Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-01-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:30 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 7.1.1997

Συνεχίζονται οι προκλήσεις της Άγκυρας και σε πολιτικό επίπεδο παράλληλα με τις συνεχείς και μαζικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, κατά την τουρκική αεροναυτική άσκηση στο Αιγαίο. Αυτή τη φορά ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Νετζατί Ουτκάν, αμφισβήτησε τον ελληνικό εναέριο χώρο, επισημαίνοντας ότι η ακτίνα των δέκα μιλίων εθνικού εναέριου χώρου από τις ελληνικές ακτές συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Ο Τούρκος αξιωματούχος αναφέρει ακόμη ότι πολλές από τις ελληνικές βραχονησίδες δεν έχουν δοθεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμβάσεις.

Η τουρκική προκλητικότητα απασχόλησε τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο. Ο κ. Τσοχατζόπουλος επισήμανε ότι έγινε μια συζήτηση για όλα τα σημαντικά θέματα που θα βρεθούν στο προσκήνιο το 1998, όπως είναι και οι δημοτικές εκλογές και η υλοποίηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων στον τομέα αυτό. Σχετικά με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε: "Η Τουρκία βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση και έχει γίνει επίκεντρο της κριτικής όλων των ευρωπαϊκών χωρών, γιατί τελικά αποκαλύπτεται η αδυναμία της να δώσει μια αποδεκτή πολιτική λύση στο Κουρδικό θέμα, κάτι που οδηγεί σε αυτές τις μαζικές εξορμήσεις και τη λαθρομετανάστευση". Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι η πίεση της κοινής γνώμης θα φέρει αποτελέσματα και θα γίνει συνειδητό στην Τουρκία ότι το θέμα της λαθρομετανάστευσης την αφορά πλήρως και θέλει πολιτικές λύσεις γιατί δεν λύνεται με στρατιωτικά μέσα. Ερωτηθείς για το ποια θα είναι η αντίδραση της Ελλάδας αν αύριο εισέλθουν τα τουρκικά μαχητικά στον εθνικό εναέριο χώρο, ο κ. Τσοχατζόπουλος σημείωσε ότι η αντίδραση της Ελλάδας θα είναι αυτή που είναι πάντα, δηλαδή τα ελληνικά αεροσκάφη θα προβούν σε αναχαιτίσεις. Από εκεί και πέρα, συμπλήρωσε ο υπουργός, η χώρα μας ελπίζει ότι η Άγκυρα θα επιδείξει ωριμότητα που θα δώσει προοπτική σε μια συνειδητοποίηση ορισμένων κανόνων και αρχών για να αποφεύγονται αυτού του είδους οι εντάσεις.

Αυτοκαταστροφική χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Τουρκίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος υπογράμμισε ότι η πολιτική της Άγκυρας αχρηστεύει ουσιαστικά τη συμφωνία της Μαδρίτης. Σχετικά με το θέμα των Κούρδων λαθρομεταναστών, το χαρακτήρισε "μείζον ανθρωπιστικό πρόβλημα" και τόνισε: "Θα πρέπει η Τουρκία να διαχειριστεί στο εσωτερικό της το πρόβλημα αυτό με πολιτικά και οικονομικά μέσα ώστε να το αντιμετωπίσει και να το λύσει αντί να το χρησιμοποιεί σε κάποιο βαθμό εξάγοντάς το κι΄όλας στο εξωτερικό". Ο κ. Ρέππας αναφέρθηκε και στην κοινή στρατιωτική άσκηση ΗΠΑ, Τουρκίας και Ισραήλ, σημειώνοντας ότι η πολιτική αξόνων δεν συμβάλλει στην εμπέδωση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή. Ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος χαρακτήρισε ανάλογη με την ανοχή προς τα εγκλήματα του Χίτλερ τη στάση της Δύσης στο Κουρδικό. "Δεν φταίνε οι Κούρδοι που πάνω στα καράβια αναζητούν κάποια επιβίωση. Το πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία συστηματικά, με οργανωμένη δράση του στρατού της εκκενώνει από τον πληθυσμό της το Κουρδιστάν, δηλαδή τις Κουρδικές επαρχίες της Τουρκίας και του Ιράκ. Το κάνει αυτό με την αδιαφορία της κοινής γνώμης και της Δύσης και αυτό είναι εγκληματικό, είναι όσο εγκληματικό ήταν τον καιρό που όλοι ξέραν ότι ο Χίτλερ εξόντωνε τους Εβραίους και έκλειναν τα αυτιά και τα μάτια.", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πάγκαλος. Πρόβλημα διεθνούς αλληλεγγύης χαρακτήρισε το πρόβλημα των Κούρδων ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος. "Είναι πρόβλημα το οποίο κανείς δεν μπορεί να κάνει ότι δεν το γνωρίζει και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει πίσω από τις τετριμμένες διπλωματικές υποκρισίες", σημείωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Το θέμα του κύματος των Κούρδων προσφύγων που εγκαταλείπουν μαζικά την Τουρκία συζητούν σήμερα στις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι των χωρών που μετέχουν στη συνθήκη του "Σένγκεν". Αύριο θα συναντηθούν στη Ρώμη οι αρχηγοί της αστυνομίας των χωρών που αφορά άμεσα η κρίση, προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός δικτύου ανταλλαγής πληροφοριών και να αναζητήσουν τρόπους καλύτερης φρούρησης των συνόρων. Έντονη ανησυχία για τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό προσφύγων από την Τουρκία και το Ιράκ που καταφεύγουν στη Δυτική Ευρώπη εξέφρασε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της αρμοστείας, Παμ Ο' Τουλ, ο ΟΗΕ καταδικάζει την εκμετάλλευση των προσφύγων και επικροτεί την απόφαση των ιταλικών αρχών να τους παραχωρήσει πολιτικό άσυλο.

