Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-01-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:28 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 9.1.1998

Ανεπίτρεπτη και απαράδεκτη χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας από την Τουρκία. Ο κ. Ρέππας, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επεσήμανε ότι η στάση της Άγκυρας είναι προκλητική, αφού θεωρεί πως υπάρχει ευκαιρία για αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, με αφορμή τα προγράμματα που ανακοίνωσε το Υπουργείο Αιγαίου. Αυτά, πρόσθεσε είναι ευρωπαϊκά προγράμματα, που αποσκοπούν στην οικολογική ανάπτυξη και την περιβαλλοντική προστασία, αφού έχει υπάρξει προηγούμενη συνεννόηση του υπουργείου Αιγαίου με το Υπουργείο Εσωτερικών. Σε ό,τι αφορά τις τελευταίες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η στάση της Τουρκίας δεν ξενίζει, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι δεν πρόκειται για πτήσεις στα πλαίσια στρατιωτικών ασκήσεων, αλλά για παραβάσεις και παραβιάσεις σε όλο το μήκος του FIR Αθηνών από Θράκη μέχρι Ρόδο. Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι η Τουρκία μ' αυτό τον τρόπο ούτε τους στόχους της σε βάρος της Ελλάδας επιτυγχάνει, ούτε βοηθά την ενσωμάτωση της με την Ευρώπη. Τέλος, σχολιάζοντας πληροφορίες που φέρουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον να είπε στον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ ότι η Τουρκία αποτελεί παράγοντα δυτικών αξιών στην περιοχή, ο κ. Ρέππας είπε ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει λάβει αποφάσεις για το ενδεχόμενο είτε ανάληψης πρωτοβουλίας για τα ελληνοτουρκικά, είτε να δώσει συνέντευξη σε τουρκική εφημερίδα.

Στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας εξαιτίας των πιέσεων, ενώ διευκρίνισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης παραμένει και θα συνεχιστεί αφού έχει ληφθεί όλα τα πρόσφορα μέτρα. Όσον αφορά το ενδεχόμενο επιβολής κομματικής πειθαρχίας προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην ψήφο του φορολογικού νομοσχεδίου, ο κ. Ρέππας παρέπεμψε στις χθεσινές του δηλώσεις και σημείωσε ότι δεν πρέπει να γίνονται ασκήσεις επί χάρτου. "Η συζήτηση θα είναι εποικοδομητική και οι βουλευτές θα συμβάλουν με αίσθημα ευθύνης", τόνισε ο κ. Ρέππας.

Αδικαιολόγητη, άδικη, μικρόψυχη και απρεπή, χαρακτήρισε τη συνέντευξη του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ο κ. Ρέππας εξαπέλυσε επίθεση κατά του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή συνέντευξη του, με την οποία επέκρινε την εξωτερική πολιτική του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου. Ο κ. Ρέππας επεσήμανε ότι οι χαρακτηρισμοί για την συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη, ισχύουν πολύ περισσότερο τώρα που ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν υπάρχει πια, η πολιτική του οποίου, όπως είπε ήταν εθνικά συμφέρουσα και ωφέλιμη.

