Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-02-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:57 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 5.2.1998

· Ανησυχία για την ενότητα του κόμματος προκάλεσαν οι διαγραφές κορυφαίων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Και χθες συνεχίστηκαν οι διαβουλεύσεις, τόσο από τον πρόεδρο του κόμματος κ. Κ. Καραμανλή, όσο και από τον επίτιμο πρόεδρο, πρώην πρωθυπουργό κ.Κων. Μητσοτάκη, αλλά και τους διαγραφέντες κ.κ. Γιώργο Σουφλιά και Στέφανο Μάνο.

Τη βαθιά του ανησυχία για τη μελλοντική πορεία της Νέας Δημοκρατίας μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης και συνέστησε στην ηγεσία της Ν.Δ. ''να αντιληφθεί το λάθος της και να αποκαταστήσει την ψυχική ενότητα της παράταξης''. Σε δηλώσεις του ο κ. Ράλλης, αναφορικά με το θέμα των διαγραφών από το κόμμα, τόνισε η επιβολή ποινών θα ήταν δικαιολογημένη μόνο αν ετίθετο από την αρχή θέμα κομματικής πειθαρχίας, ενώ υπογράμμισε ότι η ΝΔ όφειλε να μην καταψηφίσει την τροπολογία για τις ΔΕΚΟ, καθώς ''είναι προς την ορθή κατεύθυνση και δικαιώνει τη βασική πολιτική του κόμματος''. Η ΝΔ έπρεπε να είχε αντιληφθεί ότι με την αρνητική στάση της αποστασιοποιείται από τη συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών της, σημείωσε ο κ. Ράλλης.

''Η προχθεσινή απόφαση αποτελεί τη συμβολαιογραφική πράξη της εκχώρησης των ιδεών και του προγράμματος μας, αλλά και σωσίβιο ταυτόχρονα στην παραπαίουσα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ'', υπογράμμισε ο διαγραφείς από τη ΝΔ, Νίκος Κάκκαλος, σε δήλωσή του, στους δημοσιογράφους, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του ''αναπόσπαστο'' κομμάτι της ΝΔ. ''Το τύπου ανταρτοδικείου Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΝΔ, έχοντας στη σύνθεσή του και αυτούς που ευθύνονται για τις οδυνηρότερες ήττες της παράταξης και χαρακτηρίζονται από τον πρόεδρο του κόμματος "το αύριο της Ν.Δ", με συνοπτικές διαδικασίες που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα αλήστου μνήμης έκτακτα στρατοδικεία, διέγραψαν με μια προειλημμένη και προαναγγελθείσα απόφαση "το χθες", άκουσον -άκουσον, της παράταξης'', τόνισε ο κ. Κάκκαλος.

Στις εξελίξεις που ταλανίζουν τη Νέα Δημοκρατία και προκαλούν αναταραχή στους κόλπους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ο κ. Ρέππας επεσήμανε ότι η ΝΔ είναι δέσμια του αναχρονιστικού και παλαιοκομματικού της παρελθόντος και ότι έχει μετατραπεί σε πολιτικό παρατηρητήριο, ενώ αναφερόμενος στην ρευστότητα που επικρατεί, την απέδωσε στην ασάφεια της πολιτικής και στην προγραμματική αδυναμία της ΝΔ. Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τους διαγραφέντες βουλευτές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται αν οι διαγραφέντες έχουν απόψεις κοντά σε ορισμένες θέσεις της κυβέρνησης και δεν προτίθεται να στείλει κανένα μήνυμα προς αυτούς. Επίσης, σημείωσε ότι η μόνη πρόταση για μια ισχυρή Ελλάδα του 21ου αιώνα είναι η πρόταση της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαρκ Γκρόσμαν, δεν ζήτησε την ελληνική συνδρομή για ενδεχόμενες επιχειρήσεις εναντίον του Ιράκ. Αυτό τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ο υπουργός Τύπου υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της εφαρμογής των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και είναι αντίθετη στη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής. "Η κυβέρνηση επιθυμεί να βρεθεί λύση με ειρηνικό τρόπο", κατέληξε ο κ. Ρέππας.

