Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-12-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 11:00 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 27.12.1997

Δύο μυστικά διατάγματα που εγκρίθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας θα καθορίζουν την εθνική πολιτική της Τουρκίας. Στα διατάγματα αυτά οι Τούρκοι στρατηγοί χαρακτηρίζουν την Ελλάδα, μαζί με τη Συρία, ως τις δύο κυριότερες απειλές κατά της χώρας τους.

Στο μεταξύ συνεχίστηκε και πάλι η εκδήλωση προκλητικότητας εκ μέρους της Τουρκίας, με τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Μεσούτ Γιλμάζ. Ο Μεσούτ Γιλμάζ μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας του, έκανε λόγο για δύο ανεξάρτητα κράτη στην Κύπρο και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποδείξει ότι δεν είναι μια χριστιανική λέσχη, συμπεριλαμβάνοντας μελλοντικά την Τουρκία στους κόλπους της ως ισότιμο μέλος. Ο κ.Γιλμάζ παραδέχτηκε ότι υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας στη χώρα του και ζήτησε πίστωση χρόνου από τους Ευρωπαίους, προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα αυτό..

Έκπληξη προκάλεσαν στο υπουργείο εθνικής άμυνας στην Αθήνα, οι τουρκικοί ισχυρισμοί ότι δεν υπήρξε την ημέρα των Χριστουγέννων παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά. Στην επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε από το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών, η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι προχθές όχι μόνο δεν υπήρξαν παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, αλλά "τέσσερα τουρκικά F-16 παρενοχλήθηκαν κατά επικίνδυνο τρόπο από δέκα ελληνικά μαχητικά F-4, F-16, και Mirage ενώ βρισκόταν σε πτήσης ρουτίνας στον διεθνή εναέριο χώρο" και χαρακτηρίζει τις ελληνικές κατηγορίες αβάσιμες. Συγχρόνως η Άγκυρα κατηγορεί την Αθήνα ότι μέχρι τον Οκτώβριο του 1997 υπήρξαν 381 πτήσεις ελληνικών μαχητικών πάνω από το Αιγαίο σε ημέρες εθνικών και θρησκευτικών εορτών της Τουρκίας και προειδοποιεί ότι η παρενόχληση από μέρους της Ελλάδας των διεθνών πτήσεων στο Αιγαίο θα οδηγήσει σε επιδείνωση των διμερών σχέσεων. Κύκλοι του υπουργείου εθνικής άμυνας στην Αθήνα σημείωναν ότι οι ελληνικές καταγγελίες κάθε άλλο παρά αβάσιμες είναι, καθώς επιβεβαιώνονται και από τα νατοϊκά ραντάρ.

Νέα δραματική τροπή παίρνει η έρευνα για την αναγνώριση των θυμάτων του μοιραίου ''Γιάκοβλεφ 42'' που κατέπεσε και συνετρίβη στα Πιέρια Ορη. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Ψαρούλη και όπως προκύπτει από τα πιστοποιητικά θανάτου, οι επιβάτες του ''YAK -42'' ήταν 75 ή 76 και όχι 70, όπως αναφέρονταν στην επίσημη λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα η ουκρανική εταιρεία. Ο θάνατος όλων ήταν ακαριαίος. Ηδη έχουν αναγνωρισθεί τα 70 θύματα, δεν αναγνωρίσθηκαν ακόμη τα δύο μικρά παιδιά της οικογένειας Μαυριγκόπουλου, ενώ τρία μέλη του πληρώματος εξετάζονται τοξικολογικά για ενδεχόμενη χρήση αλκοόλ ή τοξικών ουσιών. Τα αποτελέσματα της εξέτασης αυτής θα είναι γνωστά τη Δευτέρα. Στο μεταξύ, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας έχει ζητήσει να γίνουν δοκιμαστικές πτήσεις, ώστε να εξακριβωθούν τα αίτια της πτώσης, ενώ αναμένονται και τα πορίσματα του γερμανικού εργαστηρίου όπου στάλθηκαν τα ''μαύρα κουτιά'' του αεροσκάφους. Η Επιτροπή δηλώνει ικανοποιημένη για την ταχύτητα και την ποιότητα δουλειάς, από τη μέχρι τώρα πορεία των ερευνών, ενώ περισσότερα από τα μισά όργανα του αεροσκάφους, ενώ είναι παραμορφωμένα, είναι αξιοποιήσιμα. Οι εμπειρογνώμονες, όπως επισήμανε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ακριβός Τσολάκης, θα κάνουν έναν κύκλο ταξιδιών, ώστε να εξάγουν απόλυτα και αδιάψευστα συμπεράσματα. ''Εχοντας και εξαντλώντας όλη την τεχνολογική δυνατότητα της Δύσης και της Ανατολής, θα έχουμε όλα τα στοιχεία τεκμηριωμένα, σωστά, πριν βγάλουμε το συμπέρασμά μας. Διότι δεν πρέπει, όταν βγει το συμπέρασμα, να επιδέχεται ουδεμίας αμφισβητήσεως από πουθενά'', τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Τσολάκης.

Από τις 8.30 το πρωί μέχρι και τις 4 το απόγευμα θα παραμείνουν σήμερα ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα στη Θεσσαλονίκη, ενώ εκείνα της Αττικής άνοιξαν στις 9 και θα κλείσουν στις 6. Την Κυριακή τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπως άλλωστε και στη 1 και 2 Ιανουαρίου. Τη Δευτέρα και την Τρίτη το ωράριο θα είναι και στις δύο πόλεις συνεχές, από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 8.30 το βράδυ στη Θεσσαλονίκη και από τις 9 μέχρι τις 8 στην Αθήνα. Την Τετάρτη, παραμονή πρωτοχρονιάς, οι Θεσσαλονικείς θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα, ενώ οι κάτοικοι των Αθηνών από τις 9 έως τις έξι.