Τους πρεσβευτές των αραβικών χωρών στην Αθήνα έχει προσκαλέσει σε συνάντηση γνωριμίας την Παρασκευή, αλλά και για συζήτηση θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, η επιτροπή εξωτερικών και άμυνας της Βουλής. Η συνάντηση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγω των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει στον αραβικό κόσμο η κοινή στρατιωτική άσκηση ΗΠΑ, Τουρκίας και Ισραήλ στη Μεσόγειο. Έχουν προσκληθεί να παραβρεθούν οι πρεσβευτές του Μαρόκου, της Αλγερίας, της Τυνησίας, της Λιβύης, της Αιγύπτου, της Παλαιστίνης, της Ιορδανίας, του Λιβάνου, της Συρίας και του Ιράκ.

Ειδική διάταξη για την εισοδηματική πολιτική του 1998, η οποία θα περιληφθεί κατά πάσα πιθανότητα με τη μορφή τροπολογίας στο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, έχουν ετοιμάσει ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου και ο αρμόδιος για μισθολογικά θέματα υφυπουργός, Νίκος Χριστοδουλάκης. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο περιορίζει τις ονομαστικές αυξήσεις των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του πληθωρισμού, σε ποσοστό κάτω του 3% μέχρι το τέλος του χρόνου. Βάσει των αυξήσεων της τάξης του 2,5%, που προβλέπονται για τους δημοσίους υπαλλήλους, ο βασικός μισθός για τον νεοεισερχόμενο στο Δημόσιο εργαζόμενο, διαμορφώνεται στις 113.000 έναντι 110.000 που είναι σήμερα. Σημαντικές αυξήσεις στις καταβαλλόμενες συντάξεις, προκύπτουν από το νέο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο που καταθέτει στη Βουλή η κυβέρνηση. Συνταξιούχοι με πτυχίο πανεπιστημίου και 33 χρόνια υπηρεσίας θα λαμβάνουν στο εξής 31.000 δρχ. επιπλέον το μήνα, ενώ οι απόφοιτοι λυκείου που έχουν συμπληρώσει ισάριθμα χρόνια εργασίας, 12.000 δρχ. Οι απόφοιτοι πανεπιστημιακών σχολών, με 30 χρόνια υπηρεσίας θα λάβουν αύξηση 26.000 δραχμών, ενώ οι κάτοχοι απολυτηρίου λυκείου, 14.000 δρχ. Οι συντάξεις των αναπήρων πολέμου αυξάνονται κατά 7-10%, ενώ οι αυξήσεις στους στρατιωτικούς και τις χήρες τους, κυμαίνονται μεταξύ 39 και 47 χιλιάδων δραχμών μηνιαίως. Σημαντικές είναι και οι αυξήσεις που θα λάβουν οι ανάπηροι πολέμου.

