Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-12-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:08 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 23.12.1997

"Παγωμένη" είναι η ατμόσφαιρα στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" της Θεσσαλονίκης, όπου συνεχίζεται η οδυνηρή διαδικασία αναγνώρισης των θυμάτων του πολύνεκρου αεροπορικού δυστυχήματος στα Πιέρια. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναγνωριστεί οι σοροί τριών Ελλήνων, ενώ στο νεκροτομείο δεν έφτασαν από τον τόπο του δυστυχήματος τα πτώματα δύο παιδιών, έξι μηνών και επτά χρονών, από τα συνολικά επτά που επέβαιναν στη μοιραία πτήση. Συγγενείς των πέντε θυμάτων, εξαντλημένοι από την πολυήμερη αγωνία και ταλαιπωρία, παραμένουν στο χώρο του νοσοκομείου, περιμένοντας να παραλάβουν τις σορούς των δικών τους ανθρώπων. Στο δρόμο για την τελευταία κατοικία βρίσκονται οι Ελληνες που έχουν ήδη αναγνωριστεί, ενώ σύντομα θα μεταφερθούν στην Ουκρανία οι σοροί των Ουκρανών θυμάτων, τις οποίες έχει αναλάβει η ουκρανική αντιπροσωπεία. Ηδη, έχουν αναγνωριστεί και οι σοροί των κυβερνητών του αεροσκάφους, που θα υποβληθούν σε τοξικολογικές εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάστασή τους την ώρα της πτήσης. Στο μεταξύ, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο οι επιβάτες του αεροσκάφους να ήταν περισσότεροι, κατά ένα ή δύο άτομα, από τους 70 που ήταν καταγεγραμμένοι στην επίσημη λίστα της αεροπορικής εταιρίας, όπως προκύπτει από πληροφορίες από την ομάδα των Ελλήνων ιατροδικαστών που συμμετέχουν στη διαδικασία αναγνώρισης. Τις σορούς των δύο παιδιών αλλά και οποιαδήποτε επιπλέον στοιχεία αναζητούν δύο ομάδες των ΕΜΑΚ και ιατροδικαστής, στην ευρύτερη περιοχή γύρω από τον τόπο του δυστυχήματος. Όπως εξήγησε σήμερα ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, η περιοχή θα φυλάσσεται από δυνάμεις του στρατού μέχρι τη σύνταξη του πορίσματος για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας.

Τα περισσότερα μεγάλα έργα θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2001, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, υπό τον πρωθυπουργό, ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης. Για την πορεία των μεγάλων έργων και τις λεπτομέρειες για την κατασκευή τους ενημέρωσε την Επιτροπή ο κ. Λαλιώτης, ο οποίος σημείωσε ότι τα έργα προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Ο κ. Λαλιώτης έδωσε επίσης στα μέλη της επιτροπής φακέλους με τις λεπτομέρειες για τα μετρό Θεσσαλονίκης και Αθήνας, την Εγνατία Οδό, την πορεία των έργων στον νέο αερολιμένα στα Σπάτα, την μετεγκατάσταση της Ολυμπιακής στο νέο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, την πορεία των έργων εκσυγχρονισμού του ΟΤΕ και τα άλλα μεγάλα έργα.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη είχε το μεσημέρι ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς, ο οποίος μόλις χθες παρέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο. Πρόκειται για μια συνάντηση γνωριμίας του κ. Μπερνς με τον πρωθυπουργό, ενώ τέθηκαν και τα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή, όπως το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Μπερνς χαρακτήρισε άριστο το κλίμα της και τόνισε ότι συζητήθηκαν όλα τα θέματα της γύρω περιοχής που αφορούν την Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

