Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-02-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:38 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 26.2.1998

Με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου συναντήθηκε ο Τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα, Αλί Τουιγκάν, μία μέρα μετά την απάντηση της ελληνικής πλευράς στην τουρκική, με την οποία η Αθήνα απέρριψε τις νέες προτάσεις του Ισμαήλ Τζεμ που αφορούσαν στα ελληνοτουρκικά. Σε δηλώσεις του ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι συζητήθηκαν οι πρόσφατες επιστολές μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, ενώ ο κ. Τουιγκάν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποδεχτεί ο κ. Τζεμ την πρόσκληση του κ. Πάγκαλου για συνάντηση στη Ρόδο, στο περιθώριο της συνόδου της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα ο Τούρκος πρεσβευτής είπε ότι η Άγκυρα μελετά προσεκτικά την επιστολή του Έλληνα υπουργού και θα απαντήσει. Ερωτηθείς για το θέμα της δικαιοδοσίας του δικαστηρίου της Χάγης για τις τουρκικές διεκδικήσεις, ο κ. Τουιγκάν είπε ότι η Τουρκία δεν αποκλείει καμία μέθοδο προκειμένου να βρεθεί λύση στα προβλήματα, αλλά προηγουμένως οι δύο πλευρές θα πρέπει να συζητήσουν.

Διπλωματική εκστρατεία προς όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και γενικότερα προς το διεθνή παράγοντα, για την προώθηση των θέσεών τους, σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Μεγαλονήσου στην ΕΕ, συμφώνησαν να αναλάβουν Ελλάδα και Κύπρος, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Γιαννάκη Κασουλίδη. ''Εμβαθύναμε σε όλες τις πτυχές του Κυπριακού και διαπιστώσαμε σύμπτωση απόψεων. Αποφασίσαμε την τακτική και την πολιτική που θα ακολουθήσουμε στα επόμενα βήματα'', τόνισε ο κ. Κρανιδιώτης, ενώ σημείωσε ότι αποφασίσθηκε και η αναζωογόνηση των ομάδων εργασίας για θέματα που αφορούν στο Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία, ιδιαίτερα από νομικούς, ώστε να μελετήσουν επί μέρους ζητήματα που προκύπτουν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Αυξήσεις πάνω από το όριο του πληθωρισμού θα χορηγηθούν στους συνταξιούχους, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τις ομοσπονδίες των συνταξιούχων. Οι αυξήσεις θα είναι της τάξης του 3,7% για συντάξεις μέχρι 200.000 δραχμές και 2,5% για τις αυξήσεις άνω των 200.000 δραχμών. Ο πρόεδρος των συνταξιούχων, Χρήστος Τριάντης, χαρακτήρισε άκαρπη τη συνάντηση των συνταξιούχων με τον πρωθυπουργό και επισήμανε ότι δεν δόθηκε καμία απάντηση σε βασικά προβλήματα. Προανήγγειλε δε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των συνταξιούχων, μετά τη λήψη των σχετικών αποφάσεων. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, Ιάσων Στράτος, σε δηλώσεις του επισήμανε την ανάγκη να ξεχωρίσει η εισοδηματική πολιτική από τις συντάξεις και ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές αγνοώντας το πολιτικό κόστος.

Κλείνουν άμεσα τα δύο μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας. Το διοικητικό συμβούλιο της ΟΜΥΛΕ αποφάσισε να προκηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις στον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ, με βασικό αίτημα και οι δύο οργανισμοί να διατηρήσουν το υφιστάμενο νομικό τους καθεστώς και στην βάση αυτή να αντιμετωπίσουν όλες τις λειτουργικές τους αδυναμίες. Η συγκεκριμένη χρονική στιγμή έναρξης των απεργιακών κινητοποιήσεων, θα οριστεί σε έκτακτη συνεδρίαση της ΟΜΥΛΕ, μετά την παράδοση της επίσημης μελέτης από τις δύο πανεπιστημιακές επιτροπές, για την μετοχοποίηση των λιμένων. Στις κινητοποιήσεις έχει ήδη αποφασίσει να συμμετάσχει και η ομοσπονδία των λιμενεργατών.

