Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-02-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:04 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χιλιάδες στρέμματα και εποχιακές καλλιέργειες πλημμύρισαν σε ολόκληρη την παρέβρια περιοχή του νομού Εβρου από τις συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις, ενώ σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν στο εθνικό οδικό και επαρχιακό δίκτυο του νομού. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκαν οι υπηρεσίες της Νομαρχίας Εβρου, ενώ τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο ''Ξενοκράτης''. Η αποτίμηση των ζημιών αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες.

Εικόνα λιμνοθάλασσας παρουσίαζε από τα ξημερώματα ολόκληρος ο νομός Ροδόπης από πλημμύρες που προκλήθηκαν από συνεχείς βροχοπτώσεις που πλήττουν την περιοχή εδώ και δύο μέρες. Όλα τα ποτάμια ''φούσκωσαν'', η στάθμη τους ανέβηκε επικίνδυνα και σε πολλά σημεία το νερό έφθασε το ύψος των γεφυρών. Η περιοχή Σάλπης αποκλείσθηκε. Μόνο μεγάλα αυτοκίνητα που κατασκευάζουν τα έργα στην περιοχή έχουν πρόσβαση με δυσκολία και αυτό, προκειμένου να μεταφέρουν αρρώστους και τρόφιμα. Στις κοινότητες Βραγιά και Πάσο δεν υπάρχει πόσιμο νερό, καθώς έσπασε το δίκτυο του νερού και η μεταφορά του γίνεται μόνο με υδροφόρες του Στρατού. Οπου υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν φράγματα έχουν αποσταλεί μηχανήματα της Νομαρχίας, η οποία έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο ''Ξενοκράτης''. Το επαρχιακό δίκτυο κόπηκε σε πολλά σημεία, όπως στο δρόμο Κρανοβουνίου - Παγουρίων, στην Καλλιθέα κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν αποθήκες, στο Παλλάδιο 1.000 μεγάλα ζώα δεν είναι δυνατό να τροφοδοτηθούν γιατί αποκλείστηκαν. Προβλήματα παρουσιάζει ο δρόμος Κρωβύλης, όπου έσπασε ανάχωμα στο έργο Μαυροματίου και καταστράφηκε το αντλιοστάσιο, ενώ ένα μαντρί κάτω από τη γέφυρα Ξυλαγανής έχει παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά του χειμάρρου. Η κατάσταση σε όλα τα ποτάμια του νομού είναι οριακή.

Θύμα της κακοκαιρίας έπεσε ένας 47χρονος κτηνοτρόφος, ο οποίος παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά χειμάρρου, στην περιοχή Λιμενάρια της Θάσου. Ο άτυχος, Αλέξανδρος Μπόρας επιχείρησε να διασχίσει με αγροτικό αυτοκίνητο την κοίτη χειμάρρου, η οποία είχε πλημμυρίσει εξαιτίας των βροχοπτώσεων που σημειώνονται τις τελευταίες δύο μέρες και στο νησί του βορείου Αιγαίου. Σε κάποια στιγμή, όμως, το αυτοκίνητο παρασύρθηκε από τα νερά με αποτέλεσμα να πνιγεί ο 47χρονος κτηνοτρόφος.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί τις κινητοποιήσεις των αγροτών και αναγνωρίζει ότι υπάρχουν προβλήματα στον αγροτικό χώρο, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ο υπουργός Τύπου τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει καταβάλει ιδιαίτερες προσπάθειες για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά και εκτίμησε ότι μέσα από τη συνεννόηση και τη συνεργασία μπορούν να προκύψουν θετικά αποτελέσματα. "Η αντιπαράθεση και η διαίρεση δεν οδηγούν πουθενά", είπε ο κ. Ρέππας, σημειώνοντας ότι το Υπουργείο Γεωργίας έχει επιδιώξει τη στενή συνεργασία με τον αγροτικό κόσμο. Ο υπουργός Τύπου σημείωσε ότι προβλήματα έχουν κυρίως οι ελαιοπαραγωγοί και οι παραγωγοί εσπεριδοειδών που αντιμετωπίζουν μια κρίσιμη κατάσταση.

