Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-02-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 17:59 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 27.2.1998

Προκλητική εμφανίζεται και πάλι η Άγκυρα η οποία αυτή τη φορά ζητά τη δέσμευση οκτώ περιοχών του κεντρικού και ανατολικού Αιγαίου για τη διεξαγωγή αεροναυτικών γυμνασίων από τις 3 μέχρι τις 24 Μαρτίου. Το τουρκικό αίτημα εξετάζεται από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, σε δηλώσεις του σήμερα από τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ανακοίνωσε ότι θα επισπευστεί το εξοπλιστικό μας πρόγραμμα απέναντι στην τουρκική απειλή, γιατί, όπως είπε, η ταχύτητα αυτή τη στιγμή έχει μεγάλη σημασία. "Οι γείτονές μας συνεχώς διευρύνουν την ανισορροπία στους εξοπλισμούς που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών", είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος. Στο μεταξύ, Τούρκος ναύαρχος, μιλώντας χθες στην ετήσια σύνοδο του αμερικανοτουρκικού συνεδρίου στην Ουάσιγκτον, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι επιχειρεί την ανατροπή του στάτους κβο στο Αιγαίο και υποστήριξε ότι τουλάχιστον 180 Έλληνες βουλευτές έχουν απευθύνει πρόσκληση στον ηγέτη του Κουρδικού κόμματος PKK. Mε τον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο, συναντήθηκε το μεσημέρι ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς. Σε δηλώσεις του ο κ. Μπερνς επισήμανε ότι οι ΗΠΑ συμφωνούν με την παραπομπή των ελληνοτουρκικών διαφορών στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

Αλλαγές στη νομοθεσία περί εκλογών προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που παρουσίασε σήμερα στους δημοσιογράφους ο υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος. Πρώτη καινοτομία είναι η κατάργηση του εκλογικού βιβλιαρίου και η θέσπιση ενός εκλογικού ατομικού αριθμού για τους ψηφοφόρους. Έτσι οι εκλογείς θα πρέπει να έχουν μαζί τους μόνο την αστυνομική ταυτότητα. Οι ετεροδημότες θα μπορούν να ψηφίζουν προαιρετικά στον τόπο κατοικίας τους και όχι στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, αλλά παραμένει ανοιχτό το θέμα αν θα ψηφίζουν το Σάββατο ή την Κυριακή, μαζί με τους άλλους ψηφοφόρους. Το νομοσχέδιο προβλέπει απαγόρευση της διενέργειας η ανακοίνωσης αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων την τελευταία εβδομάδα πριν από την ημερομηνία των εκλογών, ενώ δεν θα υπάρχουν ξεχωριστά εκλογικά τμήματα για άνδρες και για γυναίκες. Το νομοσχέδιο συζητήθηκε στην κοινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ και οι προβλεπόμενες αλλαγές θα ισχύσουν από τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του Οκτωβρίου 1998.

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, σύμφωνα με το ιατρικό δελτίο που εκδόθηκε το μεσημέρι. Ο Αρχιεπίσκοπος, που πάσχει από νεφρική ανεπάρκεια, νοσηλεύεται με λοίμωξη στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών. Το πρωί υπεβλήθη σε νέα αιμοκάθαρση. Σήμερα τον επισκέφθηκαν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και οι πρόεδροι του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας και της Πολιτικής Άνοιξης, Αντώνης Σαμαράς. Σε δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε "παλικάρι" τον Αρχιεπίσκοπο και του ευχήθηκε καλή ανάρρωση. Για την κατάσταση της υγείας του ενημερώνεται διαρκώς ο πρωθυπουργός.

Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, συναντήθηκε σήμερα στη Λευκωσία ο Βρετανός ειδικός αντιπρόσωπος για το κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, με αντικείμενο την αντιπροσωπεία που θα εκπροσωπήσει τη μεγαλόνησο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο κ. Χάνεϊ μετά τη συνάντηση εξέφρασε την ελπίδα ότι τελικά θα συμφωνηθεί μια φόρμουλα που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων των πλευρών. Ερωτηθείς εάν η κατάσταση είναι θετική, ο Βρετανός διπλωμάτης περιορίστηκε να δηλώσει ότι υπάρχει μια διαδικασία, στο πλαίσιο της οποίας φθάνει την ερχόμενη βδομάδα στην Κύπρο ο κοινοτικός επίτροπος, Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, ενώ ο κ. Κληρίδης θα έχει συναντήσεις στις 12 Μαρτίου στο Λονδίνο. Στη συνέχεια, ο κ. Χάνεϊ θα μεταβεί στα κατεχόμενα προκειμένου να έχει επαφές με αρχηγούς των τουρκοκυπριακών κομμάτων, όχι όμως και με τον Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος αρνείται να συναντηθεί μαζί του. Τη μεγαλόνησο, την Αθήνα και την Αγκυρα θα επισκεφτεί στα μέσα Μαρτίου ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

