Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-02-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:13 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 20.2.1998

Σε εννέα αλλεπάλληλες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και ισάριθμες παραβάσεις των διεθνών κανόνων εναέριας κυκλοφορίας προέβησαν από το πρωί μέχρι το μεσημέρι 18 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, στις περιοχές Ψαρών, Λήμνου, Λέσβου και Χίου. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν εγκαίρως από ελληνικά μαχητικά, ενώ σημειώθηκαν 14 εικονικές αερομαχίες. Η νέα αυτή τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο εκτιμάται ως προσπάθεια κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή.

Χωρίς καμία αναφορά στις εξελίξεις στο χώρο της νεολαίας ΠΑΣΟΚ συνεδρίασε σήμερα, υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, το Υπουργικό Συμβούλιο. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρέθηκε το θέμα της κατασκευής του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Φλώρινα. Για το ζήτημα αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε την απόφαση να προχωρήσει το έργο και η σύμβαση να μην έλθει προς κύρωση στη Βουλή. Όπως είπε ο υπουργός Τύπου, η απόφαση αυτή ελήφθη αφού ενημερώθηκαν λεπτομερώς όλοι οι βουλευτές για τη διακρατική συμφωνία με τη Ρωσία, μέρος της οποίας είναι η κατασκευή του εργοστασίου στη Φλώρινα, για τη σχετική σύμβαση με τη ΔΕΗ και για το πόρισμα του ανεξάρτητου οίκου που έκρινε ότι το τίμημα της κατασκευής είναι εύλογο και συμφέρον. Συζητήθηκε επίσης το πολιτικό πλαίσιο για τον αθλητισμό, ενόψει της κατάθεσης στη Βουλή του ανάλογου σχεδίου νόμου.

Χωρίς τον Ακη Τσοχατζόπουλο, αλλά με την παρουσία 26 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του Επιτρόπου της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Χρήστου Παπουτσή, άρχισαν το μεσημέρι οι εργασίες του συνεδρίου της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ στο Ολυμπιακό Στάδιο. Ο κ. Τσοχατζόπουλος προτίμησε να συνοδέψει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, στα Ιωάννινα, ενώ δεν θα παραστούν ο Κώστας Σημίτης και ο Κώστας Σκανδαλίδης. Το όλο θέμα εξακολουθεί να προκαλεί τριβές στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ενώ στην ομιλία της η γραμματέας της Ν. ΠΑΣΟΚ, Τόνια Αντωνίου, τόνισε με σημασία:" Το συνέδριο της Ν. ΠΑΣΟΚ είναι γεγονός, είναι ένα πολιτικό γεγονός. Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, χωρίς πάθη, χωρίς μισαλλοδοξίες, χωρίς αντιπαλότητες". Πριν από την ομιλία της κ. Αντωνίου παρουσιάστηκε ένα αφιέρωμα στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου.

Το θέμα της νεολαίας δεν απασχόλησε και δεν απασχολεί την κυβέρνηση, δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ο υπουργός Τύπου, επισήμανε ότι δεν είναι δυνατόν το τεράστιο έργο της κυβέρνησης να εξομοιώνεται με τις όποιες εξελίξεις στο εσωκομματικό πεδίο. Για τη χθεσινή δήλωση του Άκη Τσοχατζόπουλου, που τάχθηκε υπέρ της αυτονομίας της Νεολαίας, ο κ. Ρέππας είπε ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είναι ευθυγραμμισμένος στον κοινό εθνικό στόχο της κυβέρνησης. Σχετικά με την παρουσία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο της νεολαίας, παρά τις θέσεις της Πολιτικής Γραμματείας, τόνισε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι βουλευτές αυτοί αίρουν την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση.

