Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-02-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:04 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 3.2.1998

Στο πειθαρχικό συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας, με το ερώτημα της διαγραφής, παραπέμπει ο πρόεδρος του κόμματος, Κώστας Καραμανλής, τους βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν από την κομματική γραμμή στην ψηφοφορία για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ. Εξαιρείται ο επίτιμος αρχηγός της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, για τον οποίο είπε ότι είναι υπεράνω κομμάτων. Τα στελέχη του κόμματος που διαφοροποιήθηκαν κατά την ψήφιση της τροπολογίας είναι οι κ.κ. Σουφλιάς, Κοντογιαννόπουλος, Μάνος, Παπαληγούρας, Τατούλης, Παναγιωτόπουλος, Κάκαλος και Ακίφογλου. "Χθες το βράδυ αριθμός βουλευτών διαφοροποιήθηκε από την επίσημη θέση του κόμματος, προσφέροντας στήριγμα και άλλοθι στην κυβερνητική πολιτική. Με τη στάση τους αυτή επέλεξαν στην ουσία να βρεθούν εκτός κόμματος", είπε ο κ. Καραμανλής. Το βράδυ θα συνεδριάσει το Πειθαρχικό στο οποίο θα μετέχουν οι κ. κ. Βαρβιτσιώτης, Κεφαλογιάννης, Τζιτζικώστας, Παπαδόγγονας και Αχιλλέας Καραμανλής. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, γνωστοποίησε ότι στο Πειθαρχικό δεν θα προεδρεύσει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει επιλέξει να μην μετέχει σε κομματικά όργανα. Σχολιάζοντας την απόφαση του Κώστα Καραμανλή, ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος δήλωσε ότι θα τοποθετηθεί στο πειθαρχικό, ενώ την έκπληξή του εξέφρασε ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος.

Δεν δημιουργείται πολιτικό θέμα από την απουσία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ. Αυτό δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς σχετικά με τον προβληματισμό που δημιουργήθηκε και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ από την απουσία δέκα βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος. Οι περισσότεροι βουλευτές είχαν ενημερώσει για τους λόγους της απουσίας τους με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Άκη Τσοχατζόπουλο, είπε ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε: "Στο πλαίσιο μιας κοινοβουλευτικής διαδικασίας εκφράζονται οι απόψεις των βουλευτών, απόψεις οι οποίες απηχούν τα δικά τους πιστεύω, τις δικές τους πεποιθήσεις. Η ευθύνη την οποία έχει κάθε βουλευτής να στηρίξει το κυβερνητικό έργο κρίνεται κάθε φορά. Σημασία έχει τώρα που ψηφίστηκε αυτός ο νόμος να συμβάλλουν όλοι, ο καθένας με το δικό του τρόπο ώστε να αξιοποιηθεί η διάταξη αυτή και να προχωρήσουμε στις διαρθρωτικές αλλαγές που είναι απαραίτητες για την εξυγίανση των ζημιογόνων επιχειρήσεων του δημοσίου", είπε ο κ. Ρέππας. Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, είχε από το πρωί συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, με βουλευτές και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, μεταξύ των οποίων και ο Χάρης Καστανίδης, ένας από τους δέκα βουλευτές που απουσίασαν χθες το βράδυ από την ψηφοφορία της διάταξης για τις ΔΕΚΟ. Το βράδυ θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο, υπό τον Κώστα Σημίτη.

"Η ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή εξασφαλίζει τα της εθνικής μας άμυνας", τόνισε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς σχετικά με τη διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ελλάδα και την Τουρκία. "Υπάρχουν αποφάσεις των νομοθετικών σωμάτων των ΗΠΑ για την διατήρηση αυτής της ισορροπίας δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Διάφοροι προμηθευτές επιχειρούν να προωθήσουν τα προϊόντα τους και δεν ενδιαφέρονται καθόλου για την τήρηση αυτού του κανόνα", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Τύπου και πρόσθεσε : "Η ισορροπία δυνάμεων εξασφαλίζει και αυτή, μαζί με άλλες πρωτοβουλίες και άλλες επιλογές μας, τα της εθνικής μας άμυνας".

