Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-02-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:14 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 12.2.1998

Η κυβέρνηση επιθυμεί την υλοποίηση, από κοινού με τους αγρότες, ενός προγράμματος γεωργικής παραγωγής και οικονομίας, δήλωσε το απόγευμα ο υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας, μετά τη συνάντηση κλιμακίου της κυβέρνησης με αντιπροσωπεία της Πανθεσσαλικής Επιτροπής των Αγροτών. Ο κ. Τζουμάκας υπογράμμισε την ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής στον τομέα της γεωργίας και παρουσίασε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, μέτρα για τους νέους αγρότες, την αναμόρφωση του νομοσχεδίου για τις γεωργικές ασφαλίσεις, την κατάρτιση του μητρώου των αγροτών και την αύξηση των εθνικών ενισχύσεων για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Ο υπουργός Γεωργίας επισήμανε ότι η διαφορά κυβέρνησης - αγροτών έγκειται σε ένα ζήτημα στρατηγικής που αφορά στο αν θα πρέπει να ενισχυθεί το εισόδημα των παραγωγών από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο κ. Τζουμάκας είπε ότι τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί κοινή δράση με τους αγρότες στο πλαίσιο της προώθησης των αγροτικών ζητημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο υπουργός Γεωργίας αναφέρθηκε ακόμη στο θέμα του πετρελαίου για τους αγρότες, για το οποίο είπε ότι επιτροπή των υπουργείων Γεωργίας και Οικονομικών θα καταθέσει την πρότασή της στην επιτροπή Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής, για να υπάρξει ένα πακέτο μέτρων με ορισμένο κόστος. Ενημέρωσε ακόμη τους αγρότες για την επιτυχία στη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μεταβολή του διακανονισμού για το βαμβάκι, που προβλέπει τη μείωση του ποσοστού συνυπευθυνότητας και την επιδότηση απευθείας στον παραγωγό. Για το ελαιόλαδο, έκανε λόγο για τεχνητή κρίση από κύκλους του εμπορίου που επιδιώκουν τη μείωση της τιμής του και πρόσθεσε ότι χρειάζεται υποστήριξή του.

Άκαρπη χαρακτήρισαν τη συνάντησή τους με το κυβερνητικό κλιμάκιο, υπό τον υπουργό Γεωργίας, τα μέλη της Πανθεσσαλικής Επιτροπής των Αγροτών. Το μέλος της Επιτροπής, βουλευτής του ΚΚΕ, Βαγγέλης Μπούτας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους. Αύριο οι Θεσσαλοί αγρότες θα συνεδριάσουν στον κόμβο της Βιοκαρπέτ προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους. Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ επισημαίνει ότι η σημερινή συνάντηση επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι αδιάλλακτη και βαθιά αντιλαϊκή. Προσθέτει ακόμη ότι οι αγρότες πρέπει να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους.

Η μοναδική διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι αυτή της υφαλοκρηπίδας, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, σχολιάζοντας την κίνηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών να επιδώσει πρόταση με πέντε σημεία για τα ελληνοτουρκικά στον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα. Ο υπουργός Τύπου δήλωσε: "Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουμε θετικά την πρόταση ως πρόταση, αφενός δοθέντος ότι περιλαμβάνει μεν θέματα που αντιμετωπίζονται ήδη, αφετέρου επαναφέρει την πάγια πρόταση της Τουρκίας για συνάντηση και απευθείας διάλογο". Σχετικά με τα επιμέρους σημεία της τουρκικής πρότασης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι η συμφωνία της Μαδρίτης είναι πολιτική διακήρυξη και όχι συνθήκη, ενώ για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης είπε ότι ήδη υπάρχει σε εξέλιξη συνεργασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Αναφορικά με το θέμα των επιτροπών εμπειρογνωμόνων δήλωσε ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί την ανάμειξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πρωτοβουλία όμως ήταν εξ αρχής Κοινοτική και η Ελλάδα επιθυμεί να παραμείνει τέτοια.

