Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-12-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:02 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 22.12.1997

Σπαρακτικές σκηνές εκτυλίσσονται στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου καθώς οι συγγενείς των θυμάτων, προχωρούν μέσα σε θρήνους και οδύνη στην αναγνώριση των αγαπημένων τους προσώπων, που χάθηκαν στα συντρίμμια του ουκρανικού αεροσκάφους. Ως αργά τη νύχτα χθές, συνεχιζόταν το δύσκολο και επώδυνο έργο της αναγνώρισης, αφού η κατάσταση των πτωμάτων ήταν τέτοια, που δεν επέτρεπε την άμεση αναγνώριση.

· Στο πλευρό των ταλαιπωρημένων συγγενών η πολιτεία, με κάθε τρόπο προσπάθησε να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια, ακόμη και με την παρουσία ειδικών γιατρών και νοσηλευτών για την ψυχολογική υποστήριξή τους. Όμως ο πόνος, είναι μεγάλος και βαθύς. Οι λιποθυμίες δεν έλειψαν, όπως δεν έλειψαν και οι φραστικές επιθέσεις εναντίον των τηλεοπτικών σταθμών.

· Τις ευχαριστίες του προς την ελληνική πολιτεία εξέφρασε και ο υφυπουργός υγείας της Ουκρανίας Ανατόλι Κάρτις, που βρέθηκε χθές τόσο στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, όσο και στον τόπο του ατυχήματος, επικεφαλής ομάδας ειδικών επιστημόνων συμπατριωτών του, που ήρθαν για να συνδράμουν στο έργο της αναγνώρισης των θυμάτων, αλλά και της διακρίβωσης των αιτίων της αεροπορικής τραγωδίας.

· Η συντριβή του αεροσκάφους αποτέλεσε και σημείον τριβής και διαμάχης μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, χθες στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, αφού επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνησης για την " διάλυση της κρατικής μηχανής" άφησε να εννοηθεί ότι τις προσεχείς μέρες το κόμμα του θα ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής , η οποία θα ασχοληθεί με τις παραλείψεις που υπάρχουν ή έγιναν και οδήγησαν στην πτώση του μοιραίου αεροσκάφους και τον χαμό των 71 επιβατών του, παραμονές Χριστουγέννων. Το ίδιο θα ζητηθεί και για την περίπτωση της συντριβής του C-130.

· Υπερψηφίστηκε τα μεσάνυχτα ο προϋπολογισμός από τη Βουλή. Επί 299 ψηφισάντων "ναι ψήφισαν 163 βουλευτές και "όχι" 136. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν και όλες γενικά τις δαπάνες, εκτός από τους βουλευτές του ΔΗΚΚΙ, που ψήφισαν υπέρ των αμυντικών δαπανών. Τρείς πάντως βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, καταψήφισαν επί μέρους δαπάνες του προϋπολογισμού.

Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο θα γίνει σήμερα ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα μας Νίκολας Μπερνς προκειμένου να του επιδώσει τα διαπιστευτήριά του. Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα", ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα αναλάβει πρωτοβουλία εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών και των ευρωτουρκικών σχέσεων, απευθυνόμενος προσωπικά στον Τούρκο ομόλογό του Μεσούτ Γιλμάζ. Εντός του Ιανουαρίου θα συνεδριάσει η ελληνοτουρκική επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα εξετάσει όμως θέματα νομικής και όχι πολιτικής υφής. Στο μεταξύ, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Μάνος, σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" χαρακτηρίζει ρατσιστική την απόφαση των 15 στο Λουξεμβούργο σε βάρος της Τουρκίας και προτείνει η Ελλάδα να αναλάβει πρωτοβουλία ενίσχυσης των σχέσεων της Ευρώπης με την Τουρκία, καθώς, όπως σημειώνει το χάσμα δεν διευκολύνει τα ελληνικά συμφέροντα.

Συνεχίζονται οι εργασίες επισκευής της σιδηροδρομικής γραμμής που υπέστη ζημιές από την κατολίσθηση στο 208ο χιλιόμετρο Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στο Λιανοκλάδι. Οι εργασίες θα διαρκέσουν δύο μέρες και μέχρι τότε οι επιβάτες του ΟΣΕ θα μετεπιβιβάζονται σε λεωφορεία στο Λιανοκλάδι.

