Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-01-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:15 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 2.1.98

Αυστηρή προειδοποίηση προς την Αγκυρα απηύθυνε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εθνικής άμυνας, με αφορμή τη σημερινή έναρξη της μεγάλης αεροναυτικής τουρκικής άσκησης, που θα διεξαχθεί και στην περιοχή του Αιγαίου. Οι ένοπλες δυνάμεις είπαν ο κ. Τσοχατζόπουλος και ο υφυπουργός Δημ. Αποστολάκης, είναι έτοιμες να απαντήσουν σε οποιαδήποτε πρόκληση.

Τις τελευταίες μέρες η τουρκική ηγεσία επεχείρησε να κλιμακώσει την ένταση μεταξύ των δύο χωρών, με αφορμή οκτώ περιοχές του Αιγαίου, τις οποίες επεχείρησε να "δεσμεύσει" για την πραγματοποίηση της άσκησης.Για τις τρείς από αυτές, υπήρξε έντονη αντίδραση από την ελληνική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας.

Το υπουργείο εθνικής άμυνας διέψευσε κατηγορηματικά την είδηση, που μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή", σύμφωνα με την οποία δύο πολεμικά ελληνικά σκάφη, επεχείρησαν να κάνουν έλεγχο σε διερχόμενα εμπορικά πλοία, εννέα μίλια ανοιχτά των Δαρδανελίων, στα διεθνή ύδατα. Από το υπουργείο επισημάνθηκε ότι στην περιοχή έπλεε μια κανονιοφόρος, εκτελώντας συνηθισμένη περιπολία, εξαίτίας της πληροφορίας, ότι τουρκικό πλοίο επρόκειτο να αποβιβάσει σε ελληνικό νησί δύο χιλιάδες λαθρομετανάστες.

Ο υπουργός άμυνας της Κύπρου Γιώργος Χαραλαμπίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι δεν υπάρχει κίνδυνος θερμού επεισοδίου στην Κύπρο. Πρόσθεσε, όμως, ότι η εθνική φρουρά, είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε ενδεχόμενο

Από το 1967 η Τουρκία επεδίωκε τη διχοτόμηση της Κύπρου. Αυτό αποκαλύπτεται από τα αρχεία του βρετανικής κυβέρνησης, για εκείνη τη χρονιά, μέρος των οποίων δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με όσα περιέχονται, το 1967, ο τότε βασιλιάς Κωνσταντίνος επεδίωξε συνάντηση με τον τότε Βρετανό πρωθυπουργό Χάρολντ Ουίλσον προκειμένου να τον πείσει να μεσολαβήσει, ώστε να συγκατατεθεί και η Τουρκία στην ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, παίρνοντας σε αντάλλαγμα την βρετανική βάση της Δεκέλειας. Σύμφωνα με τα αρχεία, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, δεχόταν τη λύση αυτή, με την προϋπόθεση, ότι η βάση δεν θα ήταν τουρκική, αλλά υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία δεν δέχθηκε επιμένοντας, σε κυριαρχικά δικαιώματα επι της βάσης.

Παράλληλα, η βρετανική κυβέρνηση, πρότεινε και κάποια μορφή συνομοσπονδίας για την Κύπρο, αλλά και αυτή η λύση δεν έγινε δεκτή, όπως άλλωστε και η πρόταση του Σάιρους Βάνς που περιλάμβανε έξι σημεία, μεταξύ των οποίων και την αποστρατιωτικοποίηση, για την αποτροπή τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Το νομαρχιακό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, στην τελευταία του συνεδρίαση για το 1997, ενέκρινε ομόφωνα τη λύση που προτάθηκε, για την κατασκευή της υποθαλάσσιας αρτηρίας. Το συνολικό κόστος του έργου υπολογίζεται σε 85 δισεκατομμύρια δραχμές. Στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου συμμετείχαν και οι βουλευτές του νομού, απ΄όλα τα κόμματα, που δήλωσαν ,ότι θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την έγκαιρη χρηματοδότηση του έργου.

Ο αγώνας του κυπριακού λαού θα πρέπει να συνεχιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα τόνισε ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.Αν διαπράξουμε λάθη θα πληρώσουμε πολύ ακριβό τίμημα, τόνισε ο κ. Κληρίδης, που σημείωσε, ως σταθμούς για το 1997, την εφαρμογή του ενιαίου αμυντικού δόγματος με την Ελλάδα και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λουξεμβούργο.

Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση για την απαγόρευση της λειτουργίας του κόμματος Ευημερίας του Νετσμεντίν Ερμπακάν. Ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Γιεκτά Οζντέν συνταξιοδοτήθηκε την τελευταία μέρα του 1997, αλλά θεωρείται βέβαιο, ότι ο διάδοχός του θα ανακοινώσει την απαγόρευση. Στη διάρκεια της προεδρίας του Οζντέν απαγορεύθηκε η λειτουργία 13 πολιτικών κομμάτων.

Η οικογένεια Κέννεντυ θρηνεί ακόμη ένα μέλος της. Ο Μάικλ Κέννεντι , γιός του δολοφονημένου Ρόμπερτ Κέννεντι, έχασε τη ζωή του καθώς έκανε σκι στο θέρετρο Ασπεν του Κολοράντο.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 2 January 1998 - 14:46:43 UTC