Συνεργασία διάρκειας μιας ώρας είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ευάγγελο Γιαννόπουλο ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Τη συνάντηση απασχόλησαν, κυρίως, θέματα του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Ερωτηθείς -μετά τη συνάντηση- για τις εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Γιαννόπουλος χαρακτήρισε ''χωροφυλακοειδή'' ενέργεια, που έγινε από ένα όργανο μη νόμιμης σύνθεσης, την κίνηση του αρχηγού της ΝΔ να προχωρήσει σε διαγραφές βουλευτών του κόμματός του, ενώ τόνισε ότι ''κυριάρχησε προς το παρόν η πλειοψηφούσα στη ΝΔ πτέρυγα των φιλοβασιλικών και των δικτατορικών''. Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι ''προχωρεί ακάθεκτο και ενωμένο''. ''Και εκεί έχουμε κάποια γκρίνια'', είπε, για να συμπληρώσει όμως ότι ''είναι απλώς γκρίνια και διατύπωση διαφορετικών απόψεων'', ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι το ΠΑΣΟΚ ''θα κερδίσει και τις επόμενες και τις μεθεπόμενες εκλογές, τουλάχιστον για δέκα χρόνια ακόμα''.

Το υπουργείο Μεταφορών κάλεσε τις διοικήσεις των προβληματικών οργανισμών κοινής ωφέλειας να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενους, στο πλαίσιο της εξυγίανσης των οργανισμών, όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός, Τάσος Μαντέλης. Ο υπουργός Μεταφορών σημείωσε ότι τα σχέδια εξυγίανσης των αστικών συγκοινωνιών, του Οργανισμού Σιδηροδρόμων, της Ολυμπιακής Αεροπορίας και των ΕΛΤΑ βρίσκονται σε φάση υλοποίησης και πρόσθεσε ότι ειδικοί σύμβουλοι θα παρακολουθήσουν τα επιχειρησιακά σχέδια αυτών των οργανισμών.

''Ορισμένοι απωθούν ίσως το γεγονός ότι ο Οργανισμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη '97" είναι ο μόνος οργανισμός, της εκκαθάρισης του οποίου προϊσταται και εποπτεύει σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου με αυτοτελείς ελεγκτικές αρμοδιότητες εφ'όλης της ύλης, παράλληλα δε διενεργούνται και όλοι οι διαχειριστικοί έλεγχοι''. Aυτό δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας δημοσιεύματα που έχουν ως αντικείμενό τους τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης για τον απολογισμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και φέρουν το Δήμαρχο της πόλης να μη συμφωνεί με το διορισμό του Συμβουλίου Εκκαθάρισης. ''Θέλω να ελπίζω'', τόνισε ο κ. Βενιζέλος, ''ότι οι πρωτοεμφανιζόμενες και αυστηρές αυτές εγγυήσεις διαφάνειας θα ικανοποιούν και θα επαναπαύουν και το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ο οποίος ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού και νόμιμος εκπρόσωπό του έχει μετάσχει στη λήψη όλων των διαχειριστικών αποφάσεων του Οργανισμού και έχει υπογράψει τις σχετικές συμβάσεις''.

Θέματα που απασχολούν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας, θα αποτελέσουν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, κατά τη διάρκεια της 29ης συνόδου των πρυτάνεων και των προέδρων των διοικουσών επιτροπών των πανεπιστημίων όλης της χώρας, η οποία αρχίζει την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή. Η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΑΕΙ, η δικτύωση - διασύνδεση των γραφείων σταδιοδρομίας, η πορεία του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης, είναι ορισμένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν τους συμμετέχοντες.

Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αγκυροβολούν σήμερα τα σκάφη τους οι ιδιοκτήτες μηχανοτρατών του Νομού Έβρου, αντιδρώντας στις διαδικασίες δίωξης που υφίστανται από το ΙΚΑ, το οποίο τους ζητά να καταβάλουν αναδρομικά για τα δύο τελευταία χρόνια τις ασφαλιστικές εισφορές για αλλοδαπούς αλιεργάτες που απασχολούν. Ποσά τα οποία ήδη έχουν καταβάλει στο ΝΑΤ. Κατά την διάρκεια της χθεσινής τους συνέλευσης οι ιδιοκτήτες μηχανοτρατών αποφάσισαν να παραδώσουν τα αλιευτικά τους έγγραφα στο Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης και να απολύσουν τους αλιεργάτες αλλοδαπούς που εργάζονται στα σκάφη τους. "Είμαστε αποφασισμένοι να τραβήξουμε το σκοινί", είπε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, κ. Κολοσέντας, "μέχρι να βρεθεί λύση, και αυτό γιατί είναι αδικία να πληρώνουμε ένα άτομο σε δύο ασφαλιστικούς οργανισμούς".

