Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-01-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:45 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 21.1.1998

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα υπερασπιστούν το Αιγαίο με οποιοδήποτε κόστος, διαμήνυσε από τη Σάμο ο Α.Τσοχατζόπουλος, καταγγέλλοντας την Αγκυρα ότι εκπαιδεύει το στρατό της με σενάρια κατάληψης της Χίου, της Σάμου και της Κω. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ο οποίος πραγματοποίησε χθες περιοδεία στη Σάμο, τη Σαμιοπούλα, την Ικαρία, τους Φούρνους και το Αγαθονήσι, συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Μ. Παραγιουδάκη, επισκέφθηκε στρατιωτικές μονάδες και φυλάκια των παραπάνω νησιών και παρακολούθησε ασκήσεις ετοιμότητας. Σε δηλώσεις του, τόνισε ότι η περιοδεία του έδωσε μία πλήρη εικόνα της δυνατότητας των ελληνικών νησιών να συνεχίσουν την παράδοση με αποφασιστικότητα, σταθερότητα, σιγουριά αλλά και προοπτική για τον Ελληνισμό.

"Δεν θα πέσουμε στην παγίδα που στήνουν οι Τούρκοι για σύγκρουση, με στόχο να μας σύρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης κατά τη χθεσινή συνάντησή του με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο ο κ.Σημίτης εξέφρασε την ανησυχία του "για ενδεχόμενο ατύχημα στο Αιγαίο", λόγω της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας.

Στη στάση της Τουρκίας, αλλά και σε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για υποχωρητικότητα της Ελλάδας στην επιμονή της Άγκυρας στα έξι μίλια, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Ο κ. Ρέππας, υπογράμμισε ότι οι θέσεις της Ελλάδας για τα θέματα της έκτασης των χωρικών υδάτων είναι πάγιες και πρόσθεσε ότι όλες οι κυβερνήσεις παραμένουν στις θέσεις τους ότι το δικαίωμα της χώρας μας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια παραμένει ισχυρό και αναφαίρετο. Επεσήμανε δε, ότι όλες οι πολιτικές επιλογές της Ελλάδας, τουλάχιστον στα θέματα της εξωτερικής αμυντικής πολιτικής, είναι συμβατές με το Διεθνές Δίκαιο. "Με αυτήν την έννοια, συνέχισε, δεν τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης ή συνεννόησης με τρίτους για κάτι που αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα". Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε την Τουρκία να ασχοληθεί περισσότερο με τα εσωτερικά της προβλήματα και να τα αντιμετωπίσει, γιατί όσο δεν πράττει κάτι τέτοιο δε δίνει την εικόνα ενός σύγχρονου και πολιτισμένου κράτους.

Οι εφαρμογές της πληροφορικής στο δημόσιο τομέα. Διυπουργική ήταν το αντικείμενο σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Σημίτης ζήτησε την ταχεία εισαγωγή της πληροφορικής στο δημόσιο, ενώ σε δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών γνωστοποίησε ότι αποφασίστηκε να δημιουργηθούν ειδικές μονάδες πληροφορικής στα υπουργεία. Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση της υπηρεσίας ανάπτυξης πληροφορικής που ήδη λειτουργεί, είπε ο κ. Παπαδόπουλος και σημείωσε ότι καθορίστηκαν οι βασικές γραμμές της κυβέρνησης για το θέμα της κοινωνίας των πληροφοριών που θα καθορίσει το μέλλον των επόμενων γενεών.

Τη συμβολή των αγροτών στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου, ζήτησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, με αφορμή τις νέες κινητοποιήσεις που άρχισαν με συγκέντρωση στην Καρδίτσα. Ο υπουργός Τύπου αναγνώρισε ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για μεγάλες ομάδες Ελλήνων αγροτών δεν είναι ευχάριστη, τόνισε όμως: "Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα στο να αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι αγρότες εδώ και πολλά χρόνια. Ζητούμε τη δική τους συμβολή ώστε στο πλαίσιο του διαλόγου, της συνεννόησης και της συνεργασίας να αντιμετωπίσουμε και να ξεπεράσουμε και τα προβλήματα που σήμερα υπάρχουν".

