Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-03-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 21:18 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 10.3.1998

Την ανησυχία τους για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο καθώς και για το ενδεχόμενο εξάπλωσης της κρίσης στην περιοχή, εκφράζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρος Πάγκαλος, της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχάιλοβα, της ΠΓΔΜ Μπλαγκόι Χανζίσκι, της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζέμ και της Ρουμανίας, Αντρέι Πλέσου, σε κοινή δήλωση που υπέγραψαν σήμερα στη Σόφια, εκφράζοντας την ετοιμότητα των χωρών τους να αναλάβουν πρωτοβουλία για την αποτροπή παρόμοιας εξέλιξης στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Συγκεκριμένα, οι υπουργοί υπογραμμίζουν ότι το πρώτο βήμα είναι η έναρξη ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ των σερβικών αρχών και των Αλβανών, εκφράζουν τη λύπη τους για τα κατασταλτικά μέτρα της σερβικής αστυνομίας, καλούν τις οργανώσεις της αλβανικής κοινότητας να αντιταχθούν στη χρήση βίας, τάσσονται υπέρ του απόλυτου σεβασμού των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του αλβανικού πληθυσμού, καλούν για άμεση και πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας για την εκπαίδευση και υπογραμμίζουν ότι η επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να αναζητηθεί με την αυστηρή τήρηση των υπαρχόντων συνόρων.

Η λύση στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να αναζητηθεί μέσω διαδικασιών διαλόγου και συνεννόησης απ' όλες τις πλευρές, τόνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο εποικοδομητικός διάλογος πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως μέθοδος για την επίλυση του προβλήματος. Στο μεταξύ, πολύ σοβαρή, αλλά και μονομερή χαρακτήρισε την απόφαση που έλαβαν χθες από κοινού οι χώρες της ομάδας επαφής στο Λονδίνο η υπουργός Πληροφοριών της Σερβίας Ραντμίλα Μιλεντίγεβιτς. Τόνισε ότι για να ξεκινήσει ο διάλογος ανάμεσα στις σερβικές αρχές και τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, πρέπει προηγουμένως ο αλβανικός πληθυσμός να εγκαταλείψει οποιαδήποτε βλέψη για ανεξαρτησία και να κρατήσει αποστάσεις από την τρομοκρατία.

Την ανησυχία τους για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο εξέφρασαν κατά τη συνάντησή τους στην Αθήνα ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, και ο Πρόεδρος της Αλβανικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι. Ο Αλβανός Πρόεδρος τόνισε την ανάγκη αποφυγής της βίας και αναζήτησης μιας δημοκρατικής λύσης των διαφορών μέσω του διαλόγου, ενώ χαιρέτισε το ψήφισμα της Ομάδας Επαφής χαρακτηρίζοντάς το "ως πρώτο βήμα για την αποφυγή άλλης αιματοχυσίας στην περιοχή". Ο κ. Κακλαμάνης από την πλευρά του υπογράμμισε τη βούληση της Ελλάδας για ενίσχυση των προσπαθειών της Αλβανίας να ενταχθεί στις Ευρωπαϊκές δομές, τονίζοντας παράλληλα ότι η κοινοβουλευτική συνεργασία αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την οικοδόμηση μιας καρποφόρας φιλίας μεταξύ των δύο χωρών που θα μπορεί να προσφέρει πολλά στην εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Ομόφωνα ήταν τα συμπεράσματα για τη μορφή της πρότασης που θα κάνει η κυπριακή κυβέρνηση, σε εύλογο χρονικό διάστημα, για τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου, κατά την σημερινή σύσκεψη που είχαν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο Κύπριος πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης και οι ηγεσίες των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδος, Κύπρου. Ο Γλαύκος Κληρίδης επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης του να συμπεριληφθούν οι Τουρκοκύπριοι στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, διευκρίνισε ωστόσο ότι η πρόταση αυτή σε καμία περίπτωση δεν θα αφήνει περιθώρια ώστε να πληγεί το κύρος της νόμιμης Κυπριακής κυβέρνησης ούτε θα αναγνωρίζει "τουρκοκυπριακό κράτος του βορρά". Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τόνισε ότι η μορφή και οι στόχοι της πρότασης δεν θα πρέπει να υποθηκεύουν το πολιτικό και οικονομικό μέλλον αλλά και την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Σημίτης επανέλαβε τη σημαντική ευθύνη, αλλά και το ρόλο που έχει η Τουρκία τόσο στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος όσο και στην ένταξη της Κύπρου στην Κοινότητα. Το απόγευμα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε συνάντηση με τον στενό συνεργάτη του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ειδικό συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Μίλερ που έφτασε στην Αθήνα.