Η διεθνής νομισματική κρίση, αλλά και η πρόθεση της Αγγλίας να διαδραματίσει ενεργότερο οικονομικό ρόλο στα Βαλκάνια, ήταν τα κύρια θέματα, τα οποία ανέπτυξαν κατά τη διάρκεια της συνάντησής του, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου με τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν. Ο κ. Παπαντωνίου, υπογράμμισε σε δηλώσεις του, ότι ο κ. Μπράουν θεωρεί την πορεία της ελληνικής οικονομίας θετική, κάτι που θα προκαλέσει το ενδιαφέρον Αγγλων επενδυτών. Εξάλλου, ο κ. Μπράουν, συνέχισε ο κ. Παπαντωνίου, εξέφρασε την επιθυμία της Αγγλίας να εκμεταλλευθεί την δυνατότητα που προσφέρει η Ελλάδα για κοινές πρωτοβουλίες. "Πιστεύω ότι ήταν μια πολύ θετική συνάντηση", τόνισε ο κ. Παπαντωνίου.

Τους βασικούς άξονες και στόχους της ελληνικής κυβέρνησης, παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με θέμα: "Επιχειρηματικές προοπτικές στην Ελλάδα: Ανακαλύπτοντας ξανά τη Νοτιοανατολική Ευρώπη", στο συνέδριο που διοργανώνει στο Λονδίνο η Συνομοσπονδία Βρετανικών Βιομηχανιών με τίτλο: "Η Ελλάδα στην επόμενη χιλιετία". Ο κ. Παπαντωνίου υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι στην Ελλάδα επικρατεί κλίμα ευρείας πολιτικής συναίνεσης για τα κυβερνητικά οικονομικά μέτρα, που αποσκοπούν στην ένταξη της χώρας στην Οικονομική Νομισματική Ενωση.

Η Πολιτιστική Ολυμπιάδα, θεσμός που προωθεί η Ελλάδα, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης και ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενόψει της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου για θέματα πολιτισμού. Σε δηλώσεις του ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η Πολιτιστική Ολυμπιάδα είναι το νέο στοιχείο που κομίζει η Ελλάδα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Στο μεταξύ, με τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, συναντήθηκε στο Ναγκάνο της Ιαπωνίας η ελληνική επιτροπή για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Ανδρέας Φούρας χαρακτήρισε ιδιαίτερα θερμή την υποδοχή της ελληνικής αντιπροσωπείας από τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και πρόσθεσε ότι τα σχόλια ήταν κολακευτικά. Εξάλλου, κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Σημειώνεται ότι σε σχέδιο νόμου προβλέπεται η προστασία των Ολυμπιακών συμβόλων και σημάτων.

Χρονιά ορόσημο για την άρση των τεχνικών και οργανωτικών προβλημάτων, με στόχο τη δημιουργία ενιαίου διαβαλκανικού σιδηροδρομικού δικτύου, θα αποτελέσει το 1998, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) κ. Ιωάννης Μουρμούρης, με την ευκαιρία της 12ης συνόδου της ομάδας γενικών διευθυντών των βαλκανικών οργανισμών σιδηροδρόμων, στη Θεσσαλονίκη. "Ήδη, άλλωστε, από καθαρά τεχνικής πλευράς, είμαστε έτοιμοι να συνδεθούμε με τα Σκόπια και την Κωνσταντινούπολη, ακόμη και με Intercity", τόνισε ο κ. Μουρμούρης, συμπληρώνοντας ότι οι προθέσεις είναι ιδιαίτερα θετικές από όλες τις χώρες των Βαλκανίων, ώστε ο διαβαλκανικός σιδηρόδρομος να παράγει έργο, σε επίπεδο ανάλογο με αυτό των ευρωπαϊκών χωρών.