Μήνυμα με την ευκαιρία των εορτών απηύθυνε προς την ομογένεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος. Στο μήνυμά του ο κ. Στεφανόπουλος εκφράζει τις ολόθερμες ευχές του για τις γιορτές των Χριστουγέννων και του νέου έτους και τονίζει την ανάγκη συμπαράστασης των αποδήμων στην προσπάθεια της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τους εξωτερικούς κινδύνους. "Οι Έλληνες που ζείτε και προοδεύετε στα διάφορα μέρη του κόσμου με την εθνική σας συνείδηση πάντοτε ζωντανή, λειτουργείτε ως μια άλλη Ελλάδα, δυναμική και δημιουργική που συμπαρίσταται ενεργά στην προσπάθεια που καταβάλλει η μητέρα πατρίδα να αντιμετωπίσει σήμερα τα δύσκολα εξωτερικά προβλήματά της", σημειώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και προσθέτει: "Η συμβολή σας αυτή, προσφορά πατριωτισμού και αγάπης είναι πολύτιμη και αποτελεσματική". Ο κ. Στεφανόπουλος αναφέρεται στο σημαντικό ρόλο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού για την προώθηση των ελληνικών θέσεων και τονίζει ότι αυτή τη στιγμή η χώρα καρπώνεται τους θετικούς καρπούς των προσπαθειών του ΣΑΕ.

Έκτακτα μέτρα για την ασφαλή και ομαλή μετακίνηση των εκδρομέων της εορταστικής περιόδου θέτει από αύριο το μεσημέρι σε ισχύ το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Από σήμερα οι τροχονόμοι μοιράζουν στους οδηγούς που περνούν τα διόδια χάρτη, της Διεύθυνσης Τροχαίας με 74 επικίνδυνα σημεία του εθνικού οδικού δικτύου. Στα σημεία αυτά είτε γίνονται έργα, είτε υπάρχει ολισθηρότητα, είτε οι στροφές είναι επικίνδυνες. Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Ρωμαίος εξέφρασε την ελπίδα ότι εφιστώντας την προσοχή των οδηγών στα σημεία αυτά, αρκετά ατυχήματα θα αποφευχθούν.

Τον νέο αναπτυξιακό νόμο της κυβέρνησης που προβλέπει κίνητρα σε επιχειρήσεις για παραγωγικές επενδύσεις παρουσίασε το μεσημέρι ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου. Για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν πάνω από 5 χρόνια η επιχορήγηση κεφαλαίου θα αντικατασταθεί με επιδότηση επιτοκίου και φορολογικές απαλλαγές. Ως ανώτατες επιχορηγήσεις ορίζονται για τις παραμεθόριες περιοχές το 40% του κόστους επένδυσης, για περιοχές με υψηλή ανεργία το 30% και την υπόλοιπη χώρα εκτός από τη Θεσσαλονίκη και την Αττική το15%. Ο νόμος θα κατατεθεί εντός των ημερών στη Βουλή.

Η καλύτερη θωράκιση για τον ελληνισμό είναι η δημιουργία σχέσεων με τους γειτονικούς λαούς και η οικοδόμηση ενός μετώπου φιλίας. Με αυτά τα λόγια ο μορφωτικός σύμβουλος της ελληνικής πρεσβείας στο Κάιρο και υπεύθυνος του παραρτήματος Μέσης Ανατολής του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Κωστής Μοσκώφ, εξέφρασε την επιθυμία του να πάει στην Τουρκία και να ασχοληθεί με τα εκεί πολιτιστικά θέματα. "Ήρθε η ώρα να πιάσουμε τον ταύρο από τα κέρατα. Ίσως είναι πολλά εκείνα που μας χωρίζουν με την Τουρκία πρέπει να βρούμε όμως και εκείνα που μας ενώνουν" πρόσθεσε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του "Στα όρια του έρωτα και της ιστορίας" στη Θεσσαλονίκη.

Με ένα υπερθέαμα του Γκόραν Μπρέγκοβιτς και με συναυλία του Γιώργου Νταλάρα πέφτει στις 30 Δεκεμβρίου στο Παλαί ντε Σπόρ η αυλαία της "Θεσσαλονίκη '97" Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 1997. Ο Μπρέγκοβιτς θα παρουσιάσει το έργο "Θεσσαλονίκη" με υπότιτλο "Η σιωπή των Βαλκανίων". Πρόκειται για μία παράσταση με μουσική, τραγούδι, βίντεο, χορό, θεατρικά δρώμενα και πολλές εκπλήξεις που παρουσιάζονται σε παγκόσμια πρώτη.