Ελπίδες για διπλωματική επίλυση της κρίσης στο Ιράκ δημιουργεί η σημερινή επίσκεψη στη Βαγδάτη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Το απόγευμα ο κ. Ανάν συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο του Ιράκ Ταρέκ Αζίζ. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τάχθηκαν σήμερα υπέρ της ειρηνικής εκτόνωσης της κρίσης και επισήμαναν τους κινδύνους στις σχέσεις ανατολής - δύσης. Η Ουάσιγκτον έχει δηλώσει ότι τα αποτελέσματα της αποστολής του κ. Ανάν δεν θα είναι δεσμευτικά. Είκοσι εννέα υπάλληλοι του ΟΗΕ εγκατέλειψαν τη Βαγδάτη με προορισμό την Ιορδανία ενώ άλλοι δύο αναμένεται να αναχωρήσουν για το βόρειο Ιράκ. Σύμφωνα, εξάλλου, με διπλωματικές πηγές στην Ουάσιγκτον, σε πέντε μέρες οι αμερικανικές δυνάμεις στο Κουβέιτ θα βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα.

Με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, συναντήθηκαν σήμερα τα μέλη του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γυναικών που βρίσκονται στην Ελλάδα προκειμένου να μετάσχουν σε διάσκεψη γυναικών των Σοσιαλιστικών Κομμάτων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Αθήνα. Το κύριο θέμα της διάσκεψης είναι: "Οι γυναίκες για μια νέα πολιτική".

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα αυξηθούν οι εισφορές των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία έδωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, μιλώντας σε ημερίδα της ομοσπονδίας τραπεζοϋπαλληλικών οργανώσεων για το μέλλον των ασφαλιστικών φορέων. Όπως είπε ο κ. Παπαντωνίου, η κυβέρνηση έχει σκοπό να δώσει ευρωπαϊκό προσανατολισμό στην κοινωνική ασφάλιση, μέσω αλλαγών για τη συρρίκνωση των ελλειμμάτων των ταμείων και την κατοχύρωση των συντάξεων των ασφαλισμένων. Τη διατήρηση της αυτονομίας των ταμείων ζήτησαν οι εκπρόσωποι της ομοσπονδίας τραπεζοϋπαλληλικών οργανώσεων.

Κάθε υπουργός χειρίζεται θέματα αρμοδιότητάς του, όπως νομίζει, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, αναφερόμενος στο χθεσινοβραδινό επεισόδιο μεταξύ του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αττικής κ. Ρουπακιώτη και του υπουργού Δικαιοσύνης, Ευάγγελου Γιαννόπουλου. Ο κ. Γιαννόπουλος κατηγόρησε τον κ. Ρουπακιώτη για ψευδολογία και κατήγγειλε την εμμονή του, όπως είπε, να παρέμβει ο ίδιος στο να μειωθούν οι θέσεις των εισαγόμενων φοιτητών στις νομικές σχολές. Ο κ. Ρουπακιώτης κατηγόρησε τον υπουργό Δικαιοσύνης για εξύβριση και έλλειψη σεβασμού προς τους θεσμούς. Το μεσημέρι το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου σε έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε τη διήμερη αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη. Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του καλεί τον πρωθυπουργό να παρέμβει στο θέμα και τονίζει ότι η συμπεριφορά του υπουργού Δικαιοσύνης εκφράζει με τον πιο χυδαίο τρόπο τον κυβερνητικό αυταρχισμό.

Μία από τις μεγαλύτερες ποσότητες οπλισμού που κατασχέθηκε στην Ελλάδα, μετά τη λεηλασία των αποθηκών πυρομαχικών στην Αλβανία, εντοπίσθηκε σε παραμεθόρια περιοχή στο νομό Φλώρινας, όπου κατασχέθηκαν από την αστυνομία συνολικά 296 πολεμικά όπλα Καλάσνικοφ και περισσότερες από δύο χιλιάδες σφαίρες. Σύμφωνα με την αστυνομία, πριν από μερικές μέρες η ασφάλεια είχε την πληροφορία ότι σπείρα κακοποιών από τη γειτονική χώρα, επρόκειτο να διακινήσει στην Ελλάδα μεγάλες ποσότητες οπλισμού. Το φορτηγό πέρασε τα ελληνικά σύνορα από το μεθοριακό σταθμό Κρυσταλλοπηγής, με προορισμό τη Θεσσαλονίκη, όπου εικάζεται ότι μέλη της σπείρας θα παραλάμβαναν το φορτηγό.