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, το οποίο υπογράφεται από τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη. Στο νομοσχέδιο καθορίζεται - μεταξύ άλλων - η σύνθεση της Εθνικής Επιτροπής, που θα προεδρεύεται από τον πρωθυπουργό και στην οποία εκπροσωπούνται: Τα πολιτικά κόμματα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Εκκλησία της Ελλάδος, το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, ο αθλητικός κόσμος καθώς και οι διάφορες όψεις της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής, πνευματικής, καλλιτεχνικής και αθλητικής ζωής. Σε ότι αφορά στην ανώνυμη εταιρία ''ΑΘΗΝΑ 2004 '' η οποία θα λειτουργήσει ως Οργανωτική Επιτροπή των αγώνων, προβλέπεται ότι δεν ανήκει στο δημόσιο και θα ακολουθεί τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας . Τέλος, στην έκθεση του γενικού λογιστηρίου του κράτους επί του προϋπολογισμού της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων προβλέπεται ότι τα έσοδα θα φθάσουν στα 13 δισ. δρχ. Ειδικότερα εκτιμάται ότι οι συνολικές δαπάνες θα φθάσουν στα 445 δισ. δρχ. ενώ τα έσοδα θα είναι της τάξεως των 458 δισ. δρχ.

Πρόστιμα ύψους 30 εκατ. δραχμών επέβαλε σε 11 επιχειρήσεις το δημόσιο, στις οποίες διαπιστώθηκαν παραβάσεις. Οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ, μετά από έλεγχο σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις, στις οποίες λειτουργούν ηλεκτρονικά παιχνίδια, διαπίστωσαν ότι οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, είχαν μετατρέψει τη χρήση των ηλεκτρομηχανημάτων, ώστε να λειτουργούν ως τυχερά, χωρίς να διαθέτουν άδεια λειτουργίας των μηχανημάτων. Με τον τρόπο αυτό, οι παίκτες των παιχνιδιών έχαναν μεγάλα χρηματικά ποσά, αφού το παιχνίδι εξαρτιόταν αποκλειστικά και μόνο από τον παράγοντα τύχη και όχι από τις γνώσεις και τη δεξιοτεχνία των παιχτών.

Την αναγκαιότητα ενός συστήματος ασφαλείας ολόκληρης της Ευρώπης, ο σχεδιασμός και η εφαρμογή του οποίου είναι έργο των κυβερνήσεων και των λαών της γηραιάς ηπείρου, επεσήμανε ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης στα μέλη της Ρωσο - Ελληνικής Ομάδας Φιλίας του ρωσικού κοινοβουλίου που τον επισκέφθηκαν. Ο κ. Κακλαμάνης, αφού εξήρε τις στενές φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιβεβαίωση της Ρωσίας ότι θα τηρήσει τη συμφωνία για την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ρωσικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, κ. Γκτλιάν, τόνισε ότι οι ανταλλαγές επισκέψεων πρέπει να συνεχιστούν, ώστε να υπάρξει ανάπτυξη των ήδη φιλικών σχέσεων των δυο χωρών.

Ολοκληρώνονται στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες της 15ης Συνόδου των προέδρων και των γραμματέων των Επιτροπών Ερευνών όλων των πανεπιστημίων της χώρας. Στόχοι της Συνόδου είναι η επεξεργασία θεμάτων που αφορούν στην έρευνα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η ανταλλαγή απόψεων σε θέματα διαχείρισης των έργων, στρατηγικής και ανάπτυξης, καθώς και η διατύπωση κοινών θέσεων. Η συγκρότηση της Συνόδου αποτελεί πρωτοβουλία των ίδιων των πανεπιστημίων με βάση το παράδειγμα λειτουργίας αντίστοιχων οργάνων στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα αποτελέσματα των εργασιών της Συνόδου, που διοργανώθηκε από την επιτροπή ερευνών του Α.Π.Θ, θα κοινοποιηθούν στην ολομέλεια της Συνόδου των πρυτάνεων και των προέδρων των διοικουσών επιτροπών των ΑΕΙ, που θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Θεσσαλονίκη.

