Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-03-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:08 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 10.3.1998

Προθεσμία 15 ημερών έδωσαν οι τέσσερις ευρωπαίκές χώρες, που συμμετέχουν στην ομάδα επαφής και οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Γιουγκοσλαβία να διευθετήσει με ειρηνικό τρόπο το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου. Αν δεν γίνει αυτό μέχρι τις 25 Μαρτίου, οπότε και θα συνεδριάσει και πάλι η ομάδα επαφής, τότε θα επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις στην κυβέρνηση του Βελιγραδίου, η οποία θα αποκοπεί τελείως, από όλες τους διεθνείς οργανισμούς. Στις αποφάσεις των δυτικών χωρών αντετάχθη η Ρωσία, που σε καμμιά περίπτωση δεν συζήτησε την πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης στο Κοσσυφοπέδιο, από δυνάμεις του ΝΑΤΟ, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Στην Σόφια ανακοινώθηκε πενταμερής συνεργασία των βαλκανικών χωρών, για την εκτόνωση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει στην πρωτοβουλία αυτή να λάβουν μέρος και τα Σκόπια κα ι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σχετική επιστολή έστειλε στην ελληνική κυβέρνηση η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, αναφορικά με το κείμενο που θα συνυπογράψουν οι πέντε χώρες για την εκτόνωση της κρίσης. "Προτείνεται η υπογραφή του κειμένου αυτού βασικά σημεία του οποίου απηχούν και τις δικές μας θέσεις", είπε χθες ο κ. Ρέππας και ανέφερε "την ανάγκη να αντιμετωπιστεί κάθε φαινόμενο βίας που καταπνίγει την ελεύθερη έκφραση των πολιτών, να αναγνωριστούν τα δικαιώματα των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου και η δυνατότητα των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο να αξιοποιούν τις συμφωνίες που έχουν γίνει τελευταία και δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί όπως αυτές που αφορούν τα θέματα εκπαίδευσης για να βελτιώσει το επίπεδο της ζωής τους". Ανησυχητική χαρακτήρισε, εξάλλου, την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης.

Στην αποστολή μεσολαβητικής ομάδας στο Κοσσυφοπέδιο, την οποία πρόκειται να ηγηθεί ο πρώην Ισπανός πρωθυπουργός, Φελίπε Γκονζάλες, κατέληξαν οι χώρες της "ομάδας επαφής" (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ρωσία και ΗΠΑ), μετά τη συνάντηση που είχαν στο Λονδίνο, ενώ παράλληλα ζήτησαν και την αποστολή ομάδας της ύπατης αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες.

Διαφυλάχθηκε η ενότητα της Νέας Δημοκρατίας στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Τόσο ο πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής, όσο και ο επίτιμος πρόεδρος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αν και επέμειναν στις θέσεις τους, απέφυγαν τις οξύτητες. Παράλληλα, και ο πρώην προέδρος του κόμματος Μιλτιάδης Εβερτ, έκανε λόγο για ανάγκη να πραμείνει το κόμμα ενωμένο. Μοναδική παραφωνία ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, που επιτέθηκε με δριμύτητα εναντίον του κ. Μητσοτάκη, για να προκαλέσει την αντίδραση πολλών βουλευτών.

Στο Β' τριμελές πλημμελειοδικείο της Θεσσαλονίκης δικάζονται ιδιοκτήτης ιδιωτικής κλινικής μαζί με τρεις γιατρούς που φέρονται ότι προκάλεσαν σωματική βλάβη από αμέλεια σε νεαρή γυναίκα κατά τη διάρκεια του τοκετού. Κατηγορούμενοι είναι ο ιδιοκτήτης της κλινικής "Αγιος Λουκάς", Δημοσθένης Κατσάρκας και οι γιατροί Γιάννης Κακάβας, Λεωνίδας Γεροντίδης και Μιχάλης Κωνσταντούλας. Οπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, η νεαρή γυναίκα Ε.Δ. τον Ιούλιο του 1993 εισήχθη στην κλινική και παρέμεινε για τρεις περίπου μήνες για να αποφύγει πιθανές επιπλοκές στην κύηση, κάτι που είχε συμβεί στην προηγούμενη της εγκυμοσύνη. Οι τρεις γιατροί στις 16 Οκτωβρίου την εισήγαγαν στην αίθουσα τοκετών και την υπέβαλαν σε ολική νάρκωση και στη συνέχεια σε καισαρική τομή. Οι γιατροί κατηγορούνται ότι υπέπεσαν, από αμέλεια, σε λάθη με αποτέλεσμα να πέσει η νεαρή γυναίκα σε κώμα, ενώ τα τελευταία 4,5 χρόνια παρουσιάζει παράλυση.Η δίκη διακόπηκε αργά το απόγευμα και συνεχίζεται αύριο στις 9 το πρωί με καταθέσεις μαρτύρων.