Διακόπτονται από σήμερα οι διακοινοτικές συνομιλίες για το κυπριακό, που τελούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, όπως ανακοίνωσε ο ''υπουργός Αμυνας'' του ψευδοκράτους. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιαννάκης Κασουλίδης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς, περί εγκαθίδρυσης ειδικών δεσμών των κατεχομένων με την Τουρκία, είπε ότι φαίνεται πως στην Αγκυρα επικράτησε η άποψη Γιλμάζ. Διευκρίνισε επίσης ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης ειδικών σχέσεων μεταξύ ψευδοκράτους και Τουρκίας, ενώ οι Μπουλέντ Ετσεβίτ και Ραούφ Ντενκτάς επιδιώκουν την ένωση με την Τουρκία. Ο κ.Κασουλίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι αλλάζει η στάση της Αγκυρας έναντι της Ευρώπης. Τόνισε ότι αν κρίνει κανείς από τις πρόσφατες ομιλίες του κ.Γιλμάζ, η Τουρκία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις προσπάθειες της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε τραγωδία κατέληξε οικογενειακός καβγάς στη Λάρνακα, όπου την ημέρα των Χριστουγέννων, 26χρονος Κύπριος σκότωσε τον πατέρα του και τραυμάτισε σοβαρά την μητέρα του. Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ο άντρας υπέκυψε στα τραύματα του στο νοσοκομείο, ενώ η γυναίκα παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο νεαρός δεχόταν ψυχιατρική βοήθεια για εξάρτηση στα ναρκωτικά. Το δικαστήριο της Λάρνακας διέταξε οκταήμερη προφυλάκισή του, μέχρι την προσαγωγή του σε δίκη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να στηρίξουν τις προσπάθειες της Τουρκίας, της σημαντικής συμμάχου του ΝΑΤΟ για να αντιμετωπίσει τις θεμιτές απαιτήσεις αυτοάμυνας και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στη Συμμαχία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζέημς Φόλεϋ. Η δήλωση αυτή ήρθε λίγο μετά την ανακοίνωση από την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράϊτ, παραμονές Χριστουγέννων, ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα επιτρέψει στις αμερικανικές εταιρείες να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό για την προμήθεια επιθετικών ελικοπτέρων στην Τουρκία. Ο κ. Φόλεϋ τόνισε επίσης ότι ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Τζον Σατούκ θα μεταβεί στην Τουρκία μέσα στο 1998. Σε δημοσίευμά της η αμερικανική εφημερίδα ''Ουάσιγκτον Πόστ'' δεν παραλείπει να σημειώσει ότι η Τουρκία έχει επικριθεί για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά ο κ. Φόλεϋ δήλωσε πως ο πρωθυπουργός, Μεσούτ Γιλμάζ διαβεβαίωσε την αμερικανική κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα, ότι θα προχωρούσε σε μεταρρυθμίσεις σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και οι σχέσεις της με την Ελλάδα ανάγκασαν το Κογκρέσο να σταματήσει τις προηγούμενες πωλήσεις όπλων στη χώρα αυτή.

Νέα έκρηξη σημειώθηκε χθες, σε κέντρο υγείας του χωριού Λαζαράτι στη νότια Αλβανία, όπως μεταδίδει το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ. Η έκρηξη κατέστρεψε όλο το κτίριο, καθώς και τα τζάμια των γειτονικών κτιρίων.

"Το νέο καθεστώς βίζας δεν αλλάζει ουσιαστικά τίποτε στη διαδικασία χορήγησης των ταξιδιωτικών θεωρήσεων για τους καλοπροαίρετους Γιουγκοσλάβους τουρίστες, εκτός από το ότι θα χρειάζεται περισσότερος χρόνος για εξέταση του κάθε αιτήματος", δήλωσε στην εφημερίδα "Ντάνας" του Βελιγραδίου, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι, κ. Βλασσόπουλος. Αυτό σημαίνει ότι οι Γιουγκοσλάβοι θα πρέπει να εξασφαλίζουν εγκαίρως βίζα και να μην περιμένουν την τελευταία στιγμή.

Νέος υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας, μετά την παραίτηση του Αντριάν Σεβερίν, ορίστηκε από τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, Πέτρε Ρομάν, ο καθηγητής Αντρέι Πλέσου. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο συνεργασίας, στην κυβέρνηση συνασπισμού, για το υπουργείο Εξωτερικών, όπως και για άλλα υπουργεία, οι διορισμοί υπουργών ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα.

Η ενίσχυση των νοτίων ανέμων και οι βροχές στα δυτικά θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του σημερινού καιρού, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα σήμερα στη δυτική Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα βρέξει. Μετά το μεσημέρι οι βροχές θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις με βροχές μετά το μεσημέρι στα βορειοανατολικά και στα νησιά του Αιγαίου. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 0 μέχρι 13 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 3 μέχρι 17 και στα νησιά του Αιγαίου από 8 μέχρι 19 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και προς το βράδυ είναι πιθανόν να βρέξει. Το πρωί η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 2 μέχρι 12 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 27 December 1997 - 9:05:12 UTC