Με μια εξίσου σκληρή δήλωση ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν. Δ. Σταύρος Δήμας απάντησε στον επίτιμο αρχηγό του κόμματος Κωνσταντίνο Μητσοτάκη που κατηγόρησε τον Κώστα Καραμανλή ότι οδηγεί το κόμμα στην καταστροφή και χαρίζει στον Κώστα Σημίτη τις επόμενες εκλογές. Αμέσως μετά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Ρηγίλλης υπό την προεδρία του Κώστα Καραμανλή ο κ. Δήμας μοίρασε στους δημοσιογράφους γραπτή ανακοίνωση στην οποία εκφράζεται η λύπη γιατί ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει με τις δηλώσεις του μια συζήτηση που έκλεισε χτες στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Σημειώνεται ακόμα πως στο εξής δεν πρόκειται να παρακολουθήσουν τον επίτιμο αρχηγό του κόμματος αφού ο Κώστας Καραμανλής έχει οριοθετήσει το ρόλο του στη Νέα Δημοκρατία και προστίθεται ότι τα μέλη του κόμματος είναι σε θέση να καταλάβουν ποιοι βοηθούν την προοπτική της παράταξης και ποιοι όχι.

Εθνική ανάγκη χαρακτήρισε την κατασκευή του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Φλώρινα, η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που συζητάει το θέμα ύστερα από αίτημα 22 βουλευτών της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατασκευή του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Φλώρινα, χωρίς να επηρεάζεται από τη σκανδαλολογία, τόνισε η υπουργός Ανάπτυξης και πρόσθεσε: "Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν ανέχεται τη λογική που οδηγεί στην απραξία. Θέλουμε την πλήρη διαφάνεια, τον διάλογο, αλλά θέλουμε να έχουμε και αποτελέσματα στην υλοποίηση των έργων".

Κοινή εγκύκλιος των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού που θα περιέχει βασικές οδηγίες για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών πολιτιστικών προγραμμάτων και θα περιλαμβάνει κατάλογο δραστηριοτήτων που προσφέρει το Υπουργείο Πολιτισμού, θα αποσταλεί σύντομα στα σχολεία όλης της χώρας. Τις σχετικές ανακοινώσεις έκαναν σήμερα τα Υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού στο πλαίσιο της συνεργασίας τους στον τομέα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

Τετραήμερη περιοδεία σε νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, από την προσεχή Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή 15 Μαρτίου. Ο κ. Καραμανλής πρόκειται να επισκεφθεί τους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Πέλλας, όπου θα έχει επαφές με φορείς και θα μιλήσει σε κομματικές εκδηλώσεις.

Παρουσία του Άκη Τσοχατζόπουλου και του Θεόδωρου Τσουκάτου θα συνεδριάσουν τα νομαρχιακά συμβούλια πόλης και υπαίθρου Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, το απόγευμα της Πέμπτης στο δημοτικό θέατρο του δήμου Αμπελοκήπων, με θέμα την πολιτική αξιολόγηση του νομάρχη Θεσσαλονίκης Κώστα Παπαδόπουλου. Αύριο το βράδυ θα συνέλθει η Ν.Ε. πόλης Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ η οποία θα συζητήσει για το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών αξιολόγησης των δημάρχων στους περιφερειακούς δήμους, έτσι ώστε στις 22 Μαρτίου να γίνουν και οι προκριματικές εκλογές στις περιπτώσεις που θα χρειαστεί.

