Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-02-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:52 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 4.2.1998

· Το πειθαρχικό συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας με ομόφωνη απόφασή του διέγραψε οριστικά τους βουλευτές Γιώργο Σουφλιά, Στέφανο Μάνο και Βασίλη Κοντογιαννόπουλο. Ακόμη, επέβαλε ποινή διαγραφής για ένα έτος στους βουλευτές Νίκο Κάκκαλο, Αναστάση Παπαληγούρα και Πέτρο Τατούλη, ενώ απάλλαξε από τις κατηγορίες τον βουλευτή Γιώργο Παναγιωτόπουλο.

· Την παραπομπή των παραπάνω στο πειθαρχικό συμβούλιο είχε ανακοινώσει από χθες, νωρίς το μεσημέρι ο πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά, ότι "με τη στάση τους στη Βουλή έθεσαν εαυτούς εκτός κόμματος".

· Η παραπομπή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του επίτιμου προέδρου του κόμματος, πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε ότι "σύμβουλοι κακοί θέτουν σε κίνδυνο την ενότητα του κόμματος.

Σε δηλώσεις τους, τόσο ο Γ.Σουφλιάς όσο και ο Στεφ. Μάνος δήλωσαν ότι "η διαγραφή , μπορεί να είναι η αρχή του τέλους για το κόμμα, αλλά όχι και για την παράταξη".

Δεν δημιουργείται πολιτικό θέμα από την απουσία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ. Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς σχετικά με τον προβληματισμό που δημιουργήθηκε και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ από την απουσία δέκα βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος. Οι περισσότεροι βουλευτές είχαν ενημερώσει για τους λόγους της απουσίας τους με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Άκη Τσοχατζόπουλο, είπε ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε: "Στο πλαίσιο μιας κοινοβουλευτικής διαδικασίας εκφράζονται οι απόψεις των βουλευτών, απόψεις οι οποίες απηχούν τα δικά τους πιστεύω, τις δικές τους πεποιθήσεις. Η ευθύνη την οποία έχει κάθε βουλευτής να στηρίξει το κυβερνητικό έργο κρίνεται κάθε φορά". Σημασία έχει τώρα που ψηφίστηκε αυτός ο νόμος να συμβάλλουν όλοι, ο καθένας με το δικό του τρόπο ώστε να αξιοποιηθεί η διάταξη αυτή και να προχωρήσουμε στις διαρθρωτικές αλλαγές που είναι απαραίτητες για την εξυγίανση των ζημιογόνων επιχειρήσεων του δημοσίου", είπε ο κ. Ρέππας. Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, είχε συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, με βουλευτές και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, μεταξύ των οποίων και ο Χάρης Καστανίδης, ένας από τους δέκα βουλευτές που απουσίασαν προχθές το βράδυ από την ψηφοφορία της διάταξης για τις ΔΕΚΟ.

Στο θέμα των δηλώσεων του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Λυμπέρη αναφέρθηκε μετά από σχετικές ερωτήσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι δεν ενδιαφέρει την κυβέρνηση τί λέει ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ και τόνισε ότι παρουσίασε τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα με την οποία διαφωνεί η κυβέρνηση.

Η ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή εξασφαλίζει τα της εθνικής μας άμυνας, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς σχετικά με τη διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ελλάδα και την Τουρκία. Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι το επίπεδο των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων είναι τέτοιο που δεν χρειάζεται αμερικανική βοήθεια και πρόσθεσε: "Υπάρχουν αποφάσεις των νομοθετικών σωμάτων των ΗΠΑ για την διατήρηση αυτής της ισορροπίας δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Διάφοροι προμηθευτές επιχειρούν να προωθήσουν τα προϊόντα τους και δεν ενδιαφέρονται καθόλου για την τήρηση αυτού του κανόνα". Ο Υπουργός Τύπου κατέληξε λέγοντας ότι η ισορροπία δυνάμεων εξασφαλίζει και αυτή, μαζί με άλλες πρωτοβουλίες και άλλες επιλογές, τα της εθνικής μας άμυνας.