Ο σχεδιασμός των δράσεων για την επόμενη διετία, ο προγραμματισμός των τεσσάρων περιφερειακών ΣΑΕ, οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα, καθώς και η Ολυμπιάδα του 2004, θα αποτελέσουν τα κύρια θέματα, στα οποία το εννιαμελές προεδρείο του ΣΑΕ θα επιστήσει την προσοχή του στις 7 και 8 Φεβρουαρίου, στη Θεσσαλονίκη. Στις εργασίες της πρώτης τακτικής συνεδρίασης του προεδρείου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού θα συμμετάσχουν ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Σταύρος Λαμπρινίδης και ο πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, Γρηγόρης Νιώτης. Εξάλλου, έχει προγραμματιστεί συνάντηση του προεδρείου με τον υπουργό Πολιτισμού, Ευάγγελο Βενιζέλο, προκειμένου να αναπτυχθούν αναλυτικότερα οι λεπτομέρειες για την οργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004 στην Αθήνα.

Παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να σταματήσουν "οι λεηλασίες και οι επιθέσεις σε βάρος του ελληνικού στοιχείου και των δικαιωμάτων του στην Ιμβρο", ζητά με ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος. Στην ερώτησή του, ο κ. Αλαβάνος σημειώνει τις πολυάριθμες και συνεχείς προσπάθειες των τουρκικών αρχών να στερήσουν κάθε δικαίωμα στους Ελληνες που παρέμειναν στην Ιμβρο, ενώ καθιστά επιτακτική την ανάγκη εφαρμογής του άρθρου 14 της Συνθήκης της Λωζάνης, το οποίο προβλέπει την προστασία των ατόμων που ζουν στην Ιμβρο και στη Τένεδο. Τέλος, ο κ. Αλαβάνος με την ερώτησή του, καλεί το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης να παρέμβει προς τις τουρκικές αρχές, προκειμένου να εφαρμοσθεί το άρθρο 14, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η διαφύλαξη των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων των Ελλήνων της Ιμβρου και της Τενέδου.

Τον περιορισμό της περιόδου των τακτικών εκπτώσεων σε ένα μήνα το χειμώνα και ένα μήνα το καλοκαίρι, προκειμένου να στηριχθεί η αξιοπιστία του, τόσο για το συμφέρον των καταναλωτών, όσο και για το συμφέρον της αγοράς, ζητά με ανακοίνωσή του, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ο οποίος υποστηρίζει ότι "το παρατεταμένο χρονικό διάστημα των εκπτώσεων υπονομεύει τον θεσμό αυτό στη συνείδηση των καταναλωτών". Ο Εμπορικός Σύλλογος, προέβη στην ανακοίνωση αυτή, με αφορμή τα χαμηλά επίπεδα που παρατηρήθηκαν στην καταναλωτική κίνηση στην αγορά, μετά το τέλος του πρώτου δεκαημέρου των εκπτώσεων, σε αντίθεση με τις πρώτες μέρες οπότε υπήρξε μεγάλη αγοραστική κίνηση.

Στο πρόσωπο του Αντώνη Μουτάφη, μαθητή του 2ου Γυμνασίου Χαϊδαρίου, η Βουλή των Ελλήνων τίμησε τους 250.001 μαθητές και μαθήτριες που επισκέφθηκαν, 4 Φεβρουαρίου 1998, την Έκθεση Ιστορικών Αντικειμένων της Νεότερης Ελλάδας, η οποία παρουσιάζεται στο Κοινοβούλιο από τις 18 Μαΐου 1994. Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης παρέδωσε στο μαθητή αυτό, αναμνηστικό αργυρό μετάλλιο με τη μορφή του Μακρυγιάννη, του αγωνιστή της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας και στο Σχολείο του μαθητή πρόσφερε χαρακτικό με την Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843. Όπως ανέφερε ο κ. Κακλαμάνης, σκοπός των εκθέσεων αυτών, που οργανώνει η Βουλή είναι η προσέγγιση μέσα από τα εκθέματα της σημασίας σπουδαίων ιστορικών γεγονότων και μεγάλων πολιτικών παρουσιών, για την ενδυνάμωση της ιστορικής μνήμης και της συναίσθησης της ιστορικής μας συνέχειας. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, η Βουλή οργάνωσε από το Μάρτιο του 1994 πέντε εκθέσεις, τις οποίες επισκέφθηκαν μέχρι σήμερα 250.001 μαθητές από 5.436 τμήματα σχολείων, καθώς και 140.000 ιδιώτες. Τέλος, ο κ. Κακλαμάνης, απευθυνόμενος στα παιδιά της Β' τάξης του 2ου Γυμνασίου Χαϊδαρίου, ευχήθηκε πρόοδο στις σπουδές και τη ζωή τους, τα κάλεσε να κάνουν ό,τι καλύτερο για την Πατρίδα και να μεταφέρουν στους δικούς τους το πιο φιλικό και δημοκρατικό μήνυμα της Βουλής των Ελλήνων.