Το Μάιο αναμένεται να υποβληθούν τελικά οι δηλώσεις του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας για το 1998. Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στη διαδικασία υπολογισμού της φορολογητέας αξίας των δεδηλωμένων στοιχείων στο έντυπο Ε-9, υποχρεώνει την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών να παραχωρήσει δίμηνη παράταση στον χρόνο υποβολής των δηλώσεων. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου θα επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν το διάστημα των δύο μηνών που μεσολαβούν μέχρι το Μάιο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και να απλοποιήσουν τον τρόπο υποβολής των δηλώσεων και προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων.

Ημερίδα για τη συνεργασία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων για την επαγγελματική κατάρτιση, διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, τη Δευτέρα στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου. Η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο προγραμμάτων κατάρτισης ανέργων και στελεχών επιχειρήσεων, που υλοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο στο τέλος του 1997. Αφορά θέματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης και στη συνεργασία του πανεπιστημίου με επιχειρήσεις σε ενέργειες συμπληρωματικής εκπαίδευσης.

"Νέα πνοή στις σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας πρόκειται να δώσει η μελλοντική επίσκεψη του Ουκρανού Προέδρου, Λεονίντ Κούτσμα, στη Μόσχα", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βίκτορ Τσερνομίρντιν, μετά τη συνάντησή τους στο Κίεβο, προσθέτοντας ότι η συνάντησή τους έθεσε τις βάσεις για την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών. Οι βασικές λεπτομέρειες αυτής της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας θα οριστικοποιηθούν κατά τη διάρκεια της τρίτης συνόδου της διακυβερνητικής επιτροπής Ρωσίας- Ουκρανίας.

Επαρκή για την άρση της ασυλίας του βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος Ατζέμ Χαϊντάρι θεώρησε η κοινοβουλευτική επιτροπή Κανονισμών, Αποφάσεων και Ασυλίας της Αλβανίας τα στοιχεία που παρουσίασε ο Γενικός Εισαγγελέας. "Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε ο εισαγγελέας, τα μέλη της επιτροπής είναι πεπεισμένα ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία για τη διεξαγωγή έρευνας, η οποία μπορεί να αρχίσει μόνο εφόσον αρθεί η βουλευτική ασυλία", είπε μετά τη σύσκεψη της επιτροπής ο κ. Πέτρο Κότσι εκ των μελών της. Όπως είπε ο κ. Κότσι, τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν το ρόλο του κ. Χαϊντάρι στην υποκίνηση βίαιων ενεργειών στο συμβάν στην πόλη Μιλιότ και στην επίθεση κατά της αστυνομίας, ωστόσο η επιτροπή δεν έχει λάβει ακόμα την οριστική απόφασή της.

Συγκεκριμένο πρόγραμμα βοήθειας προς την ΠΓΔΜ προβλέπει το νεότερο σχέδιο δράσης των ΗΠΑ για τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια" των Σκοπίων, σύμφωνα με την οποία έχει ήδη αποσταλεί στο υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται πληροφορίες από το Υπουργείο Εξωτερικών, το σχέδιο δράσης που προτείνουν οι ΗΠΑ, προβλέπει την προώθηση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, τον πολιτικό και τον οικονομικό τομέα καθώς και την εντατικοποίηση της συμμετοχής της ΠΓΔΜ στο νατοϊκό πρόγραμμα "Συνεργασία για την ειρήνη".

Η καλοκαιρία θα συνεχιστεί και αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο στη δυτική και νότια Ελλάδα προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -1 μέχρι 14 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από έναν μέχρι 17 και στα νησιά του Αιγαίου από 7 μέχρι 16 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από έναν μέχρι 13 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 20 February 1998 - 17:05:13 UTC