Δικαιώθηκαν οι επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης στο χειρισμό της κρίσης των Ιμίων, υπογράμμισε σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης. Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Αλέξανδρου Παπαδόγγονα, ο κ. Κρανιδιώτης τόνισε ότι ''τόσο οι ίδιες οι εξελίξεις όσο και οι χθεσινές αποκαλύψεις του Τούρκου ναυάρχου για το ρόλο της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας κατά τη διάρκεια της κρίσης , αποδεικνύουν ότι η Άγκυρα επεδίωκε τον πόλεμο στη φάση εκείνη''. Όπως επεσήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών, η ελληνική κυβέρνηση προάσπισε τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την εδαφική της ακεραιότητα, χωρίς να παρασυρθεί σε θερμό επεισόδιο, όπως επεδίωκε η Τουρκία για να εκβιάσει ενδεχομένως μια διαπραγμάτευση εφ' όλης της ύλης για τα ελληνοτουρκικά. Επιπλέον, οι ελληνικοί χειρισμοί πέτυχαν να αποσυρθεί από το ελληνικό έδαφος το τουρκικό στρατιωτικό τμήμα που είχε προωθηθεί στα Ίμια. Ο βουλευτής της Ν.Δ. υποστήριξε ότι το επεισόδιο αυτό απετέλεσε την αρχή μιας ολέθριας εξωτερικής πολιτικής της οποίας τα αποτελέσματα οδήγησαν στη βήμα προς βήμα προσέγγιση, στη νέα δομή του ΝΑΤΟ χωρίς εγγυήσεις και στο ''όλα στη Χάγη''. Της ορθότητας των χειρισμών της κυβέρνησης στην κρίση των Ιμίων υπεραμύνθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας.

Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, έγινε το μεσημέρι ο αντιπρόεδρος του Βιετνάμ, κ. Μανχ Καμ που βρίσκεται στη χώρα μας. Ο κ. Μανχ Καμ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, ενώ είχε επαφές με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γιάννο Παπαντωνίου και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου. Στο επίκεντρο των συναντήσεων αυτών βρέθηκαν οι σχέσεις Ελλάδας - Βιετνάμ, ενώ ο αντιπρόεδρος του Βιετνάμ εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης της χώρας του για ενδυνάμωση των οικονομικών, εμπορικών και πολιτιστικών σχέσεων με την Ελλάδα. Σχετικά με το Κυπριακό ο κ. Μανχ Καμ τάχθηκε υπέρ της επίλυσης του θέματος μέσω των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ολοκληρώθηκε στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η επεξεργασία του νομοσχεδίου που προβλέπει την δημιουργία ανώνυμης εταιρείας για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε, παρά την αντίθετη ψήφο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ ο υφυπουργός Αθλητισμού, Ανδρέας Φούρας, απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές να βοηθήσουν στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οποιαδήποτε τηλεφωνική συσκευή, σταθερή ή κινητή, δεν παρέχει απόλυτη ασφάλεια δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Μεταφορών, Μανόλης Λουκάκης, προειδοποιώντας ταυτόχρονα όσους κατέχουν "ευαίσθητες θέσεις", να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Αδαμόπουλου, ο κ. Λουκάκης υπογράμμισε ακόμα ότι "δεν πρέπει δίνονται διαβαθμισμένες πληροφορίες μέσω των τηλεφωνικών δικτύων παρά μόνο εφόσον οι συσκευές διαθέτουν κρυπτογραφικό σύστημα . Τέλος ο υφυπουργός Μεταφορών επιβεβαίωσε το πόρισμα της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Απορρήτων Επικοινωνιών σύμφωνα με το οποίο ούτε τα κινητά τηλέφωνα αλλά ούτε και τα τριψήφια "πορτοκαλί" τηλέφωνα των υπουργών παρέχουν ασφάλεια στις συνομιλίες.