Υπερβολική χαρακτήρισε ο υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας, τη χρήση του όρου "κομματική πειθαρχία", ερωτηθείς αν ο πρωθυπουργός θα την επιβάλλει για την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. Για φορολογική επιδρομή κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Σιούφας. Να αντιδράσουν δυναμικά στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ζήτησε από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Έβερτ. Για φορολογικά μέτρα που πλήττουν τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Την εκτίμηση ότι στο τέλος του 1998 θα έχουν επιτευχθεί οι στόχοι του πενταετούς προγράμματος σύγκλισης της ελληνικής με τις ευρωπαϊκές οικονομίες, διατύπωσε σήμερα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μαγκριώτης. Πρόσθεσε, όμως, ότι "η κρίσιμη παράμετρος θα είναι η αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής. Οι νέοι φόροι που περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο, καταδεικνύουν ότι υπάρχει έλλειμμα αποτελεσματικότητας στον παραγωγικό μηχανισμό της οικονομίας και στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης". Όσον αφορά τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Μαγκριώτης σημείωσε ότι η υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, η εδραίωση της σταθερότητας και της ασφάλειας, αλλά και η οικονομική ανάπτυξη των κρατών της Νοτιανατολικής Μεσογείου, αποτελούν συνδυασμό στόχων που είναι δυνατόν να προωθηθούν μέσα στο 1998, εφόσον αξιοποιηθεί το υπάρχον "διπλωματικό απόθεμα". Στο πλαίσιο μάλιστα αυτό, σύμφωνα πάντα με τον κ. Μαγκριώτη, το 1998 μπορεί να είναι έτος αντιστροφής και λύσης για το κυπριακό ζήτημα.

Εξέρχεται αύριο από την εντατική μονάδα θεραπείας του νοσοκομείου "Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας ο οποίος υποβλήθηκε χθες σε εγχείριση ανοιχτής καρδιάς για τετραπλό "μπάι - πας". Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του νοσοκομείου "Γ. Παπανικολάου" Κώστας Καλλέργης, η κατάσταση της υγείας του κ. Τσοβόλα εξελίχθηκε με πάρα πολύ καλούς ρυθμούς. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ επικοινωνεί πλήρως με το περιβάλλον, χτες το βράδυ συνομίλησε για λίγο με το γιο του, Κώστα, και σήμερα με τα υπόλοιπα μέλη της οικογενείας του.

Στις νομαρχίες θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις από την Παρασκευή μέχρι τις 28 Ιανουαρίου οι ενδιαφερόμενοι για την πρόσληψη στο δημόσιο, μετά την προκήρυξη 1088 θέσεων από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού. Οι προσλήψεις θα γίνουν με το σύστημα της σειράς προτεραιότητας σε διάφορες ειδικότητες στα υπουργεία Υγείας και Άμυνας, σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Κέντρα Ψυχικής Υγείας, στο Εθνικό Τυπογραφείο και στον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος. Οι ενδιαφερόμενοι για τις θέσεις πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης θα πρέπει να έχουν γεννηθεί κατά τα έτη 1961 μέχρι και 1977. Για τις θέσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατά τα έτη 1963, μέχρι 1977 και για τις θέσεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης κατά τα έτη 1963 έως και 1978. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να προκηρυχτούν από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού 375 θέσεις στις περιφέρειες και 922 στις νομαρχίες, ενώ έχουν ήδη εγκριθεί άλλες 1100 θέσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η νέα χρονιά για το ΠΑΣΟΚ θα είναι χρονιά διεθνών πρωτοβουλιών, όπως ανέφερε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κινήματος, Κώστας Σκανδαλίδης, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου. Με επιστολή του προς τα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα, ο κ. Σκανδαλίδης προτείνει τη συζήτηση και σύγκλιση των απόψεων όλων των σοσιαλιστικών παρατάξεων και τη δρομολόγηση προσπάθειας διαμόρφωσης κοινού πλαισίου δράσης σε θέματα απασχόλησης και κοινωνικής πολιτικής. Σύμφωνα με την επιστολή, αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ θα επισκεφτεί κάθε ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα, κατά το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την 1η Φεβρουαρίου έως και τις 31 Μαρτίου του 1998, προκειμένου να υπάρξει διμερής συνάντηση εργασίας, με αντικείμενο την επεξεργασία, από κάθε παράταξη χωριστά, των θέσεων και των προτάσεων για τον Απρίλιο του 1998. Ο κ. Σκανδαλίδης προτείνει, τέλος, την πραγματοποίηση ευρωπαϊκής διάσκεψης όλων των κομμάτων στην Αθήνα, σε χρόνο που θα αποφασιστεί από κοινού. Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ έδωσε στη δημοσιότητα και την εγκύκλιο με το χρονοδιάγραμμα για τις εσωκομματικές εκλογές στο κυβερνών κόμμα. Σύμφωνα με αυτή μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 1998 πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την ανάδειξη των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων οργάνων, η πολιτική αξιολόγηση του έργου των δήμων και των νομαρχιών, καθώς και οι προκριματικές εκλογές για την επιλογή των υποψηφίων στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Τον κίνδυνο να εξελιχτεί η ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης σε σκάνδαλο ξεπουλήματος κάτω από το τραπέζι σε ημέτερους, αν δεν τηρηθούν αυστηρά διαφανείς διαδικασίες, επισημαίνει η διοικούσα επιτροπή νομού Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, που κατά τα άλλα συμφωνεί με την προοπτική μεταφοράς της Τράπεζας στον ιδιωτικό τομέα. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας αφενός θα την βοηθήσει στην πορεία της προς την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά που θα διαμορφωθεί με την οικονομική και νομισματική ενοποίηση και αφετέρου θα ενισχύσει την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας που αποτελεί προνομιακή αγορά για την Τράπεζα. Αντίθετη στην πρόθεση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει την Τράπεζα Μακεδονίας- Θράκης δηλώνει η κομματική οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, που εκφράζει τις αντιρρήσεις της για το συνολικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων των τραπεζών, που σήμερα ελέγχονται από το δημόσιο. Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση χαρακτηρίζει καταστροφική την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Θεωρεί ότι υπαγορεύεται "από τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το μονόδρομο της οικονομικής και νομισματικής ένωσης".