Το στεγαστικό πρόγραμμα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) στη Θράκη, θα βρεθεί στο επίκεντρο της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη στην περιοχή, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και ο πρόεδρος του ΟΕΚ, Αθανάσιος Χανακούλας. Οι δύο άντρες θα συναντηθούν το απόγευμα της Πέμπτης, με τοπικούς φορείς, προκειμένου να τους ενημερώσουν για τη μελλοντική δραστηριότητα του ΟΕΚ στους νομούς Έβρου, Ξάνθης και Ροδόπης. Έμφαση θα δοθεί, στη διάρκεια της επίσκεψης και στο νέο δανειοδοτικό πρόγραμμα του Οργανισμού για τις παραπάνω περιοχές. Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με τον κ.Χανακούλα, ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας τηρεί την υπόσχεση που είχε δώσει παλιότερα, για συνέχιση και ενίσχυση του έργου του στους τρεις ακριτικούς νομούς.

Αυξημένοι κατά 7% ήταν οι Έλληνες και ξένοι εμπορικοί επισκέπτες στην 6η έκθεση εσωρούχων και μαγιό "LACE", η λειτουργία της οποίας ολοκληρώθηκε χτες. Ένα από τα "ατού" της φετινής διοργάνωσης ήταν η ευρεία αντιπροσωπευτικότητα των συμμετοχών, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό. Σύμφωνα με τους διοργανωτές της έκθεσης, η αύξηση των εμπορικών επισκεπτών, σε συνδυασμό με το έντονο ενδιαφέρον επιχειρηματιών από τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Γιουγκοσλαβία, δίνουν στη 6η LACE τις διαστάσεις μιας μεγάλης αγοράς εσωρούχων και επιβεβαιώνουν τις ευοίωνες προοπτικές της.

Έκθεση ζωγραφικής των παιδιών των Καλάς και έργα από τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Ελληνικής Τέχνης της Αθήνας θα φιλοξενήσει από αύριο μέχρι την 1η Απριλίου η αίθουσα τέχνης του δήμου Νεάπολης, με τον γενικό τίτλο "Τα παιδιά των Καλάς και τα παιδιά της Ελλάδας ζωγραφίζουν". Τα έργα που παρουσιάζονται στην πρώτη ενότητα της έκθεσης δημιουργήθηκαν στη διάρκεια αποστολής του συλλόγου "Φίλοι των Καλάς".

Εντείνονται οι πολιτικές διαβουλεύσεις στο Ευρωκοινοβούλιο για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στη διαμόρφωση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις δέκα υποψήφιες προς ένταξη χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ενόψει της επικείμενης -εντός της εβδομάδας- υιοθέτησης από τους υπουργούς Εξωτερικών των "15" του γενικού κανονισμού που θα διέπει το πλαίσιο των αποφάσεων που θα λαμβάνονται κατά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χιλ Ρόμπλες με επιστολή του στην Επιτροπή ζήτησε οι ευρωβουλευτές να έχουν γνωμοδοτική τουλάχιστον αρμοδιότητα, ώστε να εκφράζουν τις απόψεις τους πριν από κάθε σημαντική απόφαση.

Τριάντα ένα άτομα τραυματίστηκαν σε καραμπόλα εκατό περίπου αυτοκινήτων που έγινε το πρωί σε κεντρικό αυτοκινητόδρομο της βορειοανατολικής Γαλλίας. Έντεκα από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ένα αυτοκίνητο ξέφυγε από την πορεία του, βγήκε από το δρόμο και έπεσε σε μία γέφυρα, ενώ λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος και της πυκνής ομίχλης, δεκάδες αυτοκίνητα και φορτηγά δεν κατάφεραν να φρενάρουν εγκαίρως και συγκρούστηκαν μεταξύ τους.

Σταδιακή βελτίωση του καιρού από αύριο το απόγευμα προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπονται βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά και τα νότια, αλλά και χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Ο καιρός από το απόγευμα σταδιακά θα βελτιωθεί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 0 μέχρι 8 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 4 μέχρι 14 και στα νησιά του Αιγαίου από 8 μέχρι 15 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο αλλά από το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 4 μέχρι 7 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 10 March 1998 - 20:29:59 UTC