Σημαντικά προβλήματα στις σιδηροδρομικές μεταφορές αναμένεται να προκαλέσουν και σήμερα οι απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει οι σιδηροδρομικοί με κύριο αίτημα να ανακληθούν όλες οι αποφάσεις της διοίκησης, που αφορούν στην κατάργηση τοπικών δρομολογίων και στην αλλαγή των ωρών εργασίας του προσωπικού. Σε συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον ΟΣΕ με τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, Τάσο Μαντέλη, τονίστηκε η ανάγκη να ανατραπεί η εικόνα για τους σιδηροδρόμους και για το λόγο αυτό πρέπει να εργαστούν όλοι μαζί . Οι στάσεις εργασίας που έχουν εξαγγείλει οι σιδηροδρομικοί, έχουν καθοριστεί για 3 με 6 το πρωί, 12 με 3 το μεσημέρι και 8 με 12 το βράδυ.

Οριστικές αποφάσεις για το θέμα της απόσυρσης των παλαιών Ι.Χ θα ληφθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας και για το λόγο αυτό θα υπάρξει συνάντηση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ, Κώστα Λαλιώτη και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννου Παπαντωνίου. Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι το μέτρο θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του χρόνου, ωστόσο δε φαίνεται να έχουν οριστικοποιηθεί τα οικονομικά κίνητρα που θα δοθούν, αφού μάλλον οι προτάσεις των δύο υπουργείων παρουσιάζουν αποκλίσεις. Χθες, ο κ. Λαλιώτης συναντήθηκε με τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Δρυ και συζήτησαν θέματα που αφορούν το μέτρο της απόσυρσης και κυρίως, σύμφωνα με πληροφορίες, το χρόνο έναρξης του μέτρου και φυσικά τα οικονομικά κίνητρα. Μάλιστα συζητήθηκε το ενδεχόμενο έναρξης της εφαρμογής του μέτρου από τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, αλλά για περιορισμένο αριθμό αυτοκινήτων με ηλικία άνω των 20 ετών. Το υπουργείο Οικονομικών προτείνει να ξεκινήσει το μέτρο από τα Ι.Χ. άνω των 26 ετών που υπολογίζονται σε 18.000. Συνολικά, πάνω από 20 ετών υπάρχουν περίπου 250.000 Ι.Χ. και από 15 έως 20 ετών υπολογίζονται σε 450.000. Άλλο κριτήριο, στο οποίο εμμένει το ΥΠΕΧΩΔΕ και δε φαίνεται να διαφωνεί το υπουργείο Οικονομικών, είναι η γεωγραφική κατανομή. Έτσι, η απόσυρση θα ξεκινήσει από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αφού αντιμετωπίζουν εντονότερο πρόβλημα ρύπανσης και στη συνέχεια θα επεκταθεί στην υπόλοιπη Ελλάδα. Όσον αφορά τα οικονομικά κίνητρα που θα δοθούν, που είναι τα σημαντικότερα για την επιτυχία του μέτρου, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ εμμένει στο να δοθεί ένα σημαντικό ποσό, πληροφορίες αναφέρουν 500.000 ή 600.000 δραχμές το λιγότερο, προκειμένου να θεωρηθεί ελκυστικό κίνητρο και να πετύχει το μέτρο. Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, το ποσό αυτό θεωρείται αρκετά μεγάλο και η αρχική πρόταση ήταν ένα ποσό γύρω στις 300.000 δραχμές.

Αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας με 25 επιβάτες που εκτελούσε το δρομολόγιο Τίρανα - Αθήνα, μέσω Θεσσαλονίκης, χτυπήθηκε χθες το απόγευμα από κεραυνό, λίγο πριν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο "Μακεδονία". Σύμφωνα με πληροφορίες, το αεροσκάφος τύπου "ATR", που εκτελούσε την πτήση 118 απογειώθηκε κανονικά από το αεροδρόμιο των Τιράνων, αλλά μόλις μπήκε στον ελληνικό εναέριο χώρο, έπεσε σε κακοκαιρία και χτυπήθηκε από κεραυνό, χωρίς ευτυχώς να προκληθούν υλικές ζημιές. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε κανονικά στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης χωρίς προβλήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι επιβάτες που είχαν προορισμό την Αθήνα συνέχισαν το ταξίδι με την πτήση 190 της Ο.Α., ενώ κατά μια άλλη εκδοχή το αεροσκάφος ATR συνέχισε το ταξίδι για την Αθήνα.

