Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-02-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:37 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 28.2.1998

Η αδιαλλαξία των Σκοπίων για το θέμα του ονόματος, διατυπώθηκε για μια ακόμη φορά, στη διάρκεια των συναντήσεων που είχε ο πρέσβης της Ελλάδας, Χρήστος Ζαχαράκις με τον πρέσβη της ΠΓΔΜ, Ιβάν Τόσεφσκι, παρουσία του διαμεσολαβητή Σάϊρους Βανς και του βοηθού του, Μάθιου Νίμιτς, στις 23 και 25 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Πρωινή" της Νέας Υόρκης, "ένας γύρος συνομιλιών ολοκληρώθηκε χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα", ενώ υπογραμμίζεται ότι "σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, τα ενδιαφερόμενα μέρη επέμειναν στις γνωστές τους θέσεις, με τα Σκόπια να αρνούνται να αποδεχθούν διαφορετικό όνομα, πλην του συνταγματικού τους". Πάντως, όπως ανακοινώθηκε και από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών, οι εκπρόσωποι των δύο χωρών συμφώνησαν να επαναληφθεί ο διάλογος στη Νέα Υόρκη, τον Απρίλιο, πιθανόν μετά το Πάσχα. "Μέχρι τότε, επισημαίνει η εφημερίδα, πιθανόν να εκδηλωθούν κάποιες κινήσεις ''τρίτων'' και να τεθούν εκ νέου στο τραπέζι συμβιβαστικές προτάσεις". Σε αυτό το γύρο των συνομιλιών, πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις, η μια στα γραφεία της μόνιμης ελληνικής αντιπροσωπείας και η δεύτερη στα γραφεία της αντιπροσωπείας της ΠΓΔΜ.

Προκλητική εμφανίζεται και πάλι η Άγκυρα η οποία αυτή τη φορά ζητά τη δέσμευση οκτώ περιοχών του κεντρικού και ανατολικού Αιγαίου για τη διεξαγωγή αεροναυτικών γυμνασίων από τις 3 μέχρι τις 24 Μαρτίου. Το τουρκικό αίτημα εξετάζεται από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, σε δηλώσεις του από τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ανακοίνωσε ότι θα επισπευσθεί το εξοπλιστικό μας πρόγραμμα απέναντι στην τουρκική απειλή, γιατί, όπως είπε, η ταχύτητα αυτή τη στιγμή έχει μεγάλη σημασία. "Οι γείτονές μας συνεχώς διευρύνουν την ανισορροπία στους εξοπλισμούς που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών", είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος. Στο μεταξύ, Τούρκος ναύαρχος, μιλώντας στην ετήσια σύνοδο του αμερικανοτουρκικού συνεδρίου στην Ουάσιγκτον, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι επιχειρεί την ανατροπή του στάτους κβο στο Αιγαίο και υποστήριξε ότι τουλάχιστον 180 Έλληνες βουλευτές έχουν απευθύνει πρόσκληση στον ηγέτη του Κουρδικού κόμματος PKK. Mε τον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς. Σε δηλώσεις του ο κ. Μπερνς επισήμανε ότι οι ΗΠΑ συμφωνούν με την παραπομπή των ελληνοτουρκικών διαφορών στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

Αλλαγές στη νομοθεσία περί εκλογών προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που παρουσίασε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος. Πρώτη καινοτομία είναι η κατάργηση του εκλογικού βιβλιαρίου και η θέσπιση ενός εκλογικού ατομικού αριθμού για τους ψηφοφόρους. Έτσι οι εκλογείς θα πρέπει να έχουν μαζί τους μόνο την αστυνομική ταυτότητα. Οι ετεροδημότες θα μπορούν να ψηφίζουν προαιρετικά στον τόπο κατοικίας τους και όχι στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, αλλά παραμένει ανοιχτό το θέμα αν θα ψηφίζουν το Σάββατο ή την Κυριακή, μαζί με τους άλλους ψηφοφόρους. Το νομοσχέδιο προβλέπει απαγόρευση της διενέργειας η ανακοίνωσης αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων την τελευταία εβδομάδα πριν από την ημερομηνία των εκλογών, ενώ δεν θα υπάρχουν ξεχωριστά εκλογικά τμήματα για άνδρες και για γυναίκες. Το νομοσχέδιο συζητήθηκε στην κοινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ και οι προβλεπόμενες αλλαγές θα ισχύσουν από τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του Οκτωβρίου 1998.