· Ο Μίλαν Μιλουτίνοβιτς φαίνεται ότι εκλέγεται νέος πρόεδρος της Σερβίας, ύστερα από το χθεσινό δεύτερο γύρο των εκλογών. Το σοσιαλιστικό κόμμα του προέδρου Μιλόσεβιτς ανακοίνωσε τι πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ανακοίνωσε, ότι με καταμετρημένο το 98% των ψήφων ο Μιλουτίνοβιτς συγκεντρώνει ποσοστό 59,7% των ψήφων, ενώ ο εθνικιστής Βόϊσλαβ Σέσελι παίρνει μόνον το 37,2% των ψήφων. Ωστόσο, εκπρόσωποι του εθνικιστή υποψήφιου αμφισβήτησαν το ποσοστό συμμετοχής, υποστηρίζοντας ότι δεν ξεπέρασε το 50% και έτσι είναι άκυρες. Κατήγγειλε ακόμη, ότι υπάρχουν παρατυπίες ιδιαίτερα στις περιοχές του Κοσσυφοπεδίου.

Έντονα αντέδρασε η ελληνική κυβέρνηση στη νέα προσπάθεια της Τουρκίας να εμπλέξει τη χώρα μας σε σενάρια "κατασκοπείας" και δήθεν "στενές σχέσεις με μέλη του ΡΚΚ". Με ανακοίνωση το υπουργείο τύπου χαρακτηρίζει, ως παντελώς αβάσιμες και αστήρικτες, που διατυπώνονται εναντίον της χώρας, στο δημοσίευμα της εφημερίδας "Σαμπάχ", σύμφωνα με το οποίο ο στρατιωτικός ακόλουθος του ελληνικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη συνελήφθη επ΄ αυτωφόρω" την ώρα, που δήθεν, αντάλλασσε πληροφορίες με στελέχη του ΡΚΚ. Το χαρακτηριστικό της τουρκικής προσπάθειας για "εκμετάλλευση" του δημοσιεύματος της εφημερίδας είναι, ότι στην Κωνσταντινούπολη δεν υπηρετεί Έλληνας στρατιωτικός ακόλουθος, ενώ στη φωτογραφία που συνοδεύει το δημοσίευμα, παρουσιάζεται ο στρατιωτικός ακόλουθος στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα κ. Κ. Μπαλάνος, ο οποίος όμως, βρισκόταν με άδεια στην Αθήνα. Η σύνταξη της εφημερίδας, πάντως, παραδέχθηκε το λάθος της, όσον αφορά στη δημοσίευση της φωτογραφίας. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας και χαρακτήρισε ανακριβείς και ψευδείς τις πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό. Διπλωματικοί κύκλοι κάνουν λόγο για προσπάθειες δημιουργίας κλίματος τεχνητής έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Για "νεοεθνικιστική συμπεριφορά" των Σκοπίων, η οποία στρέφεται ευθέως εναντίον της Ελλάδας κάνει λόγο "Το Βήμα", επισημαίνοντας την ανησυχία της Αθήνας από τους χειρισμούς στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ιδιαίτερα από τη σύγχυση και την αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει τη στάση της κυβέρνησης του Μπράνκο Τσερβενκόφσκι. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ως "αιχμή του δόρατος" λειτουργούν ιδιαίτερα οι σύλλογοι των λεγόμενων "αιγαιατών Μακεδόνων", οι οποίοι πρωτοστατούν σε μία προπαγανδιστική εκστρατεία, που στηρίζεται επίσης από την φιλοκυβερνητική εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια" και τις εκπομπές του κρατικού ραδιοφωνικού σταθμού των Σκοπίων.

Επέστρεψε χθες στην Άγκυρα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στις ΗΠΑ. Ο Μεσούτ Γιλμάζ δήλωσε ικανοποιημένος από τις επαφές που είχε, ενώ οι αμερικανοί αξιωματούχοι συνέστησαν στον Τούρκο πρωθυπουργό να συνεχίσει η Άγκυρα το διάλογο με την Ευρώπη.

Στη Σουμάτρα της Ινδονησίας, όπου την Παρασκευή έπεσε αεροπλάνο τύπου Μπόινγκ 737 της αεροπορικής εταιρείας "Silk Air", στο οποίο επέβαιναν 104 άτομα, συνεχίζονται οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να ανασύρουν το αεροσκάφος από τη θάλασσα. Τις προσπάθειες αυτές δυσχεραίνουν ιδιαίτερα τα ισχυρά ρεύματα και τα μεγάλα κύματα που παρέσυραν μεγάλο τμήμα της ατράκτου του αεροσκάφους. .


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 22 December 1997 - 7:40:13 UTC