Μέσα στο 1998 θα δοθούν, κατά πάσα πιθανότητα, στην κυκλοφορία τα πρώτα έτοιμα τμήματα της Εγνατίας Οδού, στην Καβάλα, τη Βέροια και σε άλλες περιοχές. Ωστόσο, το σύνολο των 430 χιλιομέτρων που έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Β' ΚΠΣ, δε θα είναι σε λειτουργία ούτε μέχρι το 2001. "Το 2001 θα βρεί το μεγαλύτερο μέρος από τα 430 χλμ σε κυκλοφορία", τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Εγνατίας ΑΕ, καθηγητής Δημήτρης Φατούρος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με την ευκαιρία της επιστημονικής διημερίδας για τα προβλήματα σχεδιασμού Οδογεφυρών, την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του 1998, θα είναι έτοιμα ή θα είναι σε κατασκευαστικό στάδιο περίπου 550 χλμ, από τα συνολικά 680, συμπεριλαμβανομένων και των 122 που είχαν κατασκευαστεί με χρήματα από το 1ο Πακέτο Ντελόρ. Σήμερα τα εργοτάξια δουλεύουν σε 280 χλμ, και πρόκειται να δημοπρατηθούν μέσα στο χρόνο άλλα 140. Ερωτηθείς για το ζήτημα της χρηματοδότησης των 130 χλμ, που δεν χρηματοδοτούνται από Β' ΚΠΣ, επανέλαβε ότι για 77 χλμ από αυτά θα διατεθούν χρήματα από το δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Η χρηματοδότηση των υπολοίπων θα γίνει εφικτή, με βάση τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, για τη δημιουργία χρηματοδοτικής "γέφυρας" ανάμεσα στο 2ο πακέτο Ντελόρ και το 3ο Σαντέρ, για το συγκεκριμένο έργο.

Διαδοχικές συναντήσεις είχαν στη Βουλή τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας - Νέας Γιουγκοσλαβίας με τους Πρέσβεις της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Αθήνα, κ.κ Πετρόφ και Ραντουλέσκου, αντίστοιχα. Στη συνάντηση με το Βούλγαρο Πρέσβη, ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας, Γιάννης Μαγκριώτης τόνισε την επιθυμία της ελληνικής πλευράς για πολύπλευρη συνεργασία και ανταλλαγή επισκέψεων αντιπροσωπειών των δύο Κοινοβουλίων, καθώς και τη θετική στάση της Ελλάδας στους ευρωατλαντικούς προσανατολισμούς της Βουλγαρίας. Επίσης, μετέφερε πρόταση του Προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη για την καθιέρωση επαφών μεταξύ των Κοινοβουλίων όλων των βαλκανικών χωρών, σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ο κ. Πετρόφ, από την πλευρά του, επισήμανε τη βούληση όλων των κομμάτων της Βουλγαρίας για στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς. Ανάλογο πνεύμα επικράτησε και κατά τη συνάντηση της Ομάδας Φιλίας με το Ρουμάνο Πρέσβη, κ. Ραντουλέσκου, κατά την οποία τονίσθηκε η υποστήριξη της χώρας μας στα σχέδια ένταξης της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Υπογραμμίσθηκε δε, και από τις δύο πλευρές, η σημασία ανταλλαγής επισκέψεων μεταξύ των Ομάδων Φιλίας των Κοινοβουλίων των δύο χωρών στην περαιτέρω σύσφιξη και εμβάθυνση των σχέσεών τους.

Νομοθετική πρόβλεψη στον αναπτυξιακό νόμο, για την επιδότηση των επιχειρήσεων που προχωρούν σε μείωση του χρόνου εργασίας, χωρίς μείωση αποδοχών και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, ζήτησε η ΓΣΕΕ, ενόψει της ψήφισης στη Βουλή του νομοσχεδίου για τις ενισχύσεις των ιδιωτικών επενδύσεων (νέος αναπτυξιακός νόμος). Η ΓΣΕΕ, επιδιώκοντας να διαμορφωθεί ένα πιο ευνοϊκό πλαίσιο για την εφαρμογή του 35ώρου, κάλεσε την κυβέρνηση να συμπεριλάβει στο σχετικό νομοσχέδιο την πιο πάνω ρύθμιση. Η ΓΣΕΕ είχε υποβάλει το ίδιο αίτημα και στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου χωρίς ωστόσο να υπάρξει συμφωνία, καθώς οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε κάθε σχέδιο μείωσης των ωρών εργασίας χωρίς αντίστοιχη μείωση των μισθών.

