε όλη την Ελλάδα αλλά και στην Γερμανία, την Αμερική και την Αυστραλία θα μεταφερθεί η έκθεση "Θεσσαλονίκη ιστορική διαδρομή-Μία παιδαγωγική προσέγγιση" που η λειτουργία της ολοκληρώνεται αύριο. Περισσότεροι από 2. 000 μαθητές, δάσκαλοι, καθηγητές, πανεπιστημιακοί και ιδιώτες επισκέφτηκαν την έκθεση στις 20 ημέρες της λειτουργίας της στο Κέντρο Πληροφόρησης του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας "Θεσσαλονίκη ΄97". Η έκθεση παρουσιάζει τη διαχρονική πορεία της Θεσσαλονίκης μέσα από σκηνικά και κούκλες και στοχεύει να διδάξει στα παιδιά της προσχολικής και σχολικής ηλικίας την ιστορία της πόλης.

Ο Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, υποψήφιος του αριστερού συνασπισμού (Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας-Γιουγκοσλαβική Αριστερά-Νέα Δημοκρατία) και ο Βόισλαβ Σέσελι, πρόεδρος του εθνικιστικού Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, διεκδικούν το αξίωμα του Προέδρου της Σερβίας στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθεί την Κυριακή. Στον πρώτο γύρο, στις 7 Δεκεμβρίου, ο Μίλαν Μιλουτίνοβιτς συγκέντρωσε ποσοστό 43,7% έναντι 32,2% του Βόισλαβ Σέσελι. Η διαφορά αυτή, εκτιμάται ότι καθιστά τον Μιλουτίνοβιτς ως τον επικρατέστερο νικητή στις εκλογές της Κυριακής. Απαραίτητη προϋπόθεση για να θεωρηθούν έγκυρες οι εκλογές είναι το ποσοστό συμμετοχής του εκλογικού σώματος να ξεπεράσει το 50%. Στον πρώτο γύρο το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 52%. Ο τρίτος της εκλογικής αναμέτρησης του πρώτου γύρου, ο Βουκ Ντράσκοβιτς, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 15% κάλεσε τους ψηφοφόρους του να απέχουν από τις εκλογές της Κυριακής. Το γεγονός αυτό αλλά και η εμφανής αδιαφορία που επιδεικνύουν οι Σέρβοι για τις εκλογές αυτές, δημιουργεί ερωτηματικά για το αν το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές της Κυριακής ξεπεράσει τελικά το 50%.

Χωρίς το μεγάλο ντέρμπι διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο η 12η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ. Από τα παιχνίδια ξεχωρίζει μόνο η αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με το Περιστέρι που θα διεξαχθεί το απόγευμα της Κυριακής στο ΟΑΚΑ. Ο ΠΑΟΚ θα υποδεχτεί το Σάββατο το απόγευμα στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης, το Ηράκλειο. Ο Άρης, αφού ανέτρεψε την εις βάρος του διαφορά στο κύπελλο Κόρατς, θέλει να επανέλθει στις επιτυχίες και στο ελληνικό πρωτάθλημα. Οι "κίτρινοι" θα αντιμετωπίσουν το Σάββατο στην Αθήνα τη Δάφνη, με μοναδικό στόχο τη νίκη. Η ομάδα του Ηρακλή, θα προσπαθήσει να πάρει το ροζ φύλλο του αγώνα εκτός έδρας από τον Παπάγου. Το παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον Σπόρτιγκ θα διεξαχθεί το απόγευμα της Δευτέρας.

Πλούσια είναι η αθλητική ποδοσφαιρική κίνηση το Σαββατοκύριακο, αφού η αυλαία της 15ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ανοίγει αύριο με τρία παιχνίδια. Ο Ηρακλής, θα αντιμετωπίσει τελικά τον Πανηλειακό στον Πύργο, διότι η ποινή για αποκλεισμό της έδρας του Πανηλειακού μετατράπηκε σε πρόστιμο 1,5 εκατομμυρίου δραχμών. Ο Ολυμπιακός, με στόχο να "σκαρφαλώσει" στην κορυφή της βαθμολογίας θα προσπαθήσει να πάρει τη νίκη από τον Απόλλωνα Αθηνών στη Ριζούπολη. Επίσης, αύριο η Προοδευτική, η οποία θέλει να ξεφύγει από τις τελευταίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα, θα υποδεχτεί την Παναχαϊκή. Στο σημαντικότερο παιχνίδι της Κυριακής, ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει τον Ιωνικό στα Τρίκαλα, λόγω της τιμωρίας των "πρασίνων" για τα επεισόδια με την Παναχαϊκή. Ο ΠΑΟΚ θα φιλοξενήσει στην Τούμπα τη Βέροια, με στόχο να συνεχίσει τη νικηφόρο του πορεία. Τέλος η ΑΕΚ, δίνει κρίσιμο παιχνίδι στην Καλαμάτα με την τοπική ομάδα, στην προσπάθεια της να παραμείνει στην κορυφή της βαθμολογίας και να διατηρήσει το προβάδισμα από τους υπόλοιπους αντιπάλους της.

Άνοδος της θερμοκρασίας και σταδιακή επικράτηση νοτίων ανέμων προβλέπονται για αύριο, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο, στη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα νεφώσεις με τοπικές βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Το βράδυ είναι πιθανόν στα δυτικά να εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -5 μέχρι 9 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -1 μέχρι 13 και στα νησιά από 5 μέχρι 14 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 2 μέχρι 8 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 19 December 1997 - 18:05:18 UTC