Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-02-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:01 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 25.2.1998

Την απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στην πρόταση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, επέδωσε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αγκυρα, Δημήτρης Νεζερίτης. Αυτό επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, προσθέτοντας ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης κάλεσε τους πρέσβεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ για λεπτομερή ενημέρωση επί του θέματος. Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επανέλαβε τις πάγιες ελληνικές θέσεις, για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών, όπως εξάλλου τις έχει αναπτύξει και ο υπουργός Εξωτερικών. Ειδικότερα ο κ. Ρέππας είπε ότι με βάση την πολιτική της "βήμα προς βήμα" προσέγγισης, μπορεί να αντιμετωπισθεί το θέμα της υφαλοκρηπίδας με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο, ενώ για τα Ιμια επαναλαμβάνεται η ελληνική θέση για μονομερή προσφυγή της Τουρκίας, εφόσον αυτή το επιθυμεί. Τέλος ο κ. Ρέππας χαρακτήρισε την αναγνώριση της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης από την Τουρκία ως ακρογωνιαίο λίθο για την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών .

Πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία δημιούργησε ο αποκλεισμός του επίτιμου προέδρου της Κων. Μητσοτάκη, από τα κομματικά όργανα. Τη μη συμμετοχή του κ. Μητσοτάκη ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος Κ.Καραμανλής, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που έδωσε στους ανταποκριτές ξένου τύπου. Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Καραμανλής επιτέθηκε με σφοδρότητα στην πολιτική της κυβέρνησης τόσο στα εθνικά θέματα, όσο και στην οικονομία. Οι δηλώσεις του κ. Καραμανλή προκάλεσαν την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, που δήλωσε, πως , ο π΄ροεδρος της Νέας Δημοκρατίας απέδειξε ότι είναι "πολιτικός των λόγων, ενώ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι κυβέρνηση των έργων".

Την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων με την προμήθεια σύγχρονων οπλικών συστημάτων, υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, μιλώντας σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του, ο διοικητής του Πεδίου Βολής Κρήτης, στρατηγός Παπαδομανωλάκης. Ο κ. Τσοχατζόπουλος, χαρακτήρισε το Πεδίο Βολής, ως πρότυπη μονάδα, ενώ επαναλαμβάνοντας την ανάγκη κατοχής από την Ελλάδα σύγχρονων όπλων, προκειμένου να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της, επεσήμανε ότι προς αυτήν την κατεύθυνση είναι αναγκαία και η προμήθεια αντιαεροπορικών συστημάτων. "Οι τουρκικές προκλήσεις, συνέχισε ο υπουργός Αμυνας, και επιβουλές αναγκάζουν τη χώρα μας να εξοπλίζεται ούτως ώστε να είναι σε θέση να αποτρέψει οποιαδήποτε επιβουλή". Ακόμα, ο κ. Τσοχατζόπουλος εξέφρασε και την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για τη συμφωνία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν με τον πρόεδρο του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεϊν, τονίζοντας ότι η Ελλάδα από την αρχή είχε εκφράσει την αντίθεσή της σε πιθανή εμπλοκή, "για αυτό είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που επικράτησε ψυχραιμία και λογική και όπως όλα δείχνουν η κρίση θα αποφευχθεί".

Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι όλες οι χώρες της περιοχής, θα πρέπει να συμμετέχουν σε μια πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο. Αυτό απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Ρέππα, σε επιστολή της ομολόγου του από τη Βουλγαρία, Ναντέζνα Μιχαήλοβα, που πρότεινε την ανάπτυξη τετραμερούς πρωτοβουλίας που θα αναλάμβαναν η Ελλάδα - Βουλγαρία - Ρουμανία και Τουρκία για την αντιμετώπιση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο. Οπως επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Πάγκαλος υπογράμμισε στην απάντηση την ανάγκη συμμετοχής όλων των χωρών της περιοχής, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η συγκεκριμένη πρωτοβουλία φαίνεται ότι είναι αμερικανικής έμπνευσης.

"Η κυβέρνηση τοποθετείται αρνητικά στις προτάσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλέρ, στα πλαίσια της επιστολής του προς τον κ. Κληρίδη για την ισότιμη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και την μη εγκατάσταση των πυραύλων S- 300 στην Κύπρο". Αυτό υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι "η Ελλάδα επιθυμεί τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό δεν θα οδηγούσε στην αναγνώριση του ψευδοκράτους και δεν θα δημιουργούσε προβλήματα στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου". Αναφερόμενος στην εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της Κύπρου να εξοπλίζεται προκειμένου, να υπερασπιστεί την κυριαρχία της.