Νέες εξελίξεις παρουσιάζονται στη λειτουργία των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, αφού οι δικαστικές αρχές προσανατολίζονται στην αναστολή της λειτουργίας των σταθμών που εκπέμπουν στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, χωρίς άδεια λειτουργίας. Αφορμή για αυτό, αποτελεί η πρόσφατη αεροπορική τραγωδία του αεροσκάφους των ουκρανικών αερογραμμών YAK-42. Ετσι, συγκαλείται σύσκεψη όλων των εκπροσώπων των αρχών που εμπλέκονται σε θέματα χορήγησης αδειών και ασφάλειας πτήσεων, την ερχόμενη Δευτέρα για να εξεταστεί το θέμα, μετά από απόφαση του προϊστάμενου της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Χαρ. Βουρλιώτη. Στη διάρκεια της σύσκεψης αναμένεται να συζητηθεί μεταξύ άλλων και το "σχέδιο δράσης", όπως χαρακτηρίστηκε από τους δικαστικούς κύκλους, που θα ακολουθήσουν οι αστυνομικές αρχές για την εφαρμογή του νόμου. Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών, όσοι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί λειτουργούν χωρίς την απαιτούμενη άδεια εκπομπής από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΡΣ) θα πρέπει να ανακόψουν αμέσως τη λειτουργία. Παράλληλα, διευκρινίστηκε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία των ιδιωτικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών θα είναι η άδεια του ΕΡΣ και όχι η άδεια για την εγκατάσταση της κεραίας που χορηγείται από τις νομαρχιακές υπηρεσίες. Υπενθυμίζεται ότι το γενικό επιτελείο αεροπορίας κατήγγειλε παρενοχλήσεις και παρεμβολές στις συχνότητες κατά τη διάρκεια των πτήσεων, ενώ ανάλογες καταγγελίες γίνονται κατά καιρούς και από πιλότους ξένων αεροπορικών εταιριών, στην προσπάθεια τους να προσεγγίσουν με τα αεροσκάφη το αεροδρόμιο "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" της Θεσσαλονίκης.

Την έλλειψη των απαραίτητων αποτρεπτικών μέτρων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος και την προφύλαξη του τοπικού πληθυσμού, επισημαίνει σε γραπτή ερώτησή της προς τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας, Δημόσιας Τάξης και Εμπορικής Ναυτιλίας, η βουλευτής της Ν.Δ, Μαριέττα Γιαννάκου. Με αφορμή τη θρασύτατη επίθεση Αλβανών κακοποιών στην περιοχή της Παλαιοκαστρίτσας Κέρκυρας, τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης, η κ. Γιαννάκου υπογραμμίζει ότι ''είναι απαράδεκτο το γεγονός να αισθάνονται οι κάτοικοι των παραμεθόριων περιοχών της πατρίδας μας, παντελώς απροστάτευτοι από τις επιθέσεις κάθε είδους έκνομων στοιχείων'', τονίζοντας ότι ''το κράτος οφείλει όχι μόνο να καταστέλλει, αλλά κυρίως να προνοεί για την "αποτελεσματική" πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος''.

"Σφίγγει ο κλοιός", γύρω από τους κατόχους ανασφάλιστων οχημάτων, καθώς εντός των ημερών τίθεται σε εφαρμογή η υπουργική απόφαση που προβλέπει αυστηρότατες κυρώσεις και υψηλά χρηματικά πρόστιμα, τα οποία θα εισπράττονται από τις ΔΟΥ και θα αποδίδονται στο Επικουρικό Κεφάλαιο. Για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων ενεργοποιούνται οι Αστυνομικές Αρχές, οι οποίες εξουσιοδοτούνται να αφαιρούν την άδεια κυκλοφορίας και τις πινακίδες. Η επιστροφή τους στον κάτοχο θα γίνεται μετά πάροδο δέκα ημερών και με προσκόμιση του ειδικού σήματος ασφάλισης.

Στις φυλακές οδηγήθηκαν οι δύο Αλβανοί λαθρομετανάστες που κατηγορούνται για κατοχή μεγάλης ποσότητας όπλων, πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών και ναρκωτικών, που κατασχέθηκαν από την ασφάλεια στο Δίον Πιερίας, ενώ για τη συγκατηγορούμενη στην υπόθεση Ελληνοαμερικανίδα, Ντόνα Ουίλκινς Καλτσά, θα αποφανθεί το συμβούλιο πλημμελειοδικών Κατερίνης. Η εισαγγελέας Κατερίνης, Β. Θεοδώρου, πρότεινε να προφυλακιστεί και η 42χρονη χήρα του κακοποιού Γιώργου Καλτσά, ενώ η τακτική ανακρίτρια Τ. Κυριακίδου, ήταν της γνώμης ότι έπρεπε να αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους (απαγόρευση εξόδου και εγγυοδοσία πέντε εκατομμυρίων δραχμών) μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση.

