Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-03-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 15:12 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΗΣ 1.3.98

Ξάφνιασε σήμερα τους γιατρούς στο Λαϊκό Νοσοκομείο ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ που αγωνίζεται γενναία για να κρατηθεί στη ζωή. Η κατάσταση της υγείας του εξακολουθεί να είναι κρίσιμη όμως το πρωί εμφάνισε σημάδια μικρής ανάκαμψης. "Γίνονται και θαύματα" είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος του Νοσοκομείου Γιάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος συζήτησε για λίγα λεπτά με τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας. Το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος ξύπνησε μετά από έναν βαθύ αλλά ήρεμο ύπνο σε πλήρη διαύγεια. Αντίκρισε μπροστά του τον Πρωτοσύγκελο Επίσκοπο Μαραθώνος Μελίτων, που ξενύχτησε στο πλευρό του και όπως μας μετέφερε ο Επίσκοπος του είπε : "μα καλά εσύ πότε θα κοιμηθείς φύγε τώρα από δω". Οι γιατροί όπως είπαν θα υποβάλλουν τον Αρχιεπίσκοπο στην προγραμματισμένη αιμοκάθαρση τη Δευτέρα, αν χρειαστεί όμως θα τον υποβάλλουν και σήμερα, ενώ τόνισαν ότι περιοδικά ο Αρχιερέας υποστηρίζεται από τεχνητό νεφρό, αλλά δεν υποστηρίζεται η αναπνοή του.

''Η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει την παραπομπή του θέματος των Ιμίων και της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης'', επισημαίνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ''Καθημερινή'', ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Νίκολας Μπερνς, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του δεν είναι υπέρ της "κούρσας εξοπλισμών στο Αιγαίο, επιθυμεί την ύφεση και έχει συστήσει και προς τις δύο πλευρές να χαμηλώσουν οι τόνοι αντιπαράθεσης και να βρεθεί κοινός τόπος για την επίλυση των όποιων διαφορών". Παράλληλα, ο κ. Μπερνς προανήγγειλε την εκδήλωσε διεθνούς συντονισμένης δραστηριότητας, τις προσεχείς εβδομάδες, για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, το οποίο θεωρεί ότι παίζει καταλυτικό ρόλο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Τελευταία Κυριακή της Αποκριάς σήμερα, πρώτη μέρα της άνοιξης και χιλιάδες κάτοικοι έχουν ήδη εγκαταλείψει τις μεγάλες πόλεις για να γιορτάσουν στην ύπαιθρο το τριήμερο. Επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων και για φέτος η Πάτρα, με τη μεγαλειώδη παρέλαση μεταμφιεσμένων και αρμάτων και το παραδοσιακό κάψιμο του Καρνάβαλου στο μώλο του Αγίου Νικολάου στις 8:30 το βράδυ. Στη φετινή διοργάνωση στην Πάτρα, ο ''βασιλιάς Καρνάβαλος'' είναι ο Οδυσσέας και το άρμα της βασίλισσας αναπαριστά την Ιθάκη. Εντυπωσιακές καρναβαλικές παρελάσεις, σε συνδυασμό με μοναδικά τοπικά έθιμα που αντλούν τις ρίζες τους από την αρχαιότητα, δίνουν το "χρώμα" των ημερών, διασκεδάζοντας μικρούς και μεγάλους σε ολόκληρη τη χώρα.

Αυστηρούς ελέγχους σε όλες τις δραστηριότητες των καζίνων αλλά και των τακτικών θαμώνων τους, δραστικό περιορισμό της λειτουργίας τους και επιβολή εξοντωτικών ποινών σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες τους παραβαίνουν τη νομοθεσία ή αρνούνται να συμμορφωθούν προς τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο που θα φέρει σύντομα στη Βουλή, η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, για τη λειτουργία των καζίνων στη χώρα. Σε συνέντευξή της στο ''Βήμα της Κυριακής'', η κ. Παπανδρέου παρατηρεί ότι ''αυτό που έχει συμβεί τα τρία τελευταία χρόνια στα ιδιωτικά καζίνο στην Ελλάδα δεν έχει προηγούμενο'' και τονίζει ότι η κυβέρνηση ''θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αντιμετωπίσει το θέμα''.