Το "πράσινο φως" για την επιδότηση, μέσω του ΟΑΕΔ, 40.000 νέων θέσεων εργασίας, που θα δημιουργήσουν ιδιωτικές επιχειρήσεις για άνεργους ηλικίας 20-27 ετών, και άλλων 10.000 θέσεων απασχόλησης ανέργων, άναψε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μιλτιάδης Παπαϊωάννου υπογράφοντας τις σχετικές αποφάσεις. Σύμφωνα με την πρώτη απόφαση, κάθε θέση θα επιδοτείται με 4.000 δρχ., εάν είναι πλήρους απασχόλησης, και με 2.000 δρχ., εάν είναι μερικής απασχόλησης. Η διάρκεια των επιδοτήσεων, τις οποίες θα εισπράττουν οι άνεργοι, κυμαίνεται ανάλογα με την κατηγορία και το φύλο του ανέργου, από 16-20 μήνες ενώ θα προηγείται στάδιο επιδοτούμενης κατάρτισης του ανέργου για δύο μήνες. Η δεύτερη απόφαση προβλέπει την επιχορήγηση κάθε ανέργου, που δημιουργεί επιχείρηση με ποσά από 1.200.000 δρχ. έως 1.800.000 δρχ. Το κόστος από την εφαρμογή των δύο παραπάνω προγραμμάτων υπολογίζεται να αγγίξει τα 90 δισ. δρχ.

Κατά της ρύθμισης για τα πανωτόκια των τραπεζών σε ληξιπρόθεσμα δάνεια επιχειρήσεων, τάσσονται οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, υποστηρίζοντας ότι η ρύθμιση αυτή αποτελεί δικαίωση και νομιμοποίηση της πρακτικής των τραπεζών σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αφού καθιερώνει πληθώρα άνισων διακρίσεων σε βάρος των δανειοληπτών. Η ηγεσία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας, ζητεί από την κυβέρνηση την απόσυρση της ρύθμισης και αναμόρφωσή της μετά από διάλογο με τους ενδιαφερομένους φορείς, στη βάση της ίσης μεταχείρισης, τον ανά έτος ανατοκισμό, της αναδρομικής ισχύος και της απόδοσης στους αδικηθέντες των ποσών που "παρανόμως αποσπάστηκαν". Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Κανελλόπουλος, η ρύθμιση που προβλέπει ανατοκισμό ανά εξάμηνο και όχι ανά χρόνο, δίνει και πάλι στις τράπεζες "σημαντικά περιθώρια τοκογλυφίας", καθώς κατοχυρώνεται από αυτές το ελάχιστο χρονικό διάστημα ανατοκισμού χωρίς να υπάρχει σχετική συμφωνία.

Σε αναγκαστική αναβολή, λόγω του συνεδρίου και της επικείμενης εκλογής έως τα τέλη Μαρτίου νέου προεδρείου στη ΓΣΕΕ, οδηγούνται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και ΓΣΕΒΕ) για τις αυξήσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό υπογράμμιζαν, έγκυροι συνδικαλιστικοί κύκλοι προσδίδοντας το χαρακτήρα "ατελούς διαδικασίας" στον αυριανό τρίτο "γύρο" του διαλόγου, που πραγματοποιείται στα γραφεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών.

Η ανάγκη να γίνει πράξη η περιφερειακή αποκέντρωση και ανάπτυξη, επισημάνθηκε στην επιτυχημένη ημερίδα, που διοργάνωσε στην Κομοτηνή η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, με θέμα "Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Περιφερειακή Ανάπτυξη". "Πρέπει να αλλάξουμε την παλιά οξεία οπτική γωνία που βλέπει την πρωτεύουσα ως κέντρο εσωστρέφειας και οικονομικής εξάρτησης, με την αμβλεία γωνία που αγκαλιάζει την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, τον Εύξεινο Πόντο, μα και τη Μεσόγειο. Την οπτική των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και της αισιόδοξης προοπτικής αυτού του τόπου", υπογράμμισε στην εναρκτήρια ομιλία του ο Γενικός γραμματέας της Περιφέρειας κ. Σταύρος Καμπέλης, παρατηρώντας ότι τα περιφερειακά Μ.Μ.Ε. μπορούν να συμβάλουν στη χάραξη μιας επικοινωνιακής πολιτικής της Περιφέρειας με την ευρύτερη περιοχή, μιάς πολιτικής ενταγμένης στην ευνοϊκή συγκυρία της κατάρρευσης των εμποδίων στις επαφές των λαών και στις αρχές της ισοτιμίας για το εξωτερικό, της ισονομίας και ισοπολιτείας για το εσωτερικό.