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, σύμφωνα με το τελευταίο ιατρικό δελτίο. Ο Αρχιεπίσκοπος, που πάσχει από νεφρική ανεπάρκεια, νοσηλεύεται με λοίμωξη στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών. Χθες τον επισκέφθηκαν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και οι πρόεδροι του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας και της Πολιτικής Άνοιξης, Αντώνης Σαμαράς. Σε δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε "παλικάρι" τον Αρχιεπίσκοπο και του ευχήθηκε καλή ανάρρωση. Για την κατάσταση της υγείας του ενημερώνεται διαρκώς ο πρωθυπουργός.

Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει η κατασκευή της λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στη Φλώρινα το συντομότερο δυνατό, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σχολιάζοντας δημοσίευμα της εφημερίδας ''Εξουσία'', στο οποίο φέρονται οι εταιρίες που υπέγραψαν με τη ΔΕΗ για την κατασκευή μονάδας στη Φλώρινα να έχουν καταθέσει φθηνότερη προσφορά για κατασκευή μονάδας στην Τουρκία Ο κ. Ρέππας εξέφρασε ωστόσο τη δυσφορία της κυβέρνησης, γιατί, όπως είπε, δεν αντιλαμβάνεται το λόγο που συντηρείται το θέμα αυτό. ''Η κυβέρνηση'', τόνισε ο υπουργός Τύπου, ''δεν καταλαβαίνει το λόγο που συνεχίζεται η επίθεση εναντίον της'', ενώ υπαινίχθηκε ότι πίσω από τη συζήτηση αυτή υπάρχουν μόνο οικονομικά συμφέροντα. Ο κ. Ρέππας χαρακτήρισε απαράδεκτη την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει εναντίον της επιλογής της κυβέρνησης, λέγοντας ότι δεν πρόκειται για αυθαίρετη επιλογή, αφού στηρίζεται στις μελέτες του ανεξάρτητου εκτιμητή και παρέπεμψε σε απάντηση της ΔΕΗ, η οποία όπως είπε είναι λεπτομερέστατη και επιβεβαιώνουν την επιλογή της κυβέρνησης για την κατασκευή του έργου. Υπογράμμισε δε, ότι όταν συγκρούονται οικονομικά συμφέροντα η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να λαμβάνει αποφάσεις με βάση το εθνικό συμφέρον προσθέτοντας ότι οι διαδικασίες είναι αντικειμενικές και διαφανείς. Τέλος, γνωστοποίησε ότι την ερχόμενη Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα απαντήσει στη Βουλή για το θέμα σε ερωτήσεις των προέδρων του Συνασπισμού, Νίκου Κωνσταντόπουλου και του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρη Τσοβόλα.

Υπάρχει κλίμα εμπιστοσύνης στην οικονομία της χώρας μας, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, κληθείς να σχολιάσει εκθέσεις διεθνών οικονομικών οργανισμών για την πορεία των οικονομικών μεγεθών στην Ελλάδα. "Η εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών δεν εκφράζεται με τα ραπόρτα του ενός ή του άλλου τα οποία εκφράζουν, όπως ελέχθη και από διοικητές τραπεζών, συγκεκριμένες σκοπιμότητες", είπε ο κ. Παπαντωνίου και πρόσθεσε: "Η εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών εκφράζεται στην πράξη με τα επιτόκια που προσφέρονται στα δάνεια που ζητεί το ελληνικό δημόσιο και όλες οι άλλες χώρες''. Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη σύναψη του δανείου, στην οποία προχωρά η Ελλάδα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας υπογράμμισε ότι ''οι όροι ήταν πολύ ευνοϊκοί και αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχει κλίμα εμπιστοσύνης το οποίο δεν μπορεί να ανατραπεί από τις οποιεσδήποτε εκθέσεις".

Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στο χώρο της οικονομίας, ιδιαίτερα για την υποστήριξη της ισοτιμίας του εθνικού νομίσματος, είναι αποτελεσματική, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, επισημαίνοντας ότι και η σύναψη δανείου στην οποία προχωρά η χώρα, ''γίνεται με όρους τέτοιους που αποδεικνύουν την εμπιστοσύνη που τρέφουν οι ξένοι οίκοι στην ελληνική οικονομία, στην ανθεκτικότητα και την ικανότητά της''. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου πολιτικού φορέα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι είναι κάτι που δεν απασχολεί την κυβέρνηση, καθώς όπως είπε ''η κυβέρνηση είναι αφοσιωμένη στο έργο της''. ''Η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για να ανταποκριθεί στο ρόλο της δεν πρέπει να αποδυναμωθεί, να υπονομευθεί από την επικέντρωση του δημοσίου συμφέροντος σε πολιτικές εξελίξεις σε ένα συγκεκριμένο κόμμα'', υπογράμμισε ο κ. Ρέππας, επαναλαμβάνοντας ότι σταθερός προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι ''διαπιστώνεται πως η Νέα Δημοκρατία έχει αδυναμία να αποσαφηνίσει τον ιδεολογικό και πολιτικό προσανατολισμό της'' και ότι ''θα συνεχίσει να αδυνατεί να εκπέμψει ένα συγκεκριμένο προγραμματικό λόγο''. ''Η ρευστότητα που υπάρχει στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας είναι άγνωστο πού μπορεί να οδηγήσει'', πρόσθεσε ο κ.Ρέππας. Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Κοινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη. Οπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, στη συνεδρίαση ''έγινε μια εκτίμηση των θεμάτων της επικαιρότητας''. Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν τα μέτρα εκσυγχρονισμού της εκλογικής διαδικασίας, ο προγραμματισμός της δράσης της κυβέρνησης και του κόμματος, ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών του ερχόμενου Φθινοπώρου, καθώς και η πορεία της Οικονομίας. Συζητήθηκε ακόμη, η κυβερνητική πολιτική στον τομέα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, με τις διαδικασίες για την εγκαθίδρυση νομιμότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Μετά τη λήξη της κοινής συνεδρίασης, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας συνέχισαν τη συζήτησή τους για άλλα κομματικά θέματα.

Τέλη Απριλίου ή αρχές Μαϊου, θα υπογραφεί η νέα διετής Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που θα "ασφαλίσει", έως το 2.000 τους μισθούς (με αυξήσεις που δεν θα τροφοδοτούν τον πληθωρισμό) και το κλίμα εργασιακής ειρήνης. Αυτό προβλέπουν έγκυροι συνδικαλιστικοί κύκλοι,, εκτιμώντας ότι, η σημερινή ηγεσία της ΓΣΕΕ, αναβαπτισμένη από το εκλογικό συνέδριο του Μαρτίου, δεν θα "παγώσει" τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες διακόπηκαν εξαιτίας των πολιτικοσυνδικαλιστικών σκοπιμοτήτων και των συνεδριακών σχεδιασμών των συνδικαλιστών. Συνδικαλιστές της απερχόμενης διοίκησης, που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις με τις εργοδοτικές οργανώσεις και είναι βέβαιο ότι θα επανεκλεγούν στη νέα διοίκηση της ΓΣΕΕ, εκτιμούν ότι "υπάρχουν περιθώρια διαλόγου για την επίτευξη συμφωνίας για την υπογραφή νέας σύμβασης μετά το συνέδριο". Την άποψη αυτή ενισχύει το γεγονός ότι η διαφορά στα μισθολογικά είναι σχετικά μικρή (περίπου 2% "χωρίζει" τις πρώτες προτάσεις που υπέβαλαν οι εργοδοτικές οργανώσεις και η ΓΣΕΕ) ενώ από τα θεσμικά αιτήματα θεωρείται βέβαιη η αύξηση στις 5 εβδομάδες το χρόνο, της ετήσιας άδειας όλων των εργαζομένων (ήδη η εργοδοτική πλευρά ανακοίνωσε την πρόθεση της να χορηγήσει την 5η εβδομάδα). "Τριβές", ωστόσο, εξακολουθούν να προκαλούν η εφαρμογή του ελαστικού ωραρίου (αίτημα των εργοδοτικών οργανώσεων) και του 35ωρου (αίτημα της ΓΣΕΕ) που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα αποτελέσουν αντικείμενα συζήτησης στο εκλογικό συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Συνάντηση με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς είχε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και η περαιτέρω ανάπτυξή τους. Ο υπουργός, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, έχει δεχθεί μέχρι σήμερα τους Πρέσβεις της Αλγερίας, της Τσεχίας, του Ιράν, της Βουλγαρίας και του Βελγίου.