Επιχείρηση της αστυνομίας για τον εντοπισμό και την κατάσχεση χιλιάδων CD και κασετών "μαϊμού", βρίσκεται σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη και ειδικότερα στους χώρους του πανεπιστημίου, για την απομάκρυνση των πάγκων που έστησαν και λειτουργούσαν χωρίς άδειες τα τελευταία χρόνια μικροπωλητές. Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν κατασχεθεί χιλιάδες κασέτες "μαϊμού" και CD, οι οποίες μεταφέρονται για φύλαξη σε αποθήκη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, ενώ οι αρχές ασφαλείας διενεργούν έρευνες για να εξακριβωθεί σε ποια εργαστήρια είχαν κατασκευαστεί, καθώς επίσης και ποιοι ήταν υπεύθυνοι για τη διοχέτευση τους στην αγορά.

Συνάντηση με το Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σκανδαλίδη θα έχουν στα γραφεία του Κινήματος, τα Προεδρεία της Ο.Τ.Ο.Ε και του Συλλόγου Εργαζομένων στην Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης, με αφορμή -όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους- τις εξαγγελίες του υπουργού Εθνικής Οικονομίας σχετικά με την πώληση της Τράπεζας. Στη συνάντηση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ενημέρωσης όλων των πολιτικών παραγόντων της χώρας, η Ο.Τ.Ο.Ε και ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Τράπεζα Μακεδονίας θα εκφράσουν την αντίθεσή τους στην πώληση της τράπεζας και θα ζητήσουν τη συνδρομή του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, για να μην προχωρήσουν, όπως επισημαίνουν, τα σχέδια αποδυνάμωσης των τραπεζών κρατικού ενδιαφέροντος.

Με στόχο την καλύτερη παρέμβαση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την αξιοποίηση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την ανάπτυξη της διασυνοριακής συνεργασίας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία της Περιφέρειας, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα, Χαράλαμπου Σοφιανού. Ο κ. Σοφιανός, υπογράμμισε την ανάγκη στενότερης συνεργασίας όλων των υπηρεσιών, για την επιτάχυνση και υλοποίηση του ετήσιου Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας και την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να υπάρξει στα προσεχή τρία χρόνια μετοχοποίηση των δύο μεγάλων λιμανιών της χώρας -του Πειραιά (ΟΛΠ) και της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ)-, τα οποία θα λειτουργήσουν στο μέλλον ως Ανώνυμες Εταιρείες, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Σταύρος Σουμάκης. Μιλώντας στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ο κ. Σουμάκης διευκρίνισε ότι ''δεν υπάρχει σκέψη ιδιωτικοποίησης, στη λογική τα πουλάμε ή τα δίνουμε σε ιδιώτες''.

Χαμηλότερες 10% κατά μέσο όρο είναι οι τιμές του φυσικού αερίου για την οικιακή και εμπορική χρήση, που θα πληρώνουν από εδώ και πέρα οι καταναλωτές του δικτύου της ΔΕΦΑ, το οποίο έχει απορροφηθεί πλέον από τη ΔΕΠΑ. Το τιμολόγιο του φυσικού αερίου, που ανακοίνωσε η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, κατά τα επίσημα εγκαίνια της τροφοδοσίας του δικτύου με φυσικό αέριο στον Ασπρόπυργο, είναι μειωμένο σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και 30%. Οι νέες τιμές που θα ισχύσουν από 1/1/98 έως 31/12/98 βασίσθηκαν στις παρούσες τιμές του πετρελαίου θέρμανσης. Σε περίπτωση, πάντως σημαντικής αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, θα αναθεωρηθούν αναλόγως.