Αλβανός μαφιόζος εκτέλεσε εν ψυχρώ νεαρό συμπατριώτη του μπροστά στα έκπληκτα μάτια θαμώνων κέντρου διασκέδασης στα Γιάννενα. Ο δράστης κυνήγησε το θύμα του κατά μήκος του παραλίμνιου δρόμου των Ιωαννίνων πυροβολώντας εναντίον του και προξενώντας σημαντικές ζημιές στα σταθμευμένα αυτοκίνητα. Δράστης και θύμα, των οποίων τα στοιχεία δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά, ανήκαν σύμφωνα με την αστυνομία, σε αντιμαχόμενες φατρίες της αλβανικής μαφίας. Από την αστυνομική διεύθυνση Ιωαννίνων, διαπιστώθηκε ότι ο δράστης πυροβόλησε τρεις φορές στο θώρακα το θύμα με όπλο τύπου "Τοκάρεφ" κινεζικής κατασκευής. Διεξάγονται εκτεταμένες έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη και για την διακρίβωση των στοιχείων του θύματος.

Την Τρίτη 3 Μαρτίου, στις 2,30 το μεσημέρι, κηδεύεται από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών ο δημοσιογράφος Γρηγόρης Στακτόπουλος, που πέθανε το απόγευμα του Σαββάτου, σε ηλικία 88 ετών, από οξύ πνευμονικό οίδημα στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου είχε μεταφερθεί.

Την παραίτηση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Φατός Νάνο ζήτησε σήμερα ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας Γκεντς Πόλο στο συλλαλητήριο που οργάνωσαν τα έξι πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν στην "ένωση για τα δημοκρατία". Ένα συλλαλητήριο που δεν έγινε όπως πάντα στην κεντρική πλατεία των Τιράνων και όπου έλλειπε ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Σαλί Μπερίσα.

Μάχη για ένα μετάλλιο το απόγευμα στο 25ο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου που διεξάγεται στη Βαλένθια της Ισπανίας, για τους Ελληνες πρωταθλητές. Σήμερα αγωνίζονται στους τελικούς του ύψους ο Λάμπρος Παπακώστας και ο Δημήτρης Κοκκότης, στο μήκος η Νίκη Ξάνθου και στα 3.000 ο Νότης Παπούλιας. Χθες, ο Αγγελος Παυλακάκης χάρισε στην Ελλάδα το πρώτο της χρυσό μετάλλιο στη διοργάνωση, στα 60 μέτρα, τερματίζοντας πρώτος στον τελικό με χρόνο 6.55. Στα 60 μέτρα γυναικών η Κατερίνα Θάνου τερμάτισε τέταρτη και η Κατερίνα Κόφα πέμπτη. Κοντά στο μετάλλιο και η Ολγα Βασδέκη, όμως κατετάγει τέταρτη στο τελικό του τριπλούν.

Σχεδόν αίθριος θα είναι σήμερα ο καιρός σ'όλη τη χώρα και μόνο στα δυτικά και βόρεια θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νοτιοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι, αλλά από το απόγευμα στα δυτικά και βόρεια θα γίνουν βορειοδυτικοί μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 2 με 18 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 5 με 20 και στα νησιά του Αιγαίου 8 με 17 βαθμούς Κελσίου. Για αύριο προβλέπεται αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα δυτικά και βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν απο βόρειες διευθύνσεις μέτριοι. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια και ανατολικά, αλλά θα διατηρηθεί σε σχετικά υψηλά για την εποχή επίπεδα.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Sunday, 1 March 1998 - 15:27:38 UTC