Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-02-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:53 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 12.2.1998

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην εξυγίανση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, που ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει θέμα πώλησης του εθνικού αερομεταφορέα. Στόχος του προγράμματος εξυγίανσης είναι να γίνει η επιχείρηση ανταγωνιστική, είπε ο κ. Ρέππας. Με τη φράση "Η Ολυμπιακή δεν μπορεί να περιμένει", ο υπουργός Μεταφορών, Τάσος Μαντέλης υπογράμμισε την αναγκαιότητα υλοποίησης του προγράμματος εξυγίανσης της εταιρείας. Ο κ. Μαντέλης σημείωσε χαρακτηριστικά: "Η Ολυμπιακή υποχρεωτικά προηγείται και από τον ίδιο τον νόμο που επισημαίνει ότι σε δύο μήνες πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Επομένως και ο νόμος το προσδιορίζει αλλά και οι ανάγκες και οι περιστάσεις". Μετά την Ολυμπιακή το πρόγραμμα εξυγίανσης θα εφαρμοστεί στις αστικές συγκοινωνίες, τον ΟΣΕ και τα ΕΛΤΑ. Στο μεταξύ, η διοίκηση της Ολυμπιακής, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργούνται στις πτήσεις από τις στάσεις εργασίας των εργαζομένων, προσανατολίζεται στη δρομολόγηση αεροσκαφών της αεροπλοϊας αλλά και στην ενοικίαση επιπλέον αεροσκαφών.

Κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της στο αγροτικό άσκησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, σε δηλώσεις του μετά από συνεδρίαση του κόμματος για το θέμα. Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι το κόμμα του βρίσκεται κοντά στους αγρότες, ωστόσο επισήμανε ότι δεν συμφωνεί με τους αποκλεισμούς των δρόμων και με τρόπους διαμαρτυρίας που πλήττουν άλλες κοινωνικές ομάδες.

Διευκρινίσεις για τις εξετάσεις που θα δίνουν οι εκπαιδευτικοί προκειμένου να διοριστούν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση έδωσε το μεσημέρι ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης. Η σχετική υπουργική απόφαση υπογράφηκε. Στους διαγωνισμούς, που θα διεξαχθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου ή το πρώτο του Μαϊου, στο πρότυπο των Γενικών Εξετάσεων, θα έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν περίπου 150.000 αδιόριστοι νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές, καθώς και αναπληρωτές και ωρομίσθιοι. Οι εξετάσεις θα γίνονται κάθε δύο χρόνια, ενώ οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε δύο θεματικές ενότητες που αφορούν στο γνωστικό αντικείμενο και τη διδακτική του και στην παιδαγωγική επάρκεια και τη γνώση της ψυχολογίας του παιδιού και του εφήβου. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Παιδείας, επισήμανε ότι οι λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή των εξετάσεων θα δοθούν σύντομα στη δημοσιότητα με προκήρυξη από το ΑΣΕΠ.

Με κόντρες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης οι οποίες ξεκίνησαν για διαδικαστικά θέματα και κατέληξαν σε θέματα ουσίας για τις αρμοδιότητες της Εθνικής και της Οργανωτικής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε, η πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής η οποία επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για την οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος που πήρε το λόγο στην αρχή της συνεδρίασης δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες πεδίο στείρας αντιπολίτευσης. Ο βουλευτής της Ν.Δ. Τζανής Τζανετάκης υποστήριξε από την πλευρά του κόμματός του ότι οι ολυμπιακοί αγώνες πρέπει να γίνουν με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Πρόσθεσε όμως ότι η κυβέρνηση εξαπάτησε την Αξιωματική Αντιπολίτευση ζητώντας να προτείνει πρόσωπα τα οποία όμως δεν αξιοποίησε ενώ μίλησε και για νομοσχέδιο που άλλοι έφτιαξαν στο παρασκήνιο και ο υπουργός το επωμίζεται.