Βγήκε σήμερα από το νοσοκομείο "Γ. Παπανικολάου" ο πρώην Πρόεδρος της Αλβανίας Ραμίζ Αλία ο οποίος είχε υποβληθεί σε εγχείριση τετραπλού μπαι πας από τον καρδιοχειρουργό Παναγιώτη Σπύρου και τους συνεργάτες του. Εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου τον αποχαιρέτισε ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας κ. Σόμπολος, ο οποίος χαρακτήρισε καλή τη μετεγχειρητική εξέλιξη της υγείας του 73χρονου πρώην κομμουνιστή ηγέτη της Αλβανίας. Σημειώνεται ότι οι ελληνικές αρχές χορήγησαν βίζα στον Ρ. Αλία, παρόλο που δεν διαθέτει διεθνές διαβατήριο, προκειμένου να χειρουργηθεί από τον Π. Σπύρου, ενώ τα έξοδα του ταξιδιού του κάλυψε επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη.

Υπέκυψε σήμερα το πρωί στα τραύματά του, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ο επιχειρηματίας Παναγιώτης Μπινουμάκης. Πριν από δύο περίπου εβδομάδες αυτοπυροβολήθηκε, επειδή έχασε γύρω στα 2 δισ. δρχ στο καζίνο, και δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει τα δυσβάσταχτα χρέη που είχε δημιουργήσει, όπως αποκάλυψαν συγγενικά του πρόσωπα. Ο άτυχος επιχειρηματίας θέλησε να δώσει τέρμα στη ζωή του, μέσα στο σπίτι του στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης. Αυτοπυροβολήθηκε στην κοιλιακή χώρα με μία καραμπίνα και μεταφέρθηκε από τη γυναίκα του στο νοσοκομείο. Υποβλήθηκε σε δύσκολη χειρουργική επέμβαση, τελικά όμως δεν κατάφερε να κερδίσει τη μάχη.

Υπόθεση απάτης με πρωταγωνιστή έμπορο αυτοκινήτων, ο οποίος κατηγορείται ότι είχε εκδώσει ακάλυπτες επιταγές δεκάδων εκατομμυρίων δραχμών ερευνούν οι δικαστικές αρχές στο Κιλκίς. Δεκαπέντε περίπου άτομα που αγόρασαν τα τελευταία χρόνια Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα από τον έμπορο - που λειτουργεί κατάστημα στην πόλη του Κιλκίς - προσέφυγαν στον εισαγγελέα και ζήτησαν να επέμβει γιατί κινδυνεύουν να κατασχεθούν τα αυτοκίνητα τους. Ο εισαγγελέας Κιλκίς Κώστας Γκίκας ενημερώθηκε από τους αγοραστές των αυτοκινήτων και αναμένεται να διατάξει τη διενέργεια δικαστικής έρευνας.

Τις αδιάλλακτες θέσεις της Άγκυρας ότι δηλαδή η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιληφθεί ότι "στην Κύπρο υπάρχουν δυο χωριστά κράτη" και ότι η Τουρκία δεν προτίθεται να συζητήσει ο,τιδήποτε για το κυπριακό με άλλες χώρες καθώς η λύση του προβλήματος θα εξευρεθεί, όπως είπε, από τις δύο κοινότητες, επανέλαβε ο Τούρκος Πρόεδρος, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Μιλώντας στους Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον "πρωθυπουργό" του ψευδοκράτους, Ντερβίς Ερόγλου, ο οποίος επισκέπτεται την Αγκυρα, ο Ντεμιρέλ διαμήνυσε προς τους Τουρκοκύπριους ότι θα πρέπει να νιώθουν ασφάλεια, υπενθυμίζοντας την κοινή διακήρυξη Ντεμιρέλ-Ντενκτάς, το περασμένο έτος, σύμφωνα με την οποία "οποιαδήποτε προσβολή κατά του ψευδοκράτους θα θεωρηθεί ότι στρέφεται κατά της Τουρκίας".

Δυο συναντήσεις, στις 23 και 25 Φεβρουαρίου, είχαν στη Νέα Υόρκη, οι εκπρόσωποι της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, πρέσβεις, Χρήστος Ζαχαράκις και Ιβαν Τόσεφσκι, στις οποίες συζήτησαν το εκκρεμές θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Όπως ανακοινώθηκε από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών, οι εκπρόσωποι των δυο χωρών αντάλλαξαν απόψεις και συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν σε νεότερη ημερομηνία που θα καθοριστεί.