Την παραίτησή του υπέβαλε ο Δημήτρης Σαλπιστής, από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, με επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο του Δ.Σ, Σωτήρη Καπετανόπουλο. Στην επιστολή του, ο κ. Σαλπιστής επισημαίνει ότι μετά από μια 16χρονη θητεία, κατά τη διάρκεια της οποίας "υπηρέτησε" τη Θεσσαλονίκη, φεύγει, ευχαριστώντας τους πολίτες που του εμπιστεύθηκαν την εκπροσώπησή τους, αναδεικνύοντας τον πρώτο δημοτικό σύμβουλο στις τελευταίες εκλογές. Ακόμα, ευχαριστεί τους εργαζόμενους και τα στελέχη του Δήμου Θεσσαλονίκης για την πολύτιμη βοήθειά τους στην επιτέλεση του έργου και καταλήγοντας εύχεται να βρει η Θεσσαλονίκη την ενότητα και το δρόμο της, "έστω και μέσα στο πρόσκαιρα θολό και γεμάτο εντάσεις περιβάλλον μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου".

Με πτώση 2,39% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης στη χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, αντιδρώντας αρνητικά στο κλίμα αβεβαιότητας που δημιουργεί για μια ακόμη φορά η άνοδος των επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε κάτω από τις 1.500 μονάδες, στις 1.487,08, υποχωρώντας 36, 39 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της προηγούμενης μέρας.

Δεύτερος Έλληνας μέσα σε 18 ημέρες, ο Γιώργος Κ. Κανταράκης, απήχθηκε από τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα. Σύμφωνα με την κυπριακή αστυνομία, χθες το απόγευμα Εθνοφρουροί είδαν ένα άτομο να εισέρχεται πεζός στα κατεχόμενα, μέσω της νεκρής ζώνης, στο Καϊμακλί, ο οποίος, στη συνέχεια, απήχθη από τους Τούρκους στρατιώτες. Μετά από έρευνες διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για τον Κανταράκη, 32 χρόνων, βαφέα, από τη Σαντορίνη, που ήταν φιλοξενούμενος του Ντίνου Αχιλλέως, από τον Αγιο Δομέτιο. Η αστυνομία ενημέρωσε ήδη την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ και προέβη στα δέοντα διαβήματα για την απελευθέρωσή του. Υπενθυμίζεται ότι από τις 21 Δεκεμβρίου 1997 οι κατοχικές αρχές κρατούν παράνομα τον Έλληνα, Σπύρο Λιλλέ.

Την πάγια πολιτική θέση της κυπριακής κυβέρνησης σε ότι αφορά στο θέμα της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στην κυπριακή αντιπροσωπεία που θα διαπραγματευτεί την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα επαναλάβει αλλά και θα μελετήσει περισσότερο, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, με την ελληνική κυβέρνηση, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, όπου μεταβαίνει σήμερα. Σε δηλώσεις του, πριν από τη συνεδρίαση του Κυπριακού Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Κασουλίδης, κληθείς να σχολιάσει αν κατά την παραμονή του στην Αθήνα θα συζητηθεί φόρμουλα για τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, τόνισε ότι "ουδέποτε αντιλήφθηκα θέμα φόρμουλας". ''Είναι δύο στοιχεία", συνέχισε, "τα οποία δεν μπορούμε να υπερβούμε. Πρώτο, ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται με την Κυπριακή Δημοκρατία και δεύτερο, ότι είναι αποδεκτή η αρχή της ένταξης από την ΕΕ".