Αρχίζει αύριο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο τη φυσιογνωμία και τις ιδεολογικές αναζητήσεις του Κινήματος. Η συνδιάσκεψη θα ξεκινήσει με εισήγηση του προέδρου του Κινήματος, Κώστα Σημίτη, και του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής ενώ έχουν προσκληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους προσωπικότητες του ευρύτερου πολιτικού και ιδεολογικού χώρου. Σκοπός της συνδιάσκεψης είναι να αποτελέσει την αφετηρία ενός ευρύτερου διαλόγου στα πλαίσια του ΠΑΣΟΚ και της κοινωνίας γύρω από τα μεγάλα ιδεολογικά, πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα της εποχής. Τα συμπεράσματα που θα προκύψουν θα αποτελέσουν το βασικό ιδεολογικό υλικό για να διαμορφωθούν οι βασικές ιδεολογικές και πολιτικές κατευθύνσεις που θα συζητήσει και θα αποφασίσει το Συνέδριο του Κινήματος που θα γίνει το Μάρτιο του 1999.

Χτύπημα στους λαθρέμπορους τσιγάρων έδωσε το Η' Τελωνείο Θεσσαλονίκης. Κατασχέθηκαν 130.600 κούτες των 10 πακέτων, ελληνικής προέλευσης, που εξήλθαν αφορολόγητα από τον Πειραιά και εισήλθαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης με πλαστά συνοδευτικά έγγραφα. Τα τρία κοντέινερς με το λαθραίο φορτίο υποτίθεται ότι μετέφεραν ψευδοροφές, με προορισμό τη Βουλγαρία. Οι δασμοί της ποσότητας αυτής ξεπερνούν τα 750.000.000 δραχμές. Η παρανομία διαπιστώθηκε ύστερα από έλεγχο στο Σταθμό Ελέγχου Εμπορευματοκιβωτίων του Η' Τελωνείου Θεσσαλονίκης.

Θετικές αναφορές για την Ελλάδα περιέχονται στην έκθεση για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ενωση κατά το 1996, που θα συζητηθεί, την επόμενη εβδομάδα, στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου. Η συζήτηση θα γίνει με βάση την έκθεση της Γαλλίδας ευρωβουλευτού, κ.Pailler, εκ μέρους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών. Ειδικότερα, στην έκθεση επιδοκιμάζονται τα μέτρα που ελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές για την απελευθέρωση των φυλακισμένων αντιρρησιών συνείδησης και για τη θέσπιση νομοθεσίας που αναγνωρίζει τα δικαιώματά τους και εναθαρρύνονται να συνεχίσουν προς την ίδια κατεύθυνση.

Την άλλη διάσταση της εκθεσιακής εξόρμησης της HELEXPO προς τα Βαλκάνια, δίνουν οι δύο αυτοτελείς διεθνείς εκθέσεις "INFACOMA" και "ΜARMIN", που θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα στη Θεσσαλονίκη από τις 18 έως τις 22 Φεβρουαρίου. Οι δύο διοργανώσεις θα καλύψουν όλο τον εκθεσιακό χώρο της HELEXPO, αποτελώντας δέλεαρ για χιλιάδες Έλληνες και ξένους εμπορικούς επισκέπτες.

Το πράσινο φως για τη νομιμοποίηση του Κομμουνιστικού Κόμματος Αλβανίας, έδωσε το αλβανικό κοινοβούλιο. Ύστερα από μαραθώνια συνεδρίαση και με την υποστήριξη ομάδας βουλευτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος η Βουλή αποφάσισε να συζητηθεί στις 18 Φεβρουαρίου, το θέμα της νομιμοποίησης του κομμουνιστικού κόμματος, το οποίο τέθηκε εκτός νόμου, το καλοκαίρι του 1992, λίγο μετά τη νίκη στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος, του Σαλί Μπερίσα.

Η καλοκαιρία θα συνεχιστεί και αύριο σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 0 μέχρι 16 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 2 μέχρι 19 και στα νησιά του Αιγαίου από 8 μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 2 μέχρι 16 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 12 February 1998 - 17:07:21 UTC