Μόνο με ειδική άδεια των επιθεωρήσεων εργασίας, θα μπορούν οι εργοδότες να απασχολούν στο εξής νέους εργαζόμενους ηλικίας μέχρι 18 ετών, ενώ θα υποχρεούνται να ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες σε ότι αφορά στους όρους και τις ώρες εργασίας. Το νέο καθεστώς για τους όρους απασχόλησης των νέων, καθορίζει Προεδρικό Διάταγμα, που θα υπογράψει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, σε συμμόρφωση με την οδηγία 94/33/ΕΚ. Σύμφωνα με το σχέδιο του Π.Δ. που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο, ο εργοδότης που θα θελήσει να απασχολήσει νέους κάτω των 18 ετών, θα πρέπει να ζητεί, με αίτησή του προς τις επιθεωρήσεις εργασίας άδεια υποβάλλοντας ταυτόχρονα: -Έκθεση με έγκυρη πιστοποίηση ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ασφάλειας, της υγείας και της ανάπτυξης του παιδιού στο χώρο εργασίας. -Έγγραφη συμφωνία του προσώπου που έχει την επιμέλεια του παιδιού για την απασχόλησή του. -Δήλωση του ν. 1599/86, στην οποία να αναφέρεται ότι δεν παρεμποδίζεται η τακτική σχολική φοίτηση του παιδιού. -Ιατρική πιστοποίηση του ΕΣΥ ή του ΙΚΑ ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη σωματική ή ψυχική υγεία του παιδιού από την απασχόλησή του στη συγκεκριμένη δραστηριότητα. -Άδεια που θα έχει τρίμηνη διάρκεια για κάθε έτος, θα μπορεί να δοθεί για παιδιά κάτω των 15 ετών (όπως για παράδειγμα όσων έχουν συμπληρώσει το 3ο έτος της ηλικίας τους) εφόσον πρόκειται να απασχοληθούν σε θεατρικές παραστάσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις κ.α. -Τα παιδιά ηλικίας 3-15 ετών, που απασχολούνται μόνο σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, μπορούν να απασχολούνται δύο ώρες την ημέρα, όσα είναι 3-6 ετών, τρεις ώρες για παιδιά 6-11, τέσσερις ώρες για παιδιά 11-15.

Υπόμνημα με τα αιτήματα των δημοσίων υπαλλήλων που συνδέονται με την αναθεώρηση του Συντάγματος, παρέδωσαν στον υπουργό Δικαιοσύνης τα μέλη του προεδρείου της ΑΔΕΔΥ, που συναντήθηκαν με τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, ζήτησε τη στήριξη του υπουργού Δικαιοσύνης στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει ο διάδοχος του Θρόνου της Ιορδανίας, Πρίγκηπας Ελ Χασάν μπιν Ταλάλ από τις 4 έως τις 6 Μαρτίου. Ο πρίγκηπας Χασάν αναμένεται να αφιχθεί στο αεροδρόμιο του Ελληνικού το πρωί της προσεχούς Τετάρτης και το μεσημέρι της ίδιας μέρας θα γίνει η επίσημη υποδοχή του, στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη.