Στα ίχνη μεγάλου κυκλώματος καταπατητών μοναστηριακών εκτάσεων σε παραθαλάσσιες περιοχές του νομού Χαλκιδικής, αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών με τη μέθοδο των εικονικών δικών, βρίσκεται η Εισαγγελία Πολυγύρου. Ο Εισαγγελέας Χαλκιδικής κ.Ευάγγελος Ζαχαρής, μετά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης άσκησε ποινικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου για υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, παράβαση του νόμου περί δασών, ψευδορκία μάρτυρα και άμεση συνέργια στις παραπάνω πράξεις και έδωσε εντολή στον αντιεισαγγελέα Ε. Μαδεμλή να διενεργήσει προανάκριση. Σύμφωνα με πληροφορίες "εγκέφαλος" στην υπόθεση φέρεται επιχειρηματίας από τη Μεταμόρφωση Σιθωνίας μαζί με τρεις τουλάχιστον συντοπίτες του οι οποίοι συνεννοούνταν μεταξύ τους προκειμένου να "νομιμοποιήσουν" με δικαστικές αποφάσεις τα καταπατημένα μοναστηριακά οικόπεδα. Όπως αποκαλύφθηκε από τις έρευνες τα μέλη του κυκλώματος που εκμεταλλευόταν την έλλειψη εθνικού κτηματολογίου, εντόπιζαν μοναστηριακές εκτάσεις σε τουριστικές περιοχές και στη συνέχεια κατέθεταν ο ένας στον άλλο εικονικές αγωγές στα πολιτικά δικαστήρια.

Μέχρι τις 20 Μαρτίου 1998 παρατείνεται η προθεσμία υποβολής υποψηφιότητας για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας. Η απόφαση αυτή ελήφθη από τον υπουργό Τύπου και ΜΜΕ, Δημήτρη Ρέππα, μετά από αίτημα της Ένωσης Περιφερειακών Τηλεοπτικών Σταθμών, που επικαλείται, όπως ανέφερε ο υπουργός, διάφορα εμπόδια, τα οποία δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν τις επόμενες μέρες. Ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ επισήμανε ότι μέχρι σήμερα -μετά και τη δεύτερη δημοσίευση της προκήρυξης, η οποία έγινε τον Ιανουάριο- ουδείς ενδιαφερόμενος κατέθεσε το φάκελό του και τους κάλεσε να επιδείξουν απόλυτη συνέπεια γιατί τα όρια, όπως είπε, έχουν σχεδόν εξαντληθεί, ενώ πρόσθεσε ότι τώρα δίδεται η τελευταία παράταση. ''Η διαδικασία αυτή είναι μια διαδικασία για να επιλεγούν αυτοί οι οποίοι έχουν τις προϋποθέσεις, ώστε να εκπέμπουν νόμιμα πρόγραμμα. Δεν είναι διαδικασία, προκειμένου να αποκλείσουμε τους έχοντες σήμερα στη διάθεσή τους ή εκείνους οι οποίοι ενδιαφέρονται να θέσουν αύριο σε λειτουργία έναν τηλεοπτικό σταθμό'', υπογράμμισε ο κ. Ρέππας, σημειώνοντας ότι για το λόγο αυτό, το υπουργείο ''αντιμετωπίζει με κατανόηση τα θέματά τους''.

· Στα 30 δισ. δρχ ανέρχεται ο ετήσιος τζίρος, από τη λειτουργία των επιχειρήσεων ειδών κυνηγιού και ψαρέματος στην Ελλάδα. Πρόκειται για 10 βιομηχανίες, 100 βιοτεχνίες, 100 οικοτεχνίες και 2.000 καταστήματα, που απασχολούν περίπου 12.000 εργαζόμενους. H Πανελλήνια Ενωση Βιοτεχνών και Επαγγελματιών Κυνηγετικών Ειδών υποστηρίζει, μάλιστα, ότι ο πραγματικός "κύκλος του κυνηγιού", δηλαδή η αγορά κυνηγητικών σκύλων, αυτοκινήτων τζιπ και η και η κατανάλωση βενζίνης -που απαιτούνται για το κυνήγι- ανέρχεται στα 250 δισ. δρχ. Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε ο εκπρόσωπος της Ενωσης, Τρύφων Ιωσήφ, με αφορμή συνέντευξη Τύπου, για τη διεθνή έκθεση "SPORTIVA '98", που θα πραγματοποιηθεί στα περίπτερα 9 και 16 της HELEXPO-ΔΕΘ, στις 7- 9 Μαρτίου.