Σοβαρά, αλλά και μη ανακοινώσιμα είναι όσα συζητήθηκαν μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη και του πρέσβη της Ρωσίας, Γκεόργκι Μουράτοφ, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Μανώλης Χριστοφίδης. Ακόμα, αναφερόμενος στην εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S- 300, ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε μόνο ότι "οι πύραυλοι θα παραδοθούν όπως είναι προγραμματισμένο", χωρίς όμως να προβεί σε περισσότερες διευκρινίσεις και λεπτομέρειες.

Στη Βαγδάτη μετέβη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, σε μια "αποστολή καλής θέλησης" όπως την αποκαλεί, με στόχο την εκτόνωση της κρίσης. Ο κ. Τζεμ, ο οποίος θα συναντηθεί με τους Ιρακινούς ηγέτες, μεταφέροντας μήνυμα του Τούρκου προέδρου, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, υπογράμμισε πως η επίσκεψή του δεν έχει διαμεσολαβητικό χαρακτήρα, αλλά αποτελεί κίνηση "καλής θέλησης" με στόχο την αποτροπή του πολέμου. Πριν την αναχώρησή του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας τόνισε ότι τα σημεία στα οποία θα επικεντρωθεί θα είναι η αποφυγή ένοπλης σύρραξης, η ενίσχυση της ιρακινής οικονομίας μετά τις κυρώσεις του ΟΗΕ και ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ. Το αεροπλάνο του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών πήρε ειδική άδεια ώστε να προσγειωθεί κατευθείαν στο Ιράκ, παρά τις σχετικές απαγορεύσεις. Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Ιζμέτ Σεζγκίν, τόνισε σε συνέντευξή του ότι οι χημικοί, βιολογικοί και βαλλιστικοί πύραυλοι που έχει στην κατοχή του το Ιράκ, απειλούν τη Συρία, το Ιράν και την Τουρκία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ο αριθμός των όπλων που διαθέτει η Βαγδάτη έχει φθάσει σε ανησυχητικά επίπεδα.

Τη βεβαιότητά του ότι ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης θα γίνει πραγματικότητα, εξέφρασε ο Ρώσος πρεσβευτής στη Βουλγαρία, Λεονίντ Κερεστεντζιάντς, επισκεπτόμενος το Μπουργκάς της Μαύρης Θάλασσας. Ο κ. Κερεστεντζιάντς τόνισε οτι ο Φεβουάριος είναι η τελευταία προθεσμία για την ολοκλήρωση των διμερών διαβουλεύσεων για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στη Βουλγαρία. και επανέλαβε την επίσημη θέση της Μόσχας, ότι το πρόβλημα με το φυσικό αέριο δεν είναι πολιτικό ή διακρατικό, αλλά καθαρά οικονομικό. Το πρόβλημα, κατά τον ίδιο, "αποδεικνύει για άλλη μια φορά πως ούτε η Βουλγαρία, ούτε η Ρωσία έχουν μάθει να εμπορεύονται πολιτισμένα". Σύμφωνα με τον Ρώσο πρεσβευτή, τα ζητήματα της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου στη Βουλγαρία πρέπει να τεθούν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων μαζί με τα θέματα της κατασκευής νέων αγωγών και την τράνζιτ μεταφορά πρώτων υλών για τρίτες χώρες.

Επίσκεψη στην Τουρκία αναμένεται να πραγματοποιήσει στις 9 Φεβρουαρίου ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και μέλη της πολιτικής ηγεσίας της Αγκυρας, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η αλβανική εφημερίδα ''Shekuli''.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 5 February 1998 - 7:05:12 UTC