Δεκαέξι συνολικά αστυνομικοί τραυματίστηκαν, σε επίθεση που δέχτηκαν σήμερα το πρωί, σε αστυνομικό τμήμα στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης, από έκρηξη χειροβομβίδας, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή". Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες κανένας δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης, ο τηλεοπτικός σταθμός "NTV" όμως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πίσω από την επίθεση να εμπλέκεται το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), καθώς ο αρχηγός του Αμπντουλάχ Οτσαλάν έχει εκτοξεύσει επανειλημμένα απειλές ότι πρόκειται να πραγματοποιήσει επιθέσεις στη βορειοανατολική Τουρκία.

Τρεις ισραηλινοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και δύο τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης στην κατεχόμενη από το Ισραήλ ζώνη στο νότιο Λίβανο. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η φιλοϊρανική οργάνωση "Χεζμπολάχ" που ζητά την απομάκρυνση των ισραηλινών δυνάμεων από το νότιο Λίβανο.

Με ανάμεικτα συναισθήματα άρχισε για την Ελλάδα, το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου, που διεξάγεται στη Βαλένθια της Ισπανίας. Ο Κώστας Κουκοδήμος προκρίθηκε στον τελικό του μήκους που θα γίνει την Κυριακή με άλμα 7 μέτρα και 65 εκατοστά. Ο Ελληνας πρωταθλητής μας κατετάγη 5ος στην τελική κατάταξη και πλέον θα διεκδικήσει ένα μετάλλιο. Επίσης, στους τελικούς των αγωνισμάτων τους πέρασαν οι Νίκη Ξάνθου, Καλλιόπη Ουζούνη και Χρυσοστομία Ιακώβου. Επίσης η Κατερίνα Κόφφα και η Κατερίνα Θάνου προκρίθηκαν στα ημιτελικά στα 60 μέτρα γυναικών. Η Κόφφα ήρθε 2η στη σειρά της με χρόνο 7 δευτερόλεπτα και 22 εκατοστά, ενώ και η Θάνου τερμάτισε δεύτερη με χρόνο 7.27. Η Μαρία Τσώνη δεν μπόρεσε να πλασαριστεί στις πρώτες θέσεις, έμεινε 7η στη σειρά της με χρόνο 7.49 και αποκλείστηκε. Αντίθετα, δεν τα κατάφεραν το πρωί στα προκριματικά οι Περικλής Ιακωβάκης και Παναγιώτης Σαρρής στα 400 μέτρα των ανδρών. Ο Ιακωβάκης ήρθε 5ος στη σειρά του και ο Σαρρής 4ος και αποκλείστηκαν από τη διοργάνωση.

Τα επεισόδια που πλήττουν το τελευταίο διάστημα τα ποδοσφαιρικά γήπεδα, ανάγκασαν τους αθλητικούς δικαστές της πειθαρχικής επιτροπής της ΕΠΟ να καλέσουν τις επόμενες ημέρες σε απολογία 6 ομάδες της Α' εθνικής κατηγορίας. Σε απολογία κλήθηκαν οι ΠΑΕ ΑΕΚ και Ολυμπιακός για τα όσα γράφτηκαν στο φύλλο αγώνα στη μεταξύ τους αναμέτρηση για το πρωτάθλημα. Επίσης κλήθηκαν οι ΠΑΕ Ξάνθη και Ολυμπιακός για δυσφήμιση του αθλήματος στο μεταξύ τους παιχνίδι. Στις 11 Μαρτίου, η ΠΑΕ Ηρακλής θα απολογηθεί για υβριστικά συνθήματα προς το διαιτητή στο παιχνίδι του πρωταθλήματος με τον Εθνικό. Την ίδια μέρα κλήθηκε και η Βέροια για τη ρίψη αντικειμένων προς τον επόπτη στον αγώνα με την Προοδευτική. Τέλος, η Καλαμάτα κλήθηκε σε απολογία στις 6 Μαρτίου για υβριστικά συνθήματα και κροτίδες που έπεσαν στον αγωνιστικό χώρο, στο παιχνίδι με τον Απόλλωνα. Στο μεταξύ, με πρόστιμο 300.000 δραχμές τιμωρήθηκε χθες η ΠΑΕ Άρης για τα επεισόδια των φιλάθλων της στον αγώνα του κυπέλλου με τον ΟΦΗ.

Εξασθένιση των ανέμων και βελτίωση του καιρού προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 0 μέχρι 17 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 4 μέχρι 18 και στα νησιά του Αιγαίου από 8 μέχρι 16 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 4 μέχρι 16 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 27 February 1998 - 17:05:13 UTC