"Η τέχνη δεν πρέπει να αντανακλά σαν τον καθρέπτη μα σαν φακός να μεγεθύνει" είναι ο τίτλος του δίμηνου αφιερώματος (Μάρτιος-Απρίλιος) της Λέσχης Κινηματογράφου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Τις προβολές θα προλογίσουν Θεσσαλονικιοί καλλιτέχνες που θα αναπτύξουν ένα διάλογο με το κοινό, για το τι είναι η τέχνη που εκπροσωπούν και πώς όλες οι τέχνες δένονται μέσα στο κινηματογραφικό έργο.

Ανάκαμψη παρουσίασαν οι τιμές των μετοχών στην διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης στη Σοφοκλέους. Ο δείκτης έδειξε ότι έχει ως σημείο στήριξης τις 1.400 μονάδες, με αποτέλεσμα όταν ο δείκτης προσέγγισε το σημείο αυτό να αντιδράσει ανοδικά. Συγκεκριμένα ο δείκτης έκλεισε στις 1.419,22 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 1,20%.

"Δεν τίθεται θέμα αντιπροσωπείας ολόκληρης της Κύπρου και όχι της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση", υπογράμμισε σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργος Βασιλείου, ο οποίος και θα είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας. Ο κ. Βασιλείου, μετά από συνάντηση που είχε με τον Βρετανό αντιπρόσωπο για το Κυπριακό, σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ, επεσήμανε ότι κυρίαρχο θέμα συζήτησης, ήταν αυτό της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

"Σε καμιά περίπτωση δεν αφαιρούμε την πρωτοβουλία από την Αθήνα. Αντιθέτως μάλιστα, εκτιμούμε ιδιαίτερα το ρόλο της", υπογράμμισε σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ρ. Βλάϊκοφ, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία της χώρας του για το Κοσσυφοπέδιο.

Η ΠΓΔΜ συμμερίζεται την ανησυχία της Βουλγαρίας για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο. Αυτό τονίζεται στην επιστολή που απέστειλε ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, Μπλάγκοι Χαντζίσκι στη Βουλγάρα ομόλογό του, Ναντέζντα Μιχάιλοβα.

Ο ηγέτης του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης, Βουκ Ντράσκοβιτς, δήλωσε ότι θα συμμετάσχει στη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού με το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα, εάν τα δύο κόμματα συμφωνήσουν να υπογράψουν "συμφωνία εθνικής συμφιλίωσης", σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΒΕΤΑ. Όπως υποστήριξε ο κ.Ντράσκοβιτς, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό "Πάλμα Πλάς" της πόλης Ζαγκοντίνα, η συμφωνία αυτή θα εξασφαλίσει ότι "δεν θα υπάρξει στο μέλλον διαφωνία για τον διαχωρισμό των υπουργικών θέσεων" της σερβικής κυβέρνησης.

Στην αποφυλάκιση 12 από τους περίπου 80 δημοσιογράφους που κρατούνται στις φυλακές της Τουρκίας, προσανατολίζεται η τουρκική κυβέρνηση, στο πλαίσιο συνεργασίας του πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ με το γενικό διευθυντή του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου (IPI) με έδρα τη Βιέννη, κ. Fritz και το βοηθό του κ. Kudlak. Ο πρωθυπουργός Γιλμάζ προτίθεται να υλοποιήσει υπόσχεσή του έναντι του IPI, κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, η τουρκική Δικαιοσύνη να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την απελευθέρωση των 12 δημοσιογράφων.

Εκπαίδευση και επιμελειακή υποστήριξη για ακόμη ένα χρόνο, θα παράσχει η Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση στην αλβανική αστυνομία, προκειμένου να μπορέσει να προσαρμοστεί στους δημοκρατικούς τρόπους διακυβέρνησης. Οπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΔΕΕ, Χοσέ Κουτιλέϊρο, η εντολή της πολυεθνικής αστυνομίας της ΜΑΡΕ θα παραταθεί μέχρι τον Απρίλιο του 1998.

Εξασθένιση των ανέμων και βελτίωση του καιρού προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, σήμερα σε όλη τη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 0 μέχρι 17 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 4 μέχρι 18 και στα νησιά του Αιγαίου από 8 μέχρι 16 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 4 μέχρι 16 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 28 February 1998 - 8:40:14 UTC