Βολές κατά του Δημάρχου Αθηναίων, Δημήτρη Αβραμόπουλου σχετικά με την υπόσχεσή του ότι θα επιστρέψει τα πρόστιμα που εισέπραξαν από τους δημότες οι παρκοεταιρίες για παράνομη στάθμευση, εξαπέλυσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Λάμπρος Παπαδήμας. Απαντώντας στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Σούρλα, σχετικά με τη ρύθμιση του τρόπου λειτουργίας των παρκομέτρων του δήμου της Αθήνας, ο κ. Παπαδήμας έκανε λόγο για άστοχες ενέργειες του κ. Αβραμόπουλου.

Εκατόν δέκα γραμμάρια κοκαϊνη είχε στην κατοχή του οδηγός Ι.Χ. επιβατικού αυτοκινήτου που συνελήφθη σε παραμεθόρια περιοχή του νομού Καστοριάς, επειδή μετέφερε με το όχημά του τέσσερις Αλβανούς λαθρομετανάστες. Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση, ο Στέφανος Μισιρλής, 43 χρόνων, εντοπίστηκε έξω από την κοινότητα Διαλεχτό Καστοριάς, αλλά μόλις αντιλήφθηκε ότι έπεσε σε μπλόκο της αστυνομίας ανέπτυξε ταχύτητα με το αυτοκίνητο. Ακολούθησε καταδίωξη και στο 18ο χιλιόμετρο του επαρχιακού δρόμου Άργους Ορεστικού - Νόστιμου, το όχημα ξέφυγε από την πορεία και ανατράπηκε με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο 43χρονος.Όπως ανακοίνωσε η γενική αστυνομική διεύθυνση Καστοριάς, σε έρευνα που επακολούθησε βρέθηκε στο αυτοκίνητο η ποσότητα ναρκωτικών.

Ο Μένης Κουμανταρέας και ο Γιώργος Ανδρεάδης θα συμμετάσχουν στην 3η έκθεση βιβλίου που διοργανώνεται στη Σμύρνη από τις 14 ως τις 22 Μαρτίου και η οποία φέτος θα έχει κύριο θέμα την "Θάλασσα , έρωτας , ελευθερία". Στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια της έκθεσης θα συμμετάσχουν συνολικά 246 συγγραφείς οι οποίοι θα παρουσιάσουν και θα υπογράψουν τα βιβλία τους. Στη διάρκεια της έκθεσης θα παρουσιαστεί η τουρκική έκδοση του βιβλίου "Βιοτεχνία Υαλικών" του Μένη Κουμανταρέα , και του μυθιστορήματος ο "Ο Θόδωρον" του Γιώργου Ανδρεάδη.

Το Κυπριακό θα αποτελέσει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στις επαφές που θα έχει στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης.Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, λίγο πριν από την αναχώρησή του, ο κ. Κληρίδης απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις, ωστόσο διευκρίνισε ότι θα συζητηθούν όλα τα θέματα που αφορούν το Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.Εξάλλου, υπογράμμισε ότι το θέμα της άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν θα συζητηθεί, αλλά θα αποτελέσει αντικείμενο συνάντησης που θα έχει ο Κύπριος υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου σε μελλοντική επίσκεψή του στην Αθήνα. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως δήλωσε και ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, Δημήτρης Ρέππας, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη σήμερα στις 12:30 το μεσημέρι.

Το Εθνικό Συμβούλιο του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας, με 88 ψήφους υπέρ και δύο ψήφους κατά, αποφάσισε να επιστρέψουν οι βουλευτές του στα έδρανα της Βουλής. Η προηγούμενη απόφαση του Δημοκρατικού Κόμματος να μποϋκοτάρουν τις εργασίες του αλβανικού κοινοβουλίου, είχε ληφθεί ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόπειρα δολοφονίας μέσα στο χώρο της Βουλής, του βουλευτή Αζέμ Χαϊντάρι.Σχετικά με την απόφαση αυτή, ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Ιλι Βεζίου, επεσήμανε ότι η επιστροφή της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος στη Βουλή, ήταν αναγκαία, ιδιαίτερα μετά τα επεισόδια στο Κοσσυφοπέδιο.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 10 March 1998 - 7:05:16 UTC