Στον κόμβο της Βιοκαρπέτ, το Βελεστίνο, τα Μάλγαρα και το χωριό Στίβος Λαγκαδά παραμένουν οι αγρότες της χώρας που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους. Ωστόσο τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματα που εξακολουθούν να παραμένουν στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών δεν έχουν αποκλείσει το δρόμο και η κυκλοφορία διεξάγεται χωρίς κανένα πρόβλημα. Το μέλος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής, Βαγγέλης Μπούτας, εξέφρασε την ικανοποίηση της επιτροπής από τη συμμετοχή στη χθεσινή κινητοποίηση, ωστόσο τα μέλη της συνεχίζουν τις επαφές με τοπικούς φορείς και ζητούν την συμμετοχή τους. Το πρωί διαλύθηκε η συγκέντρωση των αγροτών στον Αλμυρό. Το μεσημέρι στην Καρδίτσα δικάζονται 27 αγρότες για τις κινητοποιήσεις του 1996. Συγκεντρώσεις πραγματοποίησαν και οι αγρότες των Ιωαννίνων και της Κεφαλλονιάς.

Κλιμάκιο της νομαρχίας Λέσβου, καθώς και οι τρεις βουλευτές του νησιού, επισκέφτηκαν τα χωριά που επλήγησαν από τη χθεσινή νεροποντή στο ανατολικό μέρος της Μυτιλήνης. Ήδη συνεργεία της νομαρχίας από το πρωί καταγράφουν τις ζημιές που προκάλεσε η χθεσινή καταρρακτώδης βροχή. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Μυτιλήνη, υπό την υπουργό Αιγαίου, Ελισάβετ Παπαζώη.

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά της εταιρείας ΑΓΕΤ- Ηρακλής, και κατά παντός υπευθύνου, άσκησε ο εισαγγελέας Πειραιά για το ναυάγιο του "Δύστος", ανοιχτά της Κύμης στην Εύβοια, τον Δεκέμβριο του 1996.

Ανοιχτό αφήνουν οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας το ενδεχόμενο να σταματήσουν εντός του μηνός την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Δημοσίου, ΟΓΑ και του Οίκου Ναύτη. Αναφέρουν ότι τα ασφαλιστικά ταμεία τους οφείλουν 25 δισεκατομμύρια δραχμές και προειδοποιούν ότι θα τα διεκδικήσουν ακόμη και με μαζικές αγωγές.

Μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρώσει τις επαφές του ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θρασύβουλος Λαζαρίδης, και τότε θα ανακοινώσει την απόφαση του αν θα είναι υποψήφιος στο Δήμο Θεσσαλονίκης ή όχι. Αυτό δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Λαζαρίδης λίγο πριν τη συνάντηση του με το γραμματέα της Ν.Ε. πόλης Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Μαμέλη και τα άλλα μέλη του καθοδηγητικού οργάνου.

Παγκόσμια εκστρατεία αναλαμβάνει το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Η επίσημη έναρξη των κινητοποιήσεων θα γίνει στις 12 Μαρτίου με εκδήλωση στην Oυάσιγκτον, στην οποία θα προσκληθούν μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης, της Γερουσίας, του Κογκρέσου και διεθνείς προσωπικότητες. Σχετικές δηλώσεις έκανε ο πρόεδρος του ΣΑΕ, Άντριου Αθενς, ο οποίος επισκέφθηκε τον οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και από κοινού πραγματοποίησαν επίσκεψη στη Θεολογική Σχολή. Όπως δήλωσε ο κ. Αθενς στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στη διεθνή αυτή εκστρατεία ενημέρωσης θα μετάσχουν όλες οι οργανώσεις του ΣΑΕ. Υπενθυμίζεται ότι η ιστορική Θεολογική Σχολή της Χάλκης έκλεισε το 1973 ύστερα από απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης.

