Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-12-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:15 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 26.12.1997

Συνεχίστηκε και πάλι η εκδήλωση προκλητικότητας εκ μέρους της Τουρκίας, τόσο με δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ όσο και με τις χθεσινές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, αλλά και με την πρώτη παραβίαση του μνημονίου Παπούλια - Γιλμάζ, που προβλέπει ότι στις μεγάλες εθνικές και θρησκευτικές εορτές διακόπτεται κάθε στρατιωτική δραστηριότητα. Ο Μεσούτ Γιλμάζ μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας του, έκανε λόγο για δύο ανεξάρτητα κράτη στην Κύπρο και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποδείξει ότι δεν είναι μια χριστιανική λέσχη, συμπεριλαμβάνοντας μελλοντικά την Τουρκία στους κόλπους της ως ισότιμο μέλος. Ο κ.Γιλμάζ παραδέχτηκε ότι υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας στη χώρα του και ζήτησε πίστωση χρόνου από τους Ευρωπαίους, προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα αυτό. Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ, δήλωσε ότι η εγκατάσταση στην Κύπρο ρωσικού προσωπικού για την εγκατάσταση του πυραυλικού συστήματος S-300 και την εκπαίδευση των Κυπρίων χειριστών τους, μπορεί να φέρει σε αντιπαράθεση την Άγκυρα με τη Μόσχα. Στο μεταξύ, δύο μυστικά διατάγματα που εγκρίθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας θα καθορίζουν την εθνική πολιτική της Τουρκίας. Στα διατάγματα αυτά οι Τούρκοι στρατηγοί χαρακτηρίζουν την Ελλάδα, μαζί με τη Συρία, ως τις δύο κυριότερες απειλές κατά της χώρας τους. Εξάλλου, η Ελλάδα, δια του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλου, αντέδρασε έντονα στις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη που έφτασαν μέχρι και την Σκύρο. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά, ενώ σημειώθηκαν αλλεπάλληλες εμπλοκές. Για προκλητικότατη κίνηση που έγινε βάσει προγραμματισμένου σχεδίου έκανε λόγο ο κ. Τσοχατζόπουλος και πρόσθεσε ότι η Τουρκία απέδειξε ότι αδυνατεί να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και με τις αρχές, στις οποίες πιστεύουν οι ευρωπαϊκές χώρες.

Μνημόσυνο για τον Μανόλη Ανδρόνικο εψάλη σήμερα στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, στη Θεσσαλονίκη. Με τον τρόπο αυτό η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης τίμησε τον ακαδημαϊκό, δάσκαλο και αρχαιολόγο Μανόλη Ανδρόνικο, για την μεγάλη του προσφορά στον ελληνισμό, τον πολιτισμό και τη Μακεδονία με την ανακάλυψη του τάφου της Βεργίνας. Σε εγκύκλιό του ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων ο Β' επισημαίνει ότι ο Μανόλης Ανδρόνικος υπήρξε ο μεγάλος δάσκαλος που φώτισε ολόκληρη την οικουμένη με τις αποκαλύψεις του και φώτισε την ιστορία. Εξέφρασε δε την ευγνωμοσύνη του για όσα προσέφερε ο μεγάλος αρχαιολόγος προκειμένου να αποδείξει με τρανό τρόπο την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Στη σύζυγο του Μανόλη Ανδρόνικου, ο Παναγιώτατος απένειμε το χρυσό μετάλλιο του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά.

Εξήντα τέσσερις Iρακινοί λαθρομετανάστες, μεταξύ των οποίων γυναίκες και 8 παιδιά, εντοπίστηκαν από λιμενικούς της Μυτιλήνης στις 2 τα ξημερώματα, σε δύο βάρκες κοντά στην περιοχή Άκρας Αγριλιάς. Οι λαθρομετανάστες, κουρδικής καταγωγής στο σύνολο τους, οδηγήθηκαν τις πρωινές ώρες στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης και αφού ζήτησαν να τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο παραδόθηκαν στο τμήμα Ασφαλείας της αστυνομικής διεύθυνσης Λέσβου. Μετά την προανάκριση θα παραπεμφθούν στη διεύθυνση αλλοδαπών Αττικής.

Από τις 8.30 το πρωί μέχρι και τις 4 το απόγευμα θα παραμείνουν αύριο ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα στη Θεσσαλονίκη, ενώ εκείνα της Αττικής θα ανοίξουν στις 9 και θα κλείσουν στις 6. Την Κυριακή τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπως άλλωστε και στις 1 και 2 Ιανουαρίου. Τη Δευτέρα και την Τρίτη το ωράριο θα είναι και στις δύο πόλεις συνεχές, από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 8.30 το βράδυ στη Θεσσαλονίκη και από τις 9 μέχρι τις 8 στην Αθήνα. Την Τετάρτη, παραμονή πρωτοχρονιάς, οι Θεσσαλονικείς θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα, ενώ οι κάτοικοι των Αθηνών από τις 9 έως τις έξι.