Τον υφυπουργό υγείας, Μανώλη Σκουλάκη, ξεχώρισαν οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες, σε μια πρωτότυπη έρευνα για τα γεγονότα και τα πρόσωπα της Βουλής το 1997, ως το μέλος του υπουργικού συμβουλίου που ανταποκρίθηκε πληρέστερα στα καθήκοντά του. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι από τις προτιμήσεις των δημοσιογράφων απουσιάζουν παντελώς ονόματα πρωτοκλασάτων υπουργών. Από τους βουλευτές ξεχώρισαν οι Α. Πεπονής (ΠΑΣΟΚ), Π. Παυλόπουλος (Νέα Δημοκρατία), Σ. Κόρακας (ΚΚΕ), Φ. Κουβέλης (ΣΥΝ) και Γ. Ρόκκος (ΔΗΚΚΙ). Σε ό,τι αφορά τα σημαντικότερα κοινοβουλευτικά γεγονότα της χρονιάς που πέρασε, την πρώτη θέση μοιράστηκαν η ψήφιση του "Καποδίστρια" και η εκλογή του Κώστα Καραμανλή ως νέου αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τα στοιχεία αυτά καταγράφονται στο δεύτερο τεύχος του μηνιαίου περιοδικού "Βουλή και Ευρωβουλή" που μόλις κυκλοφόρησε.

Αναστάτωση προκάλεσε ο θάνατος από μηνιγγίτιδα του 37χρονου δασκάλου του 2ου δημοτικού σχολείου Θέρμης , Θανάση Ταντανόζη, ο οποίος κηδεύτηκε χτες. Η διεύθυνση του σχολείου ζήτησε από τη Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης να γίνει απολύμανση, αίτημα το οποίο δεν έγινε αποδεκτό, με την αιτιολογία ότι δεν συντρέχει κίνδυνος για τους μαθητές και τους δασκάλους. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει σημειωθεί κρούσμα μηνιγγίτιδας σε κανένα μαθητή του 1ου και 2ου δημοτικού σχολείου της Θέρμης.

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για εμπορία ναρκωτικών κατ΄ επάγγελμα, άσκησε η εισαγγελεία Πρωτοδικών Αθηνών κατά των τεσσάρων Αλβανών και του ενός Βορειοηπειρώτη, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν προχθές 11 κιλά ηρωίνης. Στο μεταξύ, σε αγροτική περιοχή, στους Ταγαράδες της Θεσσαλονίκης, οι αστυνομικοί εντόπισαν σήμερα 21 κιλά χασίς που ήταν κρυμμένα σε βαρέλι.