Έναν ιστορικά αποδεδειγμένο αβάσιμο ισχυρισμό, σύμφωνα με τον οποίο "οι ελληνικές αρχές παρέδωσαν δεκάδες χιλιάδες Εβραίους στο χιτλερικό στρατό", χρησιμοποίησε η Άγκυρα για να απαντήσει στον παραλληλισμό της εξόντωσης των Κούρδων με αυτή των Εβραίων κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μιλώντας την Τρίτη στην ΕΤ-1, ο κ. Πάγκαλος είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την αδιαφορία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το κουρδικό πρόβλημα, παραλληλίζοντας το φαινόμενο, με αυτό της εξολόθρευσης των Εβραίων από τη Χιτλερική κυβέρνηση. Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κατηγόρησε για εξόντωση κατά των Κούρδων, ισχυριζόμενο ότι "μέσα από την ιστορία φαίνεται ότι η Τουρκία υπήρξε ασφαλής παράδεισος για πολλές αβοήθητες κοινωνίες και αυτοί που αρνούνται αυτό το γεγονός θα πρέπει πρώτα να το συγκρίνουν με τις δικές τους εμπειρίες", δίνοντας ως παράδειγμα το πολιτικό άσυλο από την Οθωμανική αυτοκρατορία στους Εβραίους τον 15ο αιώνα. Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Anadolou", στην ανακοίνωση η Άγκυρα δεν διστάζει να συνδυάσει και την ελληνική πολιτική στη Θράκη, την οποία χαρακτηρίζει ως "ντροπή για μια πολιτισμένη χώρα", καταλογίζοντας στην Ελλάδα καταπίεση της μειονότητας.

Συνεχίστηκε-μετά από 8ήμερη διακοπή-η εξέταση από το Τουρκικό τακτικό δικαστήριο εισαγγελικής πρότασης, που ζητά τη διάλυση του Ισλαμικού Κόμματος της Ευημερίας, με την κατηγορία ότι προσπαθεί να ανατρέψει το λαϊκό καθεστώς της χώρας. Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, η δικαστική απόφαση, που αναμένεται πριν το τέλος του μήνα, θα είναι υπέρ της διάλυσης του κόμματος. Σε αυτήν την περίπτωση, ο ηγέτης του Κόμματος της Ευημερίας και πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, Νεχμετίν Ερμπακάν, καθώς και άλλοι αρχηγοί κομμάτων θα αποκλειστούν από την ενεργή πολιτική για διάστημα μέχρι και πέντε ετών, ενώ, παράλληλα, θα χάσουν τη βουλευτική τους ασυλία και είναι πιθανό να δικαστούν μεμονωμένα. Το Τουρκικό τακτικό δικαστήριο είχε ξεκινήσει από το Μάιο τη διενέργεια ακροαματικής διαδικασίας σχετικά με το Κόμμα Ευημερίας, το οποίο βρισκόταν στην εξουσία, σε κυβέρνηση συνασπισμού, μέχρι τον Ιούνιο του προηγούμενου χρόνου, οπότε και ο αρχηγός του, κ. Ερμπακάν, κάτω από την πίεση των στρατιωτικών δυνάμεων αναγκάστηκε να παραιτηθεί και αντικαταστάθηκε από το συντηρητικό Μεσούτ Γιλμάζ.

Ο γραμματέας δημοσίων σχέσεων του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας, Μούσα Ουλκίνι, υποστήριξε ότι υπάρχουν ακόμη άτομα στην αστυνομία της χώρας που πιθανόν να ενέχονται σε εγκληματικές ενέργειες την περίοδο που ακολούθησε την εξέγερση του Μαρτίου. Ο κ.Ουλκίνι δήλωσε ότι "υπάρχει ακόμη περιθώριο αναδιοργάνωσης στις δομές της αστυνομίας, η οποία θα βασίζεται στον επαγγελματισμό", ενώ ανέφερε ότι ο επικεφαλής της αστυνομίας των Τιράνων, Πασκ Τούσα, ορίστηκε πρώτος βοηθός του υπουργού Εσωτερικών της χώρας, Νεριτάν Τσέκα.

Οκτώ άτομα τραυματίστηκαν, οι δύο από αυτούς σοβαρά, κατά την πτώση ελικοπτέρου, τύπου Μi-17, ρωσικής κατασκευής, που ανήκε σε τσέχικο τμήμα της Δύναμης Σταθεροποίησης (SFOR) σε περιοχή της βορειοδυτικής Βοσνίας. Το ελικόπτερο, το οποίο, μετέφερε 15 επιβάτες και τριμελές πλήρωμα, συνετρίβη κοντά στην πόλη Μποσάνσκα Κρούπα, βορειοδυτικά του Μπίχατς, στις 10.40 π.μ. (τοπική ώρα) ενώ βρισκόταν σε ύψος 25 μέτρων και όπως ανακοίνωσαν εκπρόσωποι της SFOR οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το δυστύχημα δεν είναι ακόμα γνωστές. Στην Πράγα τα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι οι τραυματίες είναι 13 και ότι το ελικόπτερο μετέφερε 20 στρατιώτες. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Μπίχατς και του Σίποβο.