Επίσημη επίσκεψη στο Βουκουρέστι πραγματοποιεί ο υφυπουργός Γεωργίας, Βασίλης Γερανίδης, μετά από πρόσκληση του Ρουμάνου ομολόγου του. Ο κ. Γερανίδης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, θα συζητήσει την οριστικοποίηση και υπογραφή της συμφωνίας για συνεργασία Ελλάδας - Ρουμανίας στο γεωργικό τομέα. Παράλληλα, οι δύο πλευρές θα προσδιορίσουν και το χρονικό διάστημα για τη σύσταση μικτής επιτροπής συνεργασίας στον τομέα της γεωργίας, έτσι ώστε οι εμπειρογνώμονες των δύο χωρών να καταρτίσουν πρόγραμμα συγκεκριμένων δράσεων, στο οποίο θα κληθούν να συμπράξουν και όλοι οι ενδιαφερόμενοι και εμπλεκόμενοι φορείς.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι θα αρνηθεί να συναντηθεί με τον Βρετανό απεσταλμένο στην Κύπρο, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην πολιτική της Μεγάλης Βρετανίας να επιβάλει περιορισμούς στην έκδοση βίζας για τους Τουρκοκύπριους, την οποία χαρακτήρισε μεροληπτική και τιμωρητική. Ο Σερ Ντέιβιντ αναμένεται να μεταβεί την Πέμπτη στην Κύπρο για συνομιλίες με τον Ραούφ Ντενκτάς και τον Γλαύκο Κληρίδη στο πλαίσιο των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας να δώσει τέλος στη διχοτόμηση του νησιού. Ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι σέβεται μεν τον κ. Χάνεϊ αλλά είναι ταυτόχρονα υποχρεωμένος να αρνηθεί τη συνάντηση μαζί του για να δείξει την αντίθεσή του στην τακτική της Μεγάλης Βρετανίας που έχει δυσμενείς επιπτώσεις στους Τουρκοκύπριους πολίτες.

Στα Σκόπια θα πραγματοποιηθεί η κύρια διάσκεψη για τη δεύτερη στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ "Επιχείρηση καλύτερης συνεργασίας". Η άσκηση θα διεξαχθεί στην περιοχή Κριβόλακ της ΠΓΔΜ, τον Σεπτέμβριο και εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "Συνεργασία για την Ειρήνη". Μέχρι στιγμής δεκαπέντε κράτη, ανάμεσα στα οποία και η Ελλάδα, έχουν υποβάλει συμμετοχή στην άσκηση και ακόμη δύο ως παρατηρητές. Οι υπόλοιπες χώρες που θα συμμετάσχουν στην άσκηση είναι οι εξής: ΗΠΑ, Καναδάς, Ολλανδία, Τουρκία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, Μολδαβία, Φινλανδία, Ουκρανία, Λευκορωσία, Αζερμπαϊτζάν, και ΠΓΔΜ. Οι χώρες που θα συμμετάσχουν ως παρατηρητές είναι η Λιθουανία και η Εσθονία.

Στα 168 εκατομμύρια λεκ (336 εκατομ. δρχ.) φτάνουν οι ζημιές που προκλήθηκαν στην αλβανική πόλη Σκόδρα, μετά τα γεγονότα της Κυριακής, σύμφωνα με την εκτίμηση του ειδικού εμπειρογνώμονα, Ζεφ Κοντρίνα. Οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας συνέλαβαν τρία, ακόμα, άτομα που κατοικούν στη Σκόδρα και ανήκουν ανάμεσα στους οργανωτές των επεισοδίων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Αλβανίας. Οι τρεις δράστες οδηγήθηκαν αμέσως στις φυλακές των Τιράνων. Στο μεταξύ, ο κρατικός γραμματέας για την τοπική αυτοδιοίκηση της Αλβανίας, Λους Περπαλί, δήλωσε ότι η Σκόδρα βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής της αλβανικής κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια συνάντησης των τοπικών εκπροσώπων στη νομαρχία της Σκόδρα.

Την έντονη ανησυχία της για την αναταραχή στην αλβανική πόλη Σκόδρα, εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε ο Βρετανός προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Τόνι Μπλερ. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τόνι Λόιντ, ζήτησε από τις πολιτικές δυνάμεις της Αλβανίας να διατηρήσουν αποστάσεις από ενέργειες βίας και τόνισε ότι "το τελευταίο ξέσπασμα βίας κάνει ακόμη πιο αναγκαία την επανένταξη του Δημοκρατικού Κόμματος στο αλβανικό κοινοβούλιο, αλλά και στην κοινοβουλευτική επιτροπή για το νέο σύνταγμα", και πρόσθεσε ότι "η Ε.Ε. ζητά από την αντιπολίτευση να συμμετάσχει στη δημοκρατική διαδικασία, χωρίς καθυστέρηση, και να συμβάλει στην ανοικοδόμηση της χώρας".

Συμφωνία που προβλέπει οικονομική βοήθεια ύψους 13 εκατομμυρίων μάρκων για τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, υπέγραψαν ο ανώτατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία, Κάρλος Γουέστεντορπ και ο πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ. Το πακέτο αποτελείται από δωρεές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους 11,7 εκ. μάρκων, από της ολλανδικής κυβέρνησης ύψους 1,3 εκ. μάρκων και της Σουηδίας ύψους 332.000 μάρκων , τα οποία αναμένεται να αρχίσουν να χορηγούνται στην σερβική κυβέρνηση εντός της εβδομάδος και θα διατεθούν για την πληρωμή μισθών και συντάξεων. Η σερβική κυβέρνηση προσπαθούσε εδώ και καιρό να συγκεντρώσει τα ποσά για την πληρωμή των μισθών των αστυνομικών, των καθηγητών, των γιατρών και των συνταξιούχων που έχει καθυστερήσει για πολλούς μήνες.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 25 February 1998 - 7:05:11 UTC