Αναβιώνει αύριο σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας το έθιμο της γυναικοκρατίας που έχει τις ρίζες του στην περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών της Ανατολικής Ρωμυλίας από όπου το έφεραν οι πρόσφυγες. Στη Μονοκκλησιά Σερρών, το Κίτρος Πιερίας , στην κοινότητα Άσπρου του Κιλκίς, στις Σάππες και την Ξυλαγανή, τον Ίμερο, τη Στρύμη και το Φανάρι του νομού Ροδόπης, στην κοινότητα του Σκεπαστού στο Λαγκαδά, οι γυναίκες με κρασί, γλέντι και τραγούδια αναλαμβάνουν το ρόλο της σύγχρονης "Λυσιστράτης". Για μια ημέρα παίρνουν την εξουσία στα χέρια, ενώ οι άντρες παραμένουν αυστηρά περιορισμένοι στο σπίτι για να φροντίσουν τα παιδιά και να κάνουν το νοικοκυριό.

Την τελευταία της παραγωγή κάτω από την "ομπρέλα" του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης - Θεσσαλονίκη 1997, παρουσιάζει από τις 10 ως τις 14 Ιανουαρίου η Όπερα Δωματίου Θεσσαλονίκης στο θέατρο "Αυλαία". Πρόκειται για τον "Μαγικό αυλό" του Μότσαρτ διασκευασμένο για παιδιά κάθε ηλικίας και η παράσταση αποτελεί μια από τις εκδηλώσεις που επεκτείνουν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας στο πρώτο τρίμηνο του 1998.

Πραγματοποιείται αύριο στη βρετανική πρωτεύουσα, η παραδοσιακή κοινή συνεδρίαση της Κομισιόν με τη νέα προεδρία του συμβουλίου υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει αναλάβει για το πρώτο εξάμηνο του 1998 η Βρετανία. Στη συνεδρίαση θα συζητηθεί το πρόγραμμα της βρετανικής προεδρίας και οι προτάσεις που θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτό το εξάμηνο. Όπως ανακοινώθηκε, σε πρώτη φάση θα πραγματοποιηθεί μια σύντομη συνεδρίαση με όλα τα μέλη της Κομισιόν και τους Βρετανούς υπουργούς που θα προεδρεύουν στα συμβούλια υπουργών της κοινότητας, ενώ προβλέπεται και συνάντηση του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζακ Σαντέρ.

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των υπευθύνων για τις δύο βομβιστικές επιθέσεις εναντίον των κεντρικών γραφείων της αστυνομίας στο Πρίλεπ και το Κουμάνοβο, που σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, δείγματα των εκρηκτικών μηχανισμών εξετάζονται από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία, προκειμένου να διευκρινιστεί αν πρόκειται για βομβιστικές επιθέσεις που ήταν σχεδιασμένες από τον ίδιο παράγοντα.

Η τσιμεντένια σαρκοφάγος που περιβάλει τον πυρηνικό αντιδραστήρα του εργοστασίου Τσερνομπίλ, ο οποίος είχε εκραγεί το 1986, κινδυνεύει να καταρρεύσει όπως δηλώνουν οι αρχές του πυρηνικού σταθμού. Ο υποδιευθυντής του σταθμού του Τσερνομπίλ, Βαλεντίν Κούπνι, δήλωσε χθες ότι η σαρκοφάγος του αντιδραστήρα, η οποία τότε είχε χτιστεί πολύ βιαστικά, μετά το φοβερό πυρηνικό δυστύχημα, βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση και υπάρχει κίνδυνος να διαλυθεί. Έκανε ακόμα γνωστό ότι οι εργασίες επισκευής της σαρκοφάγου που είχαν σχεδιαστεί, δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ λόγων έλλειψης οικονομικών πόρων. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι επτά πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης και 50 ακόμα κράτη δεσμεύθηκαν ότι θα προσφέρουν κονδύλια για την ανακατασκευή της σαρκοφάγου.

Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα επικρατήσουν αύριο σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος και μόνο στα δυτικά θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις. Στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από έναν μέχρι 14 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 5 μέχρι 19 και στα νησιά του Αιγαίου από 10 μέχρι 20 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός, όμως το πρωί η ορατότητα θα είναι περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 4 μέχρι 14 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 7 January 1998 - 17:40:16 UTC