Με τις ενστάσεις και τις διαφωνίες των βουλευτών της αντιπολίτευσης στην αρχή της συνεδρίασης, άρχισε χθες στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου. Τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Δημήτρης Σιούφας, όσο και οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων ζήτησαν να παραταθεί η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου, επιμένοντας ότι για ένα τόσο μεγάλης σημασίας νομοσχέδιο, με το οποίο επιβαρύνονται οι Ελληνες φορολογούμενοι με 300 δισ., θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα τους βουλευτές να καταθέσουν τις απόψεις τους. Οι εισηγητές της αντιπολίτευσης ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου το οποίο χαρακτήρισαν εισπρακτικού χαρακτήρα, αντιαναπτυξιακό, αναποτελεσματικό, με χαριστικές ρυθμίσεις για το μεγάλο κεφάλαιο και με αφαίμαξη των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων

Με πρόσθετο βάρος τουλάχιστον 60 δισ. δραχμών ξεκίνησε η εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών η τελική υστέρηση των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού θα προσεγγίσει τα 360 δισ. δραχμές αντί των 285 δισ. δραχμών που υπολογίστηκε κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία το 1997, μέχρι 31 Δεκεμβρίου τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στα 8.257 δισ. δραχμές έναντι 7.282 δισ. δραχμές το 1996, που σημαίνει ότι ο ρυθμός αύξησης των εσόδων το 1997 διαμορφώθηκε στο 13,4% έναντι ρυθμού αύξησης 18,1%, για να επιτευχθεί ο στόχος του περσινού προϋπολογισμού.

Στόχος και επιθυμία μας είναι να λειτουργήσουμε ως μοχλός για την ταχεία και αποτελεσματική κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του τόπου, έτσι ώστε η προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 να είναι η απόδειξη της καλύτερης όψης της χώρας μας. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την παρουσίαση του σχεδίου νόμου για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών, παρουσία των υφυπουργών Αθλητισμού, Ανδρέα Φούρα και ΠΕΧΩΔΕ Χρήστου Βερελή. Το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα και προβλέπει τη σύσταση της Οργανωτικής και της Εθνικής Επιτροπής. Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν τα ονόματα των προσώπων που θα στελεχώσουν την Οργανωτική Επιτροπή που θα έχει την επιμέλεια και την επίβλεψη των έργων.

Θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου για να αρθούν οι αδικίες, έθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, των διατάξεων που θα αναθεωρηθούν. Ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει ότι αυτό θα γίνει όταν έρθει η ώρα, ενώ δήλωσε ότι είναι κατά του συστήματος της απλής αναλογικής. Κατά τη συζήτηση των υπό αναθεώρηση διατάξεων, οι διαφωνίες των κομμάτων καταγράφηκαν στα θέματα που αφορούν στον εκλογικό νόμο, στη βουλευτική ασυλία και στη δημοκρατία των κομμάτων.

Τη συντηρητική κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της ναυτιλιακής εταιρείας "ΑΓΕΤ - Ηρακλής", πλοιοκτήτριας του πλοίου "Δύστος" που βυθίστηκε πέρσι με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους είκοσι άτομα, προβλέπει νέα απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου του Πειραιά. Η κατάσχεση αποφασίστηκε προκειμένου να διασφαλιστεί το ποσό των 493 εκατομμυρίων για τις αποζημιώσεις των οικογενειών έξι ναυτικών που χάθηκαν στο ναυάγιο του "Δύστος". Το δικαστήριο έκρινε ότι για το τραγικό ναυάγιο ευθύνες είχε η πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Σταμάτησαν χθες το απόγευμα, χωρίς αποτέλεσμα, οι έρευνες της ιταλικής ακτοφυλακής, ανοιχτά της Σαρδηνίας, για τον εντοπισμό των υπολοίπων πέντε μελών του πληρώματος του φορτηγού πλοίου, "Άγιος Παντελεήμων", που αγνοούνται από το απόγευμα του Σαββάτου. Οι έρευνες σταμάτησαν καθώς πέρασαν 72 ώρες από το ναυάγιο.