"Ασυνήθιστο" χαρακτήρισε το 1997 ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, κατά τη σημερινή του συνάντηση με τους ξένους διπλωμάτες στη Σόφια και πρόσθεσε ότι το κλειδί για την επίλυση των μεγάλων εσωτερικών και εξωτερικών προβλημάτων της χώρας του "βρέθηκε στις 4 Φεβρουαρίου, όταν επετεύχθη συμφωνία για τη διεξαγωγή πρόωρων γενικών εκλογών". Ο κ.Στογιάνοφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον ευρωπαϊκό και ευρωατλαντικό προσανατολισμό που επιβεβαίωσε κατά το περασμένο έτος η Βουλγαρία και υπογράμμισε ότι "ο δρόμος που θα πρέπει να διανύσει η χώρα θα είναι μακρύς και δύσκολος, αλλά αυτή θα κατορθώσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις".

Νέοι κανονισμοί για την αγορά ξένου συναλλάγματος πρόκειται να ισχύσουν από το Φεβρουάριο στη Ρουμανία. Όπως ανακοίνωσε ο Διευθυντής του Τμήματος Επικοινωνίας του BNR, Άντριαν Βσιλέσκου, οι Ρουμάνοι θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να αγοράζουν ξένο συνάλλαγμα χωρίς περιορισμούς. Οι εξαγωγείς δε θα χρειάζεται πλέον να μετατρέπουν το συνάλλαγμα σε ρουμανικά λέι ενώ θα μπορούν ακόμα και να ανοίγουν λογαριασμούς σε ξένο συνάλλαγμα. Στο πλαίσιο των νέων κανονισμών τα ξενοδοχεία θα έχουν την άδεια αγοράς και πώλησης συναλλάγματος διευκολύνοντας έτσι τους ξένους που επισκέπτονται τη χώρα.

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι αγώνες για τη φάση των 16 του κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο. Αναλυτικά τα αποτελέσματα των πρώτων αγώνων της φάσης των "16" του κυπέλλου Ελλάδας είναι τα εξής: ΠΑΟΚ - Ιωνικός 2-0 ΟΦΗ - Άρης 2-1 Αιγάλεω - Καλαμαριά 0-0 Απόλλων Λάρισας - Καρδίτσα 3-0 Βέροια - Ξάνθη 2-1 Ηρακλής - Εδεσσαϊκός 5-0 Ορφέας Αλεξανδρούπολης - Πανιώνιος 0- 0 Παναθηναϊκός - Πανσερραϊκός 4-1 Οι αγώνες ρεβάνς, που θα κρίνουν και τις 8 ομάδες που θα συμμετέχουν στην προημιτελική φάση της διοργάνωσης, θα διεξαχθούν στις 28 Ιανουαρίου.

Βαριά ήττα γνώρισε στο πρώτο παιχνίδι της δεύτερης φάσης της Ευρωλίγκα ο ΠΑΟΚ. Ο "Δικέφαλος" έχασε στη Μόσχα από την ΤΣ. Σ. Κ.Α. με σκορ 78-48. Οι παίχτες του Σβι Σερ δεν κατόρθωσαν να πλησιάσουν τους Ρώσους σε κανένα σημείο του αγώνα. Στο ημίχρονο του παιχνιδιού, ο ΠΑΟΚ έχανε 46-23. Σημειώνεται ότι από την ομάδα του ΠΑΟΚ απουσίαζε ο Γιάννης Γιαννούλης.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 9 January 1998 - 7:40:14 UTC