Μια υπόθεση που όλοι την θεωρούσαν δεδομένη και κλειστή φαίνεται ότι θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί τους εμπλεκόμενους φορείς, αφού αποδεικνύεται ότι μπορεί για κάποιες σκοπιμότητες να φάνηκε ότι ξεπεράστηκε, αλλά ουσιαστικά θα ταλανίσει τις δικαστικές αρχές αρκετές φορές. Έτσι παραπέμπεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο μονομελές πλημμελειοδικείο Αθηνών, στις 4 Μαρτίου 1998, ο Εμμανουήλ Κωνσταντινίδης, πρόεδρος του ΔΙΚΑΤΣΑ την επίμαχη περίοδο της αναγνώρισης δύο αδειών φαρμακοποιών μουσουλμάνων της Θράκης, οι οποίοι σπούδασαν σε Πανεπιστήμιο της Τουρκίας και διαθέτουν το εκπληκτικό ρεκόρ, να έχουν απολυτήριο λυκείου ο ένας μεταγενέστερο χρονικά του πτυχίου του πανεπιστημίου τους και ο άλλος λίγο διάστημα πριν την απόκτηση του πτυχίου. Οι άνθρωποι αυτοί σπούδασαν, δηλαδή έγιναν δεκτοί σε πανεπιστήμια της γειτονικής χώρας, χωρίς να έχουν απολυτήριο Λυκείου και τα πτυχία των πανεπιστημίων αυτών που τους δέχτηκαν αναγνωρίστηκαν από το ΔΙΚΑΤΣΑ και έτσι σήμερα ασκούν το επάγγελμά τους. Ο τότε πρόεδρος του ΔΙΚΑΤΣΑ, Εμμανουήλ Κωνσταντινίδης θα κληθεί ως κατηγορούμενος να αιτιολογήσει την ενέργειά του αυτή, αφού είναι το κυρίαρχο πρόσωπο εναντίον του οποίου στρέφεται η σχετική δίωξη. Παράλληλα, τον Μάιο θα συζητηθεί στο 40 τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας η προσφυγή κατά την απόφαση του τότε υπηρεσιακού νομάρχη Ροδόπης που χορήγησε άδεια λειτουργίας στους εν λόγω φαρμακοποιούς, ενώ είχαν προηγηθεί οι σχετικές διαδικασίες και το θέμα εκκρεμούσε.

Την αντίθεσή του στην κοινή υπουργική απόφαση, με την οποία ορίζονται τα μέλη της επιτροπής εκκαθάρισης του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ''Θεσσαλονίκη '1997'', εξέφρασε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Δ. Σ του Οργανισμού, Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης με θέμα την αποτίμηση του έργου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Ως γνωστόν, η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση ορίζει ως μέλη της επιτροπής εκκαθάρισης τους κ. Λοϊζο, Σαλπιστή, Θεοδωρίδη και Καλφόπουλο. ''Δεν είναι δυνατό'', σημείωσε ο κ. Κοσμόπουλος, ''μια διαδικασία εκκαθάρισης που είναι αυτονόητο ότι θα περιλαμβάνει και ελέγχους, να διεξαχθεί από τους ίδιους τους ελεγχόμενους''. Αναφορικά με τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ότι ''τώρα είναι η ώρα του απολογισμού''. ''Είναι η ώρα'', είπε, ''να κριθούν οι συνολικές προσπάθειες, η ατομική στάση του καθενός και να αποτιμηθούν τα αποτελέσματα''. Λίγο αργότερα, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, τα πνεύματα οξύνθηκαν ανάμεσα στους εκπροσώπους της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης. Παίρνοντας το λόγο ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, Κώστας Λοϊζος υπερασπίστηκε το έργο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα και τα επιτεύγματα του Οργανισμού ξεπερνούν κατά πολύ την ημερομηνία λήξης της Πολιτιστικής. ''Αυτή είναι'', σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λοϊζος, ''η απάντησή μας σε κάθε μικρότητα και κακόβουλη και αστήρικτη κριτική που ασκείται όλο αυτό το χρονικό διάστημα, ακόμη και σήμερα''.