Την έντονη δυσαρέσκειά της και απογοήτευση εξέφρασε χθες η Ευρωπαϊκή Ενωση για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας να απαγορεύσει τη λειτουργία του ισλαμικού Κόμματος Ευημερίας. Αυτό προκύπτει από το ανακοινωθέν της βρετανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο οποίο τονίζεται μεταξύ άλλων και η ανησυχία των ευρωπαϊκών χωρών για τις επιπτώσεις που θα έχει η απόφαση αυτή στο δημοκρατικό πλουραλισμό και την ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία.

Οι Σέρβοι οπαδοί του Ράντοβαν Κάρατζιτς ανακοίνωσαν ότι δεν αναγνωρίζουν τη νέα κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας που εκλέχθηκε την Κυριακή, απειλώντας ότι θα πολεμήσουν τις νέες αρχές της χώρας. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα "δεν αναγνωρίζει μια κυβέρνηση ανδρείκελων, η οποία δεν είναι αντιπροσωπευτική και δεν πρόκειται να εκλεγόταν χωρίς τις ψήφους των μουσουλμάνων βουλευτών". Το Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα διαμαρτυρήθηκε για τον τρόπο της διεξαγωγής της ψηφοφορίας στη Βουλή από την οποία οι βουλευτές του είχαν αποχωρήσει, υποστηρίζοντας ότι παραβιάστηκε το Σύνταγμα της Σερβικής Δημοκρατίας.

Η ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική αντιπροσωπία που θα επισκεφτεί την Αλβανία στις 22 και 23 Ιανουαρίου έχει ως στόχο την επίσπευση του σχεδιασμού για το προσχέδιο του Συντάγματος της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη στα Τίρανα. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι "η Αλβανία είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη, της οποίας όλα τα κόμματα δεν έχουν συμφωνήσει σε Σύνταγμα", ενώ εκφράζεται η ανησυχία ότι ακόμη και μετά τις εκλογές, δεν υπάρχει συμφωνία στη χώρα για τη δημιουργία κοινωνίας των πολιτών. Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Αλβανός πρόεδρος, Ρετζέπ Μεϊντάνι, είχε υποστηρίξει ότι το 1998 θα είναι το έτος του νέου συντάγματος, ενώ το κοινοβούλιο έχει ήδη αρχίσει τη συζήτηση σχετικά με το περιεχόμενό του, το οποίο θα αντικαταστήσει τα ανεπαρκή νομοθετήματα.

Αύξηση της εγκληματικότητας παρατηρείται στη Ρουμανία, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία μετά από τη συνάντηση που είχαν, στο Βουκουρέστι αστυνομικοί επιθεωρητές όλης της χώρας, για να αναλύσουν τη δράση της ρουμανικής αστυνομίας κατά το 1997. Σε ανακοίνωσή του ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Ντόρου Τριφόι σημείωσε ότι κατά το 1997 τα δικαστήρια της χώρας εκδίκασαν δύο εκατομμύρια ποινικές και πολιτικές υποθέσεις, 30% περισσότερες από το 1989. Σύμφωνα ακόμα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ελέγχου Οικονομικού Εγκλήματος, πέρσι καταχωρήθηκαν 102.733 οικονομικά εγκλήματα, 52% περισσότερα από το 1996, επιφέροντας ζημιά στο ρουμανικό κράτος ύψους 1,451 δισεκατομμυρίων λέι, εκ των οποίων αποκαταστάθηκε μόνο το 37%.

Τα διυλιστήρια "Νέφτοχιμ" στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας δε θα ανοίξουν δική τους εμπορική αντιπροσωπεία στην Ελλάδα. Αυτό αποφάσισε σήμερα το Συμβούλιο των Διευθυντών των διυλιστηρίων, το οποίο ανακοίνωσε επίσης ότι θα διατηρηθούν στο τωρινό τους ύψος, των 36.000 τόνων ετησίως, οι ποσότητες πετρελαϊκών προϊόντων που τα "Νέφτοχιμ" εξάγουν στην Ελλάδα.

Τοπικές καταιγίδες και θυελλώδεις νότιους ανέμους προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα σήμερα σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες στα νησιά του Αιγαίου. Χιόνια θα πέσουν στα βόρεια και κεντρικά ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 3 μέχρι 11 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 9 μέχρι 15 και στα νησιά του Αιγαίου από 11 μέχρι 17 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και πιθανόν καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 7 μέχρι 11 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 21 January 1998 - 8:05:26 UTC