Τη Ροτόντα και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού απέκλεισαν οι πρώην εργαζόμενοι στις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού με συμβάσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, οι οποίοι απολύθηκαν στις 31 Δεκεμβρίου του 1997, ζητώντας την επαναπρόσληψή τους. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος των εκτάκτων υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού, Μπάμπης Παπαϊωάνου, οι περισσότεροι από τους απολυμένους εργάστηκαν στις υπηρεσίες του υπουργείου πριν ακόμη συσταθεί ο ΟΠΠΕΘ , μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ή άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Τη θέσπιση κοινού ανακοινωθέντος σχετικά με την ανάγκη εξεύρεσης λύσεων για το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου, απηύθυνε η Σόφια στην Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Τουρκία και την ΠΓΔΜ. Αυτό δήλωσε στη Σόφια ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ράντκο Βλάικοφ και σημείωσε ότι η βουλγαρικές προτάσεις συμπεριλαμβάνουν έκκληση για αποφυγή της χρήσης βίας ως μέσο επίλυσης του προβλήματος, καθώς και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες του αλβανικού πληθυσμού, των Σέρβων και των άλλων κατοίκων, βάσει των διεθνών κανόνων. Η βουλγαρική πλευρά προτείνει επίσης να συμπεριληφθεί κείμενο που να καλεί στην άμεση και πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας για την εκπαίδευση, που είχαν υπογράψει το 1996 οι Μιλόσεβιτς και Ρουγκόβα.

Περισσότεροι από 122 βουλευτές του απαγορευμένου Κόμματος Ευημερίας προσχώρησαν, μέχρι στιγμής, στο Κόμμα της Αρετής, υπακούοντας εντολή του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Νετσμετίν Ερμπακάν, ο οποίος επέβαλε με επιτυχία την εξουσία του στους νεότερους οπαδούς του. Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογκάν, για τον οποίο ο τουρκικός τύπος αναφέρει ότι θα αντικαταστήσει τον Ερμπακάν και θα ηγηθεί των Ισλαμιστών, ανακοίνωσε ότι θα υποταχθεί στις επιθυμίες του κ.Ερμπακάν και θα ενωθεί με το νεοϊδρυθέν Κόμμα της Αρετής. Από την Κυριακή που η εφημερίδα της κυβερνήσεως της Τουρκίας δημοσίευσε επίσημα την απόφαση του συνταγματικού Δικαστηρίου για τη διάλυση του Κόμματος Ευημερίας, 122 από τους 147 βουλευτές του κόμματος προσχώρησαν στο Κόμμα της Αρετής, το οποίο ουσιαστικά αντικατέστησε το απαγορευμένο κόμμα, σύμφωνα με επιθυμία του κ. Ερμπακάν και παρά τις αντιδράσεις νεώτερων Ισλαμιστών, συμπεριλαμβανομένου και του κ.Ερντογκάν, ο οποίος προτιμούσε αρχικά να παραμείνει ανεξάρτητος για αρκετό χρονικό διάστημα.

Αποστάσεις από τα μεγάλα εθνικά κόμματα της Βοσνίας πήρε η Διεθνής Κοινότητα, όπως δήλωσε ο ύπατος αντιπρόσωπος της στη Βοσνία, Κάρλος Γουέστεντορπ. Στη Βοσνία υπάρχει μονοπώλιο των μεγάλων κομμάτων, τα οποία ελέγχουν όχι μόνο την πολιτική αλλά και την κοινωνική ζωή των πολιτών, τόνισε ο κ. Γουέστεντορπ σε συνέντευξη στην εφημερίδα του Σεράγεβο "Οσλομποτζένια" χωρίς να κάνει ειδική αναφορά στο μουσουλμανικό Κόμμα Δημοκρατικού Κινήματος (SDA), και στο κόμμα Κροατικής Δημοκρατικής Ενότητας (HDZ). Ο κ. Γουέστεντορπ ισχυρίζεται πως το μονοπώλιο των μεγάλων κομμάτων αποτελεί αντανάκλαση του παλαιού κομμουνιστικού καθεστώτος, γεγονός που πρέπει να μεταβληθεί και αυτό θα επιτευχθεί μόνο με την υποστήριξη πλουραλιστικών και πολυεθνικών κομμάτων.

Νόμο που επιτρέπει σε αστυνομικούς και στρατιώτες να πυροβολούν όταν κινδυνεύουν ζωές, ψήφισε το αλβανικό κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας στη χώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, Σκεντέρ Ντούκα. Ο στρατός και η αστυνομία μπορούν να ανοίγουν πυρ "όταν οι ζωές τους ή οι ζωές άλλων ανθρώπων βρίσκονται σε κίνδυνο ή όταν ένοπλοι άνδρες επιτίθενται σε δημόσια ιδρύματα ή στρατόπεδα", είπε συγκεκριμένα ο κ.Ντούκα. Ο νόμος ψηφίστηκε ως επακόλουθο σειράς επεισοδίων που έγιναν στην Αλβανία από τον Ιούνιο και απείλησαν τις ζωές περίπου 50 αστυνομικών, ενώ τους τελευταίους τέσσερις μήνες έλαβαν χώρα 25 επιθέσεις σε στρατόπεδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 26 February 1998 - 6:40:12 UTC