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Ασφάλειας της ελληνικής Βουλής, με επικεφαλής τον Ελευθέριο Βερυβάκη, συνεχίζει την επίσκεψή της στη Σόφια, όπου συναντήθηκε με τους υπουργούς Αμυνας και Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Ανάνιεφ και Μπογκομίλ Μπόνεφ, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Αλεξάντερ Μπόζκοφ, καθώς και με τα μέλη της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της βουλγαρικής Βουλής. Μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ.Βερυβάκης εξέφρασε απόλυτη ικανοποίηση από τη σύμπτωση απόψεων και την καλή θέληση για ταχύτερη επίλυση των εκκρεμοτήτων, που διαπίστωσε στις μέχρι τώρα επαφές της ελληνικής αντιπροσωπείας με τους Βούλγαρους αξιωματούχους. Ενώπιον των Βουλγάρων επισήμων, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας, επανέλαβε την υποστήριξη της Ελλάδας στο αίτημα της Βουλγαρίας για ισότιμη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, ύστερα από εκπλήρωση των σχετικών προϋποθέσεων, όπως διευκρίνισε. Ο κ.Βερυβάκης σημείωσε με ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι η συνεπής και σθεναρή συμπαράσταση που παρέχει η Ελλάδα στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Βουλγαρίας δεν περνάει απαρατήρητη στη Σόφια. Με τη βουλγαρική πλευρά, οι Ελληνες βουλευτές αντάλλαξαν απόψεις για όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων για τα νερά του Νέστου, για τις τρεις νέες διόδους στα κοινά σύνορα, για τον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης και άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Θέματα υποδομών και μεταφορών αναμένεται να εξετάσουν την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, οι υπουργοί μεταφορών και περιβάλλοντος της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Οι εργασίες της τριμερούς διάσκεψης θα γίνουν στο Μακεδονία Παλάς ενώ οι υπουργοί θα βρίσκονται στην πόλη από αύριο. Η διάσκεψη αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ της Πέμπτης και στη συνέχεια θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις.

Υπέρ της διεύρυνσης του αριθμού των ενόρκων που συμμετέχουν στα μεικτά ορκωτά δικαστήρια τάχθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, εκφράζοντας την άποψη ότι θα μπορούσε από τρεις δικαστές και τέσσερις ενόρκους που ανεβαίνουν στην έδρα σήμερα, η σύνθεση τους να είναι δύο τακτικοί δικαστές και επτά ένορκοι. Μιλώντας στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος στη Βουλή ο κ. Γιαννόπουλος δικαιολόγησε την άποψή του αυτή υπογραμμίζοντας, ότι "αλλιώς κρίνουν τα λαϊκά δικαστήρια και αλλιώς ο δικαστής, που πολλές φορές βλέπει τα πράγματα με παρωπίδες".

Υπερβολικές, χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Μανώλης Χριστοφίδης, τις εκτιμήσεις που διατυπώθηκαν για την αναγόρευση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη σε επίτιμο μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Φυσικών Επιστημών, καθώς και εκείνες που αφορούσαν στις δηλώσεις του Ρώσου πρέσβη στη Λευκωσία, Γκεόργκι Μουράτοφ σχετικά με την παράδοση των πυραύλων S-300. "Εκείνο που πρέπει να εκτιμήσει ο καθένας είναι ότι υπάρχουν άριστες σχέσεις της Δημοκρατίας της Κύπρου με τη Ρωσία, όπως υπάρχουν με όλα τα κράτη", υπογράμμισε ο κ. Χριστοφίδης, ενώ αναφερόμενος στην παράδοση των πυραύλων S-300 επεσήμανε ότι "όσον αφορά στο θέμα του χρόνου παράδοσης των πυραύλων διέπεται από συμφωνία, η οποία δεν πρόκειται να τροποποιηθεί".