"Πράσινη βούλα" θα χρειάζονται όλα τα ελληνικά προϊόντα που πωλούνται στη Γερμανία, με την αναμενόμενη τροποποίηση του διατάγματος περί συσκευασίας στη χώρα, η οποία αποβλέπει στην καλύτερη περιβαλλοντική διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων, με τη γενίκευση του μέτρου καταβολής ειδικού τέλους για τα έξοδα συγκέντρωσης και ανακύκλωσης των συσκευασιών. Το μέτρο ισχύει από το 1991 στη Γερμανία και αφορά στη σύναψη σύμβασης μεταξύ του DSD (Duales System Deutschland) και των κατασκευαστών καταναλωτικών προϊόντων, που συνεπάγεται την καταβολή τέλους από τους κατασκευαστές στο DSD για τη συγκέντρωση και ανακύκλωση, προκειμένου να έχουν το δικαίωμα να τυπώσουν στα προϊόντα τους το ειδικό σήμα.

Με συντριπτική πλειοψηφία απορρίφθηκε από το κοινοβούλιο των Σκοπίων, η πρόταση του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος για διενέργεια πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών στα τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου του 1998. Αυτό μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων, επισημαίνοντας ότι κατά τη χθεσινή βραδινή συνεδρίαση της Βουλής, δεν υπήρξαν έντονες αντιπαραθέσεις. Συγκεκριμένα, μόνο 18 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρότασης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος. Ο αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην πρόεδρος της Βουλής, Στόγιαν Αντόφ, ανέπτυξε τους λόγους, για τους οποίους το κόμμα του, επιθυμεί τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Σύμφωνα με τον κ. Αντόφ, η ΠΓΔΜ περνά μια πολιτική και οικονομική κρίση, βρίσκεται σε αδιέξοδο και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και τις προϋποθέσεις για ένταξη, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όσο και στο ΝΑΤΟ. Από την πλευρά τους, οι Σοσιαλδημοκράτες απέκρουσαν τους ισχυρισμούς αυτούς, ενώ και το PDP, τάχθηκε υπέρ των Σοσιαλδημοκρατών.

Μέλος του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος ζήτησε να γίνει ο διάδοχος του Εμβέρ Χότζα, Ραμίζ Αλία, ο οποίος από την Κυριακή εγκαταστάθηκε στα Τίρανα. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Μπουλεβάρντ", μεταξύ των περίπου πέντε χιλιάδων ατόμων, που επισκέφθηκαν τον Ραμίζ Αλία, στο σπίτι όπου φιλοξενείται, ήταν και ο Χισνί Μιλόσι, αρχηγός του εκτός νόμου σήμερα Κομμουνιστικού Κόμματος Αλβανίας. Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Χισνί Μιλόσι σε δηλώσεις του είπε, ότι πρότεινε στον Ραμίζ Αλία να γίνει μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος, πρόταση που ο πρώην Πρόεδρος της Αλβανίας απέρριψε λέγοντας ότι την επομένη της άφιξής του στα Τίρανα ζήτησε να γίνει μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας Μπορίς Νεμτσόφ θα επισκεφτεί το Πεκίνο στις 29 και 30 Δεκεμβρίου για να υπογράψει συμβόλαιο με την Κίνα για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού, ο οποίος θα εγκατασταθεί βόρεια της Σαγκάης, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων "Xinhua". Ο πυρηνικός σταθμός ο οποίος περιλαμβάνει δύο αντιδραστήρες των 1.000 μεγαβάτ, θα χτιστεί στο Λιανγιουγάνγκ, 400 χιλιόμετρα βορείως της Σαγκάης. Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, το σχέδιο κατασκευής του πυρηνικού σταθμού που θα υπογράψουν η Κίνα και η Ρωσία αξίζει 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η ενίσχυση των νοτίων ανέμων και οι βροχές στα δυτικά θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αυριανού καιρού, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο στη δυτική Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα βρέξει. Μετά το μεσημέρι οι βροχές θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις με βροχές μετά το μεσημέρι στα βορειοανατολικά και στα νησιά του Αιγαίου. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 0 μέχρι 13 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 3 μέχρι 17 και στα νησιά του Αιγαίου από 8 μέχρι 19 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και προς το βράδυ είναι πιθανόν να βρέξει. Το πρωί η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 2 μέχρι 12 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 26 December 1997 - 17:05:14 UTC