Ανταποδίδοντας την επίσκεψη που πραγματοποίησε, παλαιότερα, στο ιστορικό Τεπελένι της Αλβανίας, κλιμάκιο του Δήμου Κομοτηνής, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Κομοτηνής, Γιώργο Παπαδριέλλη, ενδεκαμελής αντιπροσωπεία του αλβανικού δήμου βρίσκεται από την Τρίτη, στην Κομοτηνή και θα παραμείνει επί 4 ημέρες. Επικεφαλής είναι ο δήμαρχος Τεπελενίου, Βλαδιμίρ Μπιρμπίλι. Τα μέλη της αλβανικής αντιπροσωπείας φιλοξενήθηκαν στο Φανάρι, όπου ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο της Κοινότητας για τη λειτουργία της και ξεναγήθηκαν στον οικισμό. Στη συνέχεια είχαν την πρώτη επίσημη συνάντηση στο δημαρχείο Κομοτηνής με τον δήμαρχο, Γιώργο Παπαδριέλλη, τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Κωνσταντίνο Κατσιμίγα και τους αντιδημάρχους, Τάσο Βαβατσικλή, Αλέξανδρο Ευστρατίου και Χασάν Εκρέμ. Οι δύο δήμαρχοι αντάλλαξαν φιλόφρονες προσφωνήσεις, ενώ ο δήμαρχος Κομοτηνής αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο ιστορικό δεσμό που συνδέει την Κομοτηνή με το Τεπελένι, καθώς στην αλβανική αυτή περιοχή, έπεσαν νεκροί και υπάρχουν θαμμένοι εκεί, Έλληνες στρατιώτες από την περιοχή κατά τις νικητήριες μάχες εναντίον της ιταλικής φασιστικής εισβολής στην χώρα μας.

Το ρόλο των εργαζομένων στα ΜΜΕ και ιδιαιτέρως των δημοσιογράφων για την αντιμετώπιση των κινδύνων που απειλούν την κοινωνία και την ομαλή λειτουργία της Πολιτείας, λόγω της ποιότητας της ενημέρωσης του λαού και γενικώς του επιπέδου των προγραμμάτων των ηλεκτρονικών μέσων, επισήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ). Ο κ.Κακλαμάνης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι την ώρα που το Κράτος καταγράφει τους ξένους μετανάστες που εργάζονται στη χώρα, υπάρχουν εκατοντάδες Ελληνες που εργάζονται στα ΜΜΕ, χωρίς καν ''πράσινη'' κάρτα, χωρίς καμία ασφάλιση και σιγουριά για την απασχόλησή τους. Ιδιαιτέρως υπογράμμισε ο κ. Κακλαμάνης, ότι τα ελληνικά ΜΜΕ ελέγχονται από επιχειρηματίες, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις ασχολούνται ευκαιριακά με αυτά και τα χρησιμοποιούν για την προώθηση άλλων οικονομικών τους συμφερόντων. Αναφερόμενος στο θέμα της ποιότητας της ενημέρωσης, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι τα ηλεκτρονικά, κυρίως, ΜΜΕ δεν υπηρετούν την ενημέρωση του πολίτη, ούτε βελτιώνουν το επίπεδο της κοινωνίας, αλλά αντιθέτως το υποβαθμίζουν μέχρι σημείου εκχυδαϊσμού. ''Δε μπορούμε να αγνοούμε άλλο την κατάσταση στα ΜΜΕ'', τόνισε ο κ. Κακλαμάνης, επισημαίνοντας ότι ''πρόκειται για έναν τομέα που έχει σχέση με τη λειτουργία της Δημοκρατίας, την ενημέρωση του λαού, με το ήθος της πολιτικής, το ήθος των νέων ανθρώπων, την πορεία του τόπου και τα οράματα των Ελλήνων, που ζουν σε μια περιοχή, ο χάρτης της οποίας βρίσκεται σε διάφορα στρατηγεία, όπου ενδεχομένως κόβεται και ράβεται και φυσικά, ερήμην μας. Γιατί εκείνοι που μπορούν να μας πληροφορήσουν, δεν έχουν κέρδος από αυτό. Είναι τυφλοί. Βλέπουν μόνο το κέρδος και τίποτε άλλο''.Ο κ. Κακλαμάνης επισήμανε ότι το πρόβλημα των ΜΜΕ είναι τεράστιο και δομικό.

Υπό κατάρτιση βρίσκεται αυτή τη στιγμή νομοσχέδιο για τις τηλεπικοινωνίες έτσι ώστε να δημιουργηθούν σαφείς κανόνες λειτουργίας για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Τάσος Μαντέλης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Σε ό,τι αφορά στη μείωση των θέσεων εργασίας λόγω της ανάπτυξης του συστήματος της τηλεεργασίας, εξετάζονται τρόποι ώστε να αποφευχθεί η μείωση αυτή των θέσεων εργασίας. Τα θέματα αυτά συζήτησε ο κ. Μαντέλης με τον πρωθυπουργό, παρουσία του υπουργού Τύπου, Δημήτρη Ρέππα.