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ κάλεσε το Ιράκ να αντιληφθεί ότι αν δε συνεργαστεί με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε στρατιωτικές επιθέσεις. Ο κ. Γιλμάζ τόνισε ότι η Τουρκία περιμένει από τη Βαγδάτη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τις απέναντι στα Ηνωμένα Έθνη και υπογράμμισε πως αν δε συμβεί αυτό τότε το Ιράκ δε θα έχει το δικαίωμα να επικρίνει οποιεσδήποτε κινήσεις της Άγκυρας στο μέλλον. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Γιλμάζ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι ΗΠΑ φαίνονται αποφασισμένες να προχωρήσουν σε στρατιωτική επέμβαση αν το Ιράκ δεν επιτρέψει την πρόσβαση στους επιθεωρητές του ΟΗΕ, σε όλες τις προεδρικές τοποθεσίες. Αναφερόμενος στην επικείμενη μεσολαβητική επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στο Ισραήλ, Ισμαήλ Τζεμ ο Τούρκος πρωθυπουργός επεσήμανε πως προτεραιότητα της χώρας του είναι η άρση των συνθηκών που ενδέχεται να οδηγήσουν σε στρατιωτική σύγκρουση

Πρόταση στο υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας, να προσκαλέσει επίσημα τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β' στην Άγκυρα, έκανε ο υπουργός Τουρισμού της Τουρκίας Ιμπραήμ Γκουρντάλ. Ο κ. Γκουρντάλ συναντήθηκε σήμερα με τον πρεσβευτή του Βατικανού στην Άγκυρα, Πιερ Λουτζίτι Τσελάτα, ο οποίος σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι το αν ο Πάπας θα επισκεφθεί την Τουρκία, θα εξαρτηθεί από τις σχέσεις των δύο κυβερνήσεων. Εξέφρασε ακόμα την άποψη πρέπει να επισκεφθεί την Τουρκία καθώς η παρουσία του προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στους τόπους που ενδιαφέρουν το Χριστιανικό κόσμο.

Επίσκεψη στην ΠΓΔΜ, πραγματοποιεί αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Τόνι Λοϊντ, με στόχο την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ της Ε.Ε και των Σκοπίων. Ο κ. Λοϊντ συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Μπλάγκοϊ Χαντζίσκι, με τον οποίο συζήτησαν θέματα για την μελλοντική ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε δηλώσεις τους, τις οποίες μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων, οι κ.κ. Λοϊντ και Χαντζίσκι υπογράμμισαν ότι έχει ανοίξει ένας νέος διάλογος μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΠΓΔΜ, ενώ ο κ. Λοϊντ χαρακτήρισε συμβολική αυτήν την επίσκεψη, η οποία όπως είπε, πραγματοποιείται ένα μήνα μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας εμπορικής συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε και Σκοπίων.

Την επιστροφή του στο Αλβανικό κοινοβούλιο ανακοίνωσε το Δημοκρατικό κόμμα (PD) του πρώην Προέδρου της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, μετά από 7-μηνη αποχή. Το PD αποφάσισε να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του ΟΑΣΕ και να συμμετάσχει στις εργασίες της Αλβανικής Βουλής καθώς, επίσης, και στη διαδικασία θέσπισης νέου συντάγματος. Η ηγεσία του Δημοκρατικού κόμματος, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει πως η επιστροφή του στο κοινοβούλιο σφραγίζει το τέλος μίας διαμαρτυρίας, η οποία, όμως, θα συνεχιστεί με άλλες μορφές, ενώ, παράλληλα, διατυπώνει το αίτημα για άμεση έναρξη εποικοδομητικού διαλόγου σχετικά με το σύνταγμα.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 4 February 1998 - 7:05:20 UTC