Οι τουρκικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης υπό την εποπτεία του τουρκικού υπουργείου εθνικής παιδείας επισήμανε ο επίτροπος της ΕΕ Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του Συνασπισμού Αλέκου Αλαβάνου, ενώ παράλληλα υπενθύμισε ότι οι διατάξεις του τουρκικού συντάγματος δεν επιτρέπουν τη λειτουργία ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που παρέχουν θρησκευτική εκπαίδευση. Στην ερώτηση του κ. Αλαβάνου σχετικά με την πρόσφατη τρομοκρατική ενέργεια σε βάρος του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, ο κ. Βαν Ντεν Μπρουκ εξέφρασε τη λύπη της Κομισιόν για τις πρόσφατες ενέργειες.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Μπορίς Γιέλτσιν επέστρεψε σήμερα στο Κρεμλίνο για να αναλάβει τα καθήκοντα του μετά από τη δεκαπενθήμερη παραμονή του στην κλινική Μπαρβίχα έξω από τη Μόσχα, όπου και υποβλήθηκε σε θεραπεία για ιό γρίπης. Ο εκπρόσωπος του Γιέλτσιν, είπε, ότι ο πρόεδρος σήμερα συναντάται μόνο με το προσωπικό του Κρεμλίνου και ότι δεν σκοπεύει να συναντήσει ανώτερα κυβερνητικά στελέχη.

Σοβαρότατα επικρίνει, τις τουρκικές αρχές για την μεταχείριση συνηγόρων κατηγορουμένων και στελεχών τουρκικών οργανώσεων προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αμερικανική επιτροπή δικηγόρων για ανθρώπινα δικαιώματα. Η Επιτροπή, η οποία ιδρύθηκε το 1978 στη Νέα Υόρκη και ασκεί πιέσεις προς κυβερνήσεις με σκοπό το σεβασμό της Διεθνούς Διακήρυξης Δικαιωμάτων, εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ στις ΗΠΑ. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι αντιθέτως με τις υποσχέσεις, η κυβέρνηση Γιλμάζ, όχι μόνο δεν προχώρησε σε βελτίωση των κακών αποδόσεων της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέσω νομικών μεταρρυθμίσεων και απελευθέρωσης πολιτικών κρατουμένων, αλλά συνεχίζει εκστρατεία εκφοβισμού και διώξεων εναντίον ανεξάρτητων παρατηρητών της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και δικηγόρων υπεράσπισης σε πολιτικά ευαίσθητες δίκες.

Τη δράση του ΝΑΤΟ κατά το 1997, παρουσιάζει ο Γ.Γ. της συμμαχίας Χαβιέρ Σολάνα, σε άρθρο που δημοσιεύει η βελγική εφημερίδα "Le Soir", με τίτλο "ΝΑΤΟ: Η χρονιά όλων των επιτυχιών". Η εφημερίδα παρουσιάζει εκτενώς τις σημαντικές αποφάσεις, που σημαδεύτηκαν από την προσωπική συμβολή του κ. Σολάνα, επισημαίνοντας μεταξύ των επιτυχιών της Ατλαντικής Συμμαχίας και την ασφάλεια στην Ευρώπη και την κατάληξη της συμφωνίας για την κατανομή των στρατηγείων του ΝΑΤΟ στην ανατολική Μεσόγειο.

Τις αδιάλλακτες θέσεις που εξέφρασε στην ομιλία του στο κοινοβούλιο, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ, όχι μόνο εναντίον της Ελλάδας αλλά και των υπολοίπων γειτονικών προς αυτή χωρών, επανέλαβε σε σχόλιό του ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων. Διέβλεψε ότι τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΠΓΔΜ στις σχέσεις με τις γειτονικές της χώρες θα συνεχίσουν να υφίστανται και τον επόμενο χρόνο εξαιτίας της ανυποχώρητης, όπως ισχυρίστηκε, στάσης που επιδεικνύουν οι κυβερνήσεις τους.

Τοπικές ομίχλες προβλέπει για αύριο το πρωί η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα παροδικών βροχών τις πρωινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις το απόγευμα θα αυξηθούν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από έναν μέχρι 12 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 4 μέχρι 17 και στα νησιά από 8 μέχρι 19 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 μέχρι 11 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 23 December 1997 - 17:06:06 UTC