Η Ρωσία έκανε έκκληση στην Τουρκία να μην επιτρέψει στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τη βάση του Ιντσιρλίκ για πιθανή επίθεση κατά του Ιράκ. "Η Ρωσία εκτιμά τη στάση της Τουρκίας, η οποία ευνοεί πολιτικές και διπλωματικές μεθόδους προκειμένου να εξευρεθεί λύση στην κρίση στο Ιράκ. Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα διατηρήσει τη στάση αυτή και θα συνεχίσει να μην επιτρέπει τη χρήση του εδάφους της για οποιαδήποτε μονομερή άσκηση βίας εναντίον του Ιράκ, χωρίς τις ανάλογες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Χθες, στο μεταξύ, έντονη δραστηριότητα σημειώθηκε στη βάση του Ιντσιρλίκ, όπου βρετανικές και αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις επιβλέπουν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που έχει επιβληθεί στο βόρειο Ιράκ από το 1991 για την προστασία των Κούρδων προσφύγων που κατέφυγαν εκεί, ύστερα από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον της Βαγδάτης. Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, πραγματοποιήθηκαν πολύ περισσότερες πτήσεις απ' ότι συνήθως, αλλά δεν επισημάνθηκαν οι αιτίες της δραστηριότητας αυτής.

Ο πρόεδρος της Αλβανίας Ρετζέπ Μεϊντάνι επισκέπτεται από χθες την Τουρκία ύστερα από πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Τον Μεϊντάνι συνοδεύουν αντιπρόεδροι της λαϊκής βουλής της Αλβανίας , ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού, ο υπουργός Εξωτερικών και υπηρεσιακοί παράγοντες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών η Τουρκία και η Αλβανία παρά το γεγονός ότι δεν έχουν κοινά σύνορα έχουν αναπτύξει υποδειγματική σχέση φιλίας και η επίσκεψη του Αλβανού προέδρου στην Τουρκία θα συμβάλει στην περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων. Η αλβανική αντιπροσωπεία θα παραμείνει στην Τουρκία μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου

Η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων της τουρκικής Βουλής αποφάσισε να καταγγείλει και να ζητήσει την ποινική δίωξη στρατιωτών που ανάγκασαν 40 χωρικούς στη νοτιοανατολική Τουρκία να περπατήσουν σε περιοχή που νόμιζαν ότι υπήρχε ναρκοπέδιο. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από εξέταση σχετικής έκθεσης της αρμόδιας υποεπιτροπής. Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Σαμπάχ" στρατιώτες ζήτησαν από 40 χωρικούς που περίμεναν λεωφορείο να τους υποδείξουν το ναρκοπέδιο και στην συνέχεια τους υποχρέωσαν δια της βίας να περπατήσουν στην περιοχή όπου πίστευαν ότι υπήρχαν νάρκες.

Έρευνα εις βάρος του πρώην Προέδρου του Μαυροβουνίου Μόμιρ Μπουλάτοβιτς για τα επεισόδια της 14ης Ιανουαρίου, που οδήγησαν στον τραυματισμό πενήντα ατόμων, διεξάγει η εισαγγελία του Μαυροβουνίου. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο Μπουλάτοβιτς και οι συνεργάτες του, Μπόζινταρ Μπόγιοβιτς, Σλόμπονταν Βουγιόσεβιτς και Ζόραν Ζίζιτς διέπραξαν εγκληματικές πράξεις, καθώς επιτέθηκαν στο κυβερνητικό κτίριο προκαλώντας τραυματισμούς και υλικές φθορές. Ο Μπουλάτοβιτς και οι οπαδοί του, οι οποίοι διαμαρτύρονταν εναντίον του νέου προέδρου Μίλο Τζουκάνοβιτς κατηγορώντας τον για νοθεία στις εκλογές του Οκτωβρίου, οργάνωσαν πορεία διαμαρτυρίας κατά την οποία τραυματίστηκαν 50 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία αστυνομικοί.

Η ενθάρρυνση της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και η υποστήριξη των δημοκρατικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, είναι οι κύριες προτεραιότητες της νέας στρατηγικής των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, οι οποίες διατυπώθηκαν στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι Πρόεδροι της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ και των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, μετά τη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον. Η συνάντηση Στογιάνοφ- Κλίντον κυριαρχεί στην ειδησεογραφία της βουλγαρικής ραδιοτηλεόρασης, οι ειδικοί απεσταλμένοι των οποίων σχολιάζουν τη συνάντηση ως αποκορύφωμα της 9ήμερης περιοδείας του Βούλγαρου Προέδρου στις ΗΠΑ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 12 February 1998 - 7:05:28 UTC