Διάλεξη, με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα και το "Μακεδονικό", μετά την ενδιάμεση συμφωνία, έδωσε χθες το βράδυ στο Κέντρο Μακεδονικών Σπουδών της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής στη Νέα Υόρκη, ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στέλιος Παπαθεμελής , μπροστά σε πολυπληθές ακροατήριο ομογενών. Στην ομιλία του ο κ. Παπαθεμελής αναφέρθηκε στις δυνατότητες που μας δίνει η ενδιάμεση συμφωνία και ιδιαίτερα το άρθρο 7, σε ό,τι αφορά τις ενέργειες εχθρικής προπαγάνδας, τόσο του κρατικού φορέα , όσο και του ιδιωτικού φορέα, εντός και εκτός του κράτους των Σκοπίων. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε το σημαντικό ρόλο που παίζουν οι φωνές των απόδημων Ελλήνων και μάλιστα των Παμμακεδονικών Ενώσεων, για να κρατούν το "Μακεδονικό" στην επικαιρότητα και να διατηρούν σταθερές θέσεις, προσπαθώντας να επηρεάζουν την εξωτερική πολιτική των χωρών όπου ζουν.

Επτά υποψήφιοι, ο μεγαλύτερος αριθμός στην ιστορία της Κύπρου, διεκδικούν το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, στις έβδομες κατά σειρά προεδρικές εκλογές που διεξάγονται από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το 1960, και θα γίνουν την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου. Στις κάλπες θα προσέλθουν 446.731 ψηφοφόροι, ενώ για πρώτη φορά, μετά την τροποποίηση του Συντάγματος το Νοέμβριο του 1997, θα ψηφίσουν οι νέοι ηλικίας 18 χρονών. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, θα υπάρξει και δεύτερος γύρος αφού κανείς από τους επτά υποψηφίους δεν διαφαίνεται ότι θα συγκεντρώσει στον πρώτο εκλογικό γύρο το απαιτούμενο ποσοστό 50% για την εκλογή του.

Τη συνεχιζόμενη καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα από τους Τούρκους έφερε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με γραπτή ερώτησή του, ο Έλληνας ευρωβουλευτής, Νικήτας Κακλαμάνης, με αφορμή τα σχέδια μετατροπής ιστορικού αρμενικού μοναστηριού σε ξενοδοχείο. Ο κ. Κακλαμάνης ζητά από την Επιτροπή να αντιδράσει στην παράνομη αυτή ενέργεια ενός καθεστώτος που, όπως τονίζει, "μόνη υποστήριξη έχει τις 40 χιλιάδες Τούρκους στρατιώτες οι οποίοι επί 24 χρόνια εξακολουθούν να κατέχουν το 40% της Κύπρου".

Οι προετοιμασίες για την επικείμενη συνάντηση μεταξύ του προέδρου Γιελτσιν και του κινέζου ομολόγου του Ζιανγκ Ζεμιν κυριαρχούν στις επαφές που θα έχει στο Πεκίνο, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γκριγκορι Καρασιν, με στελέχη της κινεζικής πολιτικής ηγεσίας. Η συνάντηση των δύο ανδρών έχει προγραμματιστεί για το δεύτερο εξάμηνο του 1998, με έμφαση στα θέματα διμερούς αμυντικής και γεωπολιτικής συνεργασίας.

Βαθμιαία επιδείνωση θα παρουσιάσει αύριο ο καιρός στη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές, τις καταιγίδες και τους ισχυρούς ανέμους. Ειδικότερα, αύριο στη δυτική Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές που θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες. Τα φαινόμενα σταδιακά θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα. Χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 2 μέχρι 9 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 5 μέχρι 16 και στα νησιά του Αιγαίου από 9 μέχρι 17 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 5 μέχρι 9 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 3 February 1998 - 17:05:17 UTC