Συνέδριο συνδυασμένων μεταφορών και διαμετακόμισης Νοτιοανατολικής Ευρώπης, διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά η HELEXPO-ΔΕΘ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής του ΑΠΘ, από τις 4 έως τις 6 Ιουνίου. Στην έκθεση αναμένεται να πάρουν μέρος εκθέτες και φορείς κατασκευής και αντιπροσώπευσης οχημάτων και άλλων μέσων μεταφοράς, συστημάτων και μέσων μοναδοποίησης φορτίων, υπηρεσίες μεταφοράς, διαμεταφοράς και ασφαλιστικές εταιρείες. Εισηγητές του συνεδρίου θα είναι εκπρόσωποι από Διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των υπουργείων Μεταφορών, ΠΕΧΩΔΕ, Εμπορικής Ναυτιλίας, πανεπιστημίων, καθώς και φορέων εξειδικευμένων στις μεταφορές.

Η Θεσσαλονίκη διεκδικεί την διοργάνωση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας που θα πραγματοποιηθεί το έτος 2000. Σχετική πρόταση υπέβαλε λίγο πριν τη λήξη της θητείας του το Διοικητικό Συμβουλίου του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας "Θεσσαλονίκη ΄97". Για την πρόταση, την οποία υποστηρίζει και ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, έχει ενημερωθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου. Στην απαντητική επιστολή του ο Πατριάρχης τονίζει μεταξύ των άλλων ότι θα αξιοποιηθεί η πρόταση του ΟΠΠΕΘ και ότι η επιστολή έχει παραπεμφθεί στην Συνοδική Επιτροπή Διορθοδόξων Ζητημάτων η οποία μελετά το θέμα.

"Η κυπριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στις ενδοκυπριακές συνομιλίες, πάντοτε στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις", δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης. Εξάλλου, χαρακτήρισε πολιτική πράξη την αποστολή επιστολών από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης προς τον Γ.Γ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπίλ Κλίντον και τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ. "Εμείς είμαστε ικανοποιημένοι ότι το άλυτο του Κυπριακού θεωρείται απαράδεκτο και ότι η λύση του Κυπριακού εξυπηρετεί συμφέροντα άλλων", τόνισε ο κ. Χριστοφίδης.

"Πολύ θετική" χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον Ιρακινό πρόεδρο, Σαντάμ Χουσεϊν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Η συνάντηση των δύο ανδρών διήρκεσε 90 λεπτά και όπως τόνισε ο κ. Τζεμ, η ιρακινή πλευρά καλωσόρισε την τουρκική πρωτοβουλία η οποία, υπογράμμισε, είναι "επίκαιρη και κατάλληλη". Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Ιρακινό πρόεδρο για την επιθυμία της Τουρκίας να επιτευχθεί ειρηνική εκτόνωση της κρίσης προσθέτοντας πως το Ιράκ από την πλευρά του, είναι υποχρεωμένο να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Ποικίλες αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος και του VMRO-DPMNE, να μην αποδεχθούν την πρόσκληση του προέδρου της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ, να συμμετάσχουν στη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων στις 10 και 11 Φεβρουαρίου. Ο Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, αρχηγός του VMRO-DPMNE και ο Πέταρ Γκόσεφ αρχηγός του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος απέστειλαν επιστολές στον κ. Γκλιγκόροφ, με τις οποίες του γνωστοποιούν ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στη συνάντηση, ενώ υποστηρίζουν ότι το μοναδικό θέμα που πρέπει να τεθεί είναι η ασφάλεια της χώρας. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα με ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει ότι τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στη συνάντηση του κ. Γκλιγκόροφ με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων γιατί "θέλουν να κρύψουν την αλήθεια για σημαντικά θέματα", ενώ ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μίρκο Τριφόνοφσκι δήλωσε ότι "το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα και το VMRO-DPMNE θέλουν να αποφύγουν τις ευθύνες τους".


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 6 February 1998 - 7:05:12 UTC