Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-01-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 17:47 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 23.1.1998

Σχέδιο των υπουργείων Εσωτερικών και Ανάπτυξης για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχουν οι δημόσιοι οργανισμοί, συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Το "σχέδιο ολικής ποιότητας" αφορά στην εφαρμογή μιας νέας φιλοσοφίας στη διοίκηση ενός δημόσιου οργανισμού ή μιας ιδιωτικής επιχείρησης με σκοπό να εξυπηρετηθούν οι προσδοκίες των πολιτών. Ο όρος "ολική ποιότητα" σημαίνει ότι εμπλέκονται όλοι οι εργαζόμενοι στη διαδικασία δημιουργίας συνθηκών συνεχούς βελτίωσης των συνθηκών εργασίας και του παραγόμενου προϊόντος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, γνωστοποίησε τη δημιουργία μητρώου ποιότητας, στο Υπουργείο Ανάπτυξης και την επιδότηση των επιχειρήσεων που θα καταφέρνουν να καταγραφούν στο μητρώο ποιότητας. Ανακοίνωσε επίσης ότι ξεκινά η παροχή υπηρεσιών μέσω τηλεφώνου, ενώ αποφασίστηκαν η τοποθέτηση ειδικού σύμβουλου στη Γραμματεία Δημοσίων Έργων, η ίδρυση ενιαίου φορέα ελέγχου των τροφίμων στο Υπουργείο Γεωργίας και η δημιουργία Εθνικού Παρατηρητηρίου Απασχόλησης στο Υπουργείο Εργασίας. Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε, εξάλλου, την κατάργηση του άρθρου 19 του Κώδικα Ιθαγένειας. Συγκεκριμένα, το άρθρο 19 προέβλεπε τη στέρηση της ελληνικής ιθαγένειας από όσους αλλοεθνείς εγκατέλειπαν τη χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς πρόθεση να επανέλθουν. Η κατάργηση αυτή δεν έχει αναδρομική ισχύ.

Σε διευκρινιστική δήλωση προέβη ο επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε δήλωσή του σε συνέντευξη στον "Εθνικό Κήρυκα" της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με την οποία "η Ελλάδα μπορεί να λύσει το πρόβλημα της διαφοράς μεταξύ των έξι μιλίων χωρικών υδάτων και δέκα μιλίων εναέριου χώρου της, είτε μειώνοντας τον εναέριο χώρο, είτε αυξάνοντας τα χωρικά της ύδατα, μέσα στο όριο των δώδεκα μιλίων". Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης τόνισε ότι οι θέσεις της Ελλάδας είναι γνωστές καθώς ο εναέριος χώρος της Ελλάδας είναι 10 μίλια και τα χωρικά της ύδατα είναι 6 μίλια και δεν υπάρχει θέμα διαπραγμάτευσης. Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι οι απόψεις που διατύπωσε είχαν κατά βάση αποδέκτες τους Αμερικανούς και πρόσθεσε: "Με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα δεν μπορούμε να κάνουμε διαπραγμάτευση με τους Τούρκους. Και φυσικά εφόσον δεν κάνουμε διαπραγμάτευση είναι αδιανόητο να υποχωρήσουμε ή έστω και να ολισθήσουμε κατά χιλιοστό από τις ελληνικές θέσεις". Ενδιαφέρουσες χαρακτήρισε τις θέσεις του κ. Μητσοτάκη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος επισήμανε ότι η ελληνική θέση για τα έξι μίλια είναι σαφής.

Τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στην Άγκυρα, στον αγώνα μπάσκετ του Ολυμπιακού με την τουρκική ΡΤΤ καταδίκασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη του αγώνα Τούρκοι φανατικοί οπαδοί επιτέθηκαν με πέτρες στους μπασκετμπολίστες του Ολυμπιακού, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερις παίκτες του.

Νομοθετική ρύθμιση για τα χρέη δανειοληπτών προς τις τράπεζες που θα επεκταθεί στα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες προωθεί η κυβέρνηση μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να κρίνει παράνομα τα πανωτόκια. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί απόλυτα την απόφαση του Αρείου Πάγου και θα προωθήσει μια ισόρροπη νομοθετική ρύθμιση που θα σέβεται τις απόψεις που υπάρχουν σε ό,τι αφορά στο δίκαιο όσων έχουν επιβαρυνθεί με τα πανωτόκια, αλλά και θα διασφαλίζει την ισορροπία του τραπεζικού συστήματος.

Αγρότες απέκλεισαν το μεσημέρι τη σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών - Θεσσαλονίκης, κοντά στο χωριό Σταυρός Φαρσάλων. Οι αγρότες συμπαρίστανται στους συναδέλφους τους που δικάζονται στη Λάρισα με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών στις τελευταίες κινητοποιήσεις. Το απόγευμα οι αγρότες ήραν τον αποκλεισμό.

Αναβλήθηκε για την ερχόμενη Τρίτη η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση μεταξύ του νομάρχη Θεσσαλονίκης, Κώστα Παπαδόπουλου, και εκπροσώπων της διοίκησης και των εργαζομένων στην ΗΒΗ-PEPSICO, καθώς δεν προσήλθε η πλευρά της διοίκησης. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι, παρουσία αντιπροσωπειών του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και εργοστασιακών σωματείων, εξέθεσαν τις απόψεις τους στο νομάρχη, ο οποίος εμφανίστηκε ανήσυχος για το φαινόμενο της αποβιομηχάνισης στο νομό.

To περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, γνωστότερο ως "Σέιχ Σου", θα βρεθεί στο επίκεντρο της ημερίδας που διοργανώνει στις 29 Ιανουαρίου το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, με αφορμή την πυρκαγιά που στις 6 Ιουλίου 1997 κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς τον Κέδρινο Λόφο. Στόχος της ημερίδας είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας γύρω από τις καταστροφές που μπορούν να προκαλέσουν οι πυρκαγιές, αλλά και η ανταλλαγή απόψεων γύρω από τα τρέχοντα μέτρα αποκατάστασης και ορθής διαχείρισης του Σέιχ Σου.

Τη δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, θα έχουν στο εξής οι επιβάτες των αμαξοστοιχιών Intercity, καθώς στις 17 Ιανουαρίου ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση καρτοτηλεφώνων, που προέβλεπε η σύμβαση του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας με την εταιρία VIAFON. Τα καρτοτηλέφωνα κινητής τηλεφωνίας του ΟΣΕ λειτουργούν με ειδική κάρτα, την οποία το επιβατικό κοινό μπορεί να προμηθεύεται από τα κυλικεία των αμαξοστοιχιών Intercity, έναντι 600 δραχμών, για διάρκεια συνομιλίας μέχρι τεσσάρων λεπτών.

Πληροφορίες για τους χώρους που είναι θαμμένοι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι αγνοούμενοι αντάλλαξαν σήμερα κατά τη διάρκεια συνάντησης οι εκπρόσωποι των δύο κοινοτήτων, παρουσία του εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών. Η ελληνοκυπριακή πλευρά έδωσε πληροφορίες για τάφους 200 Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων από το 1963, ενώ η τουρκοκυπριακή παρέδωσε στοιχεία για 400 Ελληνοκύπριους αγνοούμενους. Ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκουστάβ Φεϊσέλ δήλωσε ότι η συνάντηση αποτελεί εφαρμογή της συμφωνίας της 31ης Ιουλίου 1997, με "καλή πίστη και από τις δύο πλευρές".

Έργο εξτρεμιστικών, εθνικιστικών κύκλων ή εξτρεμιστών πολιτικών θεωρεί τις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις στις πόλεις, Πρίλεπ, Κουμάνοβο και Γκόστιβαρ της ΠΓΔΜ, έκθεση παρατηρητών του ΟΑΣΕ στα Σκόπια, η οποία εστάλη στην έδρα του οργανισμού στη Βιέννη. Σκοπός των επιθέσεων, όπως αναφέρει η έκθεση, σύμφωνα με το Σκοπιανό τύπο, ήταν να δημιουργήσουν αίσθημα ανασφάλειας και να θέσουν υπό αμφισβήτηση τη σημερινή κυβέρνηση. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται, κατά την έκθεση, από το ότι οι εκρηκτικοί μηχανισμοί τοποθετήθηκαν σε τέτοια μέρη και ώρες ώστε να μην υπάρξουν ανθρώπινα θύματα. Ειδικότερα για την βομβιστική επίθεση στο δικαστήριο του Γκόστιβαρ, η έκθεση εκτιμά ότι ήταν πράξη αντεκδίκησης για τη δίκη του Αλβανού δημάρχου Ρούφι Οσμάνι.

Πλούσιο θέαμα και δύο ντέρμπι περιλαμβάνει η 17η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ, που θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο. Ο Άρης, μετά την επιτυχία επί του Ολυμπιακού, θα αντιμετωπίσει στις 6:40 το απόγευμα του Σαββάτου στο ΟΑΚΑ τον Παναθηναϊκό. Την Κυριακή στις 6:40 ο ΠΑΟΚ θα φιλοξενήσει στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο την ΑΕΚ, σε ένα παιχνίδι με μεγάλο ενδιαφέρον, αφού οι δύο ομάδες ισοβαθμούν στην 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Στα υπόλοιπα παιχνίδια που θα γίνουν αύριο στις 5 το απόγευμα, ο Ηρακλής θα αγωνιστεί εκτός έδρας με αντίπαλο τον Σπόρτιγκ. Ο Ολυμπιακός, αναμένεται να περάσει ένα εύκολο απόγευμα με αντίπαλο τη Δάφνη, ενώ το Περιστέρι θα υποδεχτεί τον Απόλλωνα Πατρών. Τέλος το Ηράκλειο θα φιλοξενήσει την ουραγό Λάρισα, ενώ ο Παπάγου τον Πανιώνιο.

Παιχνίδια με μεγάλο βαθμολογικό ενδιαφέρον, περιλαμβάνει η 19η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Την Κυριακή, ο ΠΑΟΚ θα υποδεχτεί στις 5 το απόγευμα στην Τούμπα τον ΟΦΗ. Ο Ηρακλής θα έχει δύσκολο εκτός έδρας έργο με αντίπαλο τη Βέροια, η οποία χρειάζεται οπωσδήποτε τους βαθμούς της νίκης. Η ΑΕΚ θα αντιμετωπίσει εκτός έδρας την Προοδευτική. Η 19η αγωνιστική όμως, θα ανοίξει αύριο με το παιχνίδι του Παναθηναϊκού κόντρα στον Απόλλωνα Αθηνών, στη Ριζούπολη. Όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια θα γίνουν την Κυριακή στις 3 το μεσημέρι, εκτός από την αναμέτρηση της Τούμπας.

Βόρειοι άνεμοι και πτώση της θερμοκρασίας προβλέπονται αύριο στη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο στη βόρεια Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων κυρίως στα ορεινά. Στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά προβλέπονται τοπικές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές, παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και στα νότια σποραδικές καταιγίδες, αλλά από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενίσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -2 μέχρι 7 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 3 μέχρι 13 και στα νησιά του Αιγαίου από 8 μέχρι 15 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα ασθενών βροχών. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 2 μέχρι 16 